— Готую сік шнековою машиною два місяці.
Купила її за 3 тисячі гривень, — розповідає киянка Людмила АРШИНЮК, 28 років.
— Раніше працювала центрифужним приладом.
Шнекова краща.
Сік виходить густіший, у ньому залишається більше м'якоті.Чавить помідори, апельсини, яблука, кавун, диню, цитрусові.
Для приготування моркв'яного соку овоч дрібно нарізають.— Усе виходить із багатшим смаком, — говорить.
— Після віджиму на центрифужній залишається більше піни і сік швидше псується.
Яблучний після звичайної втрачає колір, після шнекової — ні.Соковижималки коштують від 200 грн.
Найдешевші — китайських виробників.
За типом бувають пристрої для виробництва соку із цитрусових, шнекові й центрифужні.— Перед купівлею варто визначити, який продукт перероблятимете, — розповідає менеджер компанії "Куолітітектрейд" Ігор ІВАНОВ, 37 років.
— Різні пристрої краще чи гірше підходять для різної їжі.Машина для цитрусових працює на невеликих обертах.
Зазвичай має 150–200 ват потужності.
Дає якісну м'якоть і сік.
Цитрусові можна переробляти й у шнековій та центрифужній, але якість переробки нижча.
Шнекова — універсальна.
Працює на невеликих обертах, але завдяки пресу якісно вичавлює рідину.
Такий прилад здатен видобути сік із петрушки і навіть горіхів.— Яблука й моркву легше і швидше опрацьовувати центрифужною машиною, — говорить Ігор Іванов.
— Шнекова витриваліша, але повільніша.
Після віджиму помідорів на ній залишається тільки шкірка і кісточки.
Така соковижималка — тиха, принаймні порівняно з центрифужною.
Одна з важливих переваг цього типу — наявність реверсу.
Можна увімкнути хід назад, щоб розвантажити механізм, якщо забився.
Майже всі сучасні соковижималки оснащені запобіжниками від перегрівання.
Виняток — бюджетні моделі до 1,5–2 тис.
При виборі пристрою звертають увагу на двигун і сітку в центрифужних.
Неякісна сітка — тонка і з часом руйнується.— Для щоденного використання може вистачити й 400–600-ватної машини, — радить Ігор Іванов.
— Для приготування консервації варто взяти прилад "із запасом", щоб електродвигун не згорів від інтенсивного й тривалого навантаження.
800–1300 ват має вистачити для таких потреб.
Шнеки в іншому типі пристроїв бувають цільнометалеві, пластикові, виготовлені з суміші елементів.
Металевий стійкіший до навантажень.— Для виготовлення соковижималок використовують харчову нержавійку та пластик, — говорить Ігор Іванов.
— Загалом неважливо, в який корпус вмонтують начиння — металевий чи пластиковий.
Але машина з металу важча, тож стійкіша.
Пластикові ніжки соковижималки можуть подряпати делікатне покриття.
Пристрій може вібрувати, їздити по столу.
Краще брати з прорезиненими опорами або на присосках.— Зазвичай дешеві китайські бренди комплектують свою продукцію начинням, характеристики якого слабші, порівняно з європейськими аналогами, — розповідає Ігор Іванов.
— Деякі продавці торгують нелегальним товаром, що не пройшов державної сертифікації.
Здебільшого цим займаються інтернет-магазини.
Так можна купити "кота в мішку", деталі для якого можуть виготовляти з вторинно переробленого матеріалу невідомого походження.