MY.UAНовини
"Покажемо світу варварське ставлення росіян" - наші кораблі повернулися з російського полону
"Покажемо світу варварське ставлення росіян" - наші кораблі повернулися з російського полону

"Покажемо світу варварське ставлення росіян" - наші кораблі повернулися з російського полону

Малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" повертаються до українських Військово-морських сил після майже року російського полону в анексованому Криму.

Кораблі повертають через пів року після того, як Росія мала їх передати за рішенням Міжнародного трибуналу ООН з морського права, пише Новое время."Йде буксирування, швидкість дуже маленька.

Вони своїм ходом не йдуть, росіяни їх угробили.

Познімали навіть плафони, розетки і унітази.

Так що ми покажемо всьому світу варварське ставлення росіян", - розповів командувач Військово-морськими силами України Ігор Воронченко.

Бронекатери та буксир мають прибути до Очакова.

Російські військові кораблі, що їх супроводжували, повернули на свої військові бази, повідомляє у фейсбуці журналіст Юрій Бутусов.

Наразі ж "Бердянськ", "Нікополь" та "Яни Капу" прямують на базу ВМСУ в Очакові, де на них чекає детальний технічний огляд і, ймовірно, ремонт.

Вітати українські судна у порту Очакова планують о 15:00.Швидкість катерів невелика – 12,5 кілометрів за годину, адже їх тягнуть на буксири.

Досі невідомий технічний стан атакованих суден.

Україна вимагатиме від росіян компенсацію за пошкоджене майно.

За даними російських медіа з посиланням на власні джерела, кораблі повертаються без боєприпасів, документів та рацій й невідомо у якому технічному стані.Російські медіа з посиланням на ФСБ повідомляють, що росіяни залишили на кораблях штатну зброю — а це кулемети ДШКМ та бойові модулі "Катран-М".

Адвокат українських моряків Микола Полозов стверджує, що кораблі залишилися без електроніки - без навігаційних систем та електронних компонентів бойових модулів.

Це значить, що їх не можна використовувати.

Росіяни залишили усе цінне з кораблів як "речові докази" у справі про "незаконний перетин кордону" українською корабельною групою."Маючи досвід отримання корабельного складу від Росії після розподілу радянського Чорноморського флоту, а також отримання кораблів після окупації Криму, можна прогнозувати, що їхній технічний стан буде незадовільним", — розповів віцеадмірал Сергій Гайдук, який командував українським військовим флотом у 2014−2016 роках.

Тоді, після анексії Криму, Росія передала Україні частину захоплених нею на півострові суден.

Утім найновіші (наприклад, великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський") залишила — як пояснила російська сторона, "до закінчення бойових дій на Донбасі".

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко в інтерв'ю BBC News Україна у 2018 році розповідав, що згодом росіяни використовували ті судна як кораблі-донори запчастин.

Сергій Гайдук припускає - щось подібне сталося і з "Бердянськом", "Нікополем" та "Яни Капу"."Після обстеження треба буде багато технічних і фінансових ресурсів, а також часу, щоб відновити їх до готовності".

Він нагадує, що у рішенні морського трибуналу ООН, за яким де-факто відбувається повернення кораблів, немає жодних згадок про те, у якому технічному стані вони мають бути.

Це відкриває простір для маніпуляцій."Йде буксирування, швидкість дуже маленька.

Вони своїм ходом не йдуть, росіяни їх угробили.

Познімали навіть плафони, розетки і унітази.

Так що ми зараз покажемо всьому світу варварське ставлення росіян", - пообіцяв командувач ВМСУ Ігор Воронченко.

Пробоїну в рубці катера "Бердянськ" могли заварити на суднобудівному заводі "Затока" ("Залив") у Керчі.Ззовні всі три судна, скоріше за все, виглядатимуть майже так, як 25 листопада 2018 року під час нападу в Керченській протоці.

Але російські ЗМІ відзначають, що повертатимуть їх без боєприпасів, особистої зброї моряків, рацій (потужних американських систем Harris) та документів."Весь світ бачив фото і відео.

Тому якщо пробоїну заварили, це нічого не змінює.

Адже факт зафіксований", - пояснює екскомандувач ВМСУ.

Пробоїна у рубці "Бердянська" фактично є доказом того, що російські військові і прикордонники вели по українських моряках вогонь на ураження.

Це може стати додатковим аргументом на користь України у трибуналі з морського права в Гаазі, де незабаром почнуться слухання щодо подій біля Керчі.Початок процесу в Гаазі є головною причиною рішення Росії повернути українські кораблі саме зараз, "нормандська зустріч" 9 грудня тут є лише тлом.

"Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" повертаються за день до того, як там стартують слухання арбітражного трибуналу про "порушення імунітету трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів (Україна проти Російської Федерації) за Конвенцією ООН з морського права".

Припис трибуналу ООН про передачу Росією моряків та кораблів Україні був лише підготовкою і "забезпечувальними заходами" для них."21 листопада у Гаазі почнеться розгляд справи по суті.

Це не означає, що її у четвер одразу вирішать, але Росія хоче продемонструвати, що вона виконала припис Міжнародного морського трибуналу про повернення моряків і кораблів", - пояснює директор Інституту світової політики Євген Магда."Факт передачі кораблів - позитивний в очах міжнародної спільноти і важливіший, ніж знищене там навігаційне обладнання.

У цьому сенсі Росія послідовна - так само вона нищила техніку, яку передавала з Криму", - додає експерт.

З точки зору Росії, вона не повертає кораблі через наказ трибуналу ООН, а передає їх "на відповідальне зберігання"."Їх передача на відповідальне зберігання українській стороні стала можливою у зв'язку з тим, що російські компетентні органи завершили необхідні слідчі дії щодо кораблів і їх перебування на території Російської Федерації для продовження кримінального процесу не потрібне", - пояснили у російському МЗС у день передачі.Таким чином кораблі фактично залишаються у статусі "речових доказів".

Це може накладати на Україну досить суттєві обмеження."Це означає, що на вимогу [російського] слідчого або суду, які захочуть їх досліджувати, Україна повинна буде ці кораблі надати знову", - пояснював адвокат Микола Полозов.

Повернення (чи "передача") кораблів Україні - один з елементів підготовки Росії до можливої "нормандської зустрічі", відзначає Євген Магда."Росія створює позитивне тло для Володимира Зеленського, формує відносини довіри.

І це потрібний для неї момент.

Не лише з прицілом на "нормандську зустріч", а з прицілом на побудову українсько-російських відносин у новій парадигмі", - пояснює експерт-міжнародник.

Судячи зі слів заступниці міністра закордонних справ України Олени Зеркаль про магістральну спрямованість команди президента Зеленського "на мир з Росією", такий підхід Кремля наразі цілком сприймають у Києві."Гучність антикремлівської риторики за останні пів року у Зеленського та всього керівництва держави зійшла нанівець.

Я не чув якихось гострих випадів Разумкова чи Гончарука на адресу Кремля.

А Зеленський назвав Росію агресором один раз - у вересні з трибуни Генасамблеї ООН.

Росія дуже добре розуміє, що будь-які питання російсько-українських відносин у нинішньому стані українського суспільства мають резонанс, і намагається цей резонанс використати", - говорить Євген Магда.

Це несе з собою загрозу подальших поступок на користь Москви."Росія хоче прогнути Україну по максимуму.

Це видно, наприклад, по заявах російських політиків про "прямі переговори" Києва з "ОРДЛО", - попереджає аналітик.

Росія не "передала", а "змушена була повернути" по-піратськи захоплені українські кораблі.

Це потрібно постійно повторювати, адже точність формулювань має значення", - відзначає Євген Магда.

Про те, що повернення кораблів - "не акт доброї волі", а виконання рішення міжнародного трибуналу, чітко заявив український міністр оборони Андрій Загороднюк.

У МЗС України додали, що можуть вимагати компенсацію за збитки, завдані росіянами кораблям.

Кораблі були захоплені в районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року під час їхнього переходу з Одеси до Маріуполя.

На борту кораблів було 22 військових моряків і двоє співробітників СБУ.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив, що Росія повинна звільнити українських моряків і передати Україні захоплені українські судна.

7 вересня 2019 року українські моряки і працівники СБУ повернулися в Україну в рамках взаємного звільнення утримуваних осіб.

Україна вимагатиме компенсацію за пошкоджене майно.

У неділю, 17 листопада, із акваторії "Генмола" в Керчі в анексованому Росією Криму у супроводі російської берегової охорони вивели три українські військові судна, захоплені рік тому.

Йдеться про катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу".

У понеділок, 18 листопада, Росія розпочала процес передачі Україні захоплених нею буксиру та двох бронекатерів, екіпажу яких на початку вересня визволили з полону.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
"Ловушка, которую устроил Путин": премьер Эстонии объяснила, почему западная помощь Украине поступает с задержками
Telegraf
2024-05-18T22:03:49Z
Конец "партнерства без ограничений": шокирующие итоги визита Путина в Си
TSN
2024-05-17T21:06:28Z
Лавров назвал Путина "ишаком": что произошло во время встречи в Китае
Comments UA
2024-05-16T13:33:45Z
Когда остановится наступление РФ в Украине: астролог назвал месяц
TSN
2024-05-16T05:03:33Z
По примеру Зеленского: Трамп требует от Байдена сдать анализ на наркотики
ZN UA
2024-05-18T23:21:47Z
В Грузии разгорается противостояние между президентом и парламентом: что произошло
Comments UA
2024-05-18T20:45:52Z
Как в в Золотой Орде: Путина и его делегацию в Пекине подвергли унизительной процедуре
Новости Украины
2024-05-16T15:57:20Z
Зеленский ответил, действительно ли после саммита мира готовится разговор с Россией
Comments UA
2024-05-17T08:42:25Z
Марьяна Безуглая против ВСУ, волонтеров, независимых медиа и Украины
Comments UA
2024-05-16T08:27:40Z
Украинцам массово пересчитают зарплаты: к чему готовятся работодатели
Обозреватель
2024-05-18T22:25:28Z
"Аграрный социализм": почему сливочное масло в Европе можно купить вдвое дешевле, чем в Украине
Фокус
2024-05-17T10:36:56Z
В Украине изменились цены на мясо и сало: за сколько можно купить
Политека
2024-05-16T17:31:51Z
Сверхстаж у пенсионеров: сколько доплачивают к пенсии и можно ли его продать
Фокус
2024-05-17T15:27:08Z
Могут ли украинцы изменить дату получения пенсии: разъяснение от ПФУ
Обозреватель
2024-05-18T23:28:24Z
Цены на междугородный проезд растут постоянно: почему так происходит
Знай
2024-05-18T20:12:56Z
ПриватБанк зачислит на карты украинцев от 250 до 25 000 гривен: кому повезет
Знай
2024-05-17T12:30:39Z
Карта "Ощадбанка" в плену и под арестом: когда его снимут
Знай
2024-05-17T10:12:44Z
В Пенсионный фонд можно не идти: как исправить данные для начисления пенсии
Знай
2024-05-16T19:12:34Z
Украинский военный рассказал, как началось наступление РФ на Харьковщине: "Это было где-то в 4 часа"
TSN
2024-05-18T18:18:35Z
Что готовит погода украинцам перед выходными: свежий прогноз на пятницу
Апостроф
2024-05-16T12:24:19Z
Во временно оккупированном Крыму снова громко: СМИ сообщают о попадании в корабль
Telegraf
2024-05-18T22:30:58Z
В Украину идет почти 30-градусная жара: дата и карта погоды
Апостроф
2024-05-16T06:57:01Z
Урожайные вылеты: пограничники показали, как уничтожают окупантов под Бахмутом. Видео
Обозреватель
2024-05-18T23:07:41Z
Бои за Волчанск и Глубокое продолжаются: Генштаб сообщил о ситуации на Харьковщине
Telegraf
2024-05-18T23:03:33Z
Стало известно, что ждет Сумщину: Что запланировал враг для этой области
Comments UA
2024-05-16T14:21:41Z
Итоги 15.05: Покушение на Фицо и удары по Крыму
Корреспондент
2024-05-16T04:03:40Z
"Бавовна" в Крыму и ситуация на Харьковщине: главные новости ночи 16 мая 2024 года
TSN
2024-05-16T03:33:48Z
"В 50 раз больше, чем в ТЦК": в Минобороны рассказали, сколько человек уже ворвалось в "Резерв+"
TSN
2024-05-18T16:06:55Z
Праздник 16 мая: что нельзя делать сегодня, чтобы в доме не поселилось горе
Telegraf
2024-05-16T03:30:29Z
В Минобороны рассказали, что ждет военнообязанного, если не обновить данные до 16 июля
Telegraf
2024-05-18T20:45:44Z
На семью - 43200 грн: украинцам дают денежную помощь, нужно звать маму или бабушку
Знай
2024-05-16T04:12:06Z
Кот-соня получил научную степень: какое звание присвоил ему университет Вермонта
TSN
2024-05-18T21:36:21Z
В Минобороны рассказали, возможна ли уголовная ответственность за не обновление данных
Comments UA
2024-05-18T21:36:09Z
Развод, смерть матери и карьера в боксе. Интервью с телеведущей Каролиной Ашион
Обозреватель
2024-05-18T01:05:55Z
Усиление мобилизации с 18 мая: кому не надо идти в ТЦК для обновления данных
Фокус
2024-05-16T04:12:17Z
Привет от ТЦК в почтовом ящике: как реагировать на повестку
Знай
2024-05-18T14:12:49Z
Найден пропавший 26 лет назад мальчик: все это время его держал в подвале сосед
Фокус
2024-05-16T10:48:15Z
Пассажиры начали кричать: невнимательный мужчина открыл дверь и упал с самолета
Фокус
2024-05-17T04:57:18Z
В Сумской области мужчина "под контролем полиции" дважды занимался сексом с женщиной
TSN
2024-05-16T14:36:23Z
Румынские пограничники обнаружили в Тисе еще одно тело мужчины
Комсомольская правда
2024-05-17T17:34:05Z
В трех областях Украины раздались взрывы
Корреспондент
2024-05-18T23:27:57Z
На Закарпатье отчим поджег 10-летнего пасынка: ребенок погиб
TSN
2024-05-18T21:57:06Z
Воздушная тревога распространяется по Украине: какая угроза
TSN
2024-05-16T05:33:10Z
Знал, что произойдет беда: мужчина рассказал, как он выжил после масштабной авиакатастрофы
Фокус
2024-05-18T14:15:10Z
На Черниговщине разыскивают почти восемь тысяч ухилянцев
ZN UA
2024-05-17T19:31:15Z
Усик vs Фьюри: искусственный интеллект спрогнозировал, у кого больше шансов на победу
Telegraf
2024-05-18T21:39:58Z
Усик - Фьюри: на шоу избили легенду российского бокса
Telegraf
2024-05-18T18:30:19Z
С этим звуком просыпается моя страна, - Беринчик включил сирену на пресс-конференции в США
Комсомольская правда
2024-05-17T10:43:06Z
Усик - Фьюри: когда бой, во сколько начало чемпионского поединка
Telegraf
2024-05-16T12:06:41Z
Усик – Фьюри: где смотреть бой века за звание абсолютного чемпиона мира
ГЛАВКОМ NET
2024-05-18T20:36:36Z
Рано начал: Фьюри показал, как будет праздновать победу над Усиком
Telegraf
2024-05-18T20:27:43Z
Усик – Фьюри: онлайн-трансляция боя за звание абсолютного чемпиона мира
TSN
2024-05-17T09:21:50Z
Он очень опасен: катмен Усика рассказал об угрозах от Фьюри и готовности украинца к мегафайту
Telegraf
2024-05-17T09:27:20Z
Тайсон Фьюри впервые подтвердил, что имеет проблемы с психическим здоровьем
Известия Киев
2024-05-17T15:28:46Z
Вишневые, желтые и даже розовые: почему в СССР черные автомобили были большой редкостью
Обозреватель
2024-05-18T06:07:47Z
В Китае создали электрический клон Range Rover за $2500
Фокус
2024-05-16T08:21:47Z
Новый кроссовер Renault дешевле конкурентов рассекретили в деталях
Обозреватель
2024-05-17T15:34:49Z
Как проверять качество бензина: водители могут сделать это дома
Апостроф
2024-05-17T14:57:36Z
Какие привычки водителей увеличивают расходы: некоторые гонщики не догадываются
Обозреватель
2024-05-18T16:04:52Z
Украинцам разъяснили, как будут проводить мобилизацию авто
Хвиля
2024-05-18T15:36:12Z
У Renault Rafale появилась полноприводная версия от Alpine
AutoCentre
2024-05-16T13:16:17Z
Помогут обычные сода и цитрус: как сделать эффективное средство для мытья фар
Апостроф
2024-05-18T17:24:20Z
В прифронтовых районах замечены армейские внедорожники Mitsubishi
AutoCentre
2024-05-18T17:16:54Z
Ученые увидели в черной дыре то, что предсказывал Эйнштейн
ZN UA
2024-05-18T14:32:22Z
Эйнштейн был прав: ученые нашли доказательства его теории внутри черной дыры
TSN
2024-05-18T19:07:59Z
Мощная магнитная буря в мае еще покажет последствия: ученые бьют тревогу
TSN
2024-05-16T09:51:04Z
Великая тайна человечества: ученые уверены, что они нашли разгадку того, как были построены пирамиды в Египте
Фокус
2024-05-18T15:06:44Z
Изменилась до неузнаваемости: результаты похудения девушки лишили людей дара речи
Фокус
2024-05-18T18:15:58Z
"Напоминает краба": желтые пауки с уникальной способностью вторгаются в дома людей
Фокус
2024-05-18T14:45:44Z
Как древним египтянам удалось построить огромные пирамиды: найдена подсказка
ZN UA
2024-05-17T12:22:50Z
Смекалочки хватит до старости: ученые выяснили, что нужно делать, чтобы ваш мозг не подвел вас в старшем возрасте
Telegraf
2024-05-17T18:36:10Z
По соседству обнаружена планета похожая на Землю: вращается вокруг особенной звезды
Фокус
2024-05-16T05:57:35Z
Четыре знака Зодиака ждет большая удача до конца мая
Telegraf
2024-05-18T10:27:23Z
Главные везунчик мая: каких знаков Зодиака ждут приятные перемены
Telegraf
2024-05-17T08:12:23Z
Гороскоп на неделю с 20 по 26 мая: кого ждет денежный бонус, а кого — любовь с первого взгляда
Marie Claire
2024-05-16T04:16:12Z
Что нужно выбросить из дома, чтобы избавиться от бедности и невзгод
TSN
2024-05-16T12:36:43Z
Что кроме яблок можно добавить в начинку для штруделя: вкус вас приятно удивит
Обозреватель
2024-05-18T23:04:03Z
Почему кот кусает, если прекратить гладить его: неизвестные приметы
Апостроф
2024-05-18T22:12:58Z
Следует быть очень осторожным: 8 фраз, используемых манипуляторами
Апостроф
2024-05-17T15:54:04Z
Вырастет невротик: фразы родителей, которые запрещено говорить детям
Апостроф
2024-05-18T16:30:37Z
Следует помнить о них: 4 привычки, которые продлят вашу жизнь
Апостроф
2024-05-18T14:36:38Z
Известная украинская певица на фоне алкогольной зависимости неожиданно заговорила об измене: "Пропасть"
TSN
2024-05-17T11:21:18Z
Украинцы довели предательницу Наташу Королеву до нервного срыва: росСМИ рассказали о состоянии певицы
Обозреватель
2024-05-17T11:13:17Z
Антин Мухарский отреагировал на заявления о своем выезде из Украины и ответил, вернется ли
Апостроф
2024-05-17T08:42:06Z
Брэд Питт победил Анджелину Джоли: подробности
Новости Украины
2024-05-17T15:54:03Z
"Не знаю, где он сейчас": у победителя Евровидения 2024 Nemo забрали хрустальный кубок
Фокус
2024-05-18T20:12:52Z
Символ великой любви: почему все хотят кольцо Cartier Trinity — украшение, которое носили Грейс Келли и принцесса Диана
Marie Claire
2024-05-18T18:01:06Z
Модель, которая сделала 19 пластик, шокирована тем, что рентген в аэропорту обнаружил у нее в голове
TSN
2024-05-17T09:15:46Z
Ким Кардашьян поделилась пикантными снимками в черном кожаном корсете
Фокус
2024-05-17T12:45:25Z
Премьеры недели: кавер KAZKA и ENLEO на "End of Beginning" и рок-сингл от KOZAK SIROMAHA
Комсомольская правда
2024-05-17T15:01:11Z
Эта приправа лежит на вашей кухне и увеличивает риск рака желудка на 41%
Знай
2024-05-16T04:51:15Z
Признают непригодным и исключат из учета: с какими болезнями глаз не мобилизуют
Апостроф
2024-05-17T06:15:29Z
Ученые перевернули мир с ног на голову - для чего людям нужен сон и точно ли он "лечит"
Знай
2024-05-18T16:51:46Z
Овощной салат не принесет пользы: врачи объяснили, почему нельзя есть вместе огурцы и томаты
Знай
2024-05-16T14:51:27Z
Какие документы требуют для прохождения МСЭК: полный список
Апостроф
2024-05-18T20:57:54Z
Мозг будет признателен: вредные привычки, которых следует избегать, чтобы сохранить его здоровым
Знай
2024-05-18T20:51:33Z
Можно ли снизить давление, если парить ноги: правда и мифы о распространенном методе
Апостроф
2024-05-17T12:06:44Z
Во Львове сделали уникальную операцию 8-летней девочке, которая шесть лет не могла есть
Комсомольская правда
2024-05-17T10:31:42Z
Ожидают всплеск заболеваемости FLiRT: в мире стремительно распространяется новый вариант коронавируса
TSN
2024-05-16T15:18:02Z