Адаптація організму до алкоголю врятувала предків людини від вимирання.
Такого висновку дійшли вчені Університету Ексетера у Великобританії.
За словами дослідників, близько 10 мільйонів років тому різні види приматів конкурували один з одним за їжу і ресурси, і деякі групи їли незрілі плоди, які були здатні перетравити.
Це давало їм перевагу перед іншими мавпами.
Водночас перестиглі плоди не могли засвоюватися в організмі мавп і викликали сильне отруєння через наявність етилового спирту.
Однак в якийсь момент з'являється адаптація, що дала предкам людини можливість їсти такі фрукти.
Поділ ліній шимпанзе і людини відбувся приблизно 5,5 мільйона років тому.
Це пояснює, чому деякі види сучасних мавп також здатні переробляти алкоголь в своєму організмі.
Водночас концентрація спирту в ферментованих рослинних тканинах становить 1-4 відсотки, що набагато нижче, ніж у багатьох сучасних алкогольних напоях.