/https%3A%2F%2Fecotown.com.ua%2Fupload%2Fiblock%2Ff7c%2F201911261802559725.jpg)
У Києві фермер вирощує зелень у морському вантажному контейнері
У Києві на Печерську підприємець Сергій Нікіфоров запустив вертикальну ферму з вирощування зелені у морському вантажному контейнері.
Проект реалізує авіатор за фахом, передає biz.
Контейнер площею 30 кв.
м облаштований всередині вертикальними стійками з полицями.
Конструкція обладнана трубами, по яких до рослин надходить вода і поживні речовини.
Зелень і трави освітлюються синіми і рожевими світлодіодами, led-лампами.
Технологія дозволяє отримувати 8-13 врожаїв в залежності від культури.
Приміром, у транспортному контейнері можна вирощувати 4,5 тонни салату на рік і отримувати урожай порівняний з полем площею 1 га відкритого грунту або 300 кв м тепличних площ.
"У кризовий 2008 рік думав зайнятися картоплею, але не зміг знайти земельну ділянку, кілька років тому мав намір вирощувати лохину, але не вдалося домовитись з польським фермером, - розповідає Сергій Нікіфоров.
– А потім в одному з технологічних видань натрапив на історію про вертикальне фермерство у США і технологію гідропоніки – і вирішив спробувати».
Професійного авіатора надихнув досвід Кімбала Маска - брата знаменитого підприємця, який будучи ресторатором за фахом, подає у закладах страви з продуктів вирощених на вертикальних фермах.
«У 2010 році Кімбал Маск спільно з компаньйоном Тобіасом Пеггосом організував у Нью-Йорку інкубатор для міських фермерів — Square Roots, - розповідає він.
- Це 10 транспортних контейнерів, в яких молоді розробники можуть створювати технології для вертикальних ферм, що дозволяють вирощувати рослини в закритих приміщеннях без сонячного освітлення».
Сергій Некіфоров придбав обладнаний IoT-технологією контейнер для вирощування зелені у США.
«Після вертолітної виставки у Штатах заїхав подивитися на контейнер одного з американських виробників, - розповідає Сергій Нікіфоров.
- Вирішив взяти найефективнішу розробку: якщо чимось займатися, то якісно».
Контейнер, який обійшовся у шестизначну суму, доставили у Київ наприкінці вересня.
У жовтні провели всі налагоджувальні роботи, а вже у листопаді – аграрій зібрав перший урожай зелені: руколи та салату.
"Тестую міні-ферму самостійно, це релакс - посіяти насіння в землю, а потім з "ясел" пересадити розсаду у молодшу групу», - розповідає Сергій Нікіфоров.
У власника столичної ферми вже є домовленість про тестування зелені одним з столичних ресторанів.
"Я поки не можу прорахувати собівартість, тому ми домовилися працювати за ціною, аналогічною тій, яку вони платили за зелень іншим підрядникам", - говорить бізнесмен.
Сергій Нікіфоров планує окупити контейнер, який обійшовся у шестизначну суму, протягом трьох років.
майбутньому планую найняти на роботу співробітника на 10 годин у тиждень».
"Багато друзів запропонували мені фінансово вкластися в цю справу, але я поки не готовий, потрібно зрозуміти економіку, - каже він.
- Цілком можливо, що я створю якийсь фонд, буду розвивати цей напрямок і змінювати світ на краще".