MY.UAНовини
Землю знову будуть голосувати: як змінився законопроєкт і до яких норм є питання
Землю знову будуть голосувати: як змінився законопроєкт і до яких норм є питання

Землю знову будуть голосувати: як змінився законопроєкт і до яких норм є питання

Законопроєкт про умови обігу сільськогосподарських земель №2178-10 слід аналізувати в контексті всього пакета законопроєктів та заходів щодо земельної реформи, який пропонують уряд та народні обранці.

Без цього його важко адекватно оцінити, оскільки проєкт спрямований лише на вирішення обмеженого кола завдань із запуску повноцінного ринку земель.

Таке обмежене бачення чітко видно в дописах багатьох коментаторів та експертів, також це частково спровокувало барвисту палітру подій наприкінці 2019 року.

Повна картина реформи.

Пакет законодавчих ініціатив та кроків щодо земельної реформи виглядає так.

"Антирейдерський" закон №0858 автоматизує обмін інформацією між реєстром прав і земельним кадастром, зобов'язує оцифровувати і заносити до реєстру прав інформацію на паперових носіях, реєструвати ціни транзакцій із землею.

Ухвалений в першому читанні законопроєкт №2195 щодо електронних аукціонів запроваджує прозорий процес земельних електронних аукціонів та зобов'язує продавати державні та комунальні землі винятково через такі аукціони.

"Дерегуляційний" законопроєкт №2194, ухвалений в першому читанні, спрощує процедури передавання земель, децентралізує управління землями, передає державні землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад та передає функції контролю Держгеокадастру відповідним місцевим органам.

Ухвалений у першому читанні законопроєкт №2370 "Про національну інфраструктуру геопросторових даних" відкриває вільний доступ до даних кадастру і забезпечує обмін інформацією між реєстром прав та кадастром.

"Спартанці", "медвечуківці", "соросята", "єжовщина" і не тільки: депутатські "перли" про земельну реформу.

Схвалений у першому читанні законопроєкт №2280 щодо просторового планування урегульовує питання встановлення меж громад, просторового планування їх територій — скасовує необхідність розроблення кількох споріднених за змістом видів містобудівної документації та документації із землеустрою.

Кроки із створення Фонду гарантування кредитів для малих виробників покращать доступ малих виробників до кредитування, у тому числі для купівлі аграрної землі.

Законопроєкт щодо фонду вже розроблений і незабаром буде зареєстрований у Верховній Раді.

У держбюджеті на потреби фонду передбачено 240 млн грн.

Ведеться робота з реформування та запровадження більш ефективної державної підтримки, націленої на малі сільськогосподарські підприємства.

Формується Аграрний реєстр, який спростить доступ до банківського фінансування.

Також цей інструмент сприятиме виправленню помилок у Держгеокадастрі.

Триває робота з розбудови системи моніторингу земельних відносин, покликаної забезпечити прозорість у галузі.

Система міститиме інформацію про перехід прав, власників, вартість угод з купівлі-продажу та оренди, концентрацію земель.

Loading...

Що пропонує проєкт про обіг земель.

Законопроєкт скасовує мораторій на торгівлю аграрною землею, прописує суб'єктність ринку (питання про право придбання землі іноземцями відкладається до референдуму), дає можливість запустити ринок кредитування, містить не надто жорсткі обмеження, що добре для отримання значного економічного ефекту.

Запропонований варіант є компромісним, і деякі норми є політичною поступкою.

Проте це кращий варіант, ніж збереження мораторію.

Нижче — аналіз кількох положень законопроєкту, які варті додаткової уваги з боку законотворців.

Передавання переважних прав на купівлю земель.

За законопроєктом, переважне право на придбання земельної ділянки може бути передане його суб'єктом (орендарем) іншій особі, про що такий суб'єкт повинен письмово повідомити власнику земельної ділянки.

Таке передавання є додатковим обмеженням або схемою перешкоджання власнику вільно продати свою землю.

Не зрозуміло, як ця норма буде реалізовуватися і в яких цілях, адже її економічна доцільність украй сумнівна.

Механізм реалізації переважного права зафіксований у проголосованому в першому читанні законопроєкті №2194 і виглядає так.

"Орендар, який відповідно до закону може мати у власності орендовану земельну ділянку, якщо інше не передбачено законом, має переважне право на придбання її у власність у разі продажу цієї земельної ділянки, за умови, що він сплачує ціну...".

Тобто власник земельної ділянки повинен отримати справжню ринкову ціну за свою земельну ділянку або від орендаря (суб'єкта переважного права), або від іншого суб'єкта ринку земель сільськогосподарського призначення.

Рада голосує за ринок землі: чи вдалося Зеленському вмовити "своїх".

Таким чином, вартість передавання переважних прав суб'єктом такого права дорівнює нулю, а економічний стимулу для такої транзакції відсутній.

Ця норма є мертвонародженою.

Очікувати її масштабного використання, як про це пишуть деякі оглядачі, не доводиться.

Не виключено, що таким чином законотворці хочуть захистити тих, хто працює на суборенді або нелегально.

Наприклад, на ринку є інформація, що з більш ніж 30 тис зареєстрованих фермерських господарств реальними виробниками є лише 6-7 тис, а решта просто здає свою землю в суборенду іншим сільськогосподарським виробникам.

Ці дані неможливо перевірити, але диму без вогню не буває.

Передавання переважного права дало б можливість підприємствам, які перебувають в суборенді у фермерських господарств, викупити орендовані ділянки.

Цю норму варто прибрати задля уникнення бюрократичних процедур і трансакційних витрат.

Встановлення мінімальної ціни продажу паїв.

Законопроєкт пропонує встановити до 2030 року мінімальну ціну продажу на приватні земельні ділянки на рівні нормативної грошової оцінки.

Така норма може заблокувати транзакції з непривабливою землею або призвести до їх тінізації.

Для приватних земель ринок оренди успішно працює, тому капіталізована вартість оренди є природним індикатором справжньої мінімальної вартості ділянок.

Ставка капіталізації, враховуючи макроекономічну ситуацію та стан фінансового ринку, становить 4,5-5%.

Це означає, що на територіях, де співвідношення вартості оренди до нормативної грошової оцінки менше зазначеної ставки, справжня ринкова вартість ділянок менша від нормативної грошової оцінки.

Відповідно, встановлення мінімальної вартості для таких ділянок на рівні нормативної грошової оцінки може блокувати обіг земель або призводити до тінізації обігу.

Такий сценарій імовірний для Полісся, Одещини та Херсонщини.

Ця проблема буде зменшуватися в міру зростання ціни на землю після відкриття ринку.

Для решти території ціна продажу перевищуватиме нормативну грошову оцінку, і норма про мінімальну ціну не обмежуватиме обіг аграрних земель.

Співвідношення орендної плати за аграрну землю та нормативної грошової оцінки, 2018 рік, %.

Обмеження надмірної концентрації власності.

Законопроєкт, підготовлений до другого читання, уже не містить норми щодо запобігання надмірній концентрації земель у власності однієї особи на рівні 35% площі сільськогосподарських земель на території громади.

Це важлива норма, оскільки надмірна концентрація зменшує ефективність використання ресурсів, впливає на роботу місцевої влади та розвиток громад.

Особливої уваги вартий контроль концентрації на рівні ОТГ.

Економічна література характеризує ринок землі як місцевий, і логічно було б обмежуватися територією саме об'єднаної територіальної громади.

Межі звичайної громади, на відміну від ОТГ, видаються занадто малим ринком.

Запропоноване ж натомість негнучке обмеження — 10 тис га — ігнорує регіональне різноманіття умов.

Ринок землі Зеленського.

Яким він буде.

Наприклад, із створених наразі 1 023 ОТГ у 364 ОТГ загальна площа аграрних земель становить менше 10 тис га і тільки в 152 ОТГ частка 10 тис га в загальній площі земель ОТГ становить 35% або менше.

Всеосяжний та фіксований контроль концентрації землеволодіння на рівні 10 тис га є більше політичним рішенням, оскільки об'єктивних причин для такого контролю наразі нема.

Натомість норма щодо обмеження 10 тис га, про яку згадав президент, означатиме суттєві економічні втрати для України.

Кращим рішенням у такому випадку було б залишити 10 тис га в одні руки — як політичне та компромісне рішення обмеження концентрації власності на рівні країни, але одночасно зберегти або повернути норму про обмеження на рівні 35% площі сільськогосподарських земель на території громади.

Як розподіляються громади за площею аграрних земель: у третини — до 10 тисяч га.

Синій сектор - менше 5 тис.

Червоний - від 5 до 10 тис.

Сірий - від 10 до 15 тис.

Жовтий - більше 15 тис.

Джерела: Держстат, decentralization.

Фонд розвитку сільських територій.

Прикінцеві положення урядового законопроєкту доручають розробити проєкт закону про створення у складі державного та місцевих бюджетів Фонду розвитку сільських територій.

Його кошти формуються завдяки частині коштів від продажу земель державної і комунальної власності та спрямовуються на видатки розвитку.

Серед таких витрат — сільські об'єкти інфраструктури, енергозбереження, освіти, медицини, державні програми розвитку малих і середніх аграрних виробників.

Створення фонду забиратиме в громад ресурси, отримані від реалізації комунальних і державних земель.

Громади і так використовують свої бюджети на розвиток територій, а з прогресом реформи децентралізації робитимуть це краще і відповідальніше.

Фонд у цій системі виглядає "п'ятим колесом".

З іншого боку, фонд може бути використаний сільгоспвиробниками.

Іноземці та 50-кілометрова зона.

Законопроект пропонує заборонити іноземцям (фізичним та юридичним особам) на постійній основі набувати у власність земельні ділянки, розташовані ближче 50 км від державного кордону України, незважаючи на результати референдуму щодо можливості іноземцями набувати у власність сільськогосподарські ділянки.

Зрозуміло, що питання доступу іноземців до купівлі земель в Україні — це більше політичне питання, оскільки в економічному плані країна втрачатиме можливості економічного зростання.

Проте нераціональною видається дискримінація територій України за наближенням до державного кордону.

Якщо іноземцям буде дозволено купувати аграрні землі за результатами референдуму, то прикордонні території в межах 50-кілометрової зони матимуть менші можливості розвитку через менший попит.

Мова йде про значні території.

У таку зону потрапляють Харків, Суми, Чернігів, Мукачево, половина Одеської області.

Відстань з півдня Вінницької області в районі Могилів-Подільського до крайньої північної точки становить близько 300 км (найвужча частина України), тобто третина території в цій частині країни потраплятиме в 50-кілометрову зону.

Олег Нів'євський, Павло Мартишев, Ольга Галиця, Київська школа економіки.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Конец "партнерства без ограничений": шокирующие итоги визита Путина в Си
TSN
2024-05-17T21:06:28Z
Войска НАТО в Украине: все начнется с первыми полетами F-16 – экспредседатель СБУ
UAToday
2024-05-18T05:33:50Z
Лавров назвал Путина "ишаком": что произошло во время встречи в Китае
Comments UA
2024-05-16T13:33:45Z
Как в в Золотой Орде: Путина и его делегацию в Пекине подвергли унизительной процедуре
Новости Украины
2024-05-16T15:57:20Z
Действительно ли сближение Пекина и Москвы усиливается: что получил Путин от визита в КНР
Comments UA
2024-05-18T06:33:33Z
В Пентагоне рассказали о катастрофических последствиях атак украинских БПЛА по НПЗ в России
UAToday
2024-05-18T06:31:55Z
Когда остановится наступление РФ в Украине: астролог назвал месяц
TSN
2024-05-16T05:03:33Z
Врачи сделали все, что могли: есть ли угроза жизни Фицо
Comments UA
2024-05-16T04:09:17Z
Встреча Путина и Си Цзиньпина: какое заявление прозвучало об Украине
Telegraf
2024-05-16T08:51:48Z
ПФУ признал ошибку и начал возвращать деньги: что делать тем, кто не получил
Знай
2024-05-18T02:30:24Z
Отключение света в Украине: людей шокировали мрачным прогнозом
Знай
2024-05-18T05:36:29Z
"Аграрный социализм": почему сливочное масло в Европе можно купить вдвое дешевле, чем в Украине
Фокус
2024-05-17T10:36:56Z
В Украине изменились цены на мясо и сало: за сколько можно купить
Политека
2024-05-16T17:31:51Z
Будут ли выключать свет 18 мая: заявление "Укрэнерго"
Апостроф
2024-05-18T06:33:11Z
Курс валют на выходные, 18-19 мая: сколько стоят доллар, евро и злотый
TSN
2024-05-18T06:27:39Z
ПриватБанк зачислит на карты украинцев от 250 до 25 000 гривен: кому повезет
Знай
2024-05-17T12:30:39Z
Карта "Ощадбанка" в плену и под арестом: когда его снимут
Знай
2024-05-17T10:12:44Z
ДТЭК опубликовал графики отключений света: где посмотреть и как разобраться с таблицами
Обозреватель
2024-05-16T10:55:25Z
В Харькове мужчина отказался от мобилизации: чем дело закончилось
Новости Украины
2024-05-15T18:36:37Z
Что готовит погода украинцам перед выходными: свежий прогноз на пятницу
Апостроф
2024-05-16T12:24:19Z
В Сумской области прогремели 183 взрыва
TSN
2024-05-17T23:48:42Z
Наступление России на Харьковщину 2024: ТСН побывала в Волчанске и узнала, что там происходит
TSN
2024-05-17T18:21:50Z
Работники ТЦК удерживают мужчин в гаражах: по их словам – они там добровольно
Знай
2024-05-18T06:30:31Z
Ливни, шквалы и град: синоптики рассказали, ждать ли аномальной погоды в Украине летом, и предупредили о "сюрпризах"
Обозреватель
2024-05-18T06:25:16Z
В Украину идет почти 30-градусная жара: дата и карта погоды
Апостроф
2024-05-16T06:57:01Z
Российские тылы переполнены техникой и личным составом: военный рассказал, что происходит на востоке
Comments UA
2024-05-15T19:18:38Z
Не "Арсенальная": где расположена новая самая глубокая станция метро в мире
TSN
2024-05-17T12:51:34Z
Праздник 16 мая: что нельзя делать сегодня, чтобы в доме не поселилось горе
Telegraf
2024-05-16T03:30:29Z
На семью - 43200 грн: украинцам дают денежную помощь, нужно звать маму или бабушку
Знай
2024-05-16T04:12:06Z
17 мая — какой церковный праздник, не делайте одну вещь, иначе в жизни начнутся серьезные проблемы
TSN
2024-05-16T05:03:04Z
Рога и лицо дьявола: в сети нашли странные символы на портрете короля Чарльза
Обозреватель
2024-05-17T13:22:23Z
Закон о мобилизации вступил в силу: о чем следует помнить мужчинам от 18 до 60 лет
Политека
2024-05-18T06:31:10Z
Штрафы за нарушение мобилизации: можно ли обжаловать решение – объяснение адвоката
TSN
2024-05-18T06:21:02Z
Узнайте, принадлежите ли вы к ним: когда и как можно получить одноразовую выплату
Знай
2024-05-17T16:18:24Z
Бросили малыша: няня заботится о ребенке, родители которого скрылись с ее деньгами
Фокус
2024-05-17T15:57:35Z
Волшебное разнообразие: как выглядят вышиванки в разных странах мира
Апостроф
2024-05-16T13:57:19Z
В Польше фермеры "с особой жестокостью" убили своего рабочего из Украины, а затем подожгли
TSN
2024-05-15T16:51:38Z
Пассажиры начали кричать: невнимательный мужчина открыл дверь и упал с самолета
Фокус
2024-05-17T04:57:18Z
Найден пропавший 26 лет назад мальчик: все это время его держал в подвале сосед
Фокус
2024-05-16T10:48:15Z
Бомбовый удар по Харькову: погибли два человека, много пострадавших
TSN
2024-05-17T19:12:43Z
Под Киевом нашли гранату Ф-1 на растяжке, которую оставили российские оккупанты. Фото
Обозреватель
2024-05-18T06:19:29Z
Завод остановился: новые подробности удара по НПЗ в Туапсе
Апостроф
2024-05-18T06:09:54Z
В Сумской области мужчина "под контролем полиции" дважды занимался сексом с женщиной
TSN
2024-05-16T14:36:23Z
Иск на миллион долларов: пассажир облокотился на подлокотник в самолете и упал
Фокус
2024-05-15T11:42:34Z
На Черниговщине разыскивают почти восемь тысяч ухилянцев
ZN UA
2024-05-17T19:31:15Z
По какому каналу смотреть бокс Усик – Фьюри в Украине: время и дата боя
Апостроф
2024-05-17T13:21:59Z
Усик - Фьюри: когда бой, во сколько начало чемпионского поединка
Telegraf
2024-05-16T12:06:41Z
Усик – Фьюри: где и когда смотреть бой украинца за звание абсолютного чемпиона мира
VGorode
2024-05-17T15:30:06Z
Усик – Фьюри: онлайн-трансляция боя за звание абсолютного чемпиона мира
TSN
2024-05-17T09:21:50Z
Усик удивлял халатом из "Красной жары", а Фьюри косил под мафию: самые стильные и оригинальные наряды чемпионов
Обозреватель
2024-05-18T05:07:48Z
Усик – Фьюри: все подробности боя за звание абсолютного чемпиона мира
Обозреватель
2024-05-18T04:19:57Z
"Будет большая проблема". Белью сказал, чем конкретно закончится бой Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-05-15T15:49:58Z
У Усика столкнулись с неожиданной проблемой перед боем с Фьюри. Видео
Обозреватель
2024-05-16T21:44:37Z
Тайсон Фьюри впервые подтвердил, что имеет проблемы с психическим здоровьем
Известия Киев
2024-05-17T15:28:46Z
Вишневые, желтые и даже розовые: почему в СССР черные автомобили были большой редкостью
Обозреватель
2024-05-18T06:07:47Z
В Китае создали электрический клон Range Rover за $2500
Фокус
2024-05-16T08:21:47Z
Новый кроссовер Renault дешевле конкурентов рассекретили в деталях
Обозреватель
2024-05-17T15:34:49Z
Как проверять качество бензина: водители могут сделать это дома
Апостроф
2024-05-17T14:57:36Z
Автомобиль не заводится: как решить проблему самостоятельно
Апостроф
2024-05-17T23:12:47Z
Volkswagen и Renault отказались создавать совместный бюджетный автомобиль
Обозреватель
2024-05-17T20:16:00Z
У Renault Rafale появилась полноприводная версия от Alpine
AutoCentre
2024-05-16T13:16:17Z
Не покупайте их следующие 5 лет: какие авто невыгодно брать в 2024 году
Обозреватель
2024-05-18T05:07:44Z
Можно ли выполнить разворот? Задача по ПДД, над которой придется хорошо подумать
Обозреватель
2024-05-18T02:37:07Z
Мощная магнитная буря в мае еще покажет последствия: ученые бьют тревогу
TSN
2024-05-16T09:51:04Z
Как древним египтянам удалось построить огромные пирамиды: найдена подсказка
ZN UA
2024-05-17T12:22:50Z
Смекалочки хватит до старости: ученые выяснили, что нужно делать, чтобы ваш мозг не подвел вас в старшем возрасте
Telegraf
2024-05-17T18:36:10Z
Двухметровый пришелец из космоса упал на ферму жителя Канады: что выяснили ученые
Фокус
2024-05-16T09:34:29Z
Вас добавили в "черный список": в "Киевстар" назвали абонентам главный признак
Политека
2024-05-18T06:31:43Z
lifecell ввел новый способ отследить расходы на мобильную связь
Хвиля
2024-05-18T05:33:21Z
Не спешите сдавать в ремонт: что делать, если смартфон перестал заряжаться
Telegraf
2024-05-15T12:21:21Z
Ученые обнаружили странную аномалию у пирамид Гизы: может вести к подземным сооружениям. Фото
Апостроф
2024-05-16T01:18:53Z
Пропала мобильная связь: как быстро переключиться на другого оператора
Политека
2024-05-17T13:10:28Z
Главные везунчик мая: каких знаков Зодиака ждут приятные перемены
Telegraf
2024-05-17T08:12:23Z
Гороскоп на неделю с 20 по 26 мая: кого ждет денежный бонус, а кого — любовь с первого взгляда
Marie Claire
2024-05-16T04:16:12Z
Следует быть очень осторожным: 8 фраз, используемых манипуляторами
Апостроф
2024-05-17T15:54:04Z
Что нужно выбросить из дома, чтобы избавиться от бедности и невзгод
TSN
2024-05-16T12:36:43Z
Яблочный брауни за 5 минут в микроволновке: рецепт
Обозреватель
2024-05-18T06:07:48Z
Омлет, который захочется есть каждое утро: шеф-повар дал рецепт завтрака за минуту
Политека
2024-05-18T05:31:11Z
Цветочное полнолуние в мае: что запрещено делать, чтобы не "наломать дров"
Апостроф
2024-05-17T21:33:59Z
Грязная духовка - позор кухни: как быстро ее отмыть без больших затрат времени и сил
Знай
2024-05-17T11:51:45Z
Зачем в малосольные огурцы добавлять черный хлеб: делимся советами и рецептом
Обозреватель
2024-05-17T15:04:34Z
Известная украинская певица на фоне алкогольной зависимости неожиданно заговорила об измене: "Пропасть"
TSN
2024-05-17T11:21:18Z
"Я вернулся": Сбежавший из Украины во время полномасштабной войны Влад Яма удивил новым фото
Обозреватель
2024-05-15T12:55:26Z
Звезда "Квартала" Ирина Гатун "отморозилась" после позорной шутки: "Адекватные люди понимают"
Знай
2024-05-17T19:30:03Z
Брэд Питт победил Анджелину Джоли: подробности
Новости Украины
2024-05-17T15:54:03Z
"Тригернуло": Сердючка возмутила зрителей исполнением российских хитов и спела Teresa & Maria
Обозреватель
2024-05-18T06:07:39Z
Константин Грубич откровенно рассказал, где сейчас дети Пелыха и Лозинской и как закрутился их роман
TSN
2024-05-18T06:03:50Z
Антин Мухарский отреагировал на заявления о своем выезде из Украины и ответил, вернется ли
Апостроф
2024-05-17T08:42:06Z
Ирина Билык отреагировала на выступление Украины на "Евровидении-2024" и призналась, что бы она изменила
TSN
2024-05-17T13:51:46Z
Ким Кардашьян поделилась пикантными снимками в черном кожаном корсете
Фокус
2024-05-17T12:45:25Z
Эта приправа лежит на вашей кухне и увеличивает риск рака желудка на 41%
Знай
2024-05-16T04:51:15Z
Овощной салат не принесет пользы: врачи объяснили, почему нельзя есть вместе огурцы и томаты
Знай
2024-05-16T14:51:27Z
Признают непригодным и исключат из учета: с какими болезнями глаз не мобилизуют
Апостроф
2024-05-17T06:15:29Z
Можно ли снизить давление, если парить ноги: правда и мифы о распространенном методе
Апостроф
2024-05-17T12:06:44Z
Диабет неизлечим? 5 асан йоги, заставляющих работать поджелудочную железу
Обозреватель
2024-05-18T06:34:49Z
Кому нельзя есть фисташки: риски, связанные с их потреблением
Обозреватель
2024-05-18T06:07:44Z
Во Львове сделали уникальную операцию 8-летней девочке, которая шесть лет не могла есть
Комсомольская правда
2024-05-17T10:31:42Z
Ожидают всплеск заболеваемости FLiRT: в мире стремительно распространяется новый вариант коронавируса
TSN
2024-05-16T15:18:02Z
Уход за волосами: как сделать ваши локоны блестящими и шелковистыми
Обозреватель
2024-05-17T09:19:20Z