Випускниця Університету мистецтва і дизайну у Ренані(Швейцарія) Анна Піасек розробила для їжі на винос контейнери з переробленого паперу.
Придатна для компостування упаковка може стати альтернативою одноразовим пластиковим ланч-боксам, передає елика Епоха.
Контейнери "One Size, X Size" виготовлені з формованої целюлози, яку також називають формованим паперовим волокном, складається з переробленого паперу та води, і його можна багаторазово переробляти і компостувати.
Наразі він широко використовується для створення упаковок для яєць.
Для створення упаковки формована целюлоза пресується за допомогою металевої форми, а потім сушиться у печі.
У якості водостійкого покриття застосовується матеріал, запатентований виробником, із яким співпрацює Анна.
«Покриття безпечне і виготовлене на 100% із речовин рослинного походження, - запевняє вона.
– Контейнери зберігають міцність і стійкість під час транспортування».
Анна Піасек вирішила розробити екологічну упаковку з багатьма відділеннями для комплексних обідів у стилі бенто – японський термін, який означає «різні страви, вкладені в одну упаковку».
«Зазвичай їжа східно-азіатської кухні складається з різних страв, поділених на невеликі порції, до того ж до них часто пропонують багато гарнірів, - пояснює Анна Піасек.
- У Франції кількість коробочок для японських ланчів на винос просто зашкалює, оскільки кожну страву пакують окремо».
Дівчина розробила целюлозна упаковку "One Size, X Size" у трьох варіантах: циліндрична чашка для супу та інших рідин, прямокутна коробка для однієї людини та восьмикутна для роздачі на декілька персон.
Контейнери містять декілька перегородок, які можна вставляти у спеціальні поглиблення, створюючи різні конфігурації (до 10 можливих).
Таким чином, у невеликому ланч-боксі для однієї персони може поміститися до 4, а у великому - до 8 різних страв.