Сьогодні на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений королю фруктів - гранату.
За вмістом вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин йому немає рівних.
У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти проекту розібралися, чим корисний гранат і його сік, як можна використовувати шкірку граната і які секрети краси ховаються в червоних зернах.
«Гранат називають зернистим яблуком, - розповідає Олександр Лук'яненко.
- У перекладі з латинської слово granatus означає «насіннєвий».
Плід складається з безлічі зерен, відокремлених один від одного тонкою мембраною.
В одному гранаті близько 700 їстівних насінинок.
У природі більше десятка сортів граната.
Плоди відрізняються за смаком і кольором.
Але в кожному з них повно вітамінів і мікроелементів».
Якими корисними властивостями володіє гранат?.
Нормалізує травлення.
«Гранат корисний для шлунково-кишкового тракту: він, як і всі кислі соки, стимулює виділення ферментів і прискорює травлення, - каже дієтолог Борис Скачко.
- Це низькокалорійний фрукт.
У 100 грамах граната - всього 70 кілокалорій.
Однак слід пам'ятати, що він підвищує апетит.
Тому гранат краще вживати як аперитив за 5-10 хвилин до їжі.
Тоді ваша вага буде знижуватися без будь-яких побічних ефектів у вигляді депресії і низької працездатності.
Оптимальна добова норма споживання граната для дорослої людини - один плід в день або півсклянки свіжовичавленого соку.
Сік можна розводити навпіл з водою.
Особливо обережно варто вживати концентрований сік тим, у кого гастрит або проблеми з підшлунковою».
Підвищує гемоглобін.
«Гранат відомий як продукт, який заповнює запаси заліза в організмі, - продовжує Борис Скачко.
- Нормальний рівень гемоглобіну в крові у чоловіків - 130-160 г / л, у жінок - 120-150 г / л.
Якщо цей рівень нижче, людина відчуває нудоту, запаморочення, слабкість.
Гранатовий сік лікарі часто призначають при анемії.
Він містить легкозасвоюване залізо.
Гранат відновлює клітини крові і забезпечує організм антиоксидантами, які виводять токсини, захищають еритроцити, переносять ферменти і амінокислоти».
Зміцнює серце.
«Антиоксиданти, що містяться в гранаті, також благотворно впливають на роботу серця і кровоносної системи, - пояснює нутриціолог Алексія Май.
- Вони знижують тиск, зміцнюють стінки судин і знижують рівень «поганого» холестерину.
Це перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок».
Гранатові кісточки знижують тиск і омолоджують шкіру.
«Багато хто не любить гранат через те, що в ньому міститься багато зерен, але в них стільки користі! - доповнює Алексія Май.
- Перемелені кісточки граната допоможуть зняти головний біль і знизити високий тиск.
Із зерен граната роблять сік і ефірні масла, які застосовують в косметології.
Завдяки жиророзчинним вітамінам F і E відбувається омолодження шкіри і оновлення клітин.
Також не варто забувати про корисні властивості перегородок граната.
Висушені перегородки додають в чай.
Такий напій має заспокійливу дію і допомагає впоратися з безсонням».
Гранатовий сік зміцнює імунітет.
«У гранатовому соку більше антиоксидантів, ніж у червоному вині, зеленому чаї та інших овочевих або фруктових соках, - продовжує нутриціолог.
- Сік граната також багатий на вітамін С, завдяки чому зміцнює імунітет і сповільнює процес старіння організму.
Правда, вітамін С може розщеплюватися при пастеризації.
Тому, щоб отримати більше користі, віддавайте перевагу свіжовіджатому гранатовому соку».