Топ продуктів, які підіймають настрій.
сегодня, 11:45.
Читати українською.
Кожен з нас відчуває стреси регулярно.
А нервові потрясіння можуть порушити звичний режим харчування.
Деяким людям в стресовому стані огидна сама думка про їжу, у інших — не відірвати від тарілки.
У США, де особливо стурбовані складом і якістю харчування, виділили десять продуктів, вживання яких допомагає впоратися з відчуттям тривоги і занепокоєння.
На першому місці — натуральний йогурт.
Особливо лікарі радять налягати на цей продукт навесні і влітку.
Саме при тривалому світловому дні доби йогурт краще засвоюється.
Він багатий амінокислотою тирозином, яка підвищує рівень серотоніну (нашого гормону гарного настрою) в мозку.
А молочні білки посилюють заспокійливу дію серотоніну.
Друге місце у темного шоколаду.
З нього організм бере фенетіламіни.
Ця речовина є нейромедіатором, тобто активізує взаємодію клітин мозку, що допомагає зберігати позитивний настрій і покращує работоспособность.
У людей, що знаходяться в стані депресії, рівень фенітіламіна найчастіше знижений, що надає на нервову систему несприятливий вплив.
Також шоколад багатий на флавоноїди, одна з властивостей яких — заспокійливу дію на нервову систему (ще одне джерело флавоноїдів — настій аптечної ромашки).
Чим темніше шоколад, тим він корисніший.
Тому купувати слід ті сорти шоколаду, які містять не менше 70% какао.
На третьому місці — цитрусові.
Вони багаті на природні цукри і вітаміном С.
Їх поєднання допомагає мозку впоратися напругою, пише likar.
Четверте місце займає мигдаль.
У горіхах міститься вітамін B2, вітамін E, магній і цинк.
Всі ці вітаміни і мікроелементи необхідні для підтримки розумового тонусу і гарного настрою.
П’яте місце — трав’яні чаї.
Найефективніші — з ромашкою і жасмином.
Залежно від рослинних компонентів чай надає або заспокійливий, або тонізуючий ефект.
Шосте місце у риби.
Як ви вже здогадалися, вся справа в жирних кислотах Омега 3, вітамінах групи В (B6 і B12 прекрасно борються зі стресом).
Відомо, що дефіцит вітаміну В12 провокує розвиток стресу.
Особливо добре допомагає лосось.
Останні дослідження показують, що містяться в багатьох сортах риби сімейства лососевих поліненасичені жирні кислоти Омега-3, що підвищують рівень серотоніну в організмі, можуть допомогти впоратися зі стресом.
Більш того, ці кислоти обмежують продукування адреналіну і кортизолу — гормонів, які в надмірній кількості здатні спровокувати відчуття неспокою.
Сьоме місце займає капуста брокколі.
Індійський імунолог Шікха Шарма радить додавати її в усі страви, і називає найбільш позитивним гарніром, повідомляє The Times of India.
Вона багата рослинними білками, амінокислотами, що відповідають за активність мозку і повільними вуглеводами-глюцидов, які є найкращим «паливом» для мозку.
А ще в овочі багато фолієвої кислоти, яка захищає від панічних атак і гасить напади безпричинної тривоги.
Восьме місце — у часнику.
Його активні ферменти знижують негативну дію на нервові клітини навколишнього середовища.
Також Politeka писала, що медики озвучили 5 кроків по зміцненню імунітету.
Александра Торохтий.
правильне харчування.
правильное питание.