Про це розповів Валерій Курейко, співзасновник пасіки «Медовий Бджоляр» (ТМ «Знатний Мед»), передає interfax.
«У 2006/10 роках експорт меду був невеликий — від 3 до 7 тис.
тонн на рік.
Із 2011 року він почав зростати — так, наприклад, у 2014/15 роках він вже становив понад 36 тис.
тонн, у 2016 році — понад 56 тис.
Найуспішнішим для експортерів був 2017 рік, коли було експортовано 67,8 тис.
тонн меду», — розповів Курейко.
За словами експерта, суттєво зросла також кількість самих експортерів — якщо у 2010 році цим займалося дві-три компанії, то сьогодні — понад 70 компаній.
«В інших країнах немає такої великої кількості компаній, що займаються експортом меду, як в Україні.
Наприклад, в Аргентині, яка входить у ТОП-3 світових експортерів меду, загалом 15 фірм-експортерів», — зазначив підприємець.
Додамо, що в Україні миттєво використовуються квоти на безмитне постачання українського меду до ЄС.
Так, у 2018 році квота становила 7,9 тис.
тонн і була обрана за перші 11 днів січня.
У 2019 квота становила 6 тис.
тонн і була обрана до 10 січня 2019 року.
«Загальний обсяг виробництва меду в Україні у 2019 році становив 100−110 тис.
Виробництво меду в Україні за останні 30 років загалом збільшувалося, разом офіційні дані не відображають всю картину, оскільки в Україні більшість, приблизно 90% приватних пасік не зареєстровано», — повідомляє експерт.
За прогнозами Курейка, у 2020 році виробництво меду за сприятливих погодних умов може зрости до 120 тис.
Проте, внутрішній ринок України споживає трохи менше ніж половину від обсягу виробництва: в середньому на душу населення споживається приблизно 1−1,1 кг меду.
«Якщо у 2019 році було вироблено понад 100 тис.
тонн, а на експорт пішло 55,6 тис.
тонн, то на внутрішньому ринку залишилося приблизно 50 тис.
тонн», — підкреслив підприємець.
Експерт вважає, що ціни на мед у 2020 році будуть стабільними проти минулого і коливатимуться в залежності від сорту та упаковки на рівні 140 грн/л у Києві (роздрібні ціни), в регіонах — дешевше.
«В Україні налічується приблизно 500 тис.
При цьому переважають малі пасіки, до 50 бджолосімей, тоді як основний товарний мед виробляють середні — від 50 до 300 і великі — понад 300», — зауважує Валерій Курейко.