/https%3A%2F%2Fnarodna-pravda.ua%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2F914665-2062435-927793-0xraZqu3.jpg)
Великій піст: харчування по дням та пісне меню
Великий піст у 2020 році починається 2 березня.
Він триватиме 48 днів – до 19 квітня, коли настає Великдень.
Це найсуворіший піст у році.
Віруючі виключають з раціону всі продукти тваринного походження (м’ясо, риба, яйця, молочні продукти) і містять їх страви, а також алкоголь.
Loading...
Якщо ви вирішили поститися у Великий піст, варто продумати, як харчуватися в цей період, щоб отримати користь для душі і тіла, і при цьому не нашкодити своєму здоров’ю.
Адже навіть під час посту люди можуть харчуватися правильно, різноманітно, повноцінно і смачно.
Що можна і не можна їсти, приклади страв.
Що не можна: Всі види м’яса, м’ясні продукти, продукти, що містять м’ясо (сосиски, ковбаси, сало, пельмені, паштети, консерви).
Рибу, морепродукти, ікру риб.
Молоко і всі продукти з молока і з додаванням молочних продуктів (молоко, кефір, йогурти, сметана, вершкове масло, морозиво, сир, сир, борошняні продукти і солодощі при виготовленні яких використовують вершкове масло, молоко).
Яйця та продукти, які їх містять (зефір, майонез, випічка).
Що можна: Овочі, зелень, гриби, фрукти, крупи, горіхи, сухофрукти, овочі і страви з них.
Приклади страв.
Гарніри – гречана, пшенична, рисова, пшоняна, ячна каші, булгур, кускус, макарони, варена квасоля, сочевиця, смажена, варена або запечена картопля, запечені овочі.
Можна готувати гарніри з овочами і зеленню і тоді це буде повноцінна окрема страва.
Наприклад, різотто з грибами і овочами, плов з овочами, спагеті з помідорами черрі, зеленню, часником і оливковою олією.
Ситний варіант гарніру – запечена з травами і часником картопля.
Салати – свіжі салати з сезонних овочів (капуста, буряк, морква, селера, редька), з різних видів листя салату, помідорів, огірків.
Можна їх заправляти лимонним соком.
Також до пісних страв відносяться – морська капуста, консервована ікра з кабачків або баклажанів, заморожені овочі та овочеві суміші, хумус, квашена капуста, соління.
Можна готувати рагу із заморожених овочів і овочевих сумішей, тушкувати капусту з грибами, робити пісні голубці, фарширований перець.
На сніданки можна готувати вівсянку на воді з родзинками, бананами, ягодами, варенням, арахісової пастою.
Пісні супи і борщі – ще одне популярне блюдо в пост.
Читайте склад хліба – там не повинно бути олії, яєць, молока.
На воді печуть лаваш – в нього можна загортати салати і овочеві начинки.
Перекус – підійдуть фрукти, ягоди, горіхи, фініки, родзинки, курага, чорнослив.
Можна запекти і посипати цукровою пудрою і корицею, яблука, гарбуз.
Замість кави з молоком або вершками перейдіть на чорну каву, чай, трав’яні чаї, компоти, узвари, соки.
Харчування по днях.
Під час посту діють загальні правила.
Перший тиждень посту суворий піст.
Далі в понеділок, середу і п’ятницю на столі повинна бути їжа без термічної обробки і масла (сухоядіння).
У вівторок і четвер-варена їжа без олії.
На вихідних можна їсти гарячу їжу, додавати рослинне масло.
Рибу за час посту можна тільки на Благовіщення (7 квітня) і на Вербну неділю (21 квітня).
При цьому це найбільш суворий варіант посту.
Для більшості людей підійде вегетаріанський режим – з кашами і супами в будь-який день.
Духовний сенс посту.
Ну, і, звичайно, не варто забувати, що піст – це не просто дієта.
Його сенс – духовне очищення і каяття перед великим святом Великодня, який віруючі зустрічають оновленими.
Духівники радять завжди пам’ятати про кінцеву мету посту – смирення, заспокоєння розуму, увагу до ближнього.
У ці дні відвідують служби в церкві, читають духовну літературу, відмовляються від алкоголю та розважальних заходів, допомагають людям.
Якщо вам важко не їсти м’ясного і молочного, то в невеликих кількостях їх можна залишити у раціоні, адже піст – це не покарання, це відмова від зайвого, щоб сконцентруватися на головному.
Раніше НАРОДНА ПРАВДА повідомляла:.
Великий піст: як провести сім тижнів, календар харчування.