Споживчі ціни в Україні у квітні 2020 року, як і в березні, зросли на 0,8%.
Тим часом у квітні 2019 року зростання цін було вищим - 1%, тому в річному вимірі інфляція за підсумками квітня-2020 уповільнилася до 2,1% з 2,3% за підсумками березня, 4,1% - за підсумками 2019 року.
Такі дані наводить Державна служба статистики України.
Так, за даними НБУ у річному вимірі ціни на продукти в Україні зросли на 2,5%.
Найбільше подорожчали фрукти (на 30,3%), хліб та хлібопродукти (на 10%) та цукор (на 9%).
Водночас таке зростання компенсувало падіння цін на овочі (на 21,1%) та яйця (на 17,9%).
«На 9,4–1,1% зросли ціни на яйця, цукор, овочі, свинину, рис, яловичину, макаронні вироби, рибу та продукти з риби.
Водночас на 2,6% та 1,3% подешевшали м’ясо птиці та сало», — зазначають у Держстаті.
Ціни на алкогольні та тютюнові вироби у річному вимірі зросли на 11,8%, одяг та взуття навпаки подешевшали — на 3% та 6% відповідно.
Комунальні послуги у квітні подешевшали на 11,3% у річному вимірі, зокрема через падіння цін на газ на 46,5%.
Побутова техніка подешевшала на 0,9%, транспортні послуги — на 3,3% (через падіння цін на пальне на 18,2%).
За даним Держстату, квітні 2020 року проти квітня 2019 року зросли ціни на ліки на 4,5%.
Послуги зв'язку подорожчали на 5,8%, а освітні послуги — на 13,5%.
Від початку року ціни в Україні загалом зросли на 1,5%.
У березні 2020 року річний рівень інфляції в Україні складав 2,3%, у лютому — 2,4%, у січні — 3,2%, а за підсумками 2019 року — 4,1%.