Науковці закликають змінити рекомендації з добавок вітаміну D. Нова публікація підкреслює зв'язок між рівнем вітаміну D і смертністю від коронавірусу COVID-19.
Автори статті проаналізували всі європейські дослідження дорослого населення з 1999 року, в яких вимірювали вітамін D і порівнювали його рівень і смертність від коронавірусу, пише medicalxpress.
Вітамін D та імунітет
Вітамін D може підтримувати імунітет через ряд імунних шляхів, які беруть участь в боротьбі з коронавірусом SARS-COV2. Багато недавніх досліджень підтверджують ключову роль вітаміну D у вірусних інфекціях.
Це дослідження показує, що в країнах з нижчою широтою спостерігається високий рівень дефіциту вітаміну D. У цих країнах також виникли найвищі показники захворюваності й смертності в Європі.
У північних країнах, Норвегії, Фінляндії та Швеції рівень вітаміну D вище, попри менший вплив сонячного світла UVB, тому що харчові добавки та збагачення харчових продуктів зустрічаються частіше.
У цих скандинавських країнах рівень захворюваності COVID-19 і смертність нижча. Кореляція між низьким рівнем вітаміну D і смертністю від коронавірусу є статистично значущою.
Це може бути пов'язано з тим, що вітамін D грає важливу роль в регуляції і придушенні запальної відповіді або цитокінового шторму, який викликає важкі наслідки COVID-19 і "гострий респіраторний дистрес-синдром", пов'язаний з підключенням до ШВЛ і смертю.
Як отримати вітамін D?
В людей вітамін D виробляється у людей під дією сонцю. Також багато продуктів харчування мають високий вміст цього вітаміну.
Основні джерела вітаміну D є у таких продуктах:
- Жирна риба, лосось, сардини;
- Апельсиновий сік;
- Злаки;
- Червоне м'ясо;
- Жовток;
- Твердий сир;
- Тофу.
Симптоми коронавірусу / Інфографіка 24 Каналу
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.