/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F247%2Fcf25d616c8b20a2387ffa0676acf8874.jpg)
Буковина активно оновлює систему харчування у закладах освіти
Про покращення якості шкільного харчування говорили під час наради, яку провели Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та перша леді Олена Зеленська із представниками усіх областей.
Як зазначила дружина президента, держава на найвищому рівні зацікавлена в тому, щоб діти зростали здоровими, із корисними харчовими звичками.
– Рік тому ми розпочали велику роботу з оновлення системи харчування у навчальних закладах. Було проведено аудит у 500 школах з різних областей України, опитування дітей та батьків щодо того, чи задоволені вони якістю їжі. В основному вони вказували на те, що страви некорисні, несмачні, холодні. Говорили також про незадовільний стан харчоблоків та їдалень, – пояснила Олена Зеленська.
За її словами, головним досягненням цього року є розробка та затвердження нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти. Завдяки цьому можна буде готувати в школах смачну, корисну і цікаву їжу.
Документ набирає чинності з 1 січня 2021 року. Він визначає умови перебування в освітніх просторах. Що ж до харчування, то регламент дозволяє кейтеринг у закладах освіти. Також тут прописали нормативи щодо вмісту солі, цукру, жиру у стравах, які готують або ж реалізують у школах.
Крім того, документ містить перелік продуктів харчування, які заборонено продавати у шкільних буфетах. Це шкідливі снеки – чипси, сухарики попкорн, м’ясні та рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, зокрема, ковбаси, сосиски, копчена та солена риба, деякі солодощі та інше.
Певна група харчових продуктів повинна бути у щоденному шкільному раціоні учнів, наприклад, злакові, овочі, фрукти, ягоди і молочні продукти.
– Уперше на нормативно-правовому рівні врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами. Тепер у разі, якщо в дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра про те, що є певні дієтичні потреби, то власник закладу вимушений і зобов'язаний організувати окреме харчування саме для цієї дитини з урахування дієтичних потреб, – пояснив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.
На нараді ішлося про те, що Буковина бере активну участь у реалізації здорового харчування, тож нові норми обов’язково запровадять у закладах освіти області. Зокрема, заступниця голови Чернівецької ОДА Ірина Ісопенко розказала про ініціативи, які вже є в області, та запропонувала зробити Буковину пілотною в сфері запровадження здорового харчування у закладах освіти.