MY.UAНовости
Рецензія на енциклопедію «Світ гри Cyberpunk 2077» / The World of Cyberpunk 2077
Рецензія на енциклопедію «Світ гри Cyberpunk 2077» / The World of Cyberpunk 2077

Рецензія на енциклопедію «Світ гри Cyberpunk 2077» / The World of Cyberpunk 2077

На відміну від інших видань, присвячених іграм, які ми розглядали на сторінках ITC.

ua протягом минулого року, «Світ гри Cyberpunk 2077» / The World of Cyberpunk 2077 від Dark Horse Books та Vovkulaka – це зовсім інша справа.

Це не збірка ілюстрацій, яка буде цікава лише колекціонерам чи людям, що самі працюють в ігровій індустрії, це повноцінна й досить різноманітна енциклопедія ігрового всесвіту Cyberpunk 2077, яка стане в нагоді кожному, кому сподобалась нова рольова гра CD Projekt RED.

«Світ гри Cyberpunk 2077» / The World of Cyberpunk 2077.

Жанр енциклопедія.

Автори CD Projekt RED.

Переклад Софія Шуль.

Видавництво Dark Horse Books, Vovkulaka.

Рік видання 2020.

Сторінок 192.

Формат 238 × 315 мм.

Палітурка тверда обкладинка.

Мова українська.

Сайт Vovkulaka.

Незважаючи на всі негаразди, що спіткали Cyberpunk 2077 та CD Projekt RED з часу релізу, на всі глюки та недоліки ігроладу, що досі ще є у цієї гри, сперечатися з тим, що полякам вдалося зробити щось дійсно надзвичайне та дуже важливе, безглуздо.

Світ Cyberpunk 2077 вийшов настільки цікавим і продуманим, що багато хто надовго затримався в грі лише для того, щоб пильніше вивчити усі її закапелки.

Ясна річ, вагома заслуга в створенні цього всесвіту належить авторам настільної гри, що стала фундаментом для Cyberpunk 2077, але безперечно, дизайнери, сценаристи та художники з CD Projekt RED зробили багато для розвитку світу гри, наповнення його дрібними деталями, вигадування історії Землі та Найт-Сіті з 2030 по 2077 р.

та т.ін.

Книга «Світ гри Cyberpunk 2077» / The World of Cyberpunk 2077 – це ілюстрована енциклопедія Cyberpunk 2077, яка поєднує риси такого собі туристичного путівника по екзотичній країні та глянцевого журналу, присвяченого подорожам та пригодам, на зразок тих, що можна знайти в літаках провідних авіакомпаній.

Є детальний опис всіх районів Найт-Сіті, визначних пам’яток, мешканців, їх соціального статусу та звичок.

Є інтерв’ю з видатними людьми Найт-Сіті.

Описи технологій кінця XXI століття і приклади їх застосування.

Є детальні досьє на провідні корпорації та найвідоміші бандугруповування.

Є навіть реклама, притаманна Найт-Сіті.

.

Так, при бажанні цю саму інформацію у стислому вигляді можна отримати з енциклопедії, вбудованої у саму гру (вона насправді дуже непогана, може навіть більш всеохоплююча), але хто ж це читає усі ті енциклопедії в іграх? Крім того, деякі данні можна почерпнути і з офіційного цифрового артбуку Cyberpunk 2077, доступ до якого мають всі, хто придбав гру у Steam, Epic Games Store чи GOG.

Але насправді ці три джерела не замінюють один іншого, а радше доповнюють.

До того ж майже вся інформація у книжці «Світ гри Cyberpunk 2077» надана від першої особи, у вигляді журнальних статей чи навіть інтерв’ю.

Тобто це більш літературні та більш емоційні описи, які цікаво читати, на відміну від сухого викладення фактів, як у вбудованому в гру довіднику.

Так, наприклад, розділ, присвячений мозгограю, «підготувала» сама Джуді Альварес.

Про автівки та транспорт розповідає Мітч Андерсон з Альдекальди.

Про зброю – Роберт Вільсон, що тримає стрілецький тир у тій самій мегабашті, де мешкає головний герой чи героїня гри.

Та що там, наприкінці книжки вас чекає навіть інтерв’ю із самою Шахрайкою, видатною постаттю і дуже важливою для сюжету гри персоною.

.

Мабуть, прізвисько, що ви побачили в попередньому абзаці, занепокоїло вас.

Так, ось ми й дійшли до найбільш суперечливого питання щодо перекладу книг та ігор в цілому, та The World of Cyberpunk 2077 зокрема.

Напевно, ця дискусія йде ще з тих самих пір, як перекладачі вперше зіткнулися з красномовними прізвищами чи іменами, якими автор навмисно нагородив своїх героїв, і неважливо хто це був, Льюїс Керрол чи Джон Роналд Руел Толкін.

Перекладати чи не перекладати, ось у чому питання? Залишити Більбо Беґінзом, як то було в оригіналі, чи зробити його Торбином, Сумкінсом, чи навіть Злоткінсом? Відверто кажучи, я схиляюсь до того, що в нашому випадку прізвища та прізвиська слід залишити без змін: по-перше тому, що тут дуже важко визначити межу, до якої слід перекладати прізвища, а по-друге, тому, що сама гра Cyberpunk 2077 поки що не має української версії і такий переклад може лише заплутати гравців та читачів.

На жаль, перекладачка Софія Шуль, що працювала над «Світом гри Cyberpunk 2077», або видавець вирішили інакше.

Тому Johnny Silverhand став Джоні Срібноруким, Rogue Amendiares перетворилась на Шахрайку, а Adam Smasher взагалі став Адамом Трощило… Так, звучить непогано, але здається, це вже трохи занадто.

Чому в такому разі не зробити Річарда Найта Річардом Ніччю? Чи Дакоту Сміт Дакотою Коваль? Де межа?.

Те ж саме стосується найменувань банд та угруповань Найт-Сіті.

Так Maelstrom став «Вихором», а The Mox чи Moxes, як вам більше подобається, перетворилися у «Незламних».

Скажемо відверто… це трохи збиває з пантелику.

.

Ще одне питання до перекладу, що декілька разів виникає під час читання… це використання територіального діалекту, у першу чергу львівської говірки.

Таких слів небагато, але вони, як то кажуть, впадають в очі, починаючи з використаного майже на перших сторінках слова «вар’юваті» в значені «божевільні».

Так, кожен українець зрозуміє про що річ, але в академічних словниках такого слова нема.

Нажаль, це непоодинокий приклад.

І ще одне… використовувати слова «криївка» щодо схованки бандюків? Серйозно? До того ж, слово «провідник» в останні роки набуло зовсім інших конотацій, ліпше було б назвати людину, що проводить екскурсії містом, екскурсоводом або ґідом.

А ось щодо перекладу доволі складних ігрових термінів якихось суттєвих нарікань в нас нема.

Так, спершу «мозгограй» замість braindance, «мережник» замість netrunner, та «патрач» замість ripperdoc звучать досить незвично, але до цих слів швидко звикаєш, більш того: якщо трохи поміркувати, то ви зрозумієте, що в цих випадках переклад вийшов навіть дуже влучним.

На жаль, як би мені не подобалась книга «Світ гри Cyberpunk 2077», повз деякі недоліки я, як людина, що 15 років працювала з поліграфією, пройти не можу.

Мова про шрифти та верстку.

CD Projekt RED дійсно непогано вклалися в зовнішній вигляд The World of Cyberpunk 2077.

Різні сторінки книги імітують різні типи видань – академічні, довідникові, журнальні, тому в книжці використовується велика кількість різноманітних шрифтів для кожного з розділів.

Зрозуміло, що далеко не всі англомовні шрифти мають кириличні відповідники, тому перед дизайнерами видавництва Vovkulaka повстала досить складна задача підбору шрифтів.

На жаль, не всі відповідники схожі на свої прототипи, а напівжирний шрифт у першому ж розділі взагалі погано зчитується.

До того ж, рішення локалізувати рекламу здається нам не дуже вдалим, там взагалі з десяток різних доволі химерних шрифтів, вдало імітувати які майже неможливо.

.

Ще один недолік верстки – досить вузькі стовпчики тексту, в яких використовується вирівнювання по обох краях.

Це непогано працює з англійським текстом, в якому багато коротких слів та артиклів, і зовсім не працює з українським.

Тому верстальник вимушений або використовувати знак переносу (дизайнери вкрай не люблять переноси та нерідко забороняють їх), або вирівнювати текст за допомогою трекінгу, що при вузьких стовпчиках призводить до дуже поганих наслідків.

Цю проблему можна було б вирішити, адаптувавши верстку, наприклад відмовившись від вирівнювання по обох краях, чи таки дозволивши використання переносів.

На жаль, видавці вирішили покластися на трекінг.

Вийшло так собі.

У декількох попередніх абзацах я виклав чимало зауважень до українського видання «Світ гри Cyberpunk 2077» / The World of Cyberpunk 2077, але це зовсім не означає, що книга мені не сподобалась.

Навпаки, я отримав велике задоволення від повернення в світ Cyberpunk 2077, в якому я й так провів більше 100 годин.

Справа в тому, що мені дуже кортіло б, щоб таке гарне видання не мало б жодних недоліків, було б ідеальне.

На жаль, так не буває.

В будь-якому разі, я з великим задоволенням прочитав «Світ гри Cyberpunk 2077» від палітурки до палітурки.

Та й вам раджу.

Якщо ви шукаєте подарунок для друга геймера або для самого себе, то україномовна версія The World of Cyberpunk 2077 – саме те, що треба.

4.5.

Оценка ITC.

Плюсы: Енциклопедична інформація щодо історії, технологій, локацій та угрупувань Найт-Сіті та всесвіту Cyberpunk 2077 загалом; вражаючий дизайн та чудові ілюстрації; статті написані від імені відомих персонажів гри; в цілому непоганий переклад і вдала адаптація ігрових термінів; висока якість паперу, друку та матеріалів.

Минусы: Рішення перекладати прізвища та прізвиська героїв здається нам не дуже слушним; у тексті занадто діалектичних слів; не саме вдале використання трекінгу, верстку ліпше було адаптувати під кирилицю; на жаль не всі шрифти, що використовуються в оригіналі, мають кириличні відповідники.

Вывод: Дуже гарне видання, що доповнить ваш досвід гри в Cyberpunk 2077.

Незважаючи на деякі суперечливі моменти щодо української адаптації, поява таких перекладів дуже важлива і гарна ознака становлення вітчизняного ринку ігрової та навколоігрової продукції.

(Открывается в новом окне).

Теги по теме
Игры
Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
Критик Путина прогнозирует мрачное окончание войны: какие города потеряет Украина
Comments UA
2024-05-19T10:06:21Z
Лавров назвал Путина "ишаком": что произошло во время встречи в Китае
Comments UA
2024-05-16T13:33:45Z
Конец "партнерства без ограничений": шокирующие итоги визита Путина в Си
TSN
2024-05-17T21:06:28Z
Безногому оккупанту на родине переломали руки: разборки во Владивостоке
Новости Украины
2024-05-19T08:18:48Z
Премьер Эстонии назвала причину недостаточной поддержки Киева Западом
Хвиля
2024-05-19T12:33:23Z
Зеленский рассказал, как положить конец российскому террору
Comments UA
2024-05-19T12:24:44Z
Как в в Золотой Орде: Путина и его делегацию в Пекине подвергли унизительной процедуре
Новости Украины
2024-05-16T15:57:20Z
Зеленский рассказал, кто виноват в ситуации, которая возникла в Харьковской области
Comments UA
2024-05-16T13:06:35Z
Чиновник Кабмина не задекларировал имущество в Дубае на $331 тыс.: расследование
Обозреватель
2024-05-16T20:31:38Z
"Аграрный социализм": почему сливочное масло в Европе можно купить вдвое дешевле, чем в Украине
Фокус
2024-05-17T10:36:56Z
В Украине изменились цены на мясо и сало: за сколько можно купить
Политека
2024-05-16T17:31:51Z
Писториус просит у немецкого правительства дополнительные 3,8 миллиарда евро для Украины
Известия Киев
2024-05-19T07:31:32Z
Банки и обменники готовятся ощутимо менять курс доллара: чего ожидать украинцам
Обозреватель
2024-05-16T18:48:12Z
ПФУ назвал 5 причин, по которым могут остановить начисление пенсии: как не остаться без денег
Знай
2024-05-19T12:30:48Z
Рабочие места сокращаются из-за ИИ, необходимо вводить безусловный доход – эксперт
ZN UA
2024-05-19T12:28:04Z
ПриватБанк зачислит на карты украинцев от 250 до 25 000 гривен: кому повезет
Знай
2024-05-17T12:30:39Z
Графики почасовых отключений света на вечер 17 мая
Известия Киев
2024-05-17T20:57:32Z
Отключения — по 12 часов в сутки. Что произошло в энергетике и когда украинцам вернут свет
Фокус
2024-05-16T13:06:26Z
Украинский военный рассказал, как началось наступление РФ на Харьковщине: "Это было где-то в 4 часа"
TSN
2024-05-18T18:18:35Z
Под Харьковом оккупанты попали в летнее место отдыха: есть раненые
Обозреватель
2024-05-19T10:06:02Z
Авиабомбы упали на больницу Волчанска, где засели кадыровцы. ВИДЕО и последствия
Новости Украины
2024-05-19T07:51:24Z
Как изменится погода сегодня, 19 мая: прогноз синоптиков
TSN
2024-05-19T04:21:25Z
Харьков снова под вражескими ударами: раздаются взрывы
Обозреватель
2024-05-19T12:33:56Z
роССия теряет контроль над небом в Крыму, - британская разведка
Известия Киев
2024-05-19T12:31:32Z
Стало известно, что ждет Сумщину: Что запланировал враг для этой области
Comments UA
2024-05-16T14:21:41Z
Град из трех тысяч гранат ATACMS уничтожил самые опасные самолеты РФ в Крыму, — Forbes
Фокус
2024-05-17T13:00:06Z
Не только электроэнергия ударит по кошельку: какая коммунальная услуга подорожает с 1 июня
Знай
2024-05-17T18:30:17Z
Погиб при выполнении боевого задания: Украина оплакивает известного летчика
Новости Украины
2024-05-19T10:22:12Z
В Украине засудили украинку за уклонение от мобилизации: как это произошло
Знай
2024-05-19T11:12:34Z
ВСУ уничтожили место накопления штурмовых подразделений армии РФ в Волчанске: ликвидированы десятки оккупантов. Видео
Обозреватель
2024-05-18T17:01:03Z
"В 50 раз больше, чем в ТЦК": в Минобороны рассказали, сколько человек уже ворвалось в "Резерв+"
TSN
2024-05-18T16:06:55Z
Могут ли вручить повестку на работе – ответ Минобороны
TSN
2024-05-19T12:27:03Z
Новый закон о мобилизации: кто должен обновить данные и где это можно сделать
TSN
2024-05-19T12:18:52Z
Одни воюют, а другие жируют: кто пытается расколоть украинское общество и какими методами
TSN
2024-05-19T05:06:55Z
Женщина проснулась посреди ночи и увидела перед собой незваного гостя
Фокус
2024-05-16T15:51:40Z
Узнайте, принадлежите ли вы к ним: когда и как можно получить одноразовую выплату
Знай
2024-05-17T16:18:24Z
Пассажиры начали кричать: невнимательный мужчина открыл дверь и упал с самолета
Фокус
2024-05-17T04:57:18Z
В трех областях Украины раздались взрывы
Корреспондент
2024-05-18T23:39:41Z
В Сумской области мужчина "под контролем полиции" дважды занимался сексом с женщиной
TSN
2024-05-16T14:36:23Z
В Киеве вспыхнул пожар: над Троещиной – черный столб дыма
TSN
2024-05-19T08:21:10Z
В Краснодарском крае РФ с рельсов сошли 8 грузовых вагонов и снесли линию электропередач
Обозреватель
2024-05-19T12:28:23Z
В Житомирской области парень за гаражами изнасиловал девочку
TSN
2024-05-19T11:21:49Z
В Киеве на Троещине вспыхнул пожар, столб дыма виден из разных районов: фото и видео
Обозреватель
2024-05-19T07:28:11Z
Знал, что произойдет беда: мужчина рассказал, как он выжил после масштабной авиакатастрофы
Фокус
2024-05-18T14:15:10Z
Румынские пограничники обнаружили в Тисе еще одно тело мужчины
Комсомольская правда
2024-05-17T17:34:05Z
В каком состоянии Александр Усик после победы и когда запланирован бой-реванш с Фьюри
VGorode
2024-05-19T07:12:05Z
Усик победил Фьюри: стал абсолютным чемпионом и повторил достижение 25-летней давности
Фокус
2024-05-18T23:42:45Z
Усик показал лицо после 111 пропущенных ударов от Фьюри. ФОТО, ВИДЕО
Новости Украины
2024-05-19T05:54:50Z
Непобедимый супертяж указал на "очень странную" ситуацию в бою Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-05-19T10:22:38Z
Александр Усик установил уникальное достижение победив Тайсона Фьюри
Comments UA
2024-05-19T12:36:40Z
Фьюри был наказан за понты в ринге. Появились фото, что сделал Усик в ринге
Обозреватель
2024-05-19T12:19:47Z
Усик - Фьюри: на шоу избили легенду российского бокса
Telegraf
2024-05-18T18:30:19Z
Ломаченко тремя словами отреагировал на бой Усика
Обозреватель
2024-05-19T08:43:14Z
Чемпион мира по боксу в сверхтяжелом весе: жена Александра Усика трогательно поздравила любимого с победой/Александр Усик победил Тайсона Фьюри
Апостроф
2024-05-19T08:21:28Z
Вишневые, желтые и даже розовые: почему в СССР черные автомобили были большой редкостью
Обозреватель
2024-05-18T06:07:47Z
Как проверять качество бензина: водители могут сделать это дома
Апостроф
2024-05-17T14:57:36Z
Новый кроссовер Renault дешевле конкурентов рассекретили в деталях
Обозреватель
2024-05-17T15:34:49Z
У Renault Rafale появилась полноприводная версия от Alpine
AutoCentre
2024-05-16T13:16:17Z
Помогут обычные сода и цитрус: как сделать эффективное средство для мытья фар
Апостроф
2024-05-18T17:24:20Z
В прифронтовых районах замечены армейские внедорожники Mitsubishi
AutoCentre
2024-05-18T17:16:54Z
На дорогу вернули 101-летний Ford Model T
AutoCentre
2024-05-19T09:10:29Z
Какое транспортное средство неправильно было поставлено на стоянку? Хитрый тест по ПДД
Обозреватель
2024-05-19T03:07:14Z
Как быстро отремонтировать фары и сэкономить деньги: лайфхак от механика
Апостроф
2024-05-18T23:18:02Z
Ученые увидели в черной дыре то, что предсказывал Эйнштейн
ZN UA
2024-05-18T14:32:22Z
Самое большое "зеркало" на Земле видно даже из космоса: из чего оно сделано
Фокус
2024-05-19T11:42:14Z
Эйнштейн был прав: ученые нашли доказательства его теории внутри черной дыры
TSN
2024-05-18T19:07:59Z
Как древним египтянам удалось построить огромные пирамиды: найдена подсказка
ZN UA
2024-05-17T12:22:50Z
Огромный голубой шар: в Португалии зафиксировали падение метеорита. Видео
Апостроф
2024-05-19T11:58:13Z
Землю истощает затяжная магнитная буря: ее мощность возрастет еще больше
Апостроф
2024-05-19T11:36:38Z
Великая тайна человечества: ученые уверены, что они нашли разгадку того, как были построены пирамиды в Египте
Фокус
2024-05-18T15:06:44Z
Сеть взорвалась мемами из-за перебоев в Резерв+
Корреспондент
2024-05-18T16:39:25Z
Пропала мобильная связь: как быстро переключиться на другого оператора
Политека
2024-05-17T13:10:28Z
Как отчистить раковину из нержавейки без химии: лучшие способы
Обозреватель
2024-05-19T10:07:31Z
Четыре знака Зодиака ждет большая удача до конца мая
Telegraf
2024-05-18T10:27:23Z
Главные везунчик мая: каких знаков Зодиака ждут приятные перемены
Telegraf
2024-05-17T08:12:23Z
Следует быть очень осторожным: 8 фраз, используемых манипуляторами
Апостроф
2024-05-17T15:54:04Z
Итальянцы будут в шоке: эту ошибку допускают абсолютно все во время приготовления болоньезе
Marie Claire
2024-05-19T12:40:25Z
Как приготовить полезную шаурму, которая не испортит фигуру: простой рецепт перекуса/Хозяйке на заметку
Апостроф
2024-05-19T11:21:58Z
Летние счастливчики: три знака Зодиака, которым повезет летом 2024 года
Фокус
2024-05-19T09:42:36Z
Будете довольны урожаем: лучшие даты мая, чтобы высадить помидоры
Апостроф
2024-05-18T17:42:45Z
Грязная духовка - позор кухни: как быстро ее отмыть без больших затрат времени и сил
Знай
2024-05-17T11:51:45Z
Победительница "Евровидения" Руслана Лыжичко похвасталась шикарным домом для отключений света
Знай
2024-05-19T05:51:53Z
Известная украинская певица на фоне алкогольной зависимости неожиданно заговорила об измене: "Пропасть"
TSN
2024-05-17T11:21:18Z
Украинцы довели предательницу Наташу Королеву до нервного срыва: росСМИ рассказали о состоянии певицы
Обозреватель
2024-05-17T11:13:17Z
Антин Мухарский отреагировал на заявления о своем выезде из Украины и ответил, вернется ли
Апостроф
2024-05-17T08:42:06Z
Впечатлена целостностью твоего внутреннего покоя: Могилевская посетила концерт Макса Барских/Могилевская зажигала на концерте, как девочка
Апостроф
2024-05-19T12:21:58Z
У победителей "Евровидения-2024" Nemo забрали награду - хрустальный микрофон
TSN
2024-05-19T11:33:04Z
Брэд Питт победил Анджелину Джоли: подробности
Новости Украины
2024-05-17T15:54:03Z
Звезда "Квартала" Ирина Гатун "отморозилась" после позорной шутки: "Адекватные люди понимают"
Знай
2024-05-17T19:30:03Z
Ирина Билык отреагировала на выступление Украины на "Евровидении-2024" и призналась, что бы она изменила
TSN
2024-05-17T13:51:46Z
Признают непригодным и исключат из учета: с какими болезнями глаз не мобилизуют
Апостроф
2024-05-17T06:15:29Z
Овощной салат не принесет пользы: врачи объяснили, почему нельзя есть вместе огурцы и томаты
Знай
2024-05-16T14:51:27Z
Чем поливать морковь: рецепт натурального удобрения
Политека
2024-05-17T14:40:27Z
Можно ли снизить давление, если парить ноги: правда и мифы о распространенном методе
Апостроф
2024-05-17T12:06:44Z
Основные преимущества витамина C для здоровья: что следует знать
Обозреватель
2024-05-19T12:31:11Z
Цветочное полнолуние: что значит и как с пользой использовать это время
Апостроф
2024-05-19T12:12:14Z
Ученые перевернули мир с ног на голову - для чего людям нужен сон и точно ли он "лечит"
Знай
2024-05-18T16:51:46Z
6 популярных салатов, которые следует добавить в свое питание
Обозреватель
2024-05-19T04:17:57Z
Диетически и очень вкусно: рецепт кус-куса с овощами
Telegraf
2024-05-17T13:33:26Z