MY.UAНовини
Продажный «Большевик»: кому достанется земля на Шулявке и что там построят
Продажный «Большевик»: кому достанется земля на Шулявке и что там построят

Продажный «Большевик»: кому достанется земля на Шулявке и что там построят

В інтерв'ю "Економічній правді" київський забудовник Андрій Вавриш емоційно пояснював журналістам, чому столиця повинна не освоювати нові землі, а займатися реновацією промислових територій у межах міста.

"Чому місто не розвивається? Ми охороняємо минулу славу радянської промисловості: минулу славу заводу "Більшовик", минулу славу заводу "Артем". "Не можна, не чіпай, ти не збудуєш!" – ось інтегральний показник нашого рівня містобудівної політики", – іронізував CEO Saga Development.

Завод "Більшовик" належить державі та є збитковим. Головний актив підприємства – велика ділянка землі вздовж проспекту Перемоги, поруч із станцією метрополітену "Шулявська".

Саме за земельну ділянку змагатимуться учасники майбутніх торгів, які оголосив Фонд держмайна в рамках "Великої приватизації". Якщо підготовка проходитиме без затримок, аукціон може відбутися влітку 2021 року.

Скільки держава може виручити за лот, хто стане власником однієї з найпривабливіших ділянок у Києві і що зведуть на місці легендарного заводу?

Ласий шматок столичної землі

Київський чавуноливарний і механічний завод у далекому 1882 році заснували чеські підприємці. Через 40 років завод у рамках націоналізації совєтами отримав назву "Більшовик". У 2018 році в ході декомунізації його назву змінили на Перший київський машинобудівний завод (ПКМЗ).

Підприємство спеціалізується на металообробці, виробництві циліндрів, гідродомкратів, роторів, переробці гуми і пластмас. Найкращі часи підприємства залишилися в минулому. У 1996 році на заводі працювало близько 6 тис осіб, у 2021 році залишилося трохи більше 200 співробітників.

На території понад тридцять будівель, однак для потреб заводу частково використовуються лише два приміщення. Решта здаються в оренду або пустують. На оренду припадає до 80% грошових надходжень ПКМЗ.

Відсутність інвестицій в оновлення матеріальної бази та неефективне управління призвели до зниження конкурентоспроможності, нестачі замовлень і збитків. Наймолодшому верстату на заводі виповнилося 48 років.

"Завод "Більшовик" – приклад того, як великі підприємства через корупцію та неефективне управління занепадають, обростають боргами і стають тягарем для платників податків", – розповіли ЕП представники Фонду держмайна.

У 2020 році Перший київський машинобудівний завод отримав 22 млн грн збитку, а загальна сума боргу перевищила 500 млн грн. Щорічно підприємство зобов'язане сплачувати в бюджет столиці 40 млн грн земельного податку.

За словами в. о. голови правління ПКМЗ Леоніда Крупника, відновити виробництво на території заводу неможливо. Фонд держмайна включив завод до приватизаційного списку і планує продати його в червні 2021 року.

Для цього парламент повинен розблокувати велику приватизацію, а Кабмін – затвердити умови приватизації ПКМЗ, каже заступник глави ФДМ Тарас Єлейко.

Завод розташований уздовж магістрального проспекту Перемоги з одного боку і так званої малої Кільцевої дороги – з іншого. Потенційного покупця цікавлять не виробничі потужності заводу, а 35 га землі. Зараз це одна з найкращих і найцікавіших великих ділянок для забудови серед усіх об'єктів приватизації.

Керівник компанії "КАН девелопмент" Ігор Ніконов відзначає численні переваги ділянки, особливо розташування та інженерні комунікації: "Ділянка "бомбічна"! Рівна, поруч з центром міста. Там відмінна інфраструктура і потужні мережі".

"Об'єкт розташований у стратегічному місці, яке має принципове містобудівне значення. Немає більш прямої та широкої траси, ніж проспект Перемоги", – каже керівний директор Colliers Ukraine Олександр Носаченко.

Продати якомога дорожче

Єлейко вважає, що держава може отримати за "Більшовик" мінімум 1 млрд грн. Стартова ціна ПКМЗ на торгах поки не відома, її визначить радник – аудитор з "великої четвірки" компанія "KPMG Україна". Вона супроводжуватиме об'єкт до укладання угоди з новим власником та переказу коштів переможцем аукціону.

Аудитори відмовилися від коментарів, посилаючись на угоду про нерозголошення інформації.

Носаченко вважає, що успішність приватизації "Більшовика" залежить від грамотної підготовки об'єкта. "Завод потребує правильної презентації: бізнес-плану з описом ринку, розрахунку інвестицій, прогнозованого доходу. Для складання плану слід визначити найкраще використання об'єкта", – каже він.

За його словами, розробка портрета лота розширить перелік учасників торгів.

У ФДМ повідомили, що акумулюють усі дані: "Ми хочемо забезпечити повне розкриття інформації та рівний доступ до неї за принципом "всі знають усе". Реалізуємо його через віртуальні кімнати даних та надання доступу потенційним інвесторам до заводу та його первинної документації".

За підрахунками Colliers Ukraine, держава на аукціоні зможе виручити за "Більшовик" 1,3-1,5 млрд грн або 45-55 млн дол. За певних умов – навіть більше. "Сума може перевищити 1,5 мільярда гривень, якщо інвестори будуть активними, а "упаковка" об'єкта – грамотною", – уточнив Носаченко.

Ніконов каже, що 1 млн дол за гектар – адекватна ціна. Він прогнозує успішні торги, за результатами яких держава отримає справедливу компенсацію. У фонді сподіваються, що виторгують за актив "кілька мільярдів гривень". Для цього необхідно залучити максимальну кількість учасників аукціону.

Невідворотна забудова

Співрозмовники видання виділяють дві головні проблеми, з якими зіткнеться майбутній власник землі: цільове призначення та договори оренди приміщень. Земля перебуває в статусі постійного користування для промислового виробництва. Учасники ринку вважають, що цей статус слід змінити.

"Жоден інвестор не буде розвивати виробництво в місті. Причина – надто дорога земля, 50 мільйонів гривень за гектар", – каже Носаченко.

Як повідомили ЕП у Фонді держмайна, у приватизаційних умовах розробляється план "збереження виробництва, створення робочих місць, забезпечення соціального захисту колективу підприємства".

Одним з варіантів розвитку подій є перенесення частини потужностей на Жашківський машинобудівний завод – дочірнє підприємством ПКМЗ.

Носаченко вважає, що місто має допомогти майбутньому власнику змінити цільове призначення землі. Для комерційної або житлової нерухомості розташування на проспекті та близькість до метро мають ключове значення.

Ніконов вважає, що на місці "Більшовика" необхідно створити сучасний індустріальний парк з офісними та житловими приміщеннями. "Це ідеальне місце для індустріального парку. Щось на зразок Unit city, але з більшим потенціалом: лабораторіями, R&D-центрами, стартапами", – заявив девелопер.

У ФДМ повідомили, що компанія "KPMG Україна" запропонує проєкт оптимального використання територій, який може втілити новий інвестор.

Треті особи

Не менш важливий крок фонду напередодні торгів – розірвання угод оренди з третіми особами щодо приміщень заводу площею понад 6,3 тис кв м. Також слід вирішити проблему складів заводу, які перебувають у приватній власності.

У 2019 році п'ять будівель на території ПКМЗ були незаконно відчужені та продані на торгах державним підприємством СЕТАМ двом приватним компаніям. ФДМ оскаржив операцію і справа дійшла до Верховного Суду.

"Право власності – це набагато жорсткіше обмеження, ніж право користування. Для майбутнього інвестора – це "квиток на війну". Навіть судові суперечки не гарантують вирішення проблеми для інвестора", – каже Носаченко.

"Критично важлива грамотна процедура визнання недійсності прав на цю нерухомість, інакше вона стане підставою для оскарження. Слід отримати не просто судове рішення, а необоротне вирішення проблеми", – додає експерт.

Ринкова вартість заводу може знизитися в п'ять разів, якщо держава не вирішить цю проблему. Не виключено, що частина приміщень опинилася в приватних руках спеціально. "Значна частина договорів оренди є штучно створеним обтяженням", – заявив керівний директор Colliers Ukraine.

За словами поінформованого джерела, за відчуженням частини "Більшовика" стоять представники колишньої влади. Компанія "Агроміл дистрибюшн", з якою судиться Фонд держмайна, належить Вадиму Коліснику.

У лютому 2021 року Фонд держмайна отримав позитивне рішення Верховного Суду в справі щодо відчуження майна. За рішенням суду останньої інстанції, торги визнано недійсними, а майно має повернутися до складу заводу.

У фонді кажуть, що за допомогою рішення верховної інстанції зможуть перемогти в трьох інших судових справах щодо відчуженого майна та "остаточно відновити цілісність об'єкта приватизації".

Голова ФДМ Дмитро Сенниченко заявив, що "держава отримає максимум коштів на майбутньому аукціоні, а добросовісні інвестори зможуть не перейматися через присутність небажаних сусідів".

Досі «втомлений» міст

Цех №5 ПКМЗ, розташований на перетині проспекту Перемоги та вул. Вадима Гетьмана, хоче викупити міська влада. Земля під ним потрібна для будівництва елемента розв'язки і правого повороту з проспекту Перемоги на вулицю Гетьмана. Це дозволить завершити реконструкцію Шулявського шляхопроводу.

Переговори КМДА з фондом тривають довго і безрезультатно. У 2020 році перший заступник київського міського голови Микола Поворозник розповідав, що ФДМ оцінює цех 700 млн грн. Місто вважало цю ціну завищеною.

Сенниченко каже, що вирішення цього питання – у руках київської влади.

"П'ятий корпус – це актив на балансі ПКМЗ. Правління підприємства не може просто так віддати актив, навіть для благих справ. Місту було запропоновано обрати оцінювача, оцінити корпус і викупити приміщення відповідно до закону "Про відчуження земельних ділянок для суспільних потреб", – заявив він.

За словами Сенниченка, оціночну компанію Київ обрав, отримав оцінку майна, а фонд її затвердив. Спільна дорожня карта КМДА й ПКМЗ уже реалізовується. "Продаж будівлі цеху міській владі Києва може відбутися до приватизаційного аукціону", – запевнили представники фонду.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Вибухи та сильна пожежа: з'явилися супутникові кадри летовища у РФ після прильоту
GlavRed
2024-04-28T18:27:40Z
У Тбілісі проходить черговий протест через закон про «іноагентів»
УкраинФорм
2024-04-28T20:54:52Z
Нелюдське поводження та непомірна застава: міжнародні експерти IAC ISHR знайшли порушення в справі Коломойського
Telegraf
2024-04-26T09:18:56Z
Нардеп: вбиті росіянином у Німеччині українці – військовослужбовці
TSN
2024-04-28T21:03:20Z
У Південній Кореї активісти вимагають скасувати виступ пропутінського музиканта в Сеулі
УкраинФорм
2024-04-28T21:00:31Z
Трамп зберігає перевагу над Байденом перед виборами в США 2024 – CNN
iPress
2024-04-28T20:52:57Z
Кілька дзвінків можуть вирішити хід війни в Україні: наскільки це реально
24tv
2024-04-26T19:03:26Z
Американський політолог розповів, як Трамп ставиться до путіна: "Вплинула пропаганда..."
Политека
2024-04-26T04:16:18Z
У Росії масово скасовують акцію "Безсмертний полк": політтехнолог сказав, чого боїться Кремль
24tv
2024-04-26T02:21:55Z
"Собачі примадонни": названо найбільш розпещених тварин
UNIAN NET
2024-04-28T17:36:57Z
Хліб буде свіжим та пухким на 7 днів довше: пекар поділився простим секретом
GlavRed
2024-04-26T00:27:09Z
Панетоне: традиційний рецепт італійської паски, від якої в захваті весь світ
24tv
2024-04-28T14:33:56Z
Як швидко розносити тісне взуття: 7 простих способів, які точно допоможуть
GlavRed
2024-04-28T03:27:48Z
Гороскоп на 29 квітня для всіх знаків Зодіаку: це чудовий день для прогресу
Политека
2024-04-28T21:06:23Z
Райська насолода: три рецепти пляцків з кокосом на Великдень
24tv
2024-04-28T21:00:28Z
Стане в пригоді, як тільки стане спекотно: робимо морозиво з двох бананів
24tv
2024-04-27T21:00:17Z
Як швидко відмити вікна перед Великоднем: мегапростий спосіб з газетами
GlavRed
2024-04-26T06:28:52Z
Гороскоп на сьогодні: астрологічний прогноз на 26 квітня для всіх знаків Зодіаку
Политека
2024-04-25T21:07:31Z
Жінка схудла на 200 кг: до і після
GlavRed
2024-04-27T21:27:18Z
Скільки разів на день можна пити каву: експерти дали свою відповідь
UNIAN NET
2024-04-26T06:21:44Z
Люди, які не можуть пити алкоголь, мають вищий ризик багатьох серйозних хвороб
24tv
2024-04-26T13:42:14Z
Біль в животі: про які хвороби попереджає організм та коли звертатися до лікаря
TSN
2024-04-26T13:03:55Z
Що робити, якщо телефон пише "тільки екстрені дзвінки": використовуйте ці поради
Политека
2024-04-28T20:01:36Z
Нам нарешті нормально пояснили, чому ми стогнемо під час оргазму
24tv
2024-04-28T19:39:02Z
Корисний домашній мармелад з трьох інгредієнтів: як приготувати
Обозреватель
2024-04-27T12:07:51Z
Гороскоп на завтра 27 квітня: Овни - допоможіть колезі, Левам - неймовірні враження
GlavRed
2024-04-26T07:27:49Z
У Міноборони пояснили, чому медики часто служать не за спеціальністю і як ця проблема вирішується
ZN UA
2024-04-28T12:07:52Z
Церковне свято 29 квітня: що не можна робити в Страсний тиждень
GlavRed
2024-04-28T12:27:00Z
США придбали 81 бойовий літак радянських часів у союзника РФ, - Kyiv Post
UNIAN NET
2024-04-28T20:27:40Z
Буде безкоштовним: "Київстар" після підвищення тарифів здивував рішенням
Политека
2024-04-26T02:34:39Z
Розкривав таємниці Київської Русі: помер відомий історик, археолог та громадський діяч Петро Толочко
Telegraf
2024-04-28T15:45:36Z
В Ірані заявляють про створення нового дрона-камікадзе
iPress
2024-04-28T20:52:15Z
Росія звертається до низькотехнологічних рішень для протидії українським БПЛА, - Forbes
UNIAN NET
2024-04-28T20:42:59Z
Без обмежено придатних: в Україні вводять нові категорії для чоловіків
Знай
2024-04-27T14:21:19Z
28 квітня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
ГЛАВКОМ NET
2024-04-27T21:03:34Z
В українській мові немає слова "уют": як правильно його перекласти
Telegraf
2024-04-25T22:12:31Z
За тиждень до Великодня в Україні подорожчали три популярні овочі
Telegraf
2024-04-28T12:30:14Z
Курс валют в Україні 26 квітня 2024 року: скільки коштує долар і євро
VGorode
2024-04-26T05:48:36Z
Прийде купувати: клієнти ПриватБанку поскаржилися на "нюанс" з POS-терміналами
Хвиля
2024-04-28T04:36:59Z
Міненерго назвало мету підвищення тарифу на світло
1News
2024-04-28T16:12:07Z
В ЄБРР повідомили, коли відновляться інвестиції в Україну та чому не працюють антиросійські санкції
ZN UA
2024-04-28T18:49:03Z
В Україні зростуть тарифи на воду: в яких містах платитимуть більше з травня
Политека
2024-04-28T17:31:33Z
Суд взяв під варту міністра агрополітики Сольського із можливістю внесення застави: подробиці
Обозреватель
2024-04-26T14:01:38Z
Українців звільнять від орендної плати: кому доступний такий привілей
Политека
2024-04-28T19:01:26Z
Нафтогаз звернувся до українців: є час до 5 травня
Хвиля
2024-04-28T18:57:52Z
Є великі проблеми: як у Харкові вже готують енергетику та опалення до зими
24tv
2024-04-28T12:51:36Z
Ситуація загострилася: Сирський підтвердив втрату трьох сіл поблизу Авдіївки – що відбувається на фронті
TSN
2024-04-28T18:30:05Z
У Києві презентували проєкт, який показує красу українців із травмами обличчя
УкраинФорм
2024-04-28T12:33:34Z
На 2 напрямках захисники відступили на нові рубежі: Сирський пояснив причину
24tv
2024-04-28T12:57:47Z
Війна — день 796: ситуація на фронті загострюється, окупанти наступають на ряді напрямків
Telegraf
2024-04-28T21:00:03Z
З 1 травня для водіїв стане на один штраф менше: за що не каратимуть
Обозреватель
2024-04-28T20:58:26Z
У Києві завершують зведення пішохідного моста на Оболонський острів
УкраинФорм
2024-04-27T16:07:27Z
Йде термінова евакуація лікарень у Києві: заява, що сталося
Политека
2024-04-26T20:18:31Z
Голову Броварської райдержадміністрації Майбоженка буде звільнено – Київська ОВА
ГЛАВКОМ NET
2024-04-26T22:09:40Z
У Запорізькому цирку акробати зірвалися з 5-метрової висоти
ГЛАВКОМ NET
2024-04-27T19:36:46Z
Анастасія Приходько викликала швидку й розповіла про різке погіршення самопочуття
TSN
2024-04-26T08:33:19Z
Дружина Олександра Скічка показала рідкісні фото з коханим і ніжно привітала його з особливим святом
TSN
2024-04-28T13:00:12Z
Перед важливою репетицією до Євробачення: alyona alyona налякала фанів погіршенням самопочуття
24tv
2024-04-28T12:57:27Z
Дебют у ролі режисера та бажання завершити кар'єру: де зараз Олександр Кобзар
24tv
2024-04-28T20:03:04Z
Джефф Безос і Лорен Санчес отримали премію Global Visionary Award
InternetUA
2024-04-28T19:31:14Z
Старий і не схожий на себе: Андрій Губін з'явився на публіці
GlavRed
2024-04-25T21:27:05Z
Хотів літати на F-16, але поїхав з України: де зараз Макс Михайлюк, герой "Холостяка-10"
24tv
2024-04-27T19:33:22Z
Одруження, розлучення і поповнення в сім'ях зірок: важливі події тижня, які не можна пропустити
24tv
2024-04-28T21:06:40Z
Майже 2-тижнева буря: країну накрив затяжний геомагнітний шторм
GlavRed
2024-04-28T03:27:10Z
Розстріл поліцейських на Вінниччині: викрили військових, які допомагали підозрюваним перехову
24tv
2024-04-26T12:16:30Z
У Німеччині вбито двох українців, підозрюваний росіянин
ГЛАВКОМ NET
2024-04-28T12:15:13Z
Майбоженка, який збив людей у Броварах, взяли під варту: він просився під домашній арешт. Всі деталі
Обозреватель
2024-04-27T12:19:39Z
ДТП на Прикарпатті: легковик перекинув машину швидкої допомоги, троє людей поранені
Варта1
2024-04-28T19:49:02Z
Мешканка Тернополя стала жертвою шахраїв, намагаючись купити собаку
Варта1
2024-04-28T19:25:19Z
Атака «Шахедів» на Миколаїв: пошкоджено готелі та критичну інфраструктуру
ГЛАВКОМ NET
2024-04-28T04:54:47Z
Мешканцям Кременчуцького району розіслали повідомлення про евакуацію: у ДСНС спростовують
ZN UA
2024-04-28T20:55:15Z
ДСНС попередила українців про фейкове повідомлення про "евакуацію"
Хвиля
2024-04-28T19:57:22Z
Білодід завоювала золото чемпіонату Європи
Чемпион
2024-04-25T22:21:45Z
Фіорентина розібралася із Сассуоло
Football.ua
2024-04-28T21:04:30Z
Вільярреал розгромив Райо Вальєкано: результати матчів 33 туру Ла Ліги
Чемпион
2024-04-28T21:00:05Z
Жодної конкуренції: ПСЖ офіційно став чемпіоном Франції 2023-2024
24tv
2024-04-28T20:54:42Z
Інтер завдяки дублю Чалханоглу переміг Торіно в матчі 34 туру Серії А
Чемпион
2024-04-28T20:39:04Z
Наполі — Рома 2:2 Відео голів та огляд матчу Серії А
Football.ua
2024-04-28T20:27:28Z
Гранада — Осасуна 3:0: огляд матчу Ла Ліги ВІДЕО
Чемпион
2024-04-28T20:12:05Z
Україна здобула другу перемогу на чемпіонаті світу з хокею. Відео
Обозреватель
2024-04-28T20:03:51Z
Ноттінгем Форест — Манчестер Сіті 0:2 Відео голів та огляд матчу АПЛ
Football.ua
2024-04-28T20:01:50Z
В Антарктиді знайшли вулкан, який щодня викидає золото, але з його збиранням є проблеми: подробиці
Telegraf
2024-04-28T17:24:39Z
Зник Bluetooth у Windows 11: ось як можна виправити цю проблему
InternetUA
2024-04-28T21:04:58Z
Представлено Nokia 225 4G з оновленим дизайном, а також портом USB Type-C
Portaltele
2024-04-28T20:46:32Z
Falcon 9 запускає навігаційні супутники Galileo
Portaltele
2024-04-28T20:46:29Z
Японський місяцехід несподівано для всіх пережив третю місячну ніч
InternetUA
2024-04-28T20:22:17Z
Вчені вважають, що неподалік Землі є «жива» планета
InternetUA
2024-04-28T20:16:37Z
Ось це так фокус: батько ненароком привчив доньку до команди "сидіти" – як це сталося
24tv
2024-04-28T19:54:54Z
HMD повертає культову Nokia 3210
Portaltele
2024-04-28T18:46:29Z
Система лазерного космічного зв’язку NASA продовжує бити рекорди
InternetUA
2024-04-28T18:01:27Z
В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до ПДР: порушникам загрожує штраф
Фокус
2024-04-28T15:22:14Z
Досвідчений механік показав, як перевірити двигун за секунди і заощадити на ремонті
UNIAN NET
2024-04-27T22:24:18Z
Складено рейтинг найбільш "ненажерливих" автомобілів
24tv
2024-04-28T17:00:23Z
Проти нового американського блокувальника автомобілів придумали протидію
24tv
2024-04-28T15:21:04Z
Маск несподівано прибув у Китай – про що мільярдер домовляється з чиновниками
24tv
2024-04-28T13:54:34Z
Безпечна їзда під час весняної зливи: перевірені поради, як не вбити авто і себе
Telegraf
2024-04-28T13:00:32Z
Маск несподівано полетів до Китаю домовлятись про дозвіл на використання автопілота
ZN UA
2024-04-28T12:01:28Z
Ілон Маск поїхав до Китаю аби обговорити включення у країні автономного режиму водіння на Tesla – Reuters
iPress
2024-04-28T10:52:28Z
Чому українці віддають перевагу авто з багатолітровими двигунами
24tv
2024-04-28T10:18:09Z