Великдень – найдавніше та найважливіше церковне свято, встановлене на згадку про Воскресіння Ісуса Христа з мертвих.
Цього року Великдень святкується 2 травня. Звісно ж, на свято традиційно накриватимуть багатий стіл. Готуватимуться, зокрема, м’ясні наїдки, які сім тижнів до того були під забороною через Великий піст.
Невід'ємною стравою будь-якого святкового застілля також є салати. Тому на великодньому столі обов'язково має стояти декілька смачних салатів.
Салат із курячою грудинкою
- Куряча грудинка - 1 шт.
- Картопля - 5 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Яйце куряче - 4 шт.
- Майонез - за смаком
- Сіль, перець чорний мелений - за смаком
- Перець болгарський - для декору
- Петрушка - для декору
- Олія - 2 ст. л.
Курячу грудинку відварити до готовності у воді, приправленій сіллю та спеціями. Дати їй повністю охолонути, потім відділити філе від кістки. Нарізати дрібними кубиками.
Відварити картоплю "в мундирі", очистити й натерти на дрібній тертці.
Яйця очистити, відділити білок від жовтка й окремо натерти на дрібній тертці.
Моркву натерти на дрібній тертці, дрібно нарізати цибулю. Спасерувати цибулю з морквою до м'якості і золотистого кольору на сковороді на середньому вогні. Перед зняттям з вогню посолити й поперчити. Дати повністю охолонути.
Першим шаром на тарілку викласти натерту картоплю, приправити й нанести майонезну сіточку. Далі викласти шар м'яса, потім – майонезна сіточка. На м'ясо викласти натертий жовток, посолити, поперчити й нанести шар майонезу.
Потім викласти цибулю і моркву, зробити майонезну сіточку. Верхнім шаром буде натертий білок. Його потрібно трохи притиснути рукою до поверхні салату.
Прикрасити салат зеленню й відправити у холодильник, щоб усі шари добре просочилися.
Салат з яєчними млинцями й шинкою
- Яйця - 5 шт.
- Крохмаль - 1 ст. л.
- Шинка - 200 г
- Кукурудза консервована - 1 банка
- Помідори - 2 шт.
- Майонез
- Сіль
- Зелень
У яйця додати сіль і крохмаль, збити виделкою. Посмажити 3-4 млинці, при цьому сковороду олією бажано не змащувати.
Нарізати шинку соломкою. З помідора очистити шкірку, нарізати їх соломкою. Так само нарізати яєчні млинці.
Змішати шинку, млинці, помідори та більшу половину банки кукурудзи. Посолити, заправити майонезом і перемішати.
Прикрасити салат можна нарізаною зеленню та зробленою із помідора трояндочкою або на власний смак.
Салат "Великодній вінок"
- Варена ковбаса - 200 г
- Сир твердий - 70 г
- Свіжий огірок - 1 шт.
- Курячі яйця - 3 шт.
- Картопля - 2 шт.
- Майонез - 2 ст. л.
- Сіль - дрібка
- Редис - для прикрашання
- Свіжа зелень - 5-6 гілочок
Картоплю зварити разом зі шкіркою, остудити й почистити. Яйця зварити круто, остудити і почистити.
Свіжий огірок помити, нарізати дрібними кубиками. Варену ковбасу також нарізати невеликими кубиками й додати до огірка.
Картоплю нарізати дрібними кубиками і відправити до решти продуктів. Додати натертий на великій тертці твердий сир.
Заправити салат смачним майонезом будь-якої жирності. Підсолити, поперчити за бажанням і перемішати.
У центр блюда покласти склянку чи чарку з невеликим діаметром. Викласти навколо неї по колу салат і розрівняти ложкою.
Курячі яйця розділити на білки та жовтки, натерти їх на дрібній тертці. Більшу частину салату викласти тертим білком, утрамбувати. Верхівку салату прикрасити тертим жовтком. Прикрасити його квітами, вирізаними з редису, та свіжою зеленню.
Салат із пекінської капусти й авокадо
- Пекінська капуста - 200 г
- Огірки - 1 шт.
- Помідори чері - 5 шт.
- Болгарський перець - 0,5 шт.
- Авокадо - 0,5 шт.
- Рукола - 50 г
- Цибуля - 0,5 шт.
- Сіль - за смаком
Для заправки
- Оливкова олія - 3 ст. л.
- Лимонний сік - 1 ст. л.
Овочі попередньо помити й обсушити. Пекінську капусту нарізати довгими смужками. Огірок нарізати кільцями (зрізати товсту шкірку, якщо така є).
Перець розрізати й видалити насіння, нарізати його невеликими шматочками. Авокадо розрізати, очистити від шкірки. Також нарізати невеликими шматочками.
Помідори нарізати на четвертинки, а цибулю – півкільцями.
Скласти всі компоненти в миску, додати жменю чистої і сухої руколи. Посолити салат на смак.
Приготування заправки. Змішати оливкову олію та лимонний сік.
Додати заправку в салат, перемішати. Салат слід відразу подавати на стіл.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Найкращий майонез: як зробити смачний домашній соус
- Рум’яні курячі котлети: як приготувати смачну страву
- Апетитні м’ясні їжачки: як приготувати ситну страву в білому соусі
- Красиві крашанки на Великдень: прості й оригінальні способи фарбування яєць
- Пухкі англійські хрестові булочки: як приготувати ніжну й ароматну випічку
Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram
Автор: Аліна Вишневська