Уже недовго залишилося до одного із найважливіших християнських свят – Світлого Христового Воскресіння. Цього року Великдень випав на 2 травня.
Яке ж свято без смачної паски? Ніжна, ароматна, солодка свіжоспечена паска стане прикрасою великоднього столу.
Солодка великодня паска
- Борошно - 6 ст.
- Дріжджі (сухі швидкодіючі) - 1,5 ст. л.
- Молоко - 2 ст.
- Яйця - 6 шт.
- Цукровий пісок - 1 ст.
- Ванільний екстракт - 2 ч. л.
- Вершкове масло - 200 г
- Родзинки - 2 ст.
Для глазурі
- Цукрова пудра - 2 ст.
- Молоко - 3 ст. л.
- Кондитерська посипка - для прикрашання
У миску просіяти 2 склянки борошна, додати тепле молоко та дріжджі, розмішати й залишити на 30 хвилин.
Відокремити жовтки від білків. Жовтки збити з цукром до утворення світлої маси. Окремо збити білки до м'яких піків.
У тісто, яке вже підійшло, додати збиті жовтки, добре перемішати лопаткою. Потім додати збиті до піків білки й знову перемішати. Додати розтоплене вершкове масло та ванільний екстракт.
Порційно ввести у тісто решту борошна й перемішати. Замісити вручну дещо липке тісто, залишити в теплому місці ще на 1 годину.
Родзинки залити гарячою водою, залишити на 15 хвилин. Потім додати їх у тісто, перемішати й знову залишити на 15-20 хвилин.
Розподілити тісто по формах для випічки, заповнити кожну наполовину від обсягу, накрити рушником і залишити ще на 30 хвилин.
Відправити у розігріту до 175-180°С духовку на 30 хвилин.
Приготування глазурі. Змішати цукрову пудру з молоком, що залишилося.
Готові паски перекласти на решітку, остудити, після чого нанести глазур і прикрасити кондитерською посипкою.
Паска на заварному тісті
- Борошно - 15 ст.
- Дріжджі (свіжі) - 180 г
- Яйце куряче - 9 шт.
- Молоко - 0,75-1 л
- Масло вершкове - 300 г
- Масло топлене - 300 г
- Цукор - 900 г + 1 ст. л. (для опари)
- Олія - 1 ст. л.
- Сіль - 1 ч. л.
- Родзинки - 300 г
- Лимона (цедра) - 1 шт.
- Апельсин (цедра) - 1 шт.
- Ванілін
Приготування заварного тіста. Взяти 0,75 л молока та вершкове масло, закип'ятити. Поступово всипати 3 склянки борошна, добре розмішати й остудити.
Приготування опари. Дріжджі змішати з 0,5 склянками молока та столовою ложкою цукру. Дати підійти.
У яєць відділити білки від жовтків. Білки збити з цукром (усі 900 г).
Змішати опару із заварним тістом, додати жовтки, топлене масло, олію, сіль, а також збиті білки. Додати борошно й замісити м'яке тісто. Залишити в теплому місці, накривши рушником, дати підійти 2-3 рази.
Після другого підйому додати в тісто родзинки, цедру та ванілін.
Розкласти тісто по формах до половини і дати піднятися. Відправити у попередньо розігріту до 180-200°С духовку й випікати 25-30 хвилин (маленькі) і 40 хвилин (великі літрові).
Гарячі паски змастити глазур'ю. Можна зробити, наприклад, на желатині.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Найкраща паска на Великдень: як приготувати ніжну святкову здобу
- Красиві крашанки на Великдень: прості й оригінальні способи фарбування яєць
- Пухкі англійські хрестові булочки: як приготувати ніжну й ароматну випічку
- Салати на Великдень: рецепти найсмачніших закусок на святковий стіл
- Смачна сирна паска: як приготувати святковий смаколик
Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram
Автор: Аліна Вишневська