«На даний час маємо питання: чи виживе органічний сектор у наступному році.
Адже за умов відкриття ринку землі ніяких запобіжників стосовно утримання земель під органічним сектором немає.
При цьому виробникам органічної продукції хочеться мати якісь гарантії», — зазначає Микола Мисник.
За його словами, на Чернігівщині для стимулювання фермерів на перехід із традиційного виробництва на органічне цього року в обласній програмі передбачено відшкодування вартості сертифікаційних робіт.
«Якщо проаналізувати період з 2016 року до сьогодні, то кількість органічних земель у Чернігівській області значно зменшилась, як і органічних виробників.
На Поліссі вирощуємо жито, гречку, люпин і маємо великі ризики: виростити продукцію можна, але продати не завжди вдається як органічну», — розповідає Микола Мисник.
Він зазначає, що зазвичай органічне жито виробникам доводиться продавати як традиційне за низькими цінами.
Така ситуація зупиняє фермерів від переходу на органічне землеробство.
Людмила Лебідь, Agro.