До великого православного свята Світлого Христового Воскресіння залишається зовсім мало часу. На Великдень, який цьогоріч відзначатиметься 2 травня, традиційно накривають святковий стіл зі смачними наїдками. Чільне місце на ньому займатиме великодня паска. Рецептів цього смаколика є безліч, серед них і заварна паска.
Великодня заварна паска
- Борошно - 700 г
- Дріжджі (сухі швидкодіючі) - 11 г
- Молоко - 250 мл
- Сметана - 3 ст. л.
- Масло вершкове - 130 г
- Сіль - 1/3 ч. л.
- Ванілін - 1 г
- Яйця курячі - 4 шт.
- Цукор - 225 г
- Родзинки - 100 г
- Цукрова пудра - 100 г
- Посипка кондитерська - за смаком
Продукти повинні бути кімнатної температури, тому їх слід заздалегідь дістати з холодильника.
Приготування опари. У 40 мл теплого молока розмішати дріжджі та 1 чайну ложку цукру. Залишити, щоб активувалися дріжджі й не з'явилася "шапочка".
Решту молока влити у каструльку, додати 50 г вершкового масла й довести до кипіння. Щойно закипить – зняти з вогню і всипати 50 г просіяного борошна, активно перемішати вінчиком. Залишити заварене тісто охолоджуватися.
Жовтки відділити від білків. Жовтки розтерти з сіллю й дати трохи настоятися. Потім всипати 110 г цукру та ванілін, розтерти до невеликої пишноти.
Змішати опару, що підійшла, і жовткову масу.
Окремо збити вінчиком 3 білки та 110 г цукру. Додати сметану та 80 г розтопленого масла. З’єднати масу з опарою. Потім додати заварене тісто.
Просіяти борошно й всипати частинами, добре вимішуючи, – вийде трохи липке тісто. Викласти його в поліетиленовий пакет і зав'язати на вузлик. Дати годину-півтори підійти.
Родзинки промити й обсушити на паперовій серветці.
Тісто, яке встигло підійти, обім’яти. Додати родзинки та добре вимішати, щоб вони рівномірно розподілилися. Руки при цьому можна змастити олією.
Розподілити тісто по змащених формах так, щоб вони займали третину або половини обсягу. Залишити на 30 хвилин, щоб піднялося тісто.
Відправити випікати у попередньо розігріту до 180°C духовку на годину. Час випікання залежить від особливостей духовки та розміру форм. Маленьким знадобиться близько 30 хвилин, а більшим – близько години.
Приготування глазурі. Цукрову пудру збити з яєчним білком.
Змастити охололі паски глазур'ю і прикрасити кондитерською посипкою.
Сирна заварна паска
- Сир - 1 кг
- Вершкове масло - 200 г
- Вершки - 1 ст.
- Яйця курячі - 5 шт.
- Цукор - 1 ст.
- Ванілін - 1 ч. л.
- Цукати - 100 г
- Родзинки - 100 г
- Волоські горіхи - 100 г
Сир та масло заздалегідь вийняти з холодильника.
Яйця збити з цукром та ваніліном упродовж 3 хвилин. Додати вершки і покласти на водяну баню для уварювання, постійно помішуючи. Уварювати до загустіння.
Зняти з вогню й остудити до кімнатної температури.
Сир збити в блендері або пропустити через м'ясорубку. Додати масло й збити ще раз.
З'єднати сирну й вершкову маси. Додати родзинки, попередньо замочені в окропі, цукати та просмажені горіхи.
У форму для паски покласти марлю в два шари. Викласти в неї сирну масу. Закрити марлею, покласти якийсь вантаж і винести на холод на 8 годин.
Потім вийняти паску з форми, зняти марлю і прикрасити на власний смак.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Меню на Великдень 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї страв
- Красиві крашанки на Великдень: прості й оригінальні способи фарбування яєць
- Салати на Великдень: рецепти найсмачніших закусок на святковий стіл
- Солодка великодня паска: як приготувати смачну випічку
- Ніжна й волога паска: як зробити смачну випічку на Великдень
Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram
Автор: Аліна Вишневська