Великдень – найдавніше та найважливіше церковне свято, встановлене на згадку про Воскресіння Ісуса Христа з мертвих.
Цього року Великдень святкується 2 травня. Звісно ж, на свято традиційно накриватимуть багатий стіл. Готуватимуться, зокрема, м’ясні наїдки, які сім тижнів до того були під забороною через Великий піст.
Невід'ємною стравою будь-якого святкового застілля також є салати. Тому на великодньому столі обов'язково має стояти декілька смачних салатів.
Салат із курячою грудинкою
- Куряча грудинка - 1 шт.
- Картопля - 5 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Яйце куряче - 4 шт.
- Майонез - за смаком
- Сіль, перець чорний мелений - за смаком
- Перець болгарський - для декору
- Петрушка - для декору
- Олія - 2 ст. л.
Курячу грудинку відварити до готовності у воді, приправленій сіллю та спеціями. Дати їй повністю охолонути, потім відділити філе від кістки. Нарізати дрібними кубиками.
Відварити картоплю "в мундирі", очистити й натерти на дрібній тертці.
Яйця очистити, відділити білок від жовтка й окремо натерти на дрібній тертці.
Моркву натерти на дрібній тертці, дрібно нарізати цибулю. Спасерувати цибулю з морквою до м'якості і золотистого кольору на сковороді на середньому вогні. Перед зняттям з вогню посолити й поперчити. Дати повністю охолонути.
Першим шаром на тарілку викласти натерту картоплю, приправити й нанести майонезну сіточку. Далі викласти шар м'яса, потім – майонезна сіточка. На м'ясо викласти натертий жовток, посолити, поперчити й нанести шар майонезу.
Потім викласти цибулю і моркву, зробити майонезну сіточку. Верхнім шаром буде натертий білок. Його потрібно трохи притиснути рукою до поверхні салату.
Прикрасити салат зеленню й відправити у холодильник, щоб усі шари добре просочилися.
Салат з рисом і крабовими паличками
- Пропарений рис - 0,5 ст.
- Крабові палички - 250 г
- Курячі яйця - 4 шт.
- Огірки - 2 шт.
- Кукурудза консервована - 300 г
- Сметана - 2 ст. л.
- Майонез - 2 ст. л.
- Сіль - за смаком
Рис промити й зварити до готовності. Важливо не переварити його, щоб був м'яким і розсипчастим. Відкинути на друшляк, промити кип'яченою водою. Дати рідині стекти. Остудити й перекласти в глибокий салатник.
Круто відварити яйця. Залити холодною водою та остудити. Очистити від шкаралупи. Нарізати на дрібні кубики, додати до рису.
Огірки помити, обсушити паперовими рушниками. Нарізати їх також маленькими кубиками. Додати в миску до рису та яєць.
Крабові палички попередньо розморозити. Нарізати таким же дрібним кубиком. Додати крабові палички у салатник.
Відкрити банку з консервованою кукурудзою. Викласти її на друшляк, щоб стекла рідина. Покласти в салатник до решти продуктів.
В окремій невеликій ємності змішати в рівних пропорціях сметану та майонез. Посолити за смаком, за бажанням - поперчити. Заправити салат цим соусом. Усі інгредієнти добре перемішати.
Салат "Великодній вінок"
- Варена ковбаса - 200 г
- Сир твердий - 70 г
- Свіжий огірок - 1 шт.
- Курячі яйця - 3 шт.
- Картопля - 2 шт.
- Майонез - 2 ст. л.
- Сіль - дрібка
- Редис - для прикрашання
- Свіжа зелень - 5-6 гілочок
Картоплю зварити разом зі шкіркою, остудити й почистити. Яйця зварити круто, остудити і почистити.
Свіжий огірок помити, нарізати дрібними кубиками. Варену ковбасу також нарізати невеликими кубиками й додати до огірка.
Картоплю нарізати дрібними кубиками і відправити до решти продуктів. Додати натертий на великій тертці твердий сир.
Заправити салат смачним майонезом будь-якої жирності. Підсолити, поперчити за бажанням і перемішати.
У центр блюда покласти склянку чи чарку з невеликим діаметром. Викласти навколо неї по колу салат і розрівняти ложкою.
Курячі яйця розділити на білки та жовтки, натерти їх на дрібній тертці. Більшу частину салату викласти тертим білком, утрамбувати. Верхівку салату прикрасити тертим жовтком. Прикрасити його квітами, вирізаними з редису, та свіжою зеленню.
Салат "Ананас" з куркою і грибами
- Куряча грудинка (філе) - 1 шт.
- Картопля - 2 шт.
- Яйце куряче - 2 шт.
- Сир твердий - 100 г
- Огірки мариновані - 2-3 шт.
- Печериці мариновані - 200 г
- Майонез - за смаком
- Листя ананасу
Курячу грудинку, картоплю та яйця заздалегідь відварити. Все остудити. Потім очистити.
Взяти для салату досить велике плоске блюдо. На одній його частині буде салат, на другій - хвіст ананаса.
Першим шаром викласти натерту на великій тертці картоплю. Змастити за смаком майонезом. Другим шаром йдуть нарізані огірки та майонезна сіточка. Третій шар - шматочки курки і майонез. Четвертий - яйця, натерті на великій тертці.
Обмазати тонким шаром майонезу всю "гірку" і посипати натертим на дрібній тертці сиром. Шар сиру теж покрити тонким шаром майонезу.
Листя ананаса помити, обсушити і вставити у салат. Потім від листя почати викладати нарізані тонкими пластинами гриби.
Салат із пекінської капусти й авокадо
- Пекінська капуста - 200 г
- Огірки - 1 шт.
- Помідори чері - 5 шт.
- Болгарський перець - 0,5 шт.
- Авокадо - 0,5 шт.
- Рукола - 50 г
- Цибуля - 0,5 шт.
- Сіль - за смаком
Для заправки
- Оливкова олія - 3 ст. л.
- Лимонний сік - 1 ст. л.
Овочі попередньо помити й обсушити. Пекінську капусту нарізати довгими смужками. Огірок нарізати кільцями (зрізати товсту шкірку, якщо така є).
Перець розрізати й видалити насіння, нарізати його невеликими шматочками. Авокадо розрізати, очистити від шкірки. Також нарізати невеликими шматочками.
Помідори нарізати на четвертинки, а цибулю – півкільцями.
Скласти всі компоненти в миску, додати жменю чистої і сухої руколи. Посолити салат на смак.
Приготування заправки. Змішати оливкову олію та лимонний сік.
Додати заправку в салат, перемішати. Салат слід відразу подавати на стіл.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Найкраща паска на Великдень: як приготувати ніжну святкову здобу
- Смачна сирна паска: як приготувати святковий смаколик
- Апетитний "Великодній вінок": як приготувати красиву святкову випічку
- Ніжна заварна паска: як приготувати великодній смаколик
- Красиві крашанки на Великдень: прості й оригінальні способи фарбування яєць
Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram
Автор: Аліна Вишневська