Великдень, або Світле Христове Воскресіння – найбільш давнє, урочисте й шановане християнське свято.
Цьогоріч Великдень у православних християн припадає на 2 травня. Й уже відтепер віряни готуються до його зустрічі, в тому числі, дотримуючись Великого посту. У саме свято Великодня християни зможуть нарешті розговітися й поласувати різними наїдками.
Обов’язково на великодньому столі мають бути, зокрема, святкові паски. Це солодка здобна випічка, яка символізує воскресіння та небесне царство. Традиційно здавна господині старалися пекти паски в четвер або у суботу перед Великоднем.
Великодня паска
- Борошно - 1 кг
- Молоко - 500 мл
- Вершкове масло - 200 г
- Цукор - 300 г
- Яйця - 6 шт.
- Сухі дріжджі - 12 г
- Родзинки - 275 г
- Ванільний цукор - 1 ч. л.
- Сіль - 0,25 ч. л.
Яйця та масло слід заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони стали кімнатної температури.
Приготування опари. Половину борошна змішати з сухими дріжджами. Молоко підігріти до теплого стану (на дотик воно має бути тепленьким, але не гарячим). Влити молоко до борошна, постійно розмішуючи.
Накрити посуд з опарою рушником і покласти в тепле місце на 30 хвилин, щоб вона збільшилася у розмірах приблизно в два рази.
Яйця розділити на білки та жовтки. Жовтки збити з цукром та ванільним цукром до пишної світлої маси. Білки збити до крутих піків.
Додати збиті жовтки в опару, перемішати. Додати сіль і розм'якшене вершкове масло, добре вмішати його руками.
Додати збиті білки й акуратними рухами від низу до верху перемішати масу.
Просіяти решту борошна. Замісити однорідне м’яке тісто. Накрити посуд із тістом рушником і прибрати у тепле місце на годину. Воно має вдвічі збільшитися в розмірах.
Тим часом слід підготувати родзинки. Промити їх, залити окропом на 15 хвилин. Потім злити воду й розкласти родзинки на серветку просохнути. До вже сухих родзинок додати ложку борошна і добре перемішати.
Вкинути родзинки у тісто, яке вже підійшло, вимісити його. Накрити рушником і залишити на 10 хвилин.
Взяти форми для випікання, змастити їхні стінки та дно вершковим маслом. Наповнити кожну форму тістом на одну третину від її об’єму. Залишити тісто у формах відпочити ще на 10 хвилин.
Відправити форми у попередньо розігріту духовку до 100°С і тримати їх за такої температури 10 хвилин. Потім збільшити температуру до 180°С і пекти паски до готовності, приблизно 45-50 хвилин. Важливо не відчиняти дверцята духовки під час випікання. Готові паски остудити, накривши рушником.
Покрити паски глазур’ю, чудово триматиметься на них, зокрема, зроблена на желатині. Також прикрасити їх зверху різними фігурками і кондитерською посипкою на власний смак.
Паска на олександрійському тісті
Для опари
- Молоко (топлене) - 0,5 л
- Цукор - 0,5 кг
- Масло вершкове (холодне) - 250 г
- Яйце куряче - 5 шт.
- Жовток яєчний - 2 шт.
- Дріжджі (свіжі) - 75 г
Для тіста
- Борошно - 1,25 кг
- Родзинки - 75-100 г
- Цукати - 75-100 г
- Сіль - 0,5 ч. л.
- Ванільний цукор - 1-2 пакети
- Коньяк (або ром) - 1 ст. л.
Приготування опари. У теплому молоці розчинити дріжджі.
Яйця злегка збити вінчиком. Додати нарізане шматочками масло. Всипати цукор.
Влити молоко з розчиненими дріжджами. Перемішати (масло можна залишити невеликими шматочками), затягнути плівкою й залишити в теплому місці на 8-12 годин.
Приготування тіста. В опару додати сіль, ванільний цукор, коньяк, родзинки і цукати.
Зверху поступово частинами просіяти борошно, вмішуючи його в тісто. Руки при цьому треба періодично змащувати рослинною олією. У результаті має вийти м'яке, в'язке, липке тісто. Затягнути його плівкою і покласти в тепле місце на 1,5 години, щоб воно збільшилося вдвічі.
Змастити форми маслом. Розкласти по них тісто на 1/3 частину обсягу й почекати, поки воно не займе 3/4 висоти форм.
Відправити у попередньо розігріту до 180°С духовку. Випікати до готовності близько 40-50 хвилин, залежно від величини формочок та духовки (якщо форми невеликі – то близько 40 хвилин). Готовність можна перевірити зубочисткою.
Готові паски дістати з духовки й дати охолонути на решітці. Потім змастити їх звершу глазур'ю та прикрасити за власним бажанням.
Сирна паска з цукатами
- Сир жирний - 800 г
- Вершки - 300 г
- Цукор - ¾ ст.
- Цукати - 200 г
- Ванілін - 0,5 ч. л.
- Яєчні жовтки - 4 шт.
- Масло вершкове - 100 г
Сир протерти через сито. Додати 3 столові ложки вершків, більш як половину цукру та вершкове масло кімнатної температури. Добре все розмішати.
Жовтки збити з рештою цукру. Додати до них вершки та ванілін, добре перемішати.
Покласти жовтки з вершками на середній вогонь і варити, безперервно помішуючи, до невеликого загустіння. Маса майже доводиться до кипіння, але кипіти не повинна. Зняти з вогню й залишити остигати.
Змішати сирну та жовтково-вершкову маси. Додати цукати та ще раз добре перемішати.
Форму для паски застелити вологою марлею. Викласти в неї сирну масу. Зверху накрити марлею й притиснути гнітом. Залишити паску в холодильнику під гнітом на 12 годин.
Акуратно витягнути паску з форми, відігнувши для цього марлю. Накрити форму тарілкою. Перевернути на неї паску широким боком. Акуратно зняти форму та марлю. Прикрасити паску на власний розсуд.
Сирна паска у духовці
Для опари
- Молоко - 70 мл
- Борошно пшеничне - 2 ст. л.
- Цукор - 1 ч. л.
- Дріжджі сухі - 5 г
Для тіста
- Борошно пшеничне - 270 г
- Сир - 250 г
- Яйця курячі - 2 шт.
- Яєчний жовток - 1 шт.
- Сіль - щіпка
- Цукор - 130 г
- Ванільний екстракт - 1 ч. л.
- Масло вершкове - 50 г
- Родзинки - 100 г
- Куркума - 0,5 ч. л.
- Цедра апельсина - 1 ст. л.
Приготування опари. Змішати дріжджі, молоко, цукор та борошно. Добре перемішати, накрити плівкою й залишити в теплому місці на 15-30 хвилин. Щойно шапочка гарно піднялася й починає опадати – опара готова.
Приготування основи для тіста. Яйця і жовток збити з цукром, сіллю та ванільним екстрактом у пухку масу.
Додати сир і розтоплене вершкове масло. Сир має бути м’яким, тому за потреби його слід протерти через сито, але в такому випадку може знадобитися менше борошна. Збити все.
Додати цедру апельсина та куркуму (для жовтуватого забарвлення пасок). Перемішати.
Тим часом підійшла опара – вона наскрізь пронизана бульбашками. Викласти її до сирної маси. Збити міксером, щоб вона з'єдналася з основою.
Поступово частинами всипати борошно. Вимісити липке тісто.
Додати промиті родзинки або цукати. Перемішати, щоб родзинки з'єдналися з тістом. Накрити тісто плівкою та прибрати в тепле місце на 1,5-2 години.
Потім обім’яти його і розкласти по формах, заповнюючи їх на третину. Накрити форми рушником й залишити в теплому місці ще мінімум на 30-40 хвилин.
Відправити у розігріту до 200°С духовку на 10 хвилин. Потім зменшити температуру до 175°С і випікати ще 30-40 хвилин, залежно від особливостей власної духовки.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Рум’яно-золотиста запечена качка: як приготувати смачну птицю в рукаві
- Ніжна заварна паска: як приготувати великодній смаколик
- Салати на Великдень: рецепти найсмачніших закусок на святковий стіл
- Смачна сирна паска: як приготувати святковий смаколик
- Традиційна великодня паска: рецепт смачної святкової випічки
Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram
Автор: Аліна Вишневська