/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F00ad20f785533b2208735f52126348a8.jpg)
У кого менше шансів захворіти на Covid-19
Якщо ви не переносите брокколі, селеру або капусту, можливо ви супер-дегустатор, і це може захистити вас від Covid-19.
Супер-дегустатори – це люди дуже чутливі до гіркоти. За словами дослідників, вони можуть і не заразитися Covid-19, на відміну від людей, які не так відчувають гострий і гіркий смак. У них також менше шансів потрапити до лікарні.
Більше того, під час дослідження супер-дегустатори відчували симптоми Covid-19 всього близько п’яти днів, у порівнянні з 23 днями не дегустаторів.
Ще не зовсім зрозуміло, як смак впливає на ризик Covid-19, але у дослідників є своя теорія.
Рецептори гіркого смаку, в тому числі той, який називається T2R38, знаходяться в смакових сосочках язика.
– Коли T2R38 стимулюється, він реагує, виробляючи оксид азоту, щоб допомогти вбити або запобігти подальшій реплікації вірусів в слизовій оболонці дихальних шляхів, – сказав дослідник доктор Генрі Бархам, фахівець з лор-органів з Батон-Руж.
У дослідженні взяли участь близько 2000 осіб (середній вік 46 років), чия здатність відчувати смак була перевірена за допомогою паперових смужок. Всі були протестовані до зараження Covid-19, тому що це може поставити під загрозу їх почуття смаку і запаху.
Учасники були розділені на три групи: не дегустатори, супер-дегустатори і дегустатори.
Не дегустатори – це люди, які взагалі не можуть визначити деякі гіркі смаки. З іншого боку, супер-дегустатори можуть визначати дуже маленькі рівні. Дегустатори – десь посередині.
В ході дослідження 266 учасників дали позитивний результат на Covid-19. Не дегустатори мали набагато більше шансів заразитися, ніж супер-дегустатори, а також мали більше шансів захворіти важким Covid-19.
Дегустатори, ймовірно, проявляли симптоми Covid-19 від легкого до помірного, часто не потребуючи госпіталізації.
Доктор Алан Хірш, неврологічний директор Фонду досліджень запаху і смаку в Чикаго ознайомився з результатами дослідження і радить людям дізнатися про свій статус дегустатора.
– Якщо ви не можете відчути гіркоту, вам слід бути більш обережним і носити маски протягом більш тривалого часу, щоб захистити себе від Covid-19, – сказав Хірш.
На жаль, додав він, більшість людей не знають, до якого типу дегустаторів вони відносяться.
Але тести можна зробити навіть в домашніх умовах і в офісі.
У певних випадках коронавірус може викликати діабет 2 типу. Що можна їсти при цьому, а чого не можна, читайте в нашому матеріалі.