MY.UAНовости
Як буде проходити добір прокурорів: Комітет схвалив доопрацьований законопроект
Як буде проходити добір прокурорів: Комітет схвалив доопрацьований законопроект

Як буде проходити добір прокурорів: Комітет схвалив доопрацьований законопроект

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує передати на розгляд Верховній Раді доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів.

Реєстраційний номер законопроекту № 5158 від 25.02.2021. Його ідея належала нардепу Владлену Неклюдову. Спроби парламенту його ухвалити раніше ні до чого не призвели, тому він був переданий Комітету на доопрацювання.

Законопроектом вносяться зміни до законів України «Про прокуратуру» та «Про запобігання корупції».

Які саме зміни були внесені в законопроект, його автор Владлен Неклюдов дуже стисло пояснив комітету, а доопрацьованого тексту на сайті Верховної Ради поки що немає.

Що пояснив Неклюдов:

  • були структуровані етапи проходження спеціальної підготовки;
  • визначені критерії успішності проходження окремих етапів первинної підготовки та стажування;
  • уточнені особливості стажування: при стажуванні прокурор-стажист не може бути старшим групи прокурорів у тяжких та особливо тяжких злочинах; не буде обшуків за його клопотанням, не буде НСРД;
  • також було внесено декілька інших змін.

Також в законопроекті з’явилася норма про зміну кількості заступників та перших заступників Генерального прокурора. Включення такої норми до законопроекту Неклюдов пояснив особистою ініціативою одного із заступників Генпрокурора.

Основними положеннями попередньої версії законопроекту були такі:

1) виключення вимоги до кандидатів на посаду прокурора щодо наявності дворічного стажу роботи в галузі права.

(Протилежні положення містяться в законопроекті № 3062 від 13.02.2020. Згідно з ним прокурором окружної прокуратури зможе стати громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше двох років або пройшов стажування в органах прокуратури не менше року та володіє державною мовою.

Прокурором обласної прокуратури зможе стати громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше трьох років або стаж роботи в окружній прокуратурі не менше двох років та володіє державною мовою.

Прокурором Офісу Генерального прокурора зможе стати громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше шести років або стаж роботи в окружній прокуратурі не менше трьох років, або стаж роботи в обласній прокуратурі не менше п’яти років та володіє державною мовою);

2) надання можливості здобуття безпосередньо в прокуратурі необхідного стажу роботи в галузі права як умови для призначення на посаду прокурора окружної прокуратури.

(Посади прокурорів-стажистів окружних прокуратур формуються за рахунок вакантних (тимчасово вакантних) посад в окружних прокуратурах);

3) внаслідок запровадження інституту стажування стає можливим:

- отримання кандидатом не тільки стажу роботи в галузі права, а спеціалізованого досвіду практичної діяльності, безпосередньо необхідного для роботи прокурором;

- виплата кандидатам на посаду прокурора під час добору достатніх для життя коштів у вигляді частини заробітної плати прокурора без необхідності додаткових витрат з бюджету;

- поширення на кандидатів елементів статусу прокурорів: від правил внутрішнього службового розпорядку, підстав для звільнення, встановлених виключно у Законі, до соціальних гарантій для прокурорів;

- запровадження способу практичної підготовки, за якого кандидат не тільки спостерігає за роботою інших, а сам безпосередньої уповноважений на виконання функцій прокурора;

- зниження навантаження на інших прокурорів окружної прокуратури у зв’язку з виконанням повноважень у нескладних кримінальних провадженнях та інших незначних справах прокурорами-стажистами;

4) встановлення двох стадій спеціальної підготовки:

- первинної, яка проводиться в Тренінговому центрі прокурорів України, під час якої кандидати вивчають основи організації роботи в органах прокуратури, правила прокурорської етики тощо;

- стажування, яке проводиться на посаді прокурора-стажиста, на яку кандидат призначається за результатами конкурсу згідно із рейтингом кандидата, отриманиму за результатами кваліфікаційного іспиту;

5) скорочення терміну спеціальної підготовки;

(Припинення або неуспішне проходження спеціальної підготовки стає підставою для звільнення прокурора. Цей пункт насмішив ГНЕУ, яке зазначає, що зі змісту законопроекту незрозуміло, яким чином пропонується використовувати таку підставу звільнення прокурора з посади. Адже призначення на посаду прокурора прокурорів-стажистів в окружних прокуратурах та інших прокурорів як за нормами чинного законодавства, так і у випадку прийняття законопроекту відбувається виключно у разі успішного проходження спеціальної підготовки (див. п. 14 ч. 1 ст. 29 Закону в редакції проекту);

6) уніфікація законодавчого механізму спеціальної перевірки щодо прокурорів з відповідним механізмом у суддів, з одночасним усуненням необхідності проводити таку перевірку під час добору двічі;

7) прийняття кінцевого рішення про успішність або неуспішність спеціальної підготовки, припинення участі особи у доборі Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів (з можливістю судового оскарження негативного рішення);

8) визначення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів органом, що здійснює дисциплінарне провадження, в контексті положень Закону України «Про прокуратуру».

Кваліфікаційний іспит буде проводитися проводиться шляхом проходження кандидатом на посаду прокурора анонімного тестування та виконання анонімно практичного завдання.

Орган, що здійснює дисциплінарне провадження, забезпечує перевірку складених тестів, виконаних практичних завдань та визначає кількість балів, набраних кандидатами на посаду прокурора.

Для проведення спеціальної перевірки орган, що здійснює дисциплінарне провадження, після ухвалення попереднього рішення про допуск осіб, які успішно склали кваліфікаційний іспит, до наступного етапу добору надсилає до уповноважених органів запити про перевірку відповідних відомостей щодо вказаних осіб.

Перелік уповноважених державних органів та вимоги до інформації, що повинна бути надана або отримана, визначаються органом, що здійснює дисциплінарне провадження, з урахуванням інформації, що міститься в особових справах кандидатів на посаду прокурора.

Фізичні та юридичні особи, громадські організації можуть подавати до органу, що здійснює дисциплінарне провадження, інформацію щодо доброчесності кандидатів на посаду прокурора протягом одного місяця з дня офіційного оприлюднення списку кандидатів, які успішно склали кваліфікаційний іспит.

За результатами спеціальної перевірки орган, що здійснює дисциплінарне провадження, ухвалює рішення про зарахування або відмову у зарахуванні осіб, які відповідають установленим до кандидата на посаду прокурора вимогам, до резерву на заміщення вакантних посад прокурорів.

Про проведення конкурсу на зайняття посади прокурора-стажиста окружної прокуратури орган, що здійснює дисциплінарне провадження, розміщує відповідну інформацію на своєму офіційному вебсайті не пізніше ніж за 5 днів до проведення конкурсу.

При цьому стаття 34 «Проведення конкурсу на зайняття вакантної посади» із Закону виключається.

В оголошенні про проведення конкурсу зазначаються окружна прокуратура, де є вакантна (тимчасово вакантна) посада прокурора окружної прокуратури (крім адміністративних посад), на яку кандидат може подати заяву про участь у конкурсі для призначення прокурором-стажистом та проходження спеціальної підготовки, кількість таких посад і строк, протягом якого кандидати можуть подати відповідні заяви.

Після оголошення конкурсу на зайняття посади прокурора-стажиста окружної прокуратури відповідна вакантна посада не може бути заміщена шляхом переведення на неї іншого прокурора.

Кандидат на посаду прокурора, який перебуває в резерві, може подати письмову заяву про участь у конкурсі із зазначенням окружної прокуратури, в якій кандидат бажає бути призначеним прокурором-стажистом та пройти спеціальну підготовку.

Орган, що здійснює дисциплінарне провадження, проводить конкурс на зайняття посад прокурорів-стажистів окружних прокуратур на підставі рейтингу кандидатів на посаду прокурора відповідно до кількості балів, набраних кандидатами за результатами складання кваліфікаційного іспиту. У разі наявності у кандидатів однакової кількості балів перевага надається тому кандидату, який працював на тимчасово вакантній посаді прокурора або має більший стаж роботи в галузі права.

На підставі заяви кандидата на посаду прокурора та за результатами конкурсу орган, що здійснює дисциплінарне провадження, надсилає керівникові відповідної обласної прокуратури особову справу кандидата на посаду прокурора та подання про призначення особи прокурором-стажистом окружної прокуратури.

Керівник обласної прокуратури не пізніше трьох робочих днів з дня отримання подання органу, що здійснює дисциплінарне провадження, своїм наказом призначає кандидата на посаду прокурора прокурором-стажистом відповідної окружної прокуратури.

Згідно із пропозиціями авторів законопроекту, заробітна плата прокурора-стажиста окружної прокуратури складається з посадового окладу, який установлюється пропорційно до посадового окладу прокурора окружної прокуратури з понижуючим коефіцієнтом 1,5, та надбавки за вислугу років. Проте фахівці звертають увагу, що коефіцієнт «1,5» не може бути понижуючим. Якщо до посадового окладу прокурора окружної прокуратури застосувати таке коригування, заробітна плата стажистів буде у півтора рази вищою за відповідний посадовий оклад. При цьому, відповідно до чинної ч. 2 ст. 33 Закону, у період проходження кандидатом на посаду прокурора спеціальної підготовки йому щомісячно виплачується стипендія не менше двох третин посадового окладу прокурора окружної прокуратури.

Первісна редакція законопроекту не задовольнила Головне науково-експертне управління, якому здається сумнівною можливість досягнення заявленої у пояснювальній записці мети щодо залучення до професії прокурора найбільш підготовлених та доброчесних кадрів за рахунок запровадження інституту стажистів.

ГНЕУ звертало увагу, що у проекті пропонується після визначення відповідним органом, що здійснює дисциплінарне провадження, рейтингу кандидатів на посаду прокурора серед осіб, які успішно склали кваліфікаційний іспит та щодо яких проведено спеціальну перевірку, а також зарахування їх до резерву на заміщення вакантних посад прокурорів (п. 7 ч. 1 чинної ст. 29 Закону), переходити не до етапу підготовки у Тренінговому центрі підготовки прокурорів України, а до оголошення органом, що здійснює дисциплінарне провадження, конкурсу на зайняття посад прокурорів-стажистів окружних прокуратур серед кандидатів, які перебувають у резерві, а потім – проведення конкурсу на зайняття посад прокурорів-стажистів окружних прокуратур, призначення особи на відповідну посаду, складення нею присяги прокурора, і тільки після цього – проходження прокурором-стажистом спеціальної підготовки.

Тобто, замість зрозумілої діючої схеми добору, коли кандидат на посаду прокурора, що відповідає всім встановленим законом вимогам, пройшов спеціальну підготовку і за її результатами може бути призначений або не призначений на посаду прокурора, у випадку набрання чинності законопроектом у разі його прийняття у запропонованому вигляді процедура отримує додаткові етапи та корупційні ризики.

Необхідно також звернути увагу, що процедурою добору на посади прокурорів, визначеною чинним Законом, кандидати після їх зарахування до резерву можуть обирати прокуратуру, в якій бажають отримати роботу. У випадку ж прийняття законопроекту кандидат на посаду прокурора-стажиста може розраховувати на таку посаду виключно у прокуратурі, де проходитиме стажування (ст. 32-1 Закону у редакції проекту).

Стажування відповідно до законопроекту мало завершуватись співбесідою, яка проводиться комісією, утвореною наказом керівника відповідної обласної прокуратури, а не конкурсом, як це відбувається зараз, що, на думку ГНЕУ, створювало значні корупційні ризики.

Раніше депутати піддали критиці законопроект про розширення прав приватних виконавців.



Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
Упоминаемые персоны
Відвідувачі опери блювали і непритомніли під час вистави зі справжнім сексом на сцені – фото
TSN
2024-10-11T06:58:13Z
Зручно та практично: для чого на Галичині використовували бамбетель
24tv
2024-10-08T18:24:51Z
Це найсмачніша картинка, яка взагалі може бути, - Олег Тістол про різні проєкти українських грошей
Политека
2024-10-08T18:31:34Z
75-річна Меріл Стріп сходила на побачення
Фокус
2024-10-18T08:36:12Z
Донька Мозгової показалася на відпочинку з обраницею та її двома дітьми
TSN
2024-10-18T08:21:46Z
"Такі люди в перший же момент тебе здадуть": Євген Клопотенко різко висловився про Спартака Суботу та Анну Алхім
Фокус
2024-10-18T08:21:45Z
Мистецтво міксології: BAYADERA GROUP на BAROMETER BAR SHOW 2024
Фокус
2024-10-18T08:16:59Z
Відомий український актор пішов із лав ЗСУ і назвав причину
TSN
2024-10-18T08:09:23Z
Як відтворити вдома інтер'єр серіалу "Хід королеви"
24tv
2024-10-18T08:06:39Z
Байден прибув до резиденції президента Німеччини
УкраинФорм
2024-10-18T08:37:25Z
Ми бачимо 3 різні шляхи вперед, – Зеленський про співпрацю з США після виборів
24tv
2024-10-18T08:36:04Z
Орбан не підтримує "план перемоги" Зеленського, бо це не план перемоги Угорщини
Европейская правда
2024-10-18T08:35:20Z
Путін намагається заблокувати вихід із РФ двох останніх великих західних банків – Bloomberg
TSN
2024-10-18T08:35:11Z
Зеленський про можливий обмін територій на членство в НАТО: “Говоріть із нами, а не через третіх осіб”
360ua.news
2024-10-18T08:34:16Z
У Білому домі ще у 2022 році зрозуміли, що «застрягли» у війні в Україні
360ua.news
2024-10-18T08:30:58Z
У Раді заговорили про зменшення кількості предметів на НМТ
24tv
2024-10-18T08:27:56Z
Чи є в України альтернатива плану перемоги? Відповідь Офісу президента
ГЛАВКОМ NET
2024-10-18T08:27:46Z
План перемоги України наново оцінять після виборів президента у США - Туск
УкраинФорм
2024-10-18T08:25:18Z
Коаліція спроможностей: Міноборони очікує затвердження планів допомоги Україні відразу на кілька років
УкраинФорм
2024-10-18T08:34:17Z
Міносвіти анонсувало появу «очних» та «онлайн» класів у кожній школі
Комсомольская правда
2024-10-18T08:31:57Z
Україна - найбільший полігон для тестування сучасних технологій, - Свириденко
InternetUA
2024-10-18T08:31:29Z
Близько 11 тисяч солдатів з КНДР готують воювати в Україні – Буданов
ZN UA
2024-10-18T08:27:29Z
Uklon намагається відновити роботу в комендантську годину у Львові, Києві, Дніпрі та Одесі
ZN UA
2024-10-18T08:23:33Z
Де живуть найбагатші пенсіонери в Україні
24tv
2024-10-18T08:21:56Z
З бензовоза — у ТЦК. Хто возитиме пальне, якщо мобілізують усіх водіїв
Фокус
2024-10-18T08:15:31Z
Чоловік втратив 42 тис. грн, повіривши фейковим благодійникам
InternetUA
2024-10-18T08:13:33Z
Полковник запасу ЗСУ жорстко висловився про зниження мобілізаційного віку
24tv
2024-10-18T08:06:07Z
Євро наприкінці жовтня: чи зросте валюта
24tv
2024-10-18T08:36:13Z
Аграрії України обмолотили 60% кукурудзи
AgroPortal
2024-10-18T08:30:31Z
На Вінниччині озимі зернові посіяли на 72% прогнозованих площ
УкраинФорм
2024-10-18T08:27:15Z
НБУ вилучить з обігу банкноти 50 та 200 гривень старого зразка: коли це станеться
ГЛАВКОМ NET
2024-10-18T08:24:12Z
Швейцарія передасть Україні три важкі машини для розмінування
УкраинФорм
2024-10-18T08:19:37Z
Meta звільнила 20 працівників за «шахрайство» з продуктовими ваучерами — їх витрачали на пральний порошок та патчі від прищів
ITC
2024-10-18T08:11:54Z
«Укрзалізниця» міняє рейки: будівництво євроколії між Чопом і Ужгородом запущено
Петр и Мазепа
2024-10-18T08:10:27Z
Споживання електрики в Україні відповідає сезонним показникам
УкраинФорм
2024-10-18T08:10:14Z
На Вінниччині виробили 115 тисяч тонн цукру
УкраинФорм
2024-10-18T08:01:25Z
«РФ почала другий наступ": ворог застосував “тактику Вугледара” для ще одного міста
GlavRed
2024-10-18T08:36:55Z
Зима без централізованого опалення: влада відмовляється ремонтувати теплотраси
Знай
2024-10-18T08:30:04Z
Штурми майже цілодобові, ворог хоче встигнути до осінніх дощів, – ЗСУ про Покровський напрямок
24tv
2024-10-18T08:27:07Z
Столична влада закликала киян ретельно оглядати свої транспортні засоби перед початком руху
ГЛАВКОМ NET
2024-10-18T08:24:04Z
СБУ затримала агента російського гру, який шпигував за оборонцями Куп’янська
Мій Харків
2024-10-18T08:21:05Z
"Ми воюємо на межі можливого": правдива розповідь командира про пекельні бої
24tv
2024-10-18T08:18:31Z
Біла і сяятиме блакитно-небесним світлом: якою буде новорічна ялинка Києва
24tv
2024-10-18T08:12:37Z
Вдруге за тиждень: ЗСУ вдарили з HIMARS по скупченню росіян на полігоні
Фокус
2024-10-18T08:04:12Z
На Донеччині ДШВ взяли в полон єгиптянина: що про нього відомо
TSN
2024-10-18T07:58:13Z
Львівський Центр трансплантології провів вже понад 400 пересадок органів
УкраинФорм
2024-10-18T08:34:27Z
5 медзакладів Полтави отримали гуманітарну допомогу від благодійного фонду молодіжної ініціативи "Надія"
Знай
2024-10-18T08:21:39Z
Чи може людина з ожирінням бути здоровою
24tv
2024-10-18T08:21:38Z
5 причин їсти авокадо: як саме цей фрукт впливає на ваш організм
24tv
2024-10-18T08:12:21Z
Як заварювати шипшину, щоб зберегти вітаміни: секрети та поради
TSN
2024-10-18T08:09:25Z
Лікарі нагадують: спалювання відходів сухої рослинності – серйозна загроза для здоров’я людей
ГЛАВКОМ NET
2024-10-18T07:57:59Z
Як виглядає людська долоня під мікроскопом: відео налякало мережу
24tv
2024-10-18T07:42:26Z
Як побороти «торгівлю інвалідністю» яка набрала обертів у МСЕК
Украина Криминальная
2024-10-18T06:09:13Z
На війні загинув хірург з Івано-Франківська Мирослав Дебенко
24tv
2024-10-18T03:39:34Z
Черкаського прокурора, підозрюваного у педофілії взяли під варту: з'явились деталі затримання
24tv
2024-10-18T08:33:53Z
Бійка біля храму у Черкасах: поліція отримала 20 заяв про травми, госпіталізованих немає
УкраинФорм
2024-10-18T08:33:41Z
Патрульний поліцейський за насильство щодо водія отримав 3 роки увʼязнення
Украина Криминальная
2024-10-18T08:27:20Z
На Одещині викрали за день у двох селах понад сто овець
AgroNews
2024-10-18T08:22:16Z
Нагрів руки на українських біженцях: у Чехії шахрай зухвало надурив державу
ГЛАВКОМ NET
2024-10-18T08:15:22Z
Біологічна зброя у дії: у Підмосков'ї пернаті громлять машини на парковці
24tv
2024-10-18T08:12:30Z
У Німеччині згоріла пожежна станції через відсутність сигналізації
Европейская правда
2024-10-18T08:11:38Z
Загарбники атакували з дрона «швидку» на Херсонщині
УкраинФорм
2024-10-18T08:07:37Z
У Києві затримано учасника кримінальної банди, який брав участь у «сходці»
ГЛАВКОМ NET
2024-10-18T08:06:29Z
Гороскоп на завтра 19 жовтня: Терезам - море удачі, Стрільцям - невдалий день
GlavRed
2024-10-18T08:36:45Z
Замініть яйця в котлетах простими інгредієнтами — і страва більше не буде сухою: секрет кулінарів
TSN
2024-10-18T08:36:38Z
5 унікальних імен для хлопців, які ви почуєте вперше
24tv
2024-10-18T08:33:34Z
Китайський гороскоп на завтра 19 жовтня: Зміям - підстава, Мавпам -конфлікт
GlavRed
2024-10-18T08:27:54Z
Звичайне рукостискання може бути помилкою: як по етикету вітатися при зустрічі
GlavRed
2024-10-18T08:27:50Z
Осінній гарнір: як смачно та швидко приготувати гарбуз
24tv
2024-10-18T08:12:26Z
Як і чим прати пальто з кашеміру: воно виглядатиме новеньким
24tv
2024-10-18T07:51:15Z
Ви самі ж собі зашкодите: які продукти не можна зберігати у пластику
24tv
2024-10-18T07:48:18Z
Несезон здивує своєю привабливістю: 4 міста Європи, які насправді краще відвідувати взимку
24tv
2024-10-18T07:36:34Z
Вайзер вирішив грати за збірну Алжиру
Football.ua
2024-10-18T08:23:17Z
Приниження вищого рівня: Кадирова та Делімханова не пустили на ринг у Ер-Ріяді
24tv
2024-10-18T08:18:30Z
Олексій Лень зробив 9 підбирань у грі за «Сакраменто Кінгз»
УкраинФорм
2024-10-18T08:01:37Z
Олімпійська чемпіонка повертається в теніс після народження доньки
УкраинФорм
2024-10-18T07:49:59Z
Ви точно цього не знали! Справжні історії прізвиськ клубів Ла Ліги
Football.ua
2024-10-18T07:48:41Z
Усик увійшов до списку 10 найстарших чемпіонів світу у важкій вазі
Комсомольская правда
2024-10-18T07:37:35Z
БК «Черкаські Мавпи» призначив нового тренера
УкраинФорм
2024-10-18T07:31:38Z
Бекхем: Фанати МЮ втратили довіру до керівництва клубу за довгі роки
Football.ua
2024-10-18T07:22:17Z
Ягупова - найрезультативніша баскетболістка «Валенсії» у матчі Єврокубка
УкраинФорм
2024-10-18T07:21:18Z
Фізики вперше створили повну картину ядра атома, включно з найдрібнішими частинками
Фокус
2024-10-18T08:36:18Z
Найкраще з Xbox Partner Preview: Subnautica 2, піратська Yakuza, горор від Bloober Team і багато іншого
ITC
2024-10-18T08:26:56Z
Вчені розгублені: з глибин Атлантики "пробилась" нова речовина, що дуже добре горить
Фокус
2024-10-18T08:21:14Z
На шляху до 6G науковці досягли швидкості передачі даних у 9 000 разів більшої, ніж у 5G
24tv
2024-10-18T08:16:57Z
OpenAI готує розгортання ChatGPT для комп’ютерів із Windows
Детектор М
2024-10-18T08:16:12Z
Моторошна знахідка 110-річної давнини може повернути до життя вимерлого тасманійського тигра – фото
TSN
2024-10-18T08:09:26Z
Monobank запускає власний маркетплейс: які товари у ньому будуть доступні
24tv
2024-10-18T08:06:45Z
Метеорний потік Оріоніди наближається: коли чекати та як дивитися у 2024 році
24tv
2024-10-18T08:03:50Z
23 жовтня — онлайн-дискусія «Сексуальне насильство в інтернеті: як захистити дітей»
Детектор М
2024-10-18T08:01:20Z
Chery показала літаючий автомобіль, який пролетів 80 км під час тестувань
ITC
2024-10-18T08:27:25Z
Замінить бестселер бренду: електричний кросовер MG ES5 показали офіційно
AutoGeek
2024-10-18T08:25:13Z
В Україні різко виріс попит на авто зі США: які моделі привозять найчастіше
Фокус
2024-10-18T07:57:41Z
Китайці готують ефектний електричний седан Hongqi E009
AutoGeek
2024-10-18T07:51:01Z
Можуть звільнити понад 3 000 людей: Audi відмовляється від європейського заводу з випуску електромобілів
AutoGeek
2024-10-18T07:21:46Z
Салон нового Kia Sportage показали на фото
AutoCentre
2024-10-18T07:07:55Z
Представлено абсолютно новий Nissan Murano 2025: подробиці та ціна
ЗаРулем
2024-10-18T07:04:37Z
В Україні з'явився спорткар Porsche за 12 мільйонів у патріотичному забарвленні
Фокус
2024-10-18T06:42:03Z
В Україні продажі «американців» з пробігом б’ють рекорди: статистика
AutoCentre
2024-10-18T06:13:18Z