MY.UAНовини
Фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 Максим Прихідько: «Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя»
Фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 Максим Прихідько: «Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя»

Фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 Максим Прихідько: «Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя»

Bocuse d'Or — революційний гастрономічний конкурс. Ця подія — щось на зразок Олімпійських ігор для спортсменів та «Оскара» для представників кіноіндустрії. У 2021 році в Україні вперше проходить Національний відбір з метою вибору кандидата, який буде представляти Україну на Bocuse d'Or Europe Final 2022. 

Знайомимо вас із фіналістами відбору. Цього разу з нами поспілкувався Максим Прихідько — засновник та шеф-кухар ресторану Experimental та гастрономічного простору Pro100hub у Львові, який наразі є одним із головних претендентів на перемогу в Нацвідборі.

Максим також є співзасновником проєкту No limit food, призером та переможцем міжнародних та  всеукраїнських конкурсів, членом Асоціації шеф-кухарів України, Західної Шеф Групи та Клубу галицької кухні. Метою своєї діяльності називає популяризацію сезонних місцевих продуктів.

Поки однолітки Максима витрачали кишенькові гроші на магазинні чіпси, він робив їх самостійно та ще й з різними смаками. Зараз Максим втілює на своїй кухні космічні ідеї, використовуючи при цьому звичні продукти — ба навіть дикорослі, які є десь на околицях міста, а ми на них не звертаємо уваги. Що для Максима гастрономія, чим живе та дихає шеф, як на його кухні втілюється ціла кулінарна філософія — читайте в інтерв’ю. 

— Ви фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 і прагнете представляти Україну в Європі. Серед цілей Bocuse d'Or в Україні — збільшення професійної свідомості кухарів та шеф-кухарів. Що це означає для вас особисто? Чи маєте ви якісь конкретні пункти, які формують професійну свідомість кухаря?

— Для мене це означає, що люди, які обирають собі професію кухаря, мають розуміти її серйозність і те,  наскільки це відповідальна місія в житті. Оскільки це робота з їжею, то до неї потрібно підходити з усвідомленням і чітким баченням себе у цій професії. Мої пункти, які формують професійну свідомість кухаря:

  • по-перше, звісно, потяг або любов до їжі;
  • по-друге, чітке розуміння специфіки професії;
  •  по-третє, те,  що ти хочеш отримати наприкінці шляху.

— Основна мета вашої діяльності — популяризувати локальні сезонні продукти. Що це означає? Ви використовуєте виключно продукти місцевого походження? Як це впливає на цінову політику ваших страв?

— Це означає, що ми використовуємо максимально місцеві продукти та продукти, які не є на сьогодні популярними в ресторанній сфері.
Таким чином наші гості можуть спробувати на перший погляд звичний для них продукт, але зовсім в іншому форматі: нова подача, приготування. І з огляду на те, що продукти місцеві та звичні, звісно, ціна страв стає нижчою.

— Часто ви використовуєте дикорослі продукти для страв, перевіряючи їх на собі. Не страшно? Де берете ті чи інші дикі рослини: лободу, кропиву, лопух, деревій, ягоди?

— Насправді не страшно з тієї причини, що перед тим, як вживати будь-яку рослину, багато про неї читаю,  дізнаюся усю можливу інформацію. Після того вже сам це все пробую.  В основному дикорослі їстівні рослини є лікарськими. Тут головне розуміти можливі реакції організму та уникати передозування. Беремо ті чи інші рослини зазвичай у лісі. Або ж там, де максимально чиста природа, тобто далеко від трас, десь на околицях міста. А також джерело інгредієнтів для страв — це приватний сектор, де ми частково вирощуємо власні продукти.

— У вашому Експериментальному ресторані немає постійного меню. Часто ви купуєте зранку продукти або збираєте їх самостійно, а ввечері створюєте із них страви. Як це відбувається? Ви вигадуєте вдалі поєднання з тих продуктів, які у вас є на поточний момент?

— Так, в Експериментальному ресторані немає сталого меню, оскільки ми прив’язуємося до сезонного продукту. А він часто має короткий сезон. Для того, щоб сформувати меню, ми спочатку збираємо або купуємо потрібні нам продукти і вже після того формуємо наше меню.
Підготовка та власне саме приготування страв відбувається виключно в день вечері для того, щоб максимально донести до гостя “справжність”  продукту, який ми використовуємо.

— Ви часто використовуєте гречку як елемент подачі. Звідки така ідея? Чому саме гречка? Чи інші крупи також використовуєте? Не боїтеся осуду з боку тих, хто так хвацько запасався гречкою на початку пандемії?  І останнє: як потім використовуєте крупу, яка була елементом декору ваших страв?

— Ідея подачі страв на крупі — це, звісно, європейська практика. Чому гречка? Бо це популярний продукт у побуті, який усі знають та люблять . Однак ми використовуємо й інші крупи: пшоно, перловку, рис.  Це теж один із моментів популяризації продукту.

«Я сміливий на рахунок критики. Це мій власний почерк» 

Я ціную кожен продукт, тому після використання його як елементу  подачі, ми, звісно, його обробляємо та використовуємо — їмо.

— Серед своїх професійних та життєвих правил ви відзначаєте, що їжа має бути доступною для всіх. У 2020 році, за даними соцмереж, ціна вечері в ресторані Experimental складала 500 гривень. У 2021-му — 700 гривень. На вашу думку, це доступна ціна для кожного українця?

— Так, на нашу думку, це доступна ціна на наші вечері, оскільки в середньому ринкова ціна набагато вища.

— Ви проводите обмежену кількість вечерь у ресторані Experimental. Крім того, зазвичай надаєте лише 10 місць. Із чим це пов’язано? Вам не вистачає локальних сезонних продуктів? Не турбуєтесь про гроші? Влаштовуючи вечері частіше, ви, очевидно, могли б більше заробити. 

— Обмежена кількість гостей для того, щоб максимально можна було донести до гостей нашу філософію та цінність кожного окремого продукту і страви в цілому. Наразі проєкт не є комерційним. Наша мета — популяризація продукту, нового формату подачі страв та продуктів з дотриманням українських традицій.

— Найчастіше вас асоціюють із Експериментальним рестораном. Розкажіть про інші свої проєкти. Яким із них ви пишаєтеся найбільше? Чи всі вони однаково цінні для вас? 

— Для мене цінний кожний проєкт, в якому я задіяний, оскільки кожен із них пов’язаний  із гастрономією. Зараз як шеф я займаюся рестораном Вілла Грей у м. Стрий. Він має свою концепцією та бачення місцевої кухні. Звісно, Експериментальний ресторан має  зовсім інший підхід до гастрономії та загалом до роботи. 

Також є такі проєкти, як ресторан Андерсен зі своєю затишною атмосферою, проєкт pro100hub, у якому ми працюємо над цілим гастрономічним спектром діяльності: майстер-класи, лекції, гастро-вечері, навчання. 

Ще один проєкт, який я зараз почав, —  це готові ресторанні страви в запакованому вигляді. Фуд маркет — це готове рішення для тих, хто не готує вдома, але хоче смачно поїсти.

«Кожен проєкт у моєму житті — це частина мене»

— Чи стикалися ви з хейтом з боку відвідувачів чи загалом земляків? Оскільки нас читають українці, які спокійно можуть пообідати вдома супом чи борщем, а на вечерю з’їсти котлету з хлібом, цікава ваша думка: салат з кавуном гриль, копченою диньою та томатами черрі не занадто вигадлива річ для дядька Миколи, який приїхав, наприклад,  із села Раковець? 

— Насправді, поки що не стикалися.  Усе тому, що ми все-таки націлені сьогодні на гастрономічних людей — тих, кому цікаві нові продукти та їх поєднання. Також є ті гості, які вперше щось пробують і залишаються під враженням. Ми на наших вечерях хочемо бачити, звісно, усіх, тому що ми формуємо нові гастрономічні вподобання. Можливо, не всі готові до такого зараз, але якщо ми це не будемо робити, тоді про це ніхто не й не дізнається. Тим паче ми деякі поєднання використовуємо з традиційної кухні.

— Що для вас українська кухня? Як думаєте, чи може з роками до традиційних українських страв увійти щось із того, що ви готуєте?

— Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя. Оскільки в дитинстві, окрім наших традиційних страв, я нічого не вживав, то вони для мене найкращі. Тому я за розвиток нашої кухні в новому форматі з використанням новітніх технік, обладнання, але з прив’язкою до наших традицій та до власних продуктів.

Думаю, що все реально, для того ми над цим працюємо.

— В одному з інтерв’ю ви зазначили, що вже в класі п’ятому розуміли, що хочете піти працювати на кухню. Розкажіть, як у дитинстві проявлялися ваші здібності. Що і в якому віці вміли готувати? 

— Дійсно в ранньому віці я визначився з професією  і тільки через те, що дуже любив готувати. Навіть не пригадую, що і в якому віці вмів. Найперше — це, напевно, смажені яйця. Потім вже смажена картопля, чіпси, які готував власноруч із різними смаками. Дуже любив допомагати мамі перекладати пляцки (торти). Це було, напевно, найулюбленішою справою. Також любив ліпити незвичні вареники, придумував  різні форми й начинки.

— Чи є якийсь персонаж, з яким ви себе асоціюєте? Після знайомства з вами та вашою діяльністю нам ви стали схожі на персонажа мультфільму «Рататуй» — мікрошефа, який також експериментував з приготуванням страв. А головне — виходило дуже смачно. 

— Найімовірніше, асоціюю себе з божевільним ученим, у якого виникають космічні ідеї, які потім стають реальністю на моїй кухні.

Бажаємо Максимові вдало виступити на наступному етапі відбору Bocuse d'Or Ukraine 2021, що відбудеться у жовтні, а також вповні реалізувати свій гастропотенціал у своїх проєктах!

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Незрозуміло, як Росія буде дотримуватись короткого перемир'я - глава МЗС Італії
УкраинФорм
2025-04-19T19:03:29Z
Засудили за проукраїнські висловлювання: що сказала в суді російська активістка Дар'я Козирєва
24tv
2025-04-19T19:03:18Z
Путін оголосив великоднє перемир'я
ГЛАВКОМ NET
2025-04-19T19:00:55Z
Чи дотримуються перемир'я: військовий розповів про ситуацію на Харківщині після заяви Путіна
24tv
2025-04-19T18:54:20Z
Україна не вступить до НАТО, але є обхідні шляхи – Келлог
Факти ICTV
2025-04-19T18:51:39Z
Глава МЗС Чехії про "пасхальне перемир’я": не піддавайтеся путінській пропаганді
iPress
2025-04-19T18:49:43Z
Стартував другий раунд переговорів США та Ірану у Римі
Лига
2025-04-19T18:42:13Z
Зеленський погодився на "великоднє перемир'я", якщо "повна тиша дійсно запанує"
24tv
2025-04-19T18:36:00Z
Адміністрація Трампа розсекретила документи про вбивство молодшого брата президента Кеннеді
УкраинФорм
2025-04-19T18:27:11Z
За скільки метрів від межі з сусідською ділянкою можна будувати сарай
24tv
2025-04-19T19:03:07Z
У Ватикані почалися великодні урочистості: де їх подивитися онлайн
24tv
2025-04-19T18:54:14Z
Розкриті технічні характеристики ізраїльських систем ППО Barak
InternetUA
2025-04-19T18:52:50Z
Великдень 20 квітня: барвисті листівки і картинки, щоб привітати близьких зі святом
Telegraf
2025-04-19T18:45:14Z
Великдень в Польщі 2025: дата святкування та традиції
Факти ICTV
2025-04-19T18:39:49Z
Що не так із World Press Photo
Детектор М
2025-04-19T18:33:54Z
Ухилянтів замінять найманцями: чого чекати від нових правил
Знай
2025-04-19T18:30:40Z
Стукайте, і вам відкриють, або Чому треба ходити на події, де обговорюють інші війни
Детектор М
2025-04-19T18:28:46Z
Великдень 2025: онлайн-трансляція богослужінь ПЦУ, УГКЦ та РКЦУ
ZN UA
2025-04-19T18:03:02Z
Уже продають нерухомість: Майкл Дуглас і Кетрін Зета-Джонс розлучилися
GlavRed
2025-04-19T18:33:41Z
Дженніфер Еністон розповіла, чого боїться найбільше на світі
GlavRed
2025-04-19T16:18:23Z
Куди сходити у Києві протягом 21-27 квітня: перелік культурних подій
ГЛАВКОМ NET
2025-04-19T16:15:30Z
Пристрасна прем'єра від Otoy та емоційна пісня від Барських: 7 музичних новинок
24tv
2025-04-19T16:06:19Z
MamaRika – "Зв’язок" - НОВИНКА чарту FM-TV цього тижня.
FM-TV
2025-04-19T15:21:34Z
"Буде дійсно страшно": режисер "Грішників" знімає перезапуск "Секретних матеріалів"
Фокус
2025-04-19T14:36:11Z
Тарас Цимбалюк головний герой 14 сезону шоу Холостяк
360ua.news
2025-04-19T14:06:19Z
Довженко-Центру передали два німі фільми, які вважали втраченими
УкраинФорм
2025-04-19T13:27:28Z
Колін Фаррелл вирішив віддати 21-річного сина до спецзакладу через рідкісну хворобу
24tv
2025-04-19T13:12:38Z
Як полегшити біль в суглобах без ліків: знайшли новий спосіб
24tv
2025-04-19T17:06:11Z
Яка капуста корисніша – свіжа чи квашена
24tv
2025-04-19T12:00:02Z
Коли краще пити каву: до чи після тренування
24tv
2025-04-19T11:39:29Z
Вакцина від кліщів: чи допоможе від інфекцій та як її знайти в Україні
Комсомольская правда
2025-04-19T10:04:11Z
Швидка ходьба виявилася корисною: вчені заявили, що вона зміцнює серце
Фокус
2025-04-19T09:06:32Z
Білий дім оновив сайт про COVID-19: стало відомо звідки зʼявився смертельний вірус
InternetUA
2025-04-19T08:49:08Z
Як встановлюється група інвалідності військовослужбовцям
24tv
2025-04-19T08:42:46Z
У США заявили про лабораторне походження COVID-19 та звинуватили Китай
360ua.news
2025-04-19T08:31:16Z
Як кількість солі в їжі може впливати на ризик депресії
24tv
2025-04-19T06:24:57Z
Росіяни продовжують здійснювати штурми на окремих ділянках фронту - Зеленський
Gazeta UA
2025-04-19T19:03:50Z
Подорожчання проїзду в маршрутках у Києві: кому доведеться заплатити 300 гривень за новим тарифом
Политека
2025-04-19T19:00:21Z
Із російського полону звільнили ще 277 українських військових
Украина Криминальная
2025-04-19T18:54:29Z
Вже є перші доповіді: Зеленський прямо сказав, чи припинились бої на фронті
GlavRed
2025-04-19T18:33:36Z
Дощі та грози атакують Україну: коли в регіонах погода стане ще гіршою
GlavRed
2025-04-19T18:27:49Z
На Херсонщині тривають російські обстріли, під ударом мирні мешканці - ОВА
УкраинФорм
2025-04-19T18:24:48Z
Розвідник випадково знайшов на війні батька, якого не бачив 28 років
ГЛАВКОМ NET
2025-04-19T18:15:20Z
Найбільший обмін: Україна повернула з полону 277 військовополонених
ZN UA
2025-04-19T18:13:43Z
Передавати за проїзд не доведеться: де громадський транспорт курсуватиме безкоштовно
Знай
2025-04-19T18:13:11Z
Росіяни вдень обстріляли Комишани на Херсонщині, постраждав чоловік
УкраинФорм
2025-04-19T18:45:26Z
У США літак розбився в річці Платт
360ua.news
2025-04-19T18:21:40Z
Через падіння вертольота Мі-28 у Росії загинув пілот, який воював проти України
24tv
2025-04-19T17:36:17Z
Пропагував комуністичний режим — викрито палкого прихильника срср з Харківщини
InternetUA
2025-04-19T17:28:37Z
Протягом дня ворог 20 разів атакував дронами Нікопольський район
УкраинФорм
2025-04-19T15:52:36Z
У бельгійському місті невідомі розклали десятки Коранів на запаркованих авто
Европейская правда
2025-04-19T15:21:52Z
Інвалідне «одруження» за ₴50000: на кордоні викрито ще один фіктивний шлюб
Украина Криминальная
2025-04-19T15:15:53Z
Вибухи у Києві 19 квітня: працює ППО по ворожих БпЛА
Факти ICTV
2025-04-19T15:03:56Z
Турист намагався встановити контакт з найізольованішим племенем у світі: його затримали
Фокус
2025-04-19T14:27:37Z
Перші туристи за 5 років: мандрівник розповів про подорож в ізольовану Північну Корею
24tv
2025-04-19T16:09:51Z
Стрибок в останній вагон: райський великодній торт без випікання
24tv
2025-04-19T15:36:17Z
Ці 5 речей завжди потрібно прибирати перед приходом гостей
24tv
2025-04-19T15:30:12Z
Навіть невеликі кімнати стануть більшими: 7 кольорів фарби, які створять цей ефект
24tv
2025-04-19T15:15:55Z
3 знаки зодіаку, які в травні 2025 найчастіше будуть мати поганий настрій
24tv
2025-04-19T14:18:48Z
Не все так просто: як вибрати якісний SPF на літо
24tv
2025-04-19T14:03:53Z
У Львові стартував сезон атракціонів: де та коли можна покататися
24tv
2025-04-19T13:33:02Z
Без них не обходиться жодне свято: готуємо оригінальні великодні тарталетки
24tv
2025-04-19T13:30:00Z
Розберуть першим: готуємо ресторанний салат з персиками та прошуто на Великдень
24tv
2025-04-19T13:00:15Z
Google програла другий масштабний антимонопольний позов у США
24tv
2025-04-19T18:24:33Z
Меморандум про копалини підписано. За ким останнє слово в «мінеральній угоді»?
ГЛАВКОМ NET
2025-04-19T18:00:34Z
Нацбанк придбав $10 млн за тиждень
Gazeta UA
2025-04-19T17:21:21Z
Мінеральна угода: чи розглядатиметься американська допомога як борг України
Хвиля
2025-04-19T16:45:24Z
Рекордний експорт яєць з України: що буде з цінами вдома
Хвиля
2025-04-19T16:45:00Z
Подорожчання оренди квартир в Одесі: ціни стрімко пішли вгору
Политека
2025-04-19T16:31:28Z
Нацбанк продав найменше валюти за 2025 рік
360ua.news
2025-04-19T16:30:45Z
У кого з пенсіонерів зменшиться пенсія з 1 травня
24tv
2025-04-19T16:27:31Z
Хто отримає знижку на електроенергію у травні
24tv
2025-04-19T15:24:54Z
Забарний видав крутий матч у складі Борнмута: команда українця продовжує боротьбу за єврокубки
24tv
2025-04-19T18:54:14Z
Вісім голів у першому таймі: божевільна нічия Уніона та Штутгарта
Football.ua
2025-04-19T18:46:30Z
Мальорка та Леганес поділили очки в безгольовій грі
Football.ua
2025-04-19T18:46:22Z
Астон Вілла розгромила Ньюкасл
Football.ua
2025-04-19T18:30:27Z
Суперник Гвоздика оцінив українця перед очним протистоянням
24tv
2025-04-19T18:24:09Z
Мінімальна різниця: "Цвях" та Голлавей провели церемонію зважування
24tv
2025-04-19T18:24:08Z
У Молдові пішов з життя український футбольний тренер та арбітр
ГЛАВКОМ NET
2025-04-19T18:06:35Z
Попри феєрію від Іглесіаса: Барселона оформила неймовірний камбек в чемпіонаті Іспанії
24tv
2025-04-19T18:03:34Z
Флік прокоментував яскравий камбек Барселони
Football.ua
2025-04-19T18:03:19Z
Як смартфони підслуховують користувачів та як можна захиститися
InternetUA
2025-04-19T17:16:35Z
У Китаї роботи бігли напівмарафон разом зі спринтерами: хто переміг у гонці
Фокус
2025-04-19T17:15:59Z
Смартфони скоро запрацюють по-іншому: що зміниться для людей
InternetUA
2025-04-19T16:34:32Z
Справляються лише найрозумніші: треба знайти 3 відмінності за 11 секунд
GlavRed
2025-04-19T16:27:03Z
Які повідомлення краще одразу видаляти зі смартфона
InternetUA
2025-04-19T15:46:27Z
NASA попереджає про загрозу для МКС і можливі катастрофічні наслідки
Gazeta UA
2025-04-19T15:21:25Z
Чому смартфон зависає і як його прискорити: ці поради вирішать проблему
InternetUA
2025-04-19T15:01:28Z
Чому повна зарядка смартфона шкодить батареї: пояснення простими словами
InternetUA
2025-04-19T14:31:01Z
Експерти назвали найкращі бюджетні смартфони 2025 року
InternetUA
2025-04-19T14:04:21Z
Біоетанол і бензин: водіїв попередили про ризик пошкодження автомобілів
Хвиля
2025-04-19T19:00:04Z
Якщо Mazda створила спортивний універсал з рядним шістим циліндром EZ-6?
Топ Жир
2025-04-19T17:45:09Z
Експерти назвали найкраще авто для власників собак: чотирилапі будуть у захваті
24tv
2025-04-19T16:54:52Z
Жоден подряпина або вм’ятинка не уникнуть нового тунелю від Hertz на штучному інтелекті
Топ Жир
2025-04-19T16:15:06Z
Огляд Ford Everest 2025: Популярний SUV, недоступний в Америці
Топ Жир
2025-04-19T15:00:37Z
Розкіш для обраних: представлено найдорожчий Bentley за $2,5 мільйона
Фокус
2025-04-19T13:45:48Z
Mazda перед створенням нового RX-7 зіткнеться з однією останньою перешкодою
Топ Жир
2025-04-19T13:15:14Z
Tesla відкладає запуск «доступного» електромобіля в США - Reuters
УкраинФорм
2025-04-19T12:09:05Z
Ford призупинив постачання авто до Китаю через мита — CNN
iPress
2025-04-19T12:07:09Z