MY.UAНовини
Фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 Максим Прихідько: «Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя»
Фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 Максим Прихідько: «Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя»

Фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 Максим Прихідько: «Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя»

Bocuse d'Or — революційний гастрономічний конкурс. Ця подія — щось на зразок Олімпійських ігор для спортсменів та «Оскара» для представників кіноіндустрії. У 2021 році в Україні вперше проходить Національний відбір з метою вибору кандидата, який буде представляти Україну на Bocuse d'Or Europe Final 2022. 

Знайомимо вас із фіналістами відбору. Цього разу з нами поспілкувався Максим Прихідько — засновник та шеф-кухар ресторану Experimental та гастрономічного простору Pro100hub у Львові, який наразі є одним із головних претендентів на перемогу в Нацвідборі.

Максим також є співзасновником проєкту No limit food, призером та переможцем міжнародних та  всеукраїнських конкурсів, членом Асоціації шеф-кухарів України, Західної Шеф Групи та Клубу галицької кухні. Метою своєї діяльності називає популяризацію сезонних місцевих продуктів.

Поки однолітки Максима витрачали кишенькові гроші на магазинні чіпси, він робив їх самостійно та ще й з різними смаками. Зараз Максим втілює на своїй кухні космічні ідеї, використовуючи при цьому звичні продукти — ба навіть дикорослі, які є десь на околицях міста, а ми на них не звертаємо уваги. Що для Максима гастрономія, чим живе та дихає шеф, як на його кухні втілюється ціла кулінарна філософія — читайте в інтерв’ю. 

— Ви фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 і прагнете представляти Україну в Європі. Серед цілей Bocuse d'Or в Україні — збільшення професійної свідомості кухарів та шеф-кухарів. Що це означає для вас особисто? Чи маєте ви якісь конкретні пункти, які формують професійну свідомість кухаря?

— Для мене це означає, що люди, які обирають собі професію кухаря, мають розуміти її серйозність і те,  наскільки це відповідальна місія в житті. Оскільки це робота з їжею, то до неї потрібно підходити з усвідомленням і чітким баченням себе у цій професії. Мої пункти, які формують професійну свідомість кухаря:

  • по-перше, звісно, потяг або любов до їжі;
  • по-друге, чітке розуміння специфіки професії;
  •  по-третє, те,  що ти хочеш отримати наприкінці шляху.

— Основна мета вашої діяльності — популяризувати локальні сезонні продукти. Що це означає? Ви використовуєте виключно продукти місцевого походження? Як це впливає на цінову політику ваших страв?

— Це означає, що ми використовуємо максимально місцеві продукти та продукти, які не є на сьогодні популярними в ресторанній сфері.
Таким чином наші гості можуть спробувати на перший погляд звичний для них продукт, але зовсім в іншому форматі: нова подача, приготування. І з огляду на те, що продукти місцеві та звичні, звісно, ціна страв стає нижчою.

— Часто ви використовуєте дикорослі продукти для страв, перевіряючи їх на собі. Не страшно? Де берете ті чи інші дикі рослини: лободу, кропиву, лопух, деревій, ягоди?

— Насправді не страшно з тієї причини, що перед тим, як вживати будь-яку рослину, багато про неї читаю,  дізнаюся усю можливу інформацію. Після того вже сам це все пробую.  В основному дикорослі їстівні рослини є лікарськими. Тут головне розуміти можливі реакції організму та уникати передозування. Беремо ті чи інші рослини зазвичай у лісі. Або ж там, де максимально чиста природа, тобто далеко від трас, десь на околицях міста. А також джерело інгредієнтів для страв — це приватний сектор, де ми частково вирощуємо власні продукти.

— У вашому Експериментальному ресторані немає постійного меню. Часто ви купуєте зранку продукти або збираєте їх самостійно, а ввечері створюєте із них страви. Як це відбувається? Ви вигадуєте вдалі поєднання з тих продуктів, які у вас є на поточний момент?

— Так, в Експериментальному ресторані немає сталого меню, оскільки ми прив’язуємося до сезонного продукту. А він часто має короткий сезон. Для того, щоб сформувати меню, ми спочатку збираємо або купуємо потрібні нам продукти і вже після того формуємо наше меню.
Підготовка та власне саме приготування страв відбувається виключно в день вечері для того, щоб максимально донести до гостя “справжність”  продукту, який ми використовуємо.

— Ви часто використовуєте гречку як елемент подачі. Звідки така ідея? Чому саме гречка? Чи інші крупи також використовуєте? Не боїтеся осуду з боку тих, хто так хвацько запасався гречкою на початку пандемії?  І останнє: як потім використовуєте крупу, яка була елементом декору ваших страв?

— Ідея подачі страв на крупі — це, звісно, європейська практика. Чому гречка? Бо це популярний продукт у побуті, який усі знають та люблять . Однак ми використовуємо й інші крупи: пшоно, перловку, рис.  Це теж один із моментів популяризації продукту.

«Я сміливий на рахунок критики. Це мій власний почерк» 

Я ціную кожен продукт, тому після використання його як елементу  подачі, ми, звісно, його обробляємо та використовуємо — їмо.

— Серед своїх професійних та життєвих правил ви відзначаєте, що їжа має бути доступною для всіх. У 2020 році, за даними соцмереж, ціна вечері в ресторані Experimental складала 500 гривень. У 2021-му — 700 гривень. На вашу думку, це доступна ціна для кожного українця?

— Так, на нашу думку, це доступна ціна на наші вечері, оскільки в середньому ринкова ціна набагато вища.

— Ви проводите обмежену кількість вечерь у ресторані Experimental. Крім того, зазвичай надаєте лише 10 місць. Із чим це пов’язано? Вам не вистачає локальних сезонних продуктів? Не турбуєтесь про гроші? Влаштовуючи вечері частіше, ви, очевидно, могли б більше заробити. 

— Обмежена кількість гостей для того, щоб максимально можна було донести до гостей нашу філософію та цінність кожного окремого продукту і страви в цілому. Наразі проєкт не є комерційним. Наша мета — популяризація продукту, нового формату подачі страв та продуктів з дотриманням українських традицій.

— Найчастіше вас асоціюють із Експериментальним рестораном. Розкажіть про інші свої проєкти. Яким із них ви пишаєтеся найбільше? Чи всі вони однаково цінні для вас? 

— Для мене цінний кожний проєкт, в якому я задіяний, оскільки кожен із них пов’язаний  із гастрономією. Зараз як шеф я займаюся рестораном Вілла Грей у м. Стрий. Він має свою концепцією та бачення місцевої кухні. Звісно, Експериментальний ресторан має  зовсім інший підхід до гастрономії та загалом до роботи. 

Також є такі проєкти, як ресторан Андерсен зі своєю затишною атмосферою, проєкт pro100hub, у якому ми працюємо над цілим гастрономічним спектром діяльності: майстер-класи, лекції, гастро-вечері, навчання. 

Ще один проєкт, який я зараз почав, —  це готові ресторанні страви в запакованому вигляді. Фуд маркет — це готове рішення для тих, хто не готує вдома, але хоче смачно поїсти.

«Кожен проєкт у моєму житті — це частина мене»

— Чи стикалися ви з хейтом з боку відвідувачів чи загалом земляків? Оскільки нас читають українці, які спокійно можуть пообідати вдома супом чи борщем, а на вечерю з’їсти котлету з хлібом, цікава ваша думка: салат з кавуном гриль, копченою диньою та томатами черрі не занадто вигадлива річ для дядька Миколи, який приїхав, наприклад,  із села Раковець? 

— Насправді, поки що не стикалися.  Усе тому, що ми все-таки націлені сьогодні на гастрономічних людей — тих, кому цікаві нові продукти та їх поєднання. Також є ті гості, які вперше щось пробують і залишаються під враженням. Ми на наших вечерях хочемо бачити, звісно, усіх, тому що ми формуємо нові гастрономічні вподобання. Можливо, не всі готові до такого зараз, але якщо ми це не будемо робити, тоді про це ніхто не й не дізнається. Тим паче ми деякі поєднання використовуємо з традиційної кухні.

— Що для вас українська кухня? Як думаєте, чи може з роками до традиційних українських страв увійти щось із того, що ви готуєте?

— Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя. Оскільки в дитинстві, окрім наших традиційних страв, я нічого не вживав, то вони для мене найкращі. Тому я за розвиток нашої кухні в новому форматі з використанням новітніх технік, обладнання, але з прив’язкою до наших традицій та до власних продуктів.

Думаю, що все реально, для того ми над цим працюємо.

— В одному з інтерв’ю ви зазначили, що вже в класі п’ятому розуміли, що хочете піти працювати на кухню. Розкажіть, як у дитинстві проявлялися ваші здібності. Що і в якому віці вміли готувати? 

— Дійсно в ранньому віці я визначився з професією  і тільки через те, що дуже любив готувати. Навіть не пригадую, що і в якому віці вмів. Найперше — це, напевно, смажені яйця. Потім вже смажена картопля, чіпси, які готував власноруч із різними смаками. Дуже любив допомагати мамі перекладати пляцки (торти). Це було, напевно, найулюбленішою справою. Також любив ліпити незвичні вареники, придумував  різні форми й начинки.

— Чи є якийсь персонаж, з яким ви себе асоціюєте? Після знайомства з вами та вашою діяльністю нам ви стали схожі на персонажа мультфільму «Рататуй» — мікрошефа, який також експериментував з приготуванням страв. А головне — виходило дуже смачно. 

— Найімовірніше, асоціюю себе з божевільним ученим, у якого виникають космічні ідеї, які потім стають реальністю на моїй кухні.

Бажаємо Максимові вдало виступити на наступному етапі відбору Bocuse d'Or Ukraine 2021, що відбудеться у жовтні, а також вповні реалізувати свій гастропотенціал у своїх проєктах!

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Зірка Кварталу 95 висловився про вагітність дружини: "Була історія"
GlavRed
2025-10-27T21:54:28Z
Пройшли випробування часом: 4 найдовші серіали, які можна дивитися роками
24tv
2025-10-27T21:54:08Z
"Гарний чоловік узяв мене за руку": Білик зробила зізнання про нове весілля
GlavRed
2025-10-27T21:27:43Z
6 лячних фільмів про клоунів, від яких буде не до сміху
24tv
2025-10-27T21:18:16Z
YouTube-канал «Звучить!» допоможе підібрати хорошу музику
CutInsight
2025-10-27T21:06:07Z
Чим зараз займається Ольга Гришина, яка знялась у серіалі "Центральна лікарня"
24tv
2025-10-27T20:42:44Z
Довів до анорексії й змусив зробити аборт: Бужинська розповіла про першого чоловіка-тирана
24tv
2025-10-27T20:12:23Z
Мовчала майже чотири роки: співачка-зрадниця Йолка висловилася про війну в Україні
GlavRed
2025-10-27T20:06:05Z
Актора серіалу «Слуга народу» мобілізували. Він звернувся до друзів з проханням
ГЛАВКОМ NET
2025-10-27T19:33:05Z
Деякі українці отримають «спеціальні» зарплати: кого зачеплять зміни
GlavRed
2025-10-27T21:51:23Z
Глава «Укренерго» пояснив, чому запроваджено аварійні відключення світла
ГЛАВКОМ NET
2025-10-27T21:42:12Z
Українці можуть заощадити на світлі: як скоротити платіжки майже на 1500 гривень
Хвиля
2025-10-27T20:42:05Z
Робота для пенсіонерів у Чернігівській області: від 25 тисяч зарплати можна заробляти на деяких посадах
Политека
2025-10-27T20:30:33Z
Деякі пенсіонери можуть втратити пенсію у 2026 році: як цього уникнути
24tv
2025-10-27T20:15:44Z
Продукти подорожчали вчетверо: як війна вдарила за цінами на найважливіше
Хвиля
2025-10-27T20:15:33Z
Ціни на какао знижуються в очікуванні профіциту на глобальному ринку
УкраинФорм
2025-10-27T20:12:10Z
В Україні встановили "новий рівень" зарплат для певних бізнесів: кого торкнулися нові вимоги
Фокус
2025-10-27T20:00:15Z
Зеленський про ситуацію в енергетиці: в яких регіонах світла найменше
ZN UA
2025-10-27T19:39:53Z
Премʼєр Британії: після санкцій США щодо роснафти Україна "в кращому становищі"
Европейская правда
2025-10-27T22:00:18Z
Чеський уряд обіцяє продовжити програми підтримки України
iPress
2025-10-27T21:51:28Z
У Парижі почався суд над десятьма обвинуваченими у кіберпереслідуванні Бріжит Макрон — The Guardian
iPress
2025-10-27T21:51:21Z
Глава Євроради висловив солідарність з Литвою на тлі навали метеозондів
Европейская правда
2025-10-27T21:42:00Z
Війна в Україні принесла російським пропагандистам мільйонні прибутки – The Insider
iPress
2025-10-27T21:27:47Z
Світові компанії очікують, що зустріч Трампа й Сі підштовхне дві найбільші економіки до порозуміння - ЗМІ
УкраинФорм
2025-10-27T21:18:57Z
"Це звичайна Google Map": Манько відповів на звинувачення у розголошенні таємниці
Хвиля
2025-10-27T21:12:44Z
Екстрене відновлення: Україна ініціює розширення програми з Японією
Хвиля
2025-10-27T21:06:58Z
Чи сбиватиме Естонія російські об’єкти: коментар міністра закордонних справ
InternetUA
2025-10-27T21:00:48Z
На заході Туреччини стався сильний землетрус: завалились будівлі, відчували й у Стамбулі
Лига
2025-10-27T22:00:59Z
Туреччину сколихнув сильний землетрус: перші наслідки та кадри стихії
24tv
2025-10-27T21:54:51Z
На Бєлгородському водосховищі запровадили режим надзвичайної ситуації після ударів ЗСУ
УкраинФорм
2025-10-27T21:54:14Z
У Туреччині стався землетрус магнітудою 6,1: поштовхи було чутно в кількох провінціях
ГЛАВКОМ NET
2025-10-27T21:21:17Z
"Думали, в дощ не літають": у Москві знову вибухи другий вечір поспіль
24tv
2025-10-27T20:30:25Z
У Києві затримали дитячого тренера з джиу-джитсу - підозрюють у зґвалтуванні 11-річної дівчинки
Khreschatyk
2025-10-27T20:27:45Z
На Сумщині у лікарнях залишаються дев’ять постраждалих від удару дрона РФ по мікроавтобусу
УкраинФорм
2025-10-27T19:30:17Z
У Києві затримали поліцейського, який вимагав $25 тис. за «кришування» торгівлі алкоголем
Khreschatyk
2025-10-27T19:00:04Z
У Празі чоловік під дією наркотиків дав перехожому майже 5 тисяч євро, той викликав поліцію
Европейская правда
2025-10-27T18:31:37Z
На півдні Бранденбургу сперечаються про походження "дуже великих дронів"
InternetUA
2025-10-27T22:00:09Z
Зеленський обговорив з главою Міноборони Хорватії спільні оборонні проєкти
Европейская правда
2025-10-27T21:51:28Z
Літаючий Чорнобиль: експерт пояснив, чим небезпечна ракета «Буревісник»
Знай
2025-10-27T21:42:23Z
Все найстрашніше ще попереду: чим завершиться 2025 рік – прогноз Нострадамуса
Знай
2025-10-27T21:30:40Z
Розкриті технічні характеристики норвезької протикорабельної ракети NSM
InternetUA
2025-10-27T21:21:43Z
В Латвії відбудуться польоти дронів різних типів в рамках експерименту НАТО
Европейская правда
2025-10-27T21:12:00Z
У Франції сімʼї загрожує виселення через ажіотаж довкола геловінських декорацій
Европейская правда
2025-10-27T20:37:58Z
БЕРИ УЧАСТЬ У ЗЙОМКАХ Різдвяно-Новорічної телепрограми!
FM-TV
2025-10-27T20:27:48Z
Що буде, якщо людина ненароком стала в труну - відповідь священника
GlavRed
2025-10-27T20:27:28Z
Малюк часто торкається вушок: коли треба бігти до лікаря, поради педіатра
Знай
2025-10-27T21:51:30Z
Їж це восени і тривога відпустить: найсмачніший натуральний антидепресант, який лікарі радять додати в раціон
Знай
2025-10-27T19:51:40Z
Зерно сили, чому дієтологи радять додати камут до меню
360ua.news
2025-10-27T18:51:01Z
Неймовірний прорив у технологіях та медицині: людині після ДТП надрукували на 3D-принтері половину обличчя
TSN
2025-10-27T18:06:36Z
Зимовий час - гарний час: чому потрібно зробити постійним нинішній варіант
Фокус
2025-10-27T16:21:08Z
Майже на 1000 грн більше: у кого зростуть пенсії
Знай
2025-10-27T16:06:35Z
Чому мозок сприймає власні думки як чужі, нове пояснення шизофренії
360ua.news
2025-10-27T15:51:36Z
Україна отримала ліки для дітей із гепатитом С
УкраинФорм
2025-10-27T15:39:44Z
МОЗ прогнозує, що наступного року скринінги 40+ пройдуть до п’яти мільйонів українців
УкраинФорм
2025-10-27T14:33:51Z
Нова E-Клас EQ від Mercedes прибуває, щоб виправити помилки EQE
Топ Жир
2025-10-27T21:57:26Z
Honda «воскрешає» легенду: експерти назвали п’ятірку фаворитів 2026 року
GlavRed
2025-10-27T21:27:01Z
Сейлен довіряє громадськості розробку наступного американського суперкара
Топ Жир
2025-10-27T21:12:28Z
Mercedes натякає, що їхня наступна робоча модель не буде звичайною
Топ Жир
2025-10-27T20:42:20Z
Продажі електромобілів у жовтні впадуть на 60%, прогнозує J.D. Power
Топ Жир
2025-10-27T19:57:09Z
Користувач Kia застосував штучний інтелект для демонстрації моделі Tasman — що може піти не так?
Топ Жир
2025-10-27T18:27:39Z
Що означають проблискові маячки поліції - три важливі сигнали для водіїв
GlavRed
2025-10-27T17:27:07Z
Mercedes-Benz засвітив Sprinter наступного покоління
AutoCentre
2025-10-27T17:15:47Z
Infiniti встановили двигун від GT-R Nismo у QX80 лише для експерименту
Топ Жир
2025-10-27T17:12:53Z
Росіяни повноцінно не контролюють жодного району, – 7 корпус ДШВ про ситуацію у Покровську
24tv
2025-10-27T21:48:17Z
На Північно-Слобожанському напрямку оператори дронів знищили транспорт і засоби зв’язку росіян
УкраинФорм
2025-10-27T21:45:51Z
Атака тривала понад шість годин: Сили оборони відбили механізований наступ РФ у районі Добропілля
УкраинФорм
2025-10-27T21:36:06Z
Суми розпочали опалювальний сезон: коли буде тепло в квартирах
ГЛАВКОМ NET
2025-10-27T21:24:39Z
Лінія фронту станом на 27 жовтня 2025. Зведення Генштабу
ГЛАВКОМ NET
2025-10-27T21:15:46Z
Рівень води у Бєлгородському водосховищі продовжує падати: місцева влада оголосила режим НС
ZN UA
2025-10-27T21:12:13Z
Окупанти атакували Чернігівщину: пошкоджено важливий енергооб'єкт
ГЛАВКОМ NET
2025-10-27T20:57:41Z
Гороскоп на завтра 29 жовтня: Левам - приємна несподіванка, Стрільцям - подорож
GlavRed
2025-10-27T20:51:09Z
"Там найбільше ударних сил": Зеленський розкрив ситуацію в районі Покровська
GlavRed
2025-10-27T20:27:22Z
10 снів, що віщують багатство й удачу
GlavRed
2025-10-27T21:27:16Z
Де в Україні можна зустріти привидів: 5 найзагадковіших і містичних місць
TSN
2025-10-27T21:21:27Z
Кривіша за Пізанську вежу: де побачити унікальну церкву, яка кинула виклик гравітації
24tv
2025-10-27T21:18:53Z
Як зварити сливовий джем, як у Девіда Бекхема: рецепт "Beck-JAM" з його кухні
Знай
2025-10-27T20:51:37Z
Гороскоп на тиждень: Ракам - непорозуміння в сім'ї, Терезам - раптові зміни
FaceNews
2025-10-27T18:57:39Z
З ним десерти перетворюються на шедеври: забутий крем з манки, який "дасть фору" заварному
24tv
2025-10-27T18:33:21Z
Експерти назвали найбажаніші для переїзду країни світу у 2025 році: хто очолив рейтинг
Фокус
2025-10-27T17:48:20Z
Чайна заварка – "скарб" для рослин: ось яку користь вона дає
24tv
2025-10-27T17:45:49Z
Золоті піски та рай для гурманів: прихована перлина, яку варто побачити в Європі
24tv
2025-10-27T17:36:36Z
У Китаї стали справжньою сенсацією маленькі роботи-гуманоїди
InternetUA
2025-10-27T20:42:29Z
Sony готує 200-мегапіксельний сенсор для смартфонів
360ua.news
2025-10-27T20:12:00Z
"Голландська хитрість": садівник показав ефективний спосіб посадки тюльпанів
GlavRed
2025-10-27T18:28:10Z
Чому краще заряджати смартфон до 100%
InternetUA
2025-10-27T18:18:34Z
Експеримент Apple із рекордно тонким iPhone провалився
InternetUA
2025-10-27T17:51:04Z
Купівля нового смартфона — 5 порад, щоб не пошкодувати
InternetUA
2025-10-27T17:27:38Z
Генерація енергії не припиниться: представлено сонячну панель, яку неможливо знищити
Фокус
2025-10-27T17:12:26Z
Рої БПЛА будуть виконувати місії автономно: як працює нова технологія Palladyne AI
Фокус
2025-10-27T17:06:16Z
Що робити, коли під час відключень немає інтернету: прості поради
InternetUA
2025-10-27T17:04:55Z
Усик лідирує в престижному рейтингу боксерів: на якому місці його суперник
24tv
2025-10-27T21:54:03Z
Великі проблеми: понад 500 футбольних арбітрів з Туреччини пов'язані зі ставками
ГЛАВКОМ NET
2025-10-27T21:48:38Z
Боруссія Дортмунд націлилася на таланта Крузейру, яким цікавиться Шахтар
Football.ua
2025-10-27T21:33:43Z
Непереможений боксер кинув виклик на бій жертві Усика
24tv
2025-10-27T21:09:05Z
Завершився четвертий тур баскетбольної Суперліги
ГЛАВКОМ NET
2025-10-27T21:06:51Z
Збірна України зі спортивної боротьби завершила виступ на ЧС : 7 медалей
УкраинФорм
2025-10-27T21:06:16Z
Моурінью: У Ароки був один удар по воротах — після втрати м’яча Судаковим
Football.ua
2025-10-27T21:00:55Z
УПЛ виключила зі свого складу два клуби, які постраждали від російської агресії
24tv
2025-10-27T21:00:06Z
Шотландський клуб довірив футбольну стратегію унікальному ексголкіперу
Football.ua
2025-10-27T20:42:47Z