MY.UAНовини
Фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 Максим Прихідько: «Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя»
Фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 Максим Прихідько: «Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя»

Фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 Максим Прихідько: «Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя»

Bocuse d'Or — революційний гастрономічний конкурс. Ця подія — щось на зразок Олімпійських ігор для спортсменів та «Оскара» для представників кіноіндустрії. У 2021 році в Україні вперше проходить Національний відбір з метою вибору кандидата, який буде представляти Україну на Bocuse d'Or Europe Final 2022. 

Знайомимо вас із фіналістами відбору. Цього разу з нами поспілкувався Максим Прихідько — засновник та шеф-кухар ресторану Experimental та гастрономічного простору Pro100hub у Львові, який наразі є одним із головних претендентів на перемогу в Нацвідборі.

Максим також є співзасновником проєкту No limit food, призером та переможцем міжнародних та  всеукраїнських конкурсів, членом Асоціації шеф-кухарів України, Західної Шеф Групи та Клубу галицької кухні. Метою своєї діяльності називає популяризацію сезонних місцевих продуктів.

Поки однолітки Максима витрачали кишенькові гроші на магазинні чіпси, він робив їх самостійно та ще й з різними смаками. Зараз Максим втілює на своїй кухні космічні ідеї, використовуючи при цьому звичні продукти — ба навіть дикорослі, які є десь на околицях міста, а ми на них не звертаємо уваги. Що для Максима гастрономія, чим живе та дихає шеф, як на його кухні втілюється ціла кулінарна філософія — читайте в інтерв’ю. 

— Ви фіналіст Bocuse d'Or Ukraine 2021 і прагнете представляти Україну в Європі. Серед цілей Bocuse d'Or в Україні — збільшення професійної свідомості кухарів та шеф-кухарів. Що це означає для вас особисто? Чи маєте ви якісь конкретні пункти, які формують професійну свідомість кухаря?

— Для мене це означає, що люди, які обирають собі професію кухаря, мають розуміти її серйозність і те,  наскільки це відповідальна місія в житті. Оскільки це робота з їжею, то до неї потрібно підходити з усвідомленням і чітким баченням себе у цій професії. Мої пункти, які формують професійну свідомість кухаря:

  • по-перше, звісно, потяг або любов до їжі;
  • по-друге, чітке розуміння специфіки професії;
  •  по-третє, те,  що ти хочеш отримати наприкінці шляху.

— Основна мета вашої діяльності — популяризувати локальні сезонні продукти. Що це означає? Ви використовуєте виключно продукти місцевого походження? Як це впливає на цінову політику ваших страв?

— Це означає, що ми використовуємо максимально місцеві продукти та продукти, які не є на сьогодні популярними в ресторанній сфері.
Таким чином наші гості можуть спробувати на перший погляд звичний для них продукт, але зовсім в іншому форматі: нова подача, приготування. І з огляду на те, що продукти місцеві та звичні, звісно, ціна страв стає нижчою.

— Часто ви використовуєте дикорослі продукти для страв, перевіряючи їх на собі. Не страшно? Де берете ті чи інші дикі рослини: лободу, кропиву, лопух, деревій, ягоди?

— Насправді не страшно з тієї причини, що перед тим, як вживати будь-яку рослину, багато про неї читаю,  дізнаюся усю можливу інформацію. Після того вже сам це все пробую.  В основному дикорослі їстівні рослини є лікарськими. Тут головне розуміти можливі реакції організму та уникати передозування. Беремо ті чи інші рослини зазвичай у лісі. Або ж там, де максимально чиста природа, тобто далеко від трас, десь на околицях міста. А також джерело інгредієнтів для страв — це приватний сектор, де ми частково вирощуємо власні продукти.

— У вашому Експериментальному ресторані немає постійного меню. Часто ви купуєте зранку продукти або збираєте їх самостійно, а ввечері створюєте із них страви. Як це відбувається? Ви вигадуєте вдалі поєднання з тих продуктів, які у вас є на поточний момент?

— Так, в Експериментальному ресторані немає сталого меню, оскільки ми прив’язуємося до сезонного продукту. А він часто має короткий сезон. Для того, щоб сформувати меню, ми спочатку збираємо або купуємо потрібні нам продукти і вже після того формуємо наше меню.
Підготовка та власне саме приготування страв відбувається виключно в день вечері для того, щоб максимально донести до гостя “справжність”  продукту, який ми використовуємо.

— Ви часто використовуєте гречку як елемент подачі. Звідки така ідея? Чому саме гречка? Чи інші крупи також використовуєте? Не боїтеся осуду з боку тих, хто так хвацько запасався гречкою на початку пандемії?  І останнє: як потім використовуєте крупу, яка була елементом декору ваших страв?

— Ідея подачі страв на крупі — це, звісно, європейська практика. Чому гречка? Бо це популярний продукт у побуті, який усі знають та люблять . Однак ми використовуємо й інші крупи: пшоно, перловку, рис.  Це теж один із моментів популяризації продукту.

«Я сміливий на рахунок критики. Це мій власний почерк» 

Я ціную кожен продукт, тому після використання його як елементу  подачі, ми, звісно, його обробляємо та використовуємо — їмо.

— Серед своїх професійних та життєвих правил ви відзначаєте, що їжа має бути доступною для всіх. У 2020 році, за даними соцмереж, ціна вечері в ресторані Experimental складала 500 гривень. У 2021-му — 700 гривень. На вашу думку, це доступна ціна для кожного українця?

— Так, на нашу думку, це доступна ціна на наші вечері, оскільки в середньому ринкова ціна набагато вища.

— Ви проводите обмежену кількість вечерь у ресторані Experimental. Крім того, зазвичай надаєте лише 10 місць. Із чим це пов’язано? Вам не вистачає локальних сезонних продуктів? Не турбуєтесь про гроші? Влаштовуючи вечері частіше, ви, очевидно, могли б більше заробити. 

— Обмежена кількість гостей для того, щоб максимально можна було донести до гостей нашу філософію та цінність кожного окремого продукту і страви в цілому. Наразі проєкт не є комерційним. Наша мета — популяризація продукту, нового формату подачі страв та продуктів з дотриманням українських традицій.

— Найчастіше вас асоціюють із Експериментальним рестораном. Розкажіть про інші свої проєкти. Яким із них ви пишаєтеся найбільше? Чи всі вони однаково цінні для вас? 

— Для мене цінний кожний проєкт, в якому я задіяний, оскільки кожен із них пов’язаний  із гастрономією. Зараз як шеф я займаюся рестораном Вілла Грей у м. Стрий. Він має свою концепцією та бачення місцевої кухні. Звісно, Експериментальний ресторан має  зовсім інший підхід до гастрономії та загалом до роботи. 

Також є такі проєкти, як ресторан Андерсен зі своєю затишною атмосферою, проєкт pro100hub, у якому ми працюємо над цілим гастрономічним спектром діяльності: майстер-класи, лекції, гастро-вечері, навчання. 

Ще один проєкт, який я зараз почав, —  це готові ресторанні страви в запакованому вигляді. Фуд маркет — це готове рішення для тих, хто не готує вдома, але хоче смачно поїсти.

«Кожен проєкт у моєму житті — це частина мене»

— Чи стикалися ви з хейтом з боку відвідувачів чи загалом земляків? Оскільки нас читають українці, які спокійно можуть пообідати вдома супом чи борщем, а на вечерю з’їсти котлету з хлібом, цікава ваша думка: салат з кавуном гриль, копченою диньою та томатами черрі не занадто вигадлива річ для дядька Миколи, який приїхав, наприклад,  із села Раковець? 

— Насправді, поки що не стикалися.  Усе тому, що ми все-таки націлені сьогодні на гастрономічних людей — тих, кому цікаві нові продукти та їх поєднання. Також є ті гості, які вперше щось пробують і залишаються під враженням. Ми на наших вечерях хочемо бачити, звісно, усіх, тому що ми формуємо нові гастрономічні вподобання. Можливо, не всі готові до такого зараз, але якщо ми це не будемо робити, тоді про це ніхто не й не дізнається. Тим паче ми деякі поєднання використовуємо з традиційної кухні.

— Що для вас українська кухня? Як думаєте, чи може з роками до традиційних українських страв увійти щось із того, що ви готуєте?

— Для мене українська кухня — це, можна сказати, моє життя. Оскільки в дитинстві, окрім наших традиційних страв, я нічого не вживав, то вони для мене найкращі. Тому я за розвиток нашої кухні в новому форматі з використанням новітніх технік, обладнання, але з прив’язкою до наших традицій та до власних продуктів.

Думаю, що все реально, для того ми над цим працюємо.

— В одному з інтерв’ю ви зазначили, що вже в класі п’ятому розуміли, що хочете піти працювати на кухню. Розкажіть, як у дитинстві проявлялися ваші здібності. Що і в якому віці вміли готувати? 

— Дійсно в ранньому віці я визначився з професією  і тільки через те, що дуже любив готувати. Навіть не пригадую, що і в якому віці вмів. Найперше — це, напевно, смажені яйця. Потім вже смажена картопля, чіпси, які готував власноруч із різними смаками. Дуже любив допомагати мамі перекладати пляцки (торти). Це було, напевно, найулюбленішою справою. Також любив ліпити незвичні вареники, придумував  різні форми й начинки.

— Чи є якийсь персонаж, з яким ви себе асоціюєте? Після знайомства з вами та вашою діяльністю нам ви стали схожі на персонажа мультфільму «Рататуй» — мікрошефа, який також експериментував з приготуванням страв. А головне — виходило дуже смачно. 

— Найімовірніше, асоціюю себе з божевільним ученим, у якого виникають космічні ідеї, які потім стають реальністю на моїй кухні.

Бажаємо Максимові вдало виступити на наступному етапі відбору Bocuse d'Or Ukraine 2021, що відбудеться у жовтні, а також вповні реалізувати свій гастропотенціал у своїх проєктах!

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Бразилія хоче створити міжнародний фонд для фінансування захисту тропічних лісів
УкраинФорм
2025-07-07T23:57:19Z
«Укрзалізниця» попередила про затримку поїздів з Словаччини та Угорщини: причина
ГЛАВКОМ NET
2025-07-07T23:27:39Z
Нацбанк випустив пам'ятну монету, присвячену українському дрону Vampire
УкраинФорм
2025-07-07T23:21:22Z
Плани китайського автовиробника щодо заводу в Мексиці зірвані через політику США
Топ Жир
2025-07-07T22:48:02Z
На конференції з відновлення України у Римі підпишуть низку інвестиційних договорів - Стефанішина
УкраинФорм
2025-07-07T22:18:24Z
Акції Tesla пішли вниз: ринок не витримав нової витівки Маска
Gazeta UA
2025-07-07T22:06:54Z
Україна наростила виробництво дронів на 900% за рік
InternetUA
2025-07-07T22:03:23Z
Земельний бум в Україні: ціни за гектар різко зросли
Хвиля
2025-07-07T20:12:38Z
В Україні впали ціни на "борщовий набір": що вже стало доступніше
Хвиля
2025-07-07T19:45:26Z
У спортзал йти не треба: учені розказали, чоловіків з якою зовнішністю хочуть жінки
Фокус
2025-07-03T10:12:24Z
МОЗ забороняє госпіталізацію дітей до психіатричних лікарень з 1 липня
24tv
2025-06-29T12:09:08Z
Вчені створили "п'яний пластир", який запобігатиме жахливому похміллю: як це працюватиме
Фокус
2025-07-08T02:30:18Z
В Тайвані за допомогою ШІ виявляють шизофренію
InternetUA
2025-07-08T01:03:29Z
Чому не можна мити курку перед приготуванням: дослідження здивувало результатом
GlavRed
2025-07-08T00:33:43Z
Миттєво зникне свербіж: як швидко подолати наслідки укусу комарів і мошок
Gazeta UA
2025-07-07T19:27:55Z
У Південній Кореї розробили першу у світі рекомбінантну вакцину проти сибірки
УкраинФорм
2025-07-07T17:57:21Z
Чи можна накопичити вітаміни за літо
24tv
2025-07-07T17:12:18Z
Україна проведе фармацевтичний воркшоп на конференції з відновлення в Римі
УкраинФорм
2025-07-07T16:48:22Z
Опитування продемонструвало, що на першому місці – високий рівень корупції: військовий розповів, що руйнує Україну сильніше
Политека
2025-07-08T02:34:24Z
Мобілізація 18-річних: у Раді пояснили, чи буде силовий призов молоді
Знай
2025-07-08T02:30:14Z
Тема не є провальною: чому Німеччина відтягує передачу Taurus Україні
24tv
2025-07-08T02:27:18Z
Сім років тюрми за пропаганду війни проти України: у Вінниці засудили проросійського агітатора
УкраинФорм
2025-07-08T02:12:08Z
У застосунок «Армія+» додали ще шість видів рапортів
УкраинФорм
2025-07-08T02:03:05Z
У ЄС анонсували "найжорсткіші санкції" проти Росії за останні три роки
ZN UA
2025-07-08T01:57:48Z
РФ не очікувала ударів по власній території: експерт про провал російської ППО
TSN
2025-07-08T01:51:36Z
"Доведеться змінювати формат": ТЦК можуть піти на "дистанційку" через загрозу ударів РФ
Фокус
2025-07-08T01:33:55Z
Україна змогла переграти Москву та зберегти безцінний скарб - про що йдеться
GlavRed
2025-07-08T01:15:38Z
Росіяни змінили свої пріоритети на найгарячішому напрямку: ISW каже, у який спосіб тепер вони хочуть оточити Покровськ
ZN UA
2025-07-08T02:36:44Z
Росіяни не розуміють сенсу наступу на Сумщині і зазнають великих втрат — Ступак
TSN
2025-07-08T02:36:26Z
Спека в Україні: як вберегти чотирилапих друзів
Gazeta UA
2025-07-08T02:21:37Z
Від аномальної спеки до грозових дощів: синоптик Діденко попередила про різкі зміни погоди
Хвиля
2025-07-08T02:06:16Z
На деокупованій Херсонщині вже розмінували майже 70% території - ОВА
УкраинФорм
2025-07-08T02:03:57Z
Стрільці змінять кар'єрний вектор: гороскоп на 8 липня
24tv
2025-07-08T02:03:40Z
Обмеження руху транспорту в Запоріжжі: на якій вулиці українців чекають незручності
Политека
2025-07-08T02:00:10Z
Ворог змінює пріоритети наступу на Донбасі та має успіхи на Сумщині: аналіз боїв та карти ISW
24tv
2025-07-08T01:57:50Z
Гороскоп на завтра 9 липня: Близнюкам - грандіозний успіх, Левам - великі витрати
GlavRed
2025-07-08T01:54:46Z
8 липня - яке сьогодні свято, що не можна робити цього дня, все про цей день
Комсомольская правда
2025-07-08T02:34:37Z
Ідентифікація отримувачів соцвиплат: як записатися
ZN UA
2025-07-08T02:24:23Z
Освітня омбудсменка пояснила, як повернути українську молодь з-за кордону
ГЛАВКОМ NET
2025-07-08T02:15:13Z
Спецпризначенці отримали від аграріїв 20 мікроавтобусів для бойових завдань
УкраинФорм
2025-07-08T01:39:40Z
"Призначають машини супроводу": ЗС РФ змушують бійців збивати дрони "калашами", — офіцер ЗСУ
Фокус
2025-07-08T01:21:21Z
Прикордонники FPV-дронами уразили комплекс «Муром-П», склад пального і блокпост росіян
УкраинФорм
2025-07-08T01:18:46Z
Запугання може призвести до позбавлення водійських прав у певному штаті США
Топ Жир
2025-07-08T01:18:42Z
Залужний у день свого народження поділився світлиною зі спорзалу
ГЛАВКОМ NET
2025-07-08T01:12:45Z
До експлуатації в ЗСУ цьогоріч допустили майже 30 зразків наземних роботизованих комплексів
УкраинФорм
2025-07-08T01:09:35Z
Як сказати "изобилие" українською: не усі зможуть відповісти правильно
GlavRed
2025-07-08T02:30:29Z
Викиньте це одразу, як тільки знайшли, бо ризикуєте запросити в хату смерть чи душу покійника
Telegraf
2025-07-08T00:24:49Z
Оцінять навіть гурмани: маринуємо огірочки з гірчицею – ідеальна закуска
24tv
2025-07-07T20:42:32Z
Забудьте про Рим: три недооцінені міста Італії, які варто відвідати цього року
24tv
2025-07-07T20:27:01Z
Забудьте про банальності: яскраві та прикольні привітання для Яни з днем народження
Telegraf
2025-07-07T20:24:25Z
Ось як прати льон, аби він не сідав і не псувався: важлива інструкція
24tv
2025-07-07T20:03:15Z
Яке питання варто ставити на співбесіді, щоб зрозуміти чи підійде вам ця робота
24tv
2025-07-07T19:36:08Z
Маловідомий курорт з мінеральними водами: ще одна чудова локація на Закарпатті
24tv
2025-07-07T19:18:56Z
Чарівні гості літа: як привабити світлячків у свій сад і зберегти їхню магію
24tv
2025-07-07T18:57:46Z
Порятунок з вогню у Парижі прославив іноземця
1News
2025-07-08T01:51:01Z
Ворог атакував Миколаїв: виникла пожежа
ГЛАВКОМ NET
2025-07-08T01:06:33Z
Схеми для ухилянтів: у різних регіонах затримали понад два десятки організаторів
УкраинФорм
2025-07-08T00:42:20Z
У Миколаєві вночі пролунали вибухи: виникла пожежа
TSN
2025-07-08T00:36:21Z
У Миколаєві чули вибухи, місто під атакою БпЛА
24tv
2025-07-07T23:45:00Z
Замах на військового: у Херсоні виявили вибухівку в посилці
Gazeta UA
2025-07-07T23:39:05Z
На Львівщині притягнули до відповідальності батька, який посадив за кермо авто 8-річну доньку
Украина Криминальная
2025-07-07T23:33:08Z
У Києві чоловік обікрав пожежну частину, коли рятувальники поїхали ліквідувати наслідки обстрілу
УкраинФорм
2025-07-07T23:15:31Z
$2000 за сприяння у призначенні на службу в тилу: на Одещині військовослужбовця затримали за зловживання впливом
Украина Криминальная
2025-07-07T22:45:56Z
Минає епоха: 80-річний Майкл Дуглас завершує кінокар'єру
GlavRed
2025-07-07T23:27:17Z
Спроба номер три: 50-річна Мел Бі зі Spice Girls вийшла заміж
GlavRed
2025-07-07T22:27:25Z
Гаррі Поттер повертається: фотопорівняння всіх нових акторів з зірками оригінальних фільмів
24tv
2025-07-07T21:00:38Z
У тіктоці завірусилась пісня про Карпати: у чому її особливість
24tv
2025-07-07T21:00:15Z
Рвонула, зціпивши зуби: Максим Галкін показав, чим розлютив Аллу Пугачову
GlavRed
2025-07-07T20:27:40Z
Христина Соловій показала рідного брата, який воює у складі ЗСУ: "Перша відпустка"
TSN
2025-07-07T20:06:11Z
"Вже достатньо": Наталка Денисенко показала, який вигляд має в реальному житті
GlavRed
2025-07-07T19:27:59Z
Вийшов трейлер фільму оскароносного режисера Чернова "2000 метрів до Андріївки"
Комсомольская правда
2025-07-07T19:21:22Z
Помер український митець Володимир Наумець
ГЛАВКОМ NET
2025-07-07T19:03:34Z
Спека "вб’є" двигун авто дуже швидко, якщо забути про одну перевірку
GlavRed
2025-07-08T01:33:55Z
Який термін ремонту авто в сервісі вважається надто тривалим?
Топ Жир
2025-07-08T00:48:39Z
Чек продажів свідчить, що Rivian терміново потребує доступних моделей
Топ Жир
2025-07-08T00:03:54Z
Nissan відкладає випуск двох нових електромобілів через зміни на ринку
Топ Жир
2025-07-07T23:18:35Z
Понад мільйон пікапів Ram перевіряють через повідомлення про травми
Топ Жир
2025-07-07T22:03:41Z
Доступний електричний пікап від Slate раптово значно подорожчав
Топ Жир
2025-07-07T21:18:56Z
Новий рівень енергії — у Китаї тестують унікальні акумулятори
InternetUA
2025-07-07T20:06:08Z
Фенікс виділив 12 мільйонів доларів на швидкісні камери для боротьби з необережними водіями
Топ Жир
2025-07-07T19:18:33Z
Продажі Dodge, Alfa Romeo та Chrysler різко впали у першому півріччі
Топ Жир
2025-07-07T18:48:56Z
На півночі Балкан розкопали елітну елліністичну віллу
Gazeta UA
2025-07-07T22:42:14Z
Збирають дані для шантажу: росіяни створили Телеграм-бот, куди нібито можна скинути координати ТЦК
УкраинФорм
2025-07-07T20:18:53Z
Дослідження показало вбивцю інтимної близькості: ви витрачаєте на нього 2 доби на місяць
24tv
2025-07-07T20:12:34Z
Керівник Ford відверто висловився про вплив штучного інтелекту на робочі місця
Топ Жир
2025-07-07T20:03:42Z
Жорстокі ігри та шалена напруга: 4 трилери, які варто подивитися після "Гри в кальмара"
24tv
2025-07-07T19:54:00Z
Плануєте змінювати смартфон? Три основні моменти, які важливо врахувати перед покупкою
InternetUA
2025-07-07T19:21:12Z
Чому Wi-Fi погано ловить? Топ-5 несподіваних причин
360ua.news
2025-07-07T19:18:50Z
Уявний час перестав бути лише математичною концепцією — нове відкриття фізиків
360ua.news
2025-07-07T18:00:10Z
Чому ваш повербанк "помирає" завчасно: топ-8 шкідливих звичок
InternetUA
2025-07-07T17:58:36Z
Де зараз Яна Клочкова: що відомо про "золоту рибку", яка зрадила Україну
24tv
2025-07-08T02:12:51Z
Перша ракетка України серед юніорів може змінити громадянство
24tv
2025-07-07T22:30:27Z
"Динамо" і "Шахтар" — в мінусі: стали відомі доходи клубів УПЛ за минулий рік
ZN UA
2025-07-07T22:09:03Z
Дуе погодився перейти до Мілану — Скіра
Football.ua
2025-07-07T21:45:33Z
Легендарний аргентинський футболіст залишив Європу і повернувся в рідний клуб
ZN UA
2025-07-07T21:45:23Z
Мусіала успішно переніс операцію після жахливої травми на КЧС-2025
Football.ua
2025-07-07T21:30:04Z
Аморім наклав вето на "рекордну угоду" щодо зйомок документального серіалу про Манчестер Юнайтед
Football.ua
2025-07-07T21:01:08Z
Аллегрі: Головне завдання Мілана на сезон – вихід до Ліги чемпіонів
Football.ua
2025-07-07T20:57:17Z
Еланга переходить у Ньюкасл за 55 млн фунтів стерлінгів — Романо
Football.ua
2025-07-07T20:21:22Z