![На стінах грибок і пліснява над столами: у школах Чернівців перевірили харчоблоки](https://thumbor.my.ua/RvRrPHzV9p49NgBDjWIs2yMMwbo=/335x225/smart/filters:format(jpeg)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F247%2F9e92ef7401c46fee63d7618210cf03b9.jpg)
На стінах грибок і пліснява над столами: у школах Чернівців перевірили харчоблоки
Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини разом з головним державним інспектором (першим заступником Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області) Анжелою Косован на виконання ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності від 05.04.2007р. № 877-V, Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», на підставі доручення Прем’єр-міністра України провели перевірки постачальників харчових продуктів та послуг з організації харчування для закладів загальної середньої освіти.
Як повідомляє consumer-cv.gov.ua, у результаті раптових перевірок в деяких школах міста Чернівці виявлено ряд порушень:
- незадовільний санітарний стан
- перетинання чистої та брудної зон
- недостатньо освітлення у приміщенні для миття посуду
- відсутність та пошкодження плитки на підлозі та стінах
- використання кухонного інвентарю з дерев’яними ручками (сприяє накопичуванню бруду та унеможливлює їхню якісну дезінфекцію). Наявність кухонного устаткування з іржею
- поверхня столів у вм’ятинах і з пошкодженнями
- відсутність окремого приміщення для чищення, миття, дезінфекції робочого інвентарю та обладнання
- на стінах грибок та пліснява над столами, що є небезпечним для здоров‘я та життя людини
- харчові продукти зберігаються в підсобному приміщенні на підлозі разом з інвентарем для прибирання та сміттям
- яйця, рибу та посуд – миють в одній місткості, що може стати джерелом інфікування дітей кишковою паличкою
не розроблена система НАССР
- На усунення виявлених порушень буде винесено приписи з визначеними термінами їх усунення, а також буде розглядатись питання накладання штрафу за порушення вимог законодавства про харчові продукти, – зазначив начальник Головного управління Аліна Гаєвська.