MY.UAНовини
Нормандський формат, ПП-2 і євроінтеграція: чого очікувати Україні від нового німецького уряду
Нормандський формат, ПП-2 і євроінтеграція: чого очікувати Україні від нового німецького уряду

Нормандський формат, ПП-2 і євроінтеграція: чого очікувати Україні від нового німецького уряду

Днями, майже через два місяці після виборів до Бундестагу, в Німеччині три партії оголосили про створення нової урядової коаліції та представили коаліційну угоду. В цьому документі є згадки і про Україну.

Коаліцію сформували Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), партія Союз 90/Зелені та Вільна демократична партія (ВДП). Нову коаліцію ще називають “світлофорною” (за партійними кольорами політсил-учасниць).

Представник соціал-демократів Олаф Шольц замінить Ангелу Меркель на посаді федерального канцлера Німеччини.

Водночас Міністерство закордонних справ країни повинна очолити лідерка Зелених Анналена Бербок, відома своєю жорсткою позицією щодо Росії та її енергетичного проекту – газопроводу Північний потік-2.

Факти ICTV поцікавилися в політологів, чого варто очікувати Україні від уряду Олафа Шольца та як можна розцінити згадки про нашу державу в коаліційній угоді, яка є своєрідною програмою дій на найближчі роки.

Що в коаліційній угоді сказано про Україну?

У документі можна виділити дві ключові позиції, які безпосередньо стосуються України: це євроінтеграційні прагнення та російська агресія.

Хоча в угоді немає чітко сформульованої перспективи вступу нашої держави до ЄС, нова урядова коаліція Німеччини засвідчила, що готова підтримати прагнення України на шляху до євроінтеграції.

– Ми працюємо спільно з ЄС та державами-членами над розвитком Східного партнерства. Такі держави, як Україна, Молдова та Грузія, які прагнуть до членства в Євросоюзі, повинні мати змогу зблизитися з блоком шляхом послідовних реформ, що ґрунтуються на верховенстві права і ринковій економіці, – наголошується в угоді.

У документі зазначається, що новий уряд Німеччини продовжить допомагати Україні у відновленні повної територіальної цілісності та суверенітету.

Крім того, угода містить вимогу до Росії негайно припинити дестабілізувати Україну, окупацію Криму та війну на Донбасі.

– Ми вимагаємо негайного припинення спроб дестабілізації України, насильства на сході України та незаконної анексії Криму. Шлях до мирного врегулювання конфлікту на сході України та зняття санкцій залежить від повного виконання Мінських угод, – сказано документі.

Водночас в угоді загалом немає згадок про російський газопровід Північний потік-2 – ще одне питання, яке турбує Україну.

Натомість зазначається, що нова урядова коаліція прагне поглиблення енергетичного партнерства з Україною. Йдеться про сфери відновлюваної енергетики, виробництва зеленого водню, енергоефективності та зменшення викидів CO2 (вуглекислого газу).

Чого очікувати Україні: оцінки політологів

Як зазначив у коментарі Фактам ICTV політолог Володимир Фесенко, заявлені в німецькій коаліційній угоді позиції щодо України є швидше позитивними.

Так, коли стало відомо, що коаліцію формуватимуть соціал-демократи, а Олаф Шольц може стати новим канцлером, було багато критичних і скептичних очікувань що Німеччина тепер може піти на якісь компроміси з Росією та її лідером Володимиром Путіним.

– Коаліційна угода свідчить про інше: про стабільність партнерських відносин між Німеччиною та Україною, – наголосив Фесенко.

Політолог пояснив, що угоду (а це великий документ на 177 сторінок) варто розцінювати як коаліційну програму нового уряду Німеччини, якої там будуть дотримуватися, оскільки в документі зафіксовані компромісні позиції трьох партій-учасниць.

– І в цій угоді йдеться про Україну. Є невеликий пункт, але він напряму стосується політики Німеччини щодо України. А також йдеться і про політику щодо Росії, конфлікту на Донбасі. І поки що, виходячи з тексту коаліційної угоди, я думаю, що новини для нас швидше позитивні, – додав Володимир Фесенко.

Політичний консультант Олександр Мусієнко в коментарі Фактам ICTV висловив думку, що зміни політики Німеччини з принципових для України позицій не відбудеться.

– Я все ж сподіваюся, що стосовно важливих і принципових питань, які стосуються підтримки територіальної цілісності України, засудження дій Російської Федерації і санкційної політики проти РФ за анексію Криму і війну на Донбасі – змін не відбудеться. Я думаю, що ця політика й надалі триватиме. І в цьому сенсі є певний оптимізм, що посаду міністра закордонних справ посяде представниця партії Зелених Анналена Бербок. Позиція партії Союз 90/Зелені в Німеччині завжди була на боці України й полягала в підтримці України, – пояснив Мусієнко.

Він додав, що саме Зелені та певна частина соціал-демократів і стануть ключовими союзниками України в новій коаліції.

Політичний експерт Олеся Яхно в коментарі Фактам ICTV також зазначила: для України є важливим той факт, що посаду голови МЗС Німеччини отримає представниця партії Зелених Анналена Бербок.

– Ми знаємо, що її позиція щодо Росії є більш жорсткою, ніж, скажімо, позиція партії Ангели Меркель, або СДПН. І так само це стосується Північного потоку-2. Також для України важливі позиції в коаліційній угоді, які, на перший погляд, нібито нашої країни не стосуються. Наприклад, там вказано, що потрібно посилювати монетарний союз, фіскальний союз, загалом посилювати єдність усередині Євросоюзу.

За останній рік ми бачили, що були певні протиріччя всередині самого ЄС, наприклад, у питанні того ж Північного потоку-2. І виникало до Німеччини питання, що вона ставить власні економічні інтереси на перше місце, а на друге – єдність і солідарні інтереси всередині ЄС. Чим більш єдиним із багатьох питань буде Євросоюз, тим буде сильнішою його позиція, Європа буде менш вразливою для Росії. А раз буде менш вразлива для РФ, то це автоматично буде на корись України, – розповіла Олеся Яхно.

На її думку, багато що з того, що робила Ангела Меркель на посаді канцлера, продовжить втілювати і нова коаліція, а співпраця України та Німеччини може бути досить тісною.

Олаф Шольц. Фото: Getty Images

Водночас політолог Ігор Рейтерович у коментарі Фактам ICTV зазначив, що не варто очікувати якихось кардинальних змін у політиці Німеччини щодо України з приходом уряду Шольца.

За його словами, попри те, що Зелені отримають контроль над зовнішньою політикою ФРН, це все ж буде коаліційний уряд. І рішення в ньому все одно ухвалюватимуться консенсусом.

– І якщо інші будуть говорити про мінімальне втручання Німеччини до вирішення проблем України, то в принципі така ж позиція буде і в міністра закордонних справ, або ж вона просто піде з посади. Тому в мене поки достатньо песимістичні очікування.

Можливо, ситуація зміниться, але вона може змінитися з двох причин: або Україна щось нове запропонує і активізує, тобто наші дипломати знайдуть підходи, Володимир Зеленський знайде спільну мову з новим канцлером і так далі. Або буде якесь серйозне загострення, не дай Боже, на фронті, і в Німеччини не буде іншого вибору, ніж якось активніше включатися в цей процес і більше бути на стороні України, ніж шукати якийсь компроміс із Росією, – пояснив політолог.

Не очікує рішучих змін в політиці Німеччини щодо України та Росії і політолог Олег Саакян (ні щодо подальшої роботи в Нормандському форматі, ні щодо Північного потоку-2).

– Там зберігається класичний німецький підхід про стримування, але при цьому не тиску на Росію. Німеччина, судячи з усього, продовжуватиме ту політику, яку ми спостерігали всі ці роки, без особливих змін. Сталість інтересів бізнесу й політичних еліт у Німеччині ті самі, які й були, – розповів політолог у коментарі Фактам ICTV.

Нормандський формат: що буде далі

На думку Олександра Мусієнка, із приходом нового уряду ФРН не відбудеться якихось різких кроків зі зміни Нормандського формату чи відходу від його принципів.

Більш того, Мусієнко прогнозує, що на початку наступного року Берлін може виступити з ініціативами щодо активізації Нормандського формату.

– Я думаю, що все зберігатиметься. І як тільки в Німеччині з’явиться новий уряд, ми побачимо десь, можливо, на лютий – березень ініціативи щодо активного відновлення Нормандського формату. І, можливо, проведення нормандської зустрічі, – наголосив політолог.

А Володимир Фесенко звернув увагу на те, що в коаліційній угоді відповідальність за збройний конфлікт на Донбасі прямо покладається на Росію. Відтак, за словами політолога, про якісь поступки чи мир на російських умовах не йдеться.

– Дуже важливо те, що Німеччина і новий німецький уряд будуть і далі активно діяти в напрямку мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Але що принципово і позитивно для нас: відповідальність за цей конфлікт покладається на Росію. І Німеччина сприятиме врегулюванню цього конфлікту, зокрема і в Нормандському форматі, але враховуючи інтереси та позицію України. Тому ні про які поступки, про мир на російських умовах, в усякому разі в коаліційній угоді, не йдеться. По цих ключових позиціях новини для нас позитивні, – зазначив Фесенко.

Водночас Ігор Рейтерович вважає, що кардинальних змін у Нормандському форматі не відбудеться. За його словами, лунатимуть стандартні заяви, які протягом останніх років робила Німеччина, про необхідність виконання Мінських домовленостей та припинення ескалації конфлікту на Донбасі.

– Так, вони будуть постійно робити якісь зауваження Росії про те, що РФ щось там не виконує. Але і тональність стосовно України, я думаю, трохи зміниться, і зміниться в негативному плані: більше від нас вимагатимуть і постійно спонукатимуть до певного компромісу. Але в їхньому розумінні компроміс – це виконання певних пунктів, які вимагає Росія і які, наприклад, для України є неприйнятними, – заявив політолог.

Водночас він зазначив, що Німеччина не відмовиться від Нормандського формату. За словами Рейтеровича, новому уряду ФРН знадобиться кілька місяців, щоб вивчити позиції всіх сторін.

– І потім уже можна буде говорити, що Німеччина чи більш активно, чи навпаки, можливо, менш активно братиме участь у процесах із врегулювання ситуації, яку ми маємо на Сході України, – додав Рейтерович.

Читайте
Шольц замість Меркель? Що відомо про ймовірного нового канцлера ФРН і його ставлення до РФ

Шлях до Євросоюзу

Важливим є те, що в німецькій коаліційній угоді чітко зафіксована підтримка євроінтеграційних прагнень України, каже Володимир Фесенко.

– Так, не сказано, що будуть підтримувати вступ України до Євросоюзу. Але те, що підтримка євроінтеграційних прагнень України зафіксована – це для нас дуже важливо. І тут є навіть певний крок уперед у порівнянні з тим, що було раніше. І підтримка політики реформ в Україні – це теж важливо з точки зору співпраці між двома нашими країнами, – наголосив політолог.

Водночас Ігор Рейтерович висловив думку, що пункт про підтримку євроінтеграційних прагнень України – це швидше протокольна заява.

– Це заява, яку роблять всі країни Євросоюзу. Вони підтримують європейські прагнення України, але ми маємо виконати цілий перелік умов. Він безкінечний, з точки зору навіть не кількості, а неквапливості нашої реалізації. І ми можемо дуже довго ці процеси впроваджувати. Тому це така ритуальна протокольна заява. Вона протокольна, тому що повинна бути, а ритуальна, тому що її з року в рік повторюють. Вони (Німеччина, – Ред.) не будуть виступати проти нашої європерспективи. Але всі заяви будуть, як і раніше: ви спочатку виконайте пункти, зробіть, поборіть, а потім ми подумаємо, – пояснив Рейтерович.

А Олександр Мусієнко радить зосередитися на втіленні економічних та правових реформ, щоб на практиці запровадити європейські стандарти в Україні. І не ставити реформи в залежність від політичних заяв країн Заходу: буде Україна в ЄС чи ні.

– Ми повинні все одно йти цим шляхом (реформ, – Ред.), незважаючи на будь-які заяви. Треба бути теж реалістами і розуміти, що навряд на сьогодні Європейський Союз готовий розширитися за рахунок такої великої держави, як Україна. Але це не означає, що нам потрібно опускати руки і від цієї мети відмовлятися. Просто всьому свій час, і я впевнений, що ми обов’язково до цього прийдемо. А в цей час просто потрібно проводити реформи і правильну політику в інтересах громадян, – наголосив Мусієнко.

Загроза Північного потоку-2

Усі політологи, з якими поспілкувалися Факти ICTV, зійшлися в думці, що повної зупинки запуску газопроводу Північний потік-2 очікувати не варто.

Як зауважив Володимир Фесенко, політика в газовій сфері нової німецької коаліції кардинально не зміниться.

– Інша річ, що поки є певна пауза в сертифікації газопроводу Північний потік-2. І це вже важливий момент. І Україна долучається до консультацій. Це теж для нас важливий момент. Проте, швидше за все, цей газопровід буде діяти. Інша річ – у якому обсязі і в якому статусі. І все ж таки на нього будуть розповсюджені вимоги Третього енергетичного пакету ЄС. Тобто буде певна демонополізація. Не буде виконання ультимативних вимог Газпрому, – пояснив політолог.

Не виключає Володимир Фесенко і сценарію, що в нинішній складній енергетичній ситуації можуть відбутися певні поступки в бік Росії (хоча наразі таких ознак немає). Все залежатиме від нового уряду Німеччини.

– Швидше за все, тут (в питанні Північного потоку-2, – Ред.) теж не буде якихось великих відмінностей від політики уряду Ангели Меркель. Тому тут ситуація для нас більш складна. Але немає поки ознак того, що будуть якісь поступки в бік Росії. Швидше за все, буде така прагматична, збалансована політика, де зберігатимуться санкції проти РФ, пов’язані з Мінськими угодами. Але водночас співпраця у газовій сфері й загалом у торгівельній сфері з РФ продовжуватиметься, – додав Фесенко.

Олеся Яхно також дотримується думки, що про зупинку Північного потоку-2 не йдеться. Інша справа – на яких умовах газопровід сертифікують та введуть в експлуатацію. Експерт нагадала, що Росії вже не вдалося запустити його швидко та в обхід європейського енергетичного законодавства. Найбільш ранні дати ймовірного запуску газопроводу, які озвучуються, – це квітень 2022 року.

Олеся Яхно наголосила, що в цьому плані є важливою більш жорстка позиція Зелених та вільних демократів щодо Північного потоку-2.

– Уже не вийшло швидко його ввести в експлуатацію. І прискіплива позиція двох партій всередині коаліції буде певним запобіжником того, щоб не вийшло на умовах Росії, в обхід правил запустити цей газопровід, – заявила експерт.

Яхно пояснила: газопровід загалом не згадали в коаліційній угоді саме тому, що в партій-членів різні позиції з цього питання.

Ігор Рейтерович висловив думку, що єдине, на що може розраховувати Україна, – це на затягування сертифікації Північного потоку-2, і, можливо, на отримання додаткових преференцій через його запуск.

– Уряд є коаліційним. У них буде коаліційна програма, яка затверджена. І зрозуміло, що в цій коаліційній програмі немає жодної фрази, що від цього проекту треба відмовитися… Він буде реалізований. І від того, що там Зелені, ситуація не зміниться. Вони будуть виходити з національних інтересів Німеччини. А національні інтереси Німеччини – це запуск цього потоку, – наголосив Рейтерович.

Схожої думки дотримується і Олександр Мусієнко. За його словами, відсутність у коаліційній угоді згадок про Північний потік-2 може свідчити про компроміс і поступки між партіями з цього питання.

– Зеленим, можливо, запропонували щось інше, що стосується відновлювальної енергетики. Якщо буде прийнятий до уваги порядок денний Зелених щодо пришвидшення переходу на відновлювальні джерела енергії для Німеччини, в перспективі це для нас теж непогано. Це означає, що потрібно буде скорочувати постачання газу та його використання, – пояснив Мусієнко.

Обрання нового канцлера Німеччини та затвердження складу уряду відбудеться вже в грудня.

Відтак, ще до Нового року в Німеччині повинен з’явитися новий уряд.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Єврокомісар закликав країни ЄС накопичити запаси снарядів, щоби бути готовими до ймовірної війни
УкраинФорм
2024-09-23T15:00:59Z
В Естонії вважають, що українські удари по військових складах РФ будуть відчутними у жовтні
Европейская правда
2024-09-27T11:24:14Z
"Росія за нас впишиться": Лукашенко назвав умову для застосування ядерної зброї
24tv
2024-09-27T11:21:44Z
Новий французький уряд збереже усі видатки на допомогу Україні - спецпредставник Макрона
УкраинФорм
2024-09-27T11:13:36Z
Японський уряд очолить колишній міністр оборони країни Сігер Ісіба
Комсомольская правда
2024-09-27T11:13:21Z
Угорщина не стала б захищати себе від вторгнення? Орбан відреагував на заяву свого радника
ГЛАВКОМ NET
2024-09-27T11:09:58Z
Через участь в допиті: суд вдруге відклав обрання запобіжного заходу Стахіву, — ЗМІ
Фокус
2024-09-27T11:00:29Z
Захід розуміє, чим загрожує брак військової допомоги Україні - експерт
Хвиля
2024-09-27T11:00:20Z
"Зміцнити владу": Зеленський хоче провести президентські вибори у 2025 році, — The Economist
Фокус
2024-09-27T10:57:33Z
Які трендові кольори волосся для жінок за 40: омолоджують і роблять образ бездоганним
TSN
2024-09-13T17:42:40Z
Тіна Кароль обрана музичною продюсеркою Нацвідбору на "Євробачення-2025"
TSN
2024-09-13T13:15:00Z
Джамала показала родину на архівних відео з Криму й довела до мурах потужним співом містичної пісні
TSN
2024-09-27T11:22:43Z
Дружина Остапчука публічно звернулася до шоумена й зробила зворушливе зізнання: "Вдячна долі"
TSN
2024-09-27T11:21:57Z
10 книжок, які радять прочитати найкращі вчителі України
TSN
2024-09-27T11:21:40Z
"Мама" Вєрки Сердючки замилувала фото з 5-місячною онукою та донькою під час прогулянки
TSN
2024-09-27T11:21:16Z
«Апґрейд» Блейка Крауча: чи готове людство до оновлення? Рецензія ITC.ua
ITC
2024-09-27T11:13:29Z
3 найновіші турецькі серіали 2024 року, які захоплюють з першої серії
24tv
2024-09-27T11:12:19Z
Христина Соловій постала перед судом за лайку на концерті
ГЛАВКОМ NET
2024-09-27T11:10:56Z
Мудрик може змінити клубну прописку: який іспанський гранд націлений підписати українця
24tv
2024-09-27T11:24:03Z
Ла Ліга: розклад і результати матчів 8-го туру чемпіонату Іспанії з футболу, турнірна таблиця
TSN
2024-09-27T11:06:34Z
"Він не знає, як програвати": Усика визнано найкращим хевівейтером сучасності
24tv
2024-09-27T10:54:46Z
Соланке: Думаю, я ще можу набрати оптимальну форму
Football.ua
2024-09-27T10:46:55Z
УЄФА затвердив нові виплати солідарності для клубів
Football.ua
2024-09-27T10:46:40Z
Чісора дав прогноз на можливий реванш Джошуа – Дюбуа
24tv
2024-09-27T10:24:47Z
Бізімана: Кривбас – Олександрія – це своєрідне дербі
Football.ua
2024-09-27T10:22:38Z
Український паралімпієць Дементьєв - чемпіон світу з шосейного велоспорту
УкраинФорм
2024-09-27T10:12:40Z
Партія Каладзе використала у політичній рекламі фото зруйнованого росіянами стадіону в Чернігові
24tv
2024-09-27T09:54:07Z
В якому віці найвищий ризик ожиріння: розрахуйте схильність за допомогою нового калькулятора
24tv
2024-09-27T11:24:14Z
Найкращі спеції до кави: лікарі назвали приправи, які омолоджують організм і знижують холестерин
TSN
2024-09-27T11:21:57Z
Бубонна чума та інші жахи з минулого, які існують донині
Фокус
2024-09-27T11:21:26Z
Що їсть Марго Роббі: секрети фігури зірки фільму "Барбі"
24tv
2024-09-27T10:24:12Z
Перевірений бабусин метод: що буде, якщо волосся помити яйцем
GlavRed
2024-09-27T09:27:34Z
Як зменшити апетит: 7 найкращих продуктів для його зниження та прискорення метаболізму
TSN
2024-09-27T09:27:26Z
Універсальний очищувач: 10 способів застосування кисневого відбілювача у прибиранні
TSN
2024-09-27T09:27:09Z
Все про вазектомію: кому можна та потрібно робити чоловічу стерилізацію
24tv
2024-09-27T08:57:11Z
Чому не можна спати з котом: неочікуване пояснення експертів зі сну
GlavRed
2024-09-27T08:27:16Z
Дістали поранення вісім цивільних громадян: слідчі Харківщини задокументували наслідки воєнних злочинів росіян
Мій Харків
2024-09-27T11:10:59Z
Підрядник під підозрою: суд призупинив будівництво сміттєпереробного заводу у Львові
24tv
2024-09-27T11:10:28Z
Синоптик попередила про різке похолодання у деяких областях
Комсомольская правда
2024-09-27T11:09:53Z
У Харкові викрито ще одного любителя «совєтів» і «руського миру»
Мій Харків
2024-09-27T11:09:30Z
Гороскоп на жовтень від Влада Росса: Водолію – невідворотний успіх, Терезам – чорна смуга
GlavRed
2024-09-27T11:03:11Z
Забезпечення Миколаївщини питною водою: Світлана Гринчук розповіла про вирішення нагальних проблем
Знай
2024-09-27T10:58:30Z
Шмигаль на тлі нових обстрілів закликав партнерів скасувати всі обмеження у підтримці України
УкраинФорм
2024-09-27T10:57:29Z
Найдешевша квартира в Києві: яка ціна та що всередині
24tv
2024-09-27T10:57:08Z
Росіяни атакували Херсон з БпЛА
1News
2024-09-27T10:57:04Z
Прикордонники попередили українців про можливі труднощі з перетином польського кордону
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T15:49:31Z
Ціна Курської операції: українські військові розповіли, чи вартий наступ важких зусиль
TSN
2024-09-13T17:42:32Z
Який звук могли чути українці під час атаки "Кинджалами": льотчик-інструктор назвав 2 варіанти
24tv
2024-09-27T11:24:34Z
Студент витратив роки на створення найвищого у світі капелюха: його висота, вага і фото
TSN
2024-09-27T11:24:13Z
30 вересня — тренінг «Інформаційна війна для кожного»
Детектор М
2024-09-27T11:23:14Z
Стипендії у Польщі: які виплати можуть отримати українські студенти
TSN
2024-09-27T11:21:57Z
Військові можуть оновити свій статус у застосунку «Армія+» - Міноборони
УкраинФорм
2024-09-27T11:21:32Z
Де в Україні похований давньогрецький воїн Ахіллес: відоме й символічне місце
TSN
2024-09-27T11:21:07Z
Нічна атака на Україну: Румунія піднімала літаки через можливе порушення авіапростору дроном РФ
УкраинФорм
2024-09-27T11:21:03Z
На Тернопільшині вандал сплюндрував 11 могил загиблих воїнів
TSN
2024-09-27T11:23:21Z
У Полтаві чоловік підпалив себе у будівлі ОВА
УкраинФорм
2024-09-27T11:22:44Z
Прикордонники викрили 42-річного ухилянта, який «одружився» з 78-річною тещею
ГЛАВКОМ NET
2024-09-27T11:22:33Z
З’явились фото російського ракетного удару по Кривому Рогу
Украина Криминальная
2024-09-27T11:21:48Z
У Києві стався скандал з чиновником Нацбанку - погрожував пістолетом бійцю ЗСУ
Комсомольская правда
2024-09-27T11:21:44Z
Чоловіка вигнали з ресторану через його обличчя: який він має вигляд
TSN
2024-09-27T11:21:25Z
Знадобилося 56 років: чоловіка, який найдовше пробув у камері смертників, таки виправдали
24tv
2024-09-27T11:12:57Z
Знущався над дружиною у присутності малолітніх дітей – буковинця засуджено до 2 років позбавлення волі
Украина Криминальная
2024-09-27T11:10:15Z
Росіяни скинули з дрона вибухівку в Херсоні - двоє поранених
УкраинФорм
2024-09-27T11:03:52Z
Маєте там побувати: які 10 районів визнали найкрутішими у світі
24tv
2024-09-27T11:24:49Z
Чим відмити плитку від бруду, що в'ївся: хороший і дуже ефективний спосіб
GlavRed
2024-09-27T11:22:07Z
Як прати штори та тюлі, щоб не прасувати їх: прості поради для ідеального результату
TSN
2024-09-27T11:21:56Z
Як вивести плісняву вдома: топ засобів, які є в кожному домі
TSN
2024-09-27T11:21:49Z
Пролежить аж до самої весни: як зберігати картоплю у квартирі, щоб не гнила й не проростала
TSN
2024-09-27T11:21:18Z
Вистачить на всіх: оригінальний рецепт солоного кексу для великої компанії
Политека
2024-09-27T11:01:50Z
Накликає щастя: який догляд за грошовим деревом принесе в дім добробут
GlavRed
2024-09-27T10:51:22Z
Анатолійський Ефес: археологи планують розкопати стародавні акведуки віком 2 тисячі років
Фокус
2024-09-27T10:12:46Z
Ці 6 продуктів не варто зберігати у холодильнику: про це знають одиниці
24tv
2024-09-27T10:03:12Z
Ford засвітив новий позашляховик напередодні дебюту
AutoCentre
2024-09-27T11:16:17Z
Toyota суттєво змінює назви і зовнішність плагін-гібридів: що нового
AutoGeek
2024-09-27T11:10:21Z
Названо найбільш продаваний автомобіль у Європі
Portaltele
2024-09-27T10:59:21Z
Позашляхова легенда: тест-драйв нового Jeep Wrangler
Фокус
2024-09-27T10:42:44Z
Від $33 000: ефектний електричний кросовер Avatr 07 представили офіційно
AutoGeek
2024-09-27T10:30:26Z
Раритетний Porsche 911 Turbo продали з аукціону за колосальні $818 000
AutoCentre
2024-09-27T10:15:32Z
"Варта-2" розроблена з урахуванням досвіду бойових дій в Україні", — Владислав Бельбас
Фокус
2024-09-27T10:00:00Z
Найбільший позашляховик Ford показали до прем'єри
Фокус
2024-09-27T09:57:54Z
Можуть навіть забрати машину за страховку: у Польщі підготували жорсткіші правила для водіїв
24tv
2024-09-27T09:54:59Z
Україна в новому сезоні експортувала понад 10 мільйонів тонн зернових
УкраинФорм
2024-09-27T11:22:35Z
НКРЕКП планує усунути обмеження для імпорту електроенергії з ЄС взимку для підтримки
TSN
2024-09-27T11:21:40Z
В Україні продали понад 18 тонн бурштину
1News
2024-09-27T11:18:21Z
Шість способів убезпечити українські АЕС: як перешкодити ракетному терору Росії
Фокус
2024-09-27T11:15:40Z
Вимушений крок: Міністр фінансів розповів, як зростання податків вплине на бізнес
24tv
2024-09-27T11:12:29Z
Голова НБУ розповів, яку допомогу Україна отримала від міжнародних партнерів
24tv
2024-09-27T11:10:43Z
Нацбанк прогнозує зростання економіки попри виклики в енергетиці
УкраинФорм
2024-09-27T11:04:24Z
Південна Корея оштрафувала Samsung за опромінення працівників — очікуються подальші стягнення
ITC
2024-09-27T11:02:05Z
Молоко-сировина дорожчає під впливом збільшення експорту
Agravery
2024-09-27T11:00:35Z
Став жертвою канібалізму: вчені ідентифікували останки капітана сумнозвісного "Еребуса"
Фокус
2024-09-27T11:21:50Z
Не працює TikTok: як перезапустити
TSN
2024-09-27T11:21:47Z
Google заплатила 2,7 млрд дол. за повернення програміста, який звільнився: чому він особливий
TSN
2024-09-27T11:21:33Z
Вчені виявили схожу на Землю планету, але є нюанс
TSN
2024-09-27T11:21:19Z
У польській церкві виявили могилу "вампіра"
TSN
2024-09-27T11:03:25Z
Вінницька команда створює дрони-камікадзе зі штучним інтелектом та інноваційні РЕБи
InternetUA
2024-09-27T11:01:16Z
NASA фінансує місію Starfish з огляду космічного сміття
Portaltele
2024-09-27T10:59:32Z
Представлені Galaxy Tab S10 Ultra та Galaxy Tab S10+ для міжнародного ринку
Portaltele
2024-09-27T10:59:11Z
LG показує рекламу навіть на телевізорах преміум-класу: як відключити
InternetUA
2024-09-27T10:46:54Z