Напередодні Старого Нового року, 13 січня, українці відзначають свято Меланки, відоме також як Щедрий вечір. Головною стравою на святковому столі цього вечора є щедра кутя, яка дещо відрізняється від тієї, що готують на Святвечір.
Про це пише НВ.
За традицією на Меланку уся сім’я збирається за святковим столом, де подають найкращі страви, а з ними й кутю. Її 13 січня готують на молоці або вершках, оскільки вже закінчився піст.
Читайте, як приготувати щедру кутю.
Рецепт
Для щедрої куті вам знадобляться наступні інгредієнти:
- Пшениця – 400 грамів,
- Молоко – 750 мілілітрів,
- Мак – 50 грамів,
- Курага – 100 грамів,
- Родзинки або сушена журавлина - 100 грамів,
- Волоські горіхи – 50 грамів,
- Мед - за смаком (в середньому знадобиться близько 50 грамів).
Перед приготуванням замочіть кутю на кілька годин у воді. Можна – на цілу ніч. Коли зерно вбере воду, пересипте його у каструлю, налийте туди молоко і варіть до готовності.
У цей час залийте мак окропом та добре його розімніть. Курагу наріжте на невеликі шматочки. Теж саме стосується і горіхів.
За кілька хвилин до готовності каші з пшениці додайте в каструлю мак, нарізану курагу, горіхи та журавлину і перемешайте. Додайте мед. Це можна зробити й пізніше, коли каша прохолоне.
Смачного!
Раніше повідомлялося, як щедрувати на Маланку.
Яитайте також, що готувати на Маланку.
Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.