/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F434%2Fb53fdb92fda60a9b6d41c62f9186c59b.jpg)
Вчені з’ясували, чи рятує вітамін D від застуди та ковіда
Добавки з вітаміном D не знижують ризику зараження CoViD-19 або іншими гострими респіраторними інфекціями, розповіли дослідники з Університету королеви Марії та Університетської лікарні Осло.
У першому випробуванні, проведеному в Британії з грудня 2020 року по червень 2021-го, брало участь 6200 осіб не молодше 16 років. До початку дослідження вони не брали вітамін D. Учасників розділили на дві групи. Першою запропонували аналіз крові на вітамін D. У 86% він опинився на низькому рівні, і їм щодня давали по 3200 чи 800 МО протягом півроку. Другої групи взагалі не давали цей вітамін. У результаті й у тій та іншій групі приблизно однаково спостерігалися випадки небажаних явищ. А побічні ефекти були пов’язані з прийомом вітаміну.
Друге випробування провели у Норвегії з листопада 2020 року до червня 2021-го. У ньому брало участь близько 35 тисяч осіб віком від 18 до 75 років. Вони також не приймали добавки з вітаміном D до початку експерименту та були поділені на дві групи. Першою давали 5 мл олії печінки тріски, іншою – 5 мл кукурудзяної олії. Через півроку результати показали, що наявність або відсутність олії печінки тріски в раціоні ніяк не впливає на частоту ГРЗ чи випадки захворювання на коронавірус. У першій групі, яка приймала олію печінки тріски, також не спостерігалося більше побічних ефектів, ніж у другій.