Йод вважають дуже важливим мікроелементом для нашого здоров’я.
Він бере активну участь в синтезі гормонів щитоподібної залози, а нестача йоду в організмі нерідко призводить до захворювань, які порушують обмін речовин.
Щоб рівень йоду в організмі був у нормі, потрібно вживати їжу з його вмістом.
Список продуктів, які містять йод — дивіться у нашому матеріалі.
Сімейний лікар та нутриціолог Софія Корзунова звертає особливу увагу на те, що йод бере участь не тільки у регуляції швидкості обміну речовин та росту тканин, а також діяльності серцево-судинної, травної, дихальної, репродуктивної та нервової систем.
За її словами, йод не виробляється організмом, тому має надходити з їжею та в малій кількості з повітрям та водою.
Норми вживання йоду.
Добова потреба для дорослих — 150 мкг, а для вагітних — 220 мкг.
Жінки, що годують, мають вживати вдень 290 мкг йоду, діти віком 1-8 років — 90 мкг, а 9-16 — 120 мкг (рекомендації МОЗ).
Найдоступніше джерело йоду — йодована сіль.
Однак сіль — нестійка летка сполука, що вимагає особливих умов зберігання.
Сільнички повинні бути закритими, непрозорими.
Солити варто уже готові страви, оскільки під час кип’ятіння сіль руйнується.
Ознаки дефіциту йоду.
сонливість і дратівливість;.
низька працездатність, швидка стомлюваність;.
погіршення пам’яті;.
збільшення маси тіла, труднощі у схудненні;.
схильність до застудних захворювань;.
погана переносимість холоду;.
погана переносимість фізичних навантажень;.
сухість шкіри, ламкість волосся.
Дієтолог та сімейний лікар Олеся Климюк переконана, що від нестачі йоду може сипатись волосся, ви можете бути втомлені і навіть — впасти у депресію.
Продукти, які містять йод.
водорості (морська капуста, вакаме, норі);.
риба (морська, адже річкова має значно менше йоду);.
морепродукти (мідії, креветки, кальмари, ікра);.
волоські горіхи;.
молочні продукти;.
Какие продукты разжижают кровь — список.