MY.UAНовости
Казус «Дождя»: моральна дилема, яка не має розв’язку
Казус «Дождя»: моральна дилема, яка не має розв’язку

Казус «Дождя»: моральна дилема, яка не має розв’язку

Нам треба визначитись, чим є для нас ліберальні російські медіа — інструментом, суб’єктом, конкурентом, загрозою? І діяти відповідно.

Завжди приємно бути пророками. Три тижні тому експертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Стеблина  написала про співчутливу риторику російського ліберального телеканалу «Дождь» щодо мобілізованих до російської армії. І саме ця риторика стала приводом для великого скандалу. Нагадаю: першого грудня Олексій Коростельов, ведучий «Дождя» — російського емігрантського телеканалу, який зареєстрований і працює в Латвії, — сказав, що канал «допомагає мобілізованим». А саме: «Ми сподіваємося, що багатьом військовослужбовцям ми змогли допомогти. До прикладу, з оснащенням і з елементарними зручностями на фронті».

Першими на сполох забили латвійці. «Дождь» оштрафували, його почали перевіряти спецслужби; заговорили про позбавлення ліцензії.

В Україні офіційна реакція була стриманішою: міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко написав, що «Дождь» «забезпечує всім необхідним окупантів, яким некомфортно воювати на нашій землі», і закликав світ зрозуміти: всі росіяни однакові, «хороших» нема. Істеблішмент у соцмережах у різний спосіб висловив те саме, з варіаціями від зловтіхи до прямої агресії на адресу медійників, які «підносять набої» російській армії.

Керівництво каналу зробило заяву — мовляв, канал «не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії», — і оголосило про звільнення Коростельова. Сказане в ефірі і керівництво «Дождя», і численні захисники Коростельова називали «обмовкою», хоча для обмовки це, будьмо щирі, надто розлого сформульована думка. Сам Коростельов теж написав, що «оговорился», і назвав фразу вирваною з контексту. І додав, що не переказує грошей на армію, але йому «шкода покинутого всіма мобілізованого».

На знак протесту проти звільнення Коростельова з «Дождя» звільнились ще троє людей, зокрема шефредактор, відповідальний за випуск. У соціальних мережах звільненому ведучому висловили чимало підтримки (хоча деякі дописувачі навіть на своїх фейсбук-сторінках не забували приписку про «иноагентов»). Занурюватися у нюанси взаємин між росіянами ми, певно, не будемо, тому останнє: звільненого Коростельова пожаліли російські пропутінські медіа, завжди раді, коли з «демшизою» стаються якісь неприємності.

Розв’язка настала шостого грудня, коли Національна рада з електронних медіа Латвії анулювала ліцензію «Дождя» «у зв'язку з загрозою національній безпеці та громадському порядку». Підстави для такого рішення в латвійської Нацради були: «Дождь» уже двічі попереджали — за карту Росії з Кримом і визначення російської армії як «нашої». Третє попередження — цього разу за «допомогу» мобілізованим — тягне за собою позбавлення ліцензії. Це не значить, що редакцію «Дождя» виганяють із Латвії, але, очевидно, щоб мовити далі,  телеканалу доведеться переїхати в іншу країну.

В українському інфопросторі лунає чимало голосів, які засуджують «Дождь», а разом із ним інших російських медіалібералів, і звинувачують їх у допомозі російській армії. І на «Детекторі медіа» за останні роки вийшло чимало матеріалів, які пояснюють, «що не так» із російськими ліберальними медіа як джерелом контенту для українців, як джерелом уявлень про перебіг війни, як з уособленням російської «медійної опозиції» тощо. Звісно, хоч скільки ти пояснюй, «що не так» із «Дождем» або «Медузою», все одно будуть люди, які щиро-здивовано питатимуть: «А що не так із “Медузою”? Вона ж ніби адекватна і проти Путіна». Ще складніше пояснити, як одні й ті самі медіа можуть бути шкідливими в українському інфопросторі і корисними в якихось інших. Релятивізм під час війни взагалі не в моді. Але все ж спробуймо розібратись, бо хто, як не ми?

То чи допомагав «Дождь» російській армії?

Почнімо з мобілізованих. Це люди, яких забрали на військову службу в межах «часткової мобілізації», оголошеної в Росії 21 вересня. Мобілізованих заведено вважати окремою категорією військових на противагу добровольцям (пішли служити в армію з власної волі за ідею), найманцям (пішли служити у приватні військові компанії та інші формування за гроші) і кадровим військовим-«контрактникам» (воюють, бо це їхня постійна робота). Раніше, до оголошення мобілізації в Росії, медіа так само виокремлювали примусово мобілізованих мешканців окупованих частин Луганської і Донецької області, яких Україна офіційно вважає «своїми» і «жертвами російської агресії», хоча в деяких ситуаціях — не вважає. Важливо, що поділ на мобілізованих і всіх інших — віртуальний. Формально кожен із них — російський військовослужбовець. І від того, як людина потрапила до армії, її статус не залежить (за винятком найманців, але це інша історія). Якщо вона на нашій землі зі зброєю в руках, вона бере участь в агресії.

Як це зазвичай буває в Росії, мобілізація відбувалася з масою порушень і зловживань — аж про це мусили заговорити російські пропагандисти, аби випустити пару в суспільстві й перекласти провину на стрілочників на зразок військових комісарів. Людей ловили на вулицях, гребли без розбору попри інвалідність, багатодітність та інші поважні причини не служити в армії; обмундирування мобілізованим давали кепське, воювати не вчили, часто відразу кидали на фронт як гарматне м’ясо. Українські медіа розповідали про це переважно з відтінком зловтіхи й куражу, розвіюючи власні страхи щодо масового поповнення лав російської армії (офіційно мали мобілізувати триста тисяч людей, а за неофіційною інформацією — аж цілий мільйон). Тобто, грубо кажучи, що гірше вбрані й підготовлені російські військові, що гірше вони вміють воювати, що менше мотивовані, то краще для України — нашій армії буде легше їх знешкодити. Також серед деяких українців поширені сподівання (як на мене, нічим не обґрунтовані й примарні), що невдоволення мобілізацією, масовими втратами на фронті та іншими негараздами змусить росіян повстати проти влади і або скинути Путіна, аби хоча б зробити так, щоб йому стало не до України.

Словом, українські медіа й лідери думок зробили все, щоб перевести мобілізацію в Росії в розряд історій несерйозних і комічних.

Для ліберальних російських медіа мобілізація — історія трагічна. Йдеться про сотні тисяч їхніх співвітчизників (і їхніх глядачів/читачів/слухачів), які гіпотетично не з власної волі беруть участь у безглуздій і несправедливій війні. Заради справедливості треба сказати, що в перші місяці в ліберальних російських медіа, блогах і навіть пабліках на кшталт «Страдающего средневековья» було чимало інформації про легальні чи напівлегальні способи уникнення мобілізації чи втечі з країни. До речі, російські законодавці зараз лише розглядають законопроєкт про кримінальну відповідальність за ухиляння від мобілізації: пропонують до п’яти років позбавлення волі.

Те, що робили журналісти «Дождя» на тему примусово мобілізованих у Росії — це саме те, що й мають робити професійні й незалежні від влади журналісти в ситуації, коли влада їхньої держави робить щось не те. Наприклад, коли люди в будинку замерзають без опалення, пацієнти не отримують важливих ліків через зірвані державні закупівлі, в тундрі через забруднення вимирають червонокнижні журавлі абощо. Це модель поведінки, відома і зрозуміла кожному журналісту: є порушення/зловживання — говоримо про нього, шукаємо винних, шукаємо спосіб розв’язання проблеми і контролюємо, аби цю проблему розв’язали. І, звісно, журналісти завжди сподіваються, що їхні матеріали комусь допомогли. І саме про це говорив Коростельов.

Нюанс у тому, що добре вбраний, нагодований, зігрітий, озброєний і вишколений російський військовий ефективніше воює (мовою військових — «виконує бойові задачі», емоційною мовою соцмереж — «вбиває українців») і наближає Росію до виконання того, що там називають «цілями спецоперації». Інакше кажучи, до загарбання і знищення України. Отже, допомагаєш мобілізованим — допомагаєш російській армії — шкодиш Україні.

І тут перед російськими ліберальними журналістами постає моральна дилема, яка не має розв’язку. Що для них найприйнятніше в цій ситуації? Вболівати за українську армію? Бажати армії своєї країні поразки, а кожному її військовому — якнайшвидшої смерті, страждань і злиднів? Радіти, коли товарний вагон із примусово мобілізованими земляками роздовбали хаймарсом? Навіть якби така позиція влаштовувала самих медійників, вона б відвернула від них цільову аудиторію в Росії.

Конструкція, яку в цій ситуації пропонують деякі українці — мовляв, Росія має зголодніти, змерзнути, потонути в крові, розпастись і зануритись у темні віки заради власного блага, щоб вилікуватись від імперської хвороби «рашизму», — занадто складна і неправдоподібна навіть для дуже ліберального росіянина (до речі, Росія також нищить Україну нібито «для нашого блага», не забуваймо — російська пропаганда має цьому безліч пояснень, у тому числі й лікування нас від «укрáінства»). Реалістичніших варіантів ніхто ще не вигадав. Українські стратегічні комунікації на цю тему зводяться до пропозиції невдоволеним мобілізацією «зносити Путіна», а мобілізованим — здаватися в полон. Це також не ті меседжі, які може транслювати своїй аудиторії російський журналіст — хоча б зі страху за рідних, квартири й машини, які лишилися в Росії.

Словом, правильної відповіді нема, й натомість російські ліберальні медіа ховають голову в пісок нейтрального пацифізму. Виправдовуючись, Коростельов сформулював це так: «Жаль ли мне брошенного всеми голодного мобилизованного (о них шла речь)? Да. Путин красавчик? Нет. Кажется, водораздел проходит где-то тут. Помогаю ли я мобилизованным, о которых шла речь в монологе? Только тем, что рассказываю о них — вы видели мои рассказы и записанные свидетельства в эфирах и в этом телеграмм-канале — помощь ли это? Я продолжу этим заниматься по мере своих сил. Я против войны, поэтому уже девять месяцев не живу в России — странно меня подозревать в поддержке вторжения». У такому ж дусі висловились керівники «Дождя» Тихон Дзядко і Катерина Котрикадзе, оголошуючи про звільнення Коростельова: ми проти війни і не підтримуємо «жодну армію». Це такий натяк, що українську не підтримують також. До речі, у дописах підтримки «Дождю» радять переїжджати з Латвії в якусь менш проукраїнську країну. Хе-хе.

Напевно, всім очевидно, наскільки це вразлива, слабка, програшна, негідна позиція — «ми проти війни загалом», «ми нікого не підтримуємо» і водночас «ми дбаємо про російського військового, аби йому замінили поламаний автомат на справний, але не говоримо про це, а чувака, який у цьому зізнався, ми звільнили». І тут треба визнати, що ніякої кращої позиції російські ліберальні медіа собі не вигадають, бо вони в безвихідному становищі.

Можливо, ми можемо щось їм підказати. Але для цього треба зрозуміти, чим ці медіа для нас є. Російські ліберальні медіа — суб’єкт чи інструмент?

Якщо «ми» — це Україна, то я знаю відповідь: «Дождь», «Медуза» та інші ліберальні російські медіа — це голос, яким «ми» намагаємось говорити з російськомовною аудиторією в усьому світі. Вас дивує ця теза? Не дивуйтесь, а почитайте наш моніторинг іномовлення. В ефірі російськомовного марафону «FreeДом» за останні місяці відбулися сотні розмов із російськими медійниками. Вони переказували свої матеріали, висловлювали свої думки та виступали як експерти, коментуючи ситуацію в Росії, дії влади і, до речі,  ситуацію з мобілізованими.

З липня, коли «Детектор медіа» почав моніторити «FreeДом», в ефір дев’ять разів запрошували ведучих і менеджерів «Дождя» (Коростельова не запрошували). Варто також згадати інтерв’ю, яке Володимир Зеленський дав головреду «Дождя» Тихону Дзядку, головреду «Медузи» Івану Колпакову, журналісту Михайлу Зигарю та спецкору «Коммерсанта» Володимиру Соловйову. 

Не забуваймо також, що в часи, коли російським громадянам в Україні в принципі не дуже раді, — їх впускають лише з візами, яких майже не видають, — кореспонденти російських ліберальних медіа вільно їздять Україною, приїжджають у зону бойових дій і роблять матеріали, яких не можуть собі дозволити журналісти інших медіа: репортажі з обох боків фронту. Ось, наприклад, Олена Костюченко з «Новой газеты» з’їздила в тоді окупований Херсон. Ані українські, ані західні кореспонденти цього б не втнули, таке дозволено тільки «хорошим росіянам».

Одна російська журналістка, Оксана Бауліна, навіть загинула під час березневих артобстрілів Києва. В некрологах Оксани ви не знайдете важливої деталі: хто її вбив. Певно, вбила «війна».

Інакше кажучи, російські ліберальні медіа підходять для комунікаційних цілей нашої влади, і вона сприяє їм, надає майданчик для висловлювання і канали для спілкування з їхньою аудиторією. Часом доволі несподівані. Нещодавно я випадково зайшов на ютуб-канал «Одеської кіностудії» (контрольний пакет належить державі, міноритарним акціонером раніше був, а тепер уже нібито не є міністр Олександр Ткаченко) і був глибоко здивований. Ютуб-канал має мільйон триста шістдесят тисяч підписників (це більше, ніж у багатьох великих телеканалів) і наповнюється відеосюжетами того ж «FreeДома», а також російських ліберальних відеоблогерів і медіа: «Честное слово», «Кац», «И грянул Грэм», «Популярная политика», «Ходорковский Live». А «Дождь», спитаєте ви? І «Дождь». Я казав міністр Олександр Ткаченко, хороших росіян нема, всі однакові. Але контент деяких із них набирає сотні тисяч переглядів — наприклад, про бунт мобілізованих. І, напевно, непогано монетизується.

Словом, у тому, що заведено називати «інформаційною війною», Україна плідно й розмаїто співпрацює з російськими ліберальними медіа. Навряд чи «зізнання» Олексія Коростельова про допомогу мобілізованим якось вплине на цю співпрацю.

Чи правильне це рішення людей, відповідальних за зовнішні комунікації та «інформаційну війну» (пишу в лапах, бо під цим словосполученням кожен розуміє щось своє і що завгодно) — співпрацювати з російськими ліберальними медіа? Вони, напевно, скажуть, що працюють у такий спосіб на підрив Росії, налаштовують російське суспільство проти Путіна і так далі. Наскільки ця аргументація щира — хтозна. За теперішніх обставин кожен охочий може назвати «контрпропагандою», «інформаційною війною» і «підривом Росії» будь-які свої дії. Яскравий приклад — колишній ведучий 5 каналу Роман Чайка, який позиціонує свою роботу на «Утре февраля» як державницьку місію. Коли кожен дає собі агентурне завдання і сам контролює його виконання, кожен може також повісити собі на груди медаль за досягнення.  А насправді результат їхньої — рідкісний випадок, коли це слово звучить доречно, — діяльності настільки ж уявний і невимірюваний, як та допомога мобілізованим, про яку говорить Олексій Коростельов.

Мені більш імпонує позиція Ольги Мусафірової з «Новой газеты. Европа»: що потрібно доносити до аудиторії цих медіа правдиву інформацію про Україну і нашу позицію з тих питань, які нас стосуються. Важливо, щоб про нас не говорили без нас. Тому я вважаю, що українські експерти можуть погоджуватись на інтерв’ю російським ліберальним медіа і відповідати на їхні запитання. Саме надавати інформацію, експертизу, пояснювати реалії, а не дружити з росіянами, прощати їх або вести міжкультурний діалог про порозуміння.

І нарешті, ми можемо дивитись на російських медіалібералів як на суб’єкта: певну більш чи менш згуртовану спільноту зі своїми інтересами та цілями, які в подекуди збігаються з українськими, подекуди — суперечать їм. А ще ця спільнота та її окремі учасники-медіа конкурують із Україною і українськими медіа за західну допомогу, за увагу і співчуття світу. Так уже сталося — Заходу необхідні «хороші росіяни», як не Овсяннікова, то хтось інший. Захід має свої ілюзії про підрив Росії зсередини та роздмухування антивоєнних настроїв, і йому потрібні докази, що «це війна Путіна, а не російського народу». Російські ліберальні емігранти, шукаючи способів вижити за межами Росії, готові грати роль ручних ведмедів на ланцюгу.  

Чи маємо ми атакувати їх і витісняти з цього простору? Чи є в нас для цього ресурси? Чого ми цим хочемо досягти? І хто може прийти на місце умовного «Дождя» після того, як ми відсвяткуємо його вигнання з Латвії? Чи ми все ж маємо з ними співпрацювати? В якому форматі, на яких майданчиках, де межа прийнятного? Як тоді діяти в ситуаціях, коли вони нам шкодять, щоб не було такої шизофренії, як оце зараз? Багато питань; і боюся, що відповіді на ці питання можуть кардинально різнитися у

1) влади;

2) військових і взагалі людей, які займаються інформаційною війною без лапок;

3) медійно-експертної спільноти і активістів громадянського суспільства;

4) ширшої публіки, яка висловлюється в соцмережах.

І я б у цьому переліку орієнтувався насамперед на пункт два. Ще б тепер з’ясувати, що вони про це думають.

Поделиться
Поделиться сюжетом
Источник материала
Упоминаемые персоны
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
"Дело было к вечеру, выпить было нечего": Волочкову высмеяли за меха в жару
GlavRed
2024-09-21T20:06:37Z
Леди совершенство: непростая судьба Бэйб Пейли — самой богатой светской львицы, которой завидовала сама Мэрилин Монро
Marie Claire
2024-09-21T20:01:19Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
"С согласия ФСБ": Кондратюк отреагировал на съемки пропагандистской ленты об армии РФ
Фокус
2024-09-08T13:00:33Z
Новое непо-поколение: 5 звездных детей, которых мы теперь будем видеть везде
Marie Claire
2024-09-18T13:31:39Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Конте повернувся на Альянц Стедіум за нічиєю проти Ювентуса
Football.ua
2024-09-21T18:04:32Z
Карпати в меншості здолали Чорноморець
Football.ua
2024-09-21T11:58:10Z
Свитолина досрочно завершила теннисный сезон
ZN UA
2024-09-11T16:27:06Z
На камеру попало, что делал на трибуне Мудрик после пропущенного гола от Албании. Видео
Обозреватель
2024-09-08T17:23:03Z
"Вот почему это происходит". Ребров не сдержался в эфире после поражения сборной Украины от Албании. Видео
Обозреватель
2024-09-08T06:52:52Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Мега шоколадный десерт: рецепт простого и сладкого брауни за полчаса, видео
Политека
2024-09-21T18:45:29Z
Рейчел Барбер и чужая зависть: как безумное стремление к счастью разрушило жизни целой семьи
Marie Claire
2024-09-21T16:27:44Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Маразм зашкаливает. РФ определилась со странами ЕС, не угрожающими ее "традиционным ценностям"
Comments UA
2024-09-21T21:27:19Z
Министры культуры Британии и Украины имели отдельную беседу на встрече министров G7 в Италии
ZN UA
2024-09-21T21:07:52Z
Семья судьи Апелляционного суда Львовщины Михаила Романюка незаконно завладела виллой в центре Львова, - расследование СМИ
Политека
2024-09-10T17:13:06Z
РФ хочет нанести максимальное огневое поражение по Украине до выборов в США, — комбат ВСУ
Фокус
2024-09-08T16:51:40Z
США ознакомлены с планом Зеленского про конец войны
ZN UA
2024-09-17T21:34:38Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
На складе в Воронежской области двое суток детонируют боеприпасы после попадания БПЛА
ZN UA
2024-09-09T01:50:11Z
Ютубер нашел заброшенный "наркосамолет" Пабло Эскобара и высказал жуткую теорию
Фокус
2024-09-21T20:21:09Z
Во Львовской области произошел конфликт с участием патрульных полиции и ТЦК
UAToday
2024-09-21T18:45:03Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
В Одессе задержан мужчина, убегавший от представителей ТЦК
Корреспондент
2024-09-11T14:55:29Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
Народные приметы и народный праздник 21 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-21T06:54:14Z
Новые правила проверки документов и выдачи повесток: какие изменения готовят украинцам
Апостроф
2024-09-21T11:00:22Z
Названы категории украинцев, которые могут не проводить поверку счетчиков во время войны
UAToday
2024-09-21T21:00:39Z
22 сентября 2024 года: пророка Ионы — что сегодня нельзя делать
Фокус
2024-09-21T21:00:23Z
Принц Джордж совершил свой первый полет
Корреспондент
2024-09-13T12:24:46Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
День ангела 10 сентября: кого и как поздравлять с именинами
TSN
2024-09-09T21:24:50Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
Доступная дорога к здоровью: ученые рассказали, как легко сжигать калории и укреплять организм
Фокус
2024-09-21T19:03:47Z
После варки риса не сливай воду, оставь ее для оздоровления прически: как это правильно сделать
Знай
2024-09-21T13:51:50Z
В аптеках Украины появится новая французская вакцина: врачи призывают украинцев ею воспользоваться
Знай
2024-09-21T12:12:45Z
Довести уход за собой до идеала: врач рассказала об основных нюансах комплексного душа
Фокус
2024-09-21T12:12:26Z
Липосомы в косметике: как «доставить» крем в самые глубокие слои кожи
Marie Claire
2024-09-21T11:00:25Z
В США одобрена первая назальная вакцина против гриппа: детали
Comments UA
2024-09-21T10:15:55Z
Ученые спустя 5 лет нашли эпицентр распространения COVID-19: названы все "подозреваемые"
UAToday
2024-09-21T09:06:27Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
Украина привела доказательства причастности России к удару по миссии Красного Креста
Апостроф
2024-09-21T12:09:31Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
В Харькове россияне попали в многоэтажку
Корреспондент
2024-09-21T20:42:40Z
В Минприроды обновили информацию о загрязнении воды в Сейме и Десне
Апостроф
2024-09-21T20:21:57Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Устали от неудач и пошли в обход: как ВС РФ продвигаются к Курахово, — DeepState
Фокус
2024-09-20T15:43:18Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
Украинцы за восемь месяцев ввезли в страну почти триста тысяч автомобилей
ZN UA
2024-09-21T18:33:40Z
Юные жеребцы и мощные авто - слабости Мадонны: роскошный Jaguar поп-дивы выставлен на продажу
Знай
2024-09-21T15:51:03Z
В Украине работает шеринг автогражданки для водителей, сообщил hotline finance
Корреспондент
2024-09-20T13:15:09Z
Заброшенные раритеты: в Украине обнаружили коллекцию винтажных Mercedes и Cadillac
Фокус
2024-09-20T13:06:15Z
Харьковские рекордсмены: история уникальных украинских спорткаров ХАДИ
Фокус
2024-09-20T12:06:18Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
"Будут сидеть без света по 16 часов в сутки": эксперт ответил, в каких городах зимой ситуация будет самой тяжелой
TSN
2024-09-08T10:54:08Z
Какие документы подавать для оформления субсидии на зиму: ПФУ напомнил правила
Знай
2024-09-21T19:12:26Z
Клиента "ПриватБанка" заставили ждать месяцами возврата денег: "Это уже не первый случай"
Политека
2024-09-21T19:03:23Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
"Ледниковый период холодной войны": AMD больше не интересует рынок игровых ПК и ноутбуков
GameMag
2024-09-21T19:33:54Z
Свирепый мамонт, голодные крокодилы и Хоумлендер: у Mortal Kombat 1 "жирное" DLC, яркое видео
Знай
2024-09-21T18:51:21Z
Инсайдеры: Final Fantasy XVI скоро выйдет на Xbox Series X|S, некоторые анонсы по серии ожидаются на TGS 2024
GameMag
2024-09-21T16:03:51Z
BioWare может позволить фанатам создать персонажа для Dragon Age: The Veilguard до релиза игры — идея ей нравится
GameMag
2024-09-21T15:15:27Z
На YouTube появился новый вид рекламы - в момент, когда пользователь ставит видео на паузу
ZN UA
2024-09-21T15:09:09Z
Инсайдер: AMD хотела производить чипы для Nintendo Switch 2, но не смогла выполнить требования по энергопотреблению
GameMag
2024-09-21T14:49:30Z