/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F9d88aae7de74bf1acb356c52742ecfc4.jpg)
Що таке нітритна сіль: використання, особливості
Часто у рецептах сиров'яленої ковбачи чи м'яса трапляється нітритна сіль. Що це таке, в чому її відмінність від звичайної кухонної солі — читайте в матеріалі ТСН.ua.
Нітритна сіль — це продукт, який запобігає чи сповільнює псування їжі бактеріями або грибками. Вона містить в собі хлорид натрію (кухонну сіль) та нітриту натрію. Нітритна сіль використовується для приготування в'яленого м'яса чи ковбас (шинка, пастрома, бекон, солонина тощо).
Нітритну сіль в різні рецепти додають для запобіганню ботулізму. Проте на думку консультативного комітету Великої Британії з мікробіологічної безпеки харчових продуктів, нітрити не так вже і потрібні для запобіганню росту бактерії C. botulinum чи збільшенню терміну придатності природукту.
Нітритні солі присутні в деяких овочах. Нітрит натрію також використовують в кулінарії як харчовий консервант, особливо, коли готують різні рибні чи м'ясні в'ялені страви. Там він виступая як антибактеріальний засіб.
Нітритна сіль для м'яса: використання
Додавання нітритної солі до м'яса чи риби у процесі приготування сиров'ялених продуктів має ряд переваг:
- запобігання розмноженню бактерій;
- подовження термінів зберігання продуктів;
- м'ясо стає менш чутливим до температури і не втрачає колір (довше зберігає свіжий і привабливий зовнішній вигляд).
Як визначити дозування нітритної солі? Тут все залежить від загальної ваги конкретного продукту, тому важливо дотримуватися рецепту. Справа в тому, що нітрит — це токсична речовина, якщо вживати його у великих кількостях.
Варто також звернути увагу: ця сіль не підходить для соління страв, які подаються безпосередньо до столу (суп, салат тощо). Її можна використовувати лише для засолювання м'яса, риби.
Читайте також:
- Використання солі на грядках з помідорами: хитрість, яку знають досвідчені городники
- Використання солі в побуті: три нестандартні способи