MY.UAНовини
Тільки якщо є рецепт? Все, що треба знати про нові аптечні правила
Тільки якщо є рецепт? Все, що треба знати про нові аптечні правила

Тільки якщо є рецепт? Все, що треба знати про нові аптечні правила

Після того, як Міністерство охорони здоров’я оголосило, що з 1 квітня запроваджуються електронні рецепти на ліки (так звані е-рецепти, на додачу до паперових), «раптово виявилося», що низка медпрепаратів, які українці звикли купувати без рецептів, взагалі-то є рецептурними і не мали би і раніше бути у вільному продажу»

Будь ласка, читайте текст після реклами

«Зауважимо, що до цього переліку належать також антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для регулювання артеріального тиску, серцевих хвороб та інші. Важливо, що ряд деяких звичних для нас ліків проти болю, кашлю чи заспокійливі також можуть належати до препаратів, відпуск яких повинен здійснюватися виключно за рецептом лікаря», – йдеться у релізі Міністерства від 9 лютого 2022 року під заголовком «МОЗ розширює електронний рецепт на всі рецептурні препарати».

У лютому цей реліз громадськість якось обійшла увагою. А от в останні дні березня, напередодні запровадження змін, у соцмережах стали з’являтися переліки рецептурних ліків, які більше не продаватимуть без рецепту. Серед них, зокрема, популярні «німесіл» (протизапальне і жарознижуюче), «анальгін» (від головного болю), «постинор» (екстрене переривання вагітності), «каптопрес» (від тиску) тощо.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Ці дописи мали великий резонанс і спричинили хвилю обурення та паніки (востаннє таку лють рішення МОЗ викликали, мабуть, коли було ухвалено карантинні обмеження під час пандемії). 31 березня до аптек вишикувалися величезні черги: усі поспішали запастися ліками, поки це можна зробити без рецепту від лікаря. У багатьох аптеках ввечері не залишилося ні «анальгіна», ні «німесіла», ні «каптопреса», зникли з полиць «валідол» і «корвалол», розкупили усі антибіотики, які і до того аптеки не мали права відпускати без рецептів.

Водночас оголошення про продаж ліків стали з’являтися на популярних інтернет-майданчиках. Хоча, можливо, це просто жарт. Першоквітневий…

На сайтах оголошень вже можна знайти «здобуті в бою» залишки омріяних дефіцитних ліків

«Главком» розбирався, що змінилося від сьогодні, як тепер купувати ліки, і чи змінилося взагалі щось.

Нові правила продажу ліків

В Україні розширюється використання електронних рецептів. Вони діятимуть на рівні з паперовими, щоби з часом повністю їх витіснити. Головна перевага е-рецепту у тому, що пацієнту, наприклад, із хронічною хворобою, не обов’язково буде кожного разу приходити до лікаря, щоби він виписав папірець – рецепт можна отримати в електронному форматі, у вигляді смс-ки з кодом. Тобто не обов’язково для цього мати смартфон.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Ті, хто роками купував, наприклад, ліки від тиску, резонно можуть заявити на це, що раніше їм взагалі ніякий рецепт потрібен не був. Але МОЗ твердо стоїть на своєму – безконтрольний, себто безрецептурний прийом ліків час припиняти, бо українці таким чином завдають значної шкоди своєму здоров’ю.

До речі, е-рецепт не є чимось абсолютно новим для українських реалій – його вже виписують, зокрема, на антибіотики. Тепер же, наказом від 15 березня 2023 року, Міністерство охорони здоров’я ввело доступ до електронного рецепта на всі рецептурні препарати – загалом це близько 60% від усіх ліків, що продаються в Україні. Такий крок має посилити контроль держави в особі Держлікслужби над продажем зазначених препаратів.

Як отримати електронний рецепт на ліки

Щоби отримати рецепт, треба бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) через українську онлайн-платформу для лікарів та пацієнтів Helsi.me. Там ви можете обрати собі сімейного лікаря і укласти із ним договір, якщо досі цього не зробили. Він виписуватиме вам ліки.

Якщо ви не є користувачем платформи Helsi.me, або не можете нею зараз користуватися, зареєструвати вас у ЕСОЗ і виписати рецепт на ліки (електронний або на папері) може будь-який профільний лікар, до якого ви звернетеся. У тому числі – приватний.

Термін дії електронного рецепта – 30 днів. У разі тривалого лікування новий рецепт ви можете отримати вже у форматі смс.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Що робити з е-рецептом

Алгоритм, як пояснюють у МОЗ, наступний.

  1. Е-рецепт буде складатися з 16-значного номеру та чотиризначного коду підтвердження. Ці номер та код треба буде повідомити працівнику аптеки. У рецепті лікар вказує не конкретний препарат, а активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийому ліків
  2. Фармацевт має запропонувати пацієнту наявні лікарські засоби на вибір – спочатку безоплатні, а потім ті, що з доплатою (якщо аптека бере участь у програмі «Доступні ліки»).
  3. Після того, як препарат придбано, фармацевт накладає електронний підпис і гасить рецепт. Погашати е-рецепт можна й частково, тобто придбати меншу кількість ліків, ніж прописав лікар.
  4. В аптеках у зоні бойових дій рецептурні ліки (за винятком деяких категорій на кшталт наркотичних) можуть відпускати і далі без рецепта. Для військових адміністрацій, підрозділів ЗСУ, а також волонтерських та благодійних організацій передбачений особливий порядок закупівель медикаментів. Вони можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу гуртово безпосередньо у дистриб’юторів, і для цього не потрібний рецепт. 

Що має продаватися за рецептом, але ми звикли купувати без

Не мають продаватися без рецепта протисудомні препарати, гормональні, деякі знеболювальні тощо.

«До рецептурних лікарських засобів належать протисудомні, препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигістамінні. Низка звичних ліків, зокрема знеболювальних чи протизастудних, також можуть належати до рецептурних препаратів. Це залежить від складу препарату, дозування, лікарської форми», – каже експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з організації та управління фармацією Неля Бик.

Читайте також: Перелік лікарських засобів, на які з 1 квітня потрібен рецепт

Рецептурними є сечогінні «фуросемід» та «діакарб», препарати, що містять кодеїн і ліки на основі сальбутамолу (використовуються від кашлю та для інгаляцій), популярні засоби для зниження тиску («каптоприл», «каптопрес», «бісопролол»).

Деякі медичні препарати продаватимуться без рецепта, але тільки у маленьких упаковках. Зокрема «анальгін» можна буде купити без «санкції» лікаря, але тільки один блістер з 10 таблетками. «Корвалол» та «валокардин» – у баночках менше 50 мл. Такі знайомі всім «сердечникам» засоби для розрідження крові як «магнікор» та «кардіомагніл» без рецепту також можна буде придбати лише у малих упаковках. Упаковка на 100 таблеток – тільки за рецептом.

Усі ліки в ампулах, зокрема «анальгін», «спазмалгон», «но-шпа» – тільки за рецептом.

Гормональні препарати також не можна продавати без рецепту, що викликало обурення, зокрема, в ЛГБТ-спільноті, адже транс-персони нерідко усе життя – на гормональній терапії.

Українки обурюються, що без рецепту не продаватимуть «постинор». Це препарат для екстреного переривання вагітності і високу ефективність він має, якщо встигнути прийняти його протягом перших 24 годин.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Не мають тепер продавати без рецепту і звичайний етиловий спирт. Можна купити тільки маленький флакончик мурашиного спирту (етиловий спирт з мурашиною кислотою, використовується при суглобовому та м'язовому болю).

Міністр наполягає: все це – не зрада, а перемога

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко намагається втокмачити розгніваним українцям, що все це – для їхньої ж користі.

«Контроль обігу рецептурних ліків є дуже важливим, – пояснює аптечні новації Ляшко. – Їх прийом має супроводжуватися пильним наглядом лікаря, оскільки передбачає підвищений ризик виникнення серйозних побічних ефектів, складний спосіб застосування (наприклад, ін’єкції), або може викликати залежність чи нести ризик зловживання. Впевнений, що лікарі підтвердять, наскільки катастрофічними є наслідки самолікування і скільки звернень фіксується саме з цієї причини. Ліки – це не цукерки, а серйозні активні речовини, які без належного лікарського контролю можуть завдати шкоди життю та здоровʼю людини».

Опоненти ж міністра наполягають, що рішення МОЗ створює купу проблем, адже лікарі і так перенавантажені, а на час повітряних тривог медичні заклади закриті.

Розуміючи резонанс навколо свого рішення, МОЗ підготував роз’яснення, які у міністерстві оформили як «викриття міфів». Щоправда, більше це скидається на повторення мантр, ніж на спробу щось пояснити. Так, у відомстві вкотре повторили, що відпуск рецептурних ліків завжди мав здійснюватися за призначенням лікаря, а з квітня лише додається додатковий інструмент – е-рецепт.

МОЗ підкреслює, що не змінює правила відпуску лікарських засобів (але в аптеках кажуть, що все, що за рецептом, з 1 квітня продаватимуть тільки за рецептом), і відправляє до фармацевтів, які можуть порадити безрецептурні аналоги.

Назви безрецептурних ліків самостійно можна знайти у «Переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів».

Найцікавішим вийшло спростування «міфу» про те, що до лікаря дуже складно записатися, бо він дуже зайнятий. У міністерстві радять, у разі погіршення самопочуття, обовʼязково… звернутися до лікаря.

Чи готові аптеки до е-рецептів

Підготовка до забезпечення електронної інформаційної взаємодії між Держреєстром лікарських засобів та іншими державними електронними інформаційними ресурсами, зокрема, електронною системою охорони здоров’я, тривала ще з минулого року. Наразі ж вона фіналізується і всі суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі ліками, отримали зобов’язання підключитися до електронної системи.

«Із запровадженням е-рецепту фактично ситуація з продажем ліків не змінюється, точно не погіршується, – запевняє «Главком» членкиня парламентського комітету з охорони здоров’я Ольга Стефанишина. – Цей інструмент є додатковою опцією для пацієнтів, яка навпаки спростить відпуск ліків. Наразі спостерігаються черги в аптеках за ліками, та ця істерія штучна».

Будь ласка, читайте текст після реклами

Питання у тому, як швидко всі підлаштуються до нових правил. На те, що у фармацевтів можуть виникнути складнощі, вказує анонс вебінару «Е-рецепти – сучасна реальність фармацевтів», на якому навчають, як стати «гуру з е-рецепта».

При цьому у МОЗ уникають конкретики, як саме знайти підхід до аптек, які торгували і торгуватимуть ліками без рецептів.

«Тут питання лежить у спільній площині відповідальності і держави загалом, і лікаря, фармацевта та пацієнта», – пафосно коментує «Главкому» заступниця голови МОЗ Марія Карчевич. Вона зауважує, що ще з серпня минулого року проводиться моніторинг та інформаційно-роз'яснювальна робота з аптечними закладами щодо нововведень та важливості дотримання правил відпуску рецептурних ліків за е-рецептом. А далі вже справа за Держлікслужбою, яка може здійснювати відповідні перевірки, якщо отримує скарги від пацієнтів щодо порушення порядку реалізації ліків.

 «Всього в Україні виписано понад 55 млн електронних рецептів, з них понад 700 тис. – на антибіотики та понад 21 тис. – на наркотичні (психотропні) ліки. Це підтверджує ефективність такого інструменту як для пацієнтів, так і для медичних працівників», – додає Марія Карчевич.

У той же час, як розповіли «Главкому», наприклад, в одній з аптек міста Хмельницький, відпускати ліки за е-рецептами з 1 квітня вони не зможуть, бо ще не мають відповідної програми.

Чи справді щось зміниться у правилах продажу ліків

Це звучить банально, але – покаже час. Якщо МОЗ нічого не змінив у правилах продажу рецептурних препаратів, крім запровадження е-рецепта, то що заважатиме аптекам продавати ліки як раніше: направо-наліво? У країні – війна, аптек – тисячі, всі не проконтролюєш, а штрафи за порушення не такі й великі: від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

До того ж, не втратила чинність ухвалена 7 травня 2022 року постанова Кабміну №542, якою фактично скасовується рецептурний продаж ліків у період дії воєнного стану.

Пункт третій цієї постанови повідомляє нам, що «відпуск рецептурних лікарських засобів (крім лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою № 3, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом, за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією».

Тож цілком можливо, що після кількох тижнів невизначеності та промацування ситуації все потроху почне відкочуватися назад. 

Павло Вуєць, «Главком»

Будь ласка, читайте текст після реклами
Читайте також:
  • Перелік лікарських засобів, на які з 1 квітня потрібен рецепт: деталі
  • Міфи та правда про електронні рецепти. Як українці купуватимуть ліки
  • «Контроль обігу рецептурних ліків є важливим». МОЗ відреагував на скандал
  • Популярні ліки тільки за електронним рецептом: чому українці обурені
  • У Києві почався аптечний ажіотаж (фото)
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
31-річний син Дмитра Коляденка одружився та вперше розповів про свою обраницю
TSN
2024-10-01T22:00:35Z
За видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва: Роман Балаян став лавреатом Державної премії ім. Олександра Довженка
Детектор М
2024-10-01T21:43:08Z
Намагались попередити: як відомі артисти натякали на злочини Diddy у своїх хітах
24tv
2024-10-01T20:30:03Z
Джамала зізналася, куди витратить понад 400 тис. грн з Шевченківської премії
TSN
2024-10-01T19:51:02Z
Уся в синцях: Альбіна Джанабаєва ошелешила фанатів своїм виглядом
GlavRed
2024-10-01T19:27:37Z
Тіна Кароль закрутила роман із молодим бізнесменом - блогер
GlavRed
2024-10-01T19:27:16Z
Пилип Коляденко зізнався, що шість років живе із тривожним розладом
Комсомольская правда
2024-10-01T18:38:46Z
Розпочато девелопмент документального фільму «Хочу Жити»
Детектор М
2024-10-01T17:52:34Z
Фотопремія Rewilding Europe Award визначила п’ять найкращих знімків дикої природи
Детектор М
2024-10-01T17:49:05Z
Війна може затягнутися на роки: у Зеленського сказали, за яких умов
TSN
2024-10-01T22:24:26Z
Війна, день 951. Україна виготовить 1,5 мільйона дронів до кінця року
Football.ua
2024-10-01T22:10:59Z
Прикордонники помітили зміну активності російських диверсантів: що відбувається на кордоні з РФ
TSN
2024-10-01T22:00:20Z
Чи дійсно РФ захопила Вугледар: що кажуть самі військові
TSN
2024-10-01T22:00:14Z
Укрзалізниця відновила рух поїздів до Миколаєва та Херсона
УкраинФорм
2024-10-01T21:39:41Z
ЗС РФ розстріляли ще 16 українських військовополонених, — соцмережі
Фокус
2024-10-01T21:09:40Z
Як Україні переломити хід боїв: воїн сказав, чого потребують Сили оборони
24tv
2024-10-01T21:00:37Z
Карта бойових дій в Україні станом на 2 жовтня 2024 року
ГЛАВКОМ NET
2024-10-01T21:00:05Z
"Наказу про вихід не було": у 72 ОМБр заперечили повне захоплення Вугледара ворогом
24tv
2024-10-01T20:42:05Z
Небезпека криється у буденності: вчені попередили про новий смертельний тренд серед дітей
Фокус
2024-10-01T22:00:49Z
Сплеск смертельного вірусу: як вберегти себе та близьких
Знай
2024-10-01T20:51:31Z
Вчені фіксують зростання захворюваності на рак молочної залози
ГЛАВКОМ NET
2024-10-01T20:45:01Z
Школяр пройде із зав'язаними очима: тест на базові знання з медицини
GlavRed
2024-10-01T20:27:45Z
Чому виникають судоми під час сексу
24tv
2024-10-01T19:51:55Z
Не тільки влітку. Дерматологи пояснили, чому восени потрібно наносити сонцезахисний крем
Фокус
2024-10-01T19:30:34Z
До чого сниться людина з якою не спілкуєшся: дослідники з США дали відповідь
GlavRed
2024-10-01T18:27:20Z
Про цю хитрість не знають навіть досвідчені городники: навіщо закопувати на грядках стиглі помідори
TSN
2024-10-01T17:48:11Z
Хворіють дедалі молодші: вчені відзвітували про зростання кількості випадків смертельно небезпечної хвороби
Фокус
2024-10-01T17:45:50Z
Єврокомісар закликав країни ЄС накопичити запаси снарядів, щоби бути готовими до ймовірної війни
УкраинФорм
2024-09-23T15:00:59Z
"Це була помилка": Нетаньягу заявив, що Іран "поплатиться" за атаку на Ізраїль
24tv
2024-10-01T22:21:02Z
Поблизу Москви знайшли тіло "ексміністра" з "ЛНР": він міг накласти на себе руки
24tv
2024-10-01T22:06:41Z
У МВС назвали площу земель, потенційно забруднених вибухівкою
УкраинФорм
2024-10-01T22:01:27Z
Путін поклав око на 5 міст України: названо умови, за яких Росія посуне далі
TSN
2024-10-01T22:00:58Z
Пентагон не виключає нової атаки Ірану на Ізраїль
УкраинФорм
2024-10-01T21:58:09Z
Підполковник запасу ЦАХАЛ розповів, як Ізраїль відбивав масовану атаку Ірану
24tv
2024-10-01T21:36:42Z
Американські есмінці збили кілька ракет, які летіли на Ізраїль, — WP
Фокус
2024-10-01T21:36:03Z
Bloomberg: США очікують ракетну атаку Ірану на Ізраїль найближчим часом
Хвиля
2024-10-01T21:27:43Z
На ЗСУ чекає велика проблема: експерт розповів, що випускає оборонний завод в Іжевську
TSN
2024-10-01T22:00:20Z
Кейт Міддлтон розкритикували через відео про одужання
ГЛАВКОМ NET
2024-10-01T21:48:41Z
Святе місце не тільки для юдеїв, але і для мусульман: кадри атаки на старе місто Єрусалима
24tv
2024-10-01T21:36:51Z
Вручення повісток поштою: військова адвокатка розповіла, на що слід звернути увагу
Фокус
2024-10-01T21:36:27Z
День священномученика Кипріана та мучениці Юстини: історія та заборони
ZN UA
2024-10-01T21:31:29Z
"Гарячий вересень": Україна і РФ обмінялися ударами рекордної кількості БПЛА, — ЗМІ
Фокус
2024-10-01T21:21:44Z
Вітаємо всіх наших Героїв зі святом! Нехай усі ворожі снаряди летять повз, погода на фронті завжди буде гарною, а здоров'я не підводить!
FM-TV
2024-10-01T21:12:50Z
2 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
ГЛАВКОМ NET
2024-10-01T21:06:41Z
Україна може щороку виробляти 4 мільйони дронів, – Зеленський
24tv
2024-10-01T21:06:13Z
Японія дала Україні гранти на 2,5 мільярда гривень: на які напрямки скерували ці гроші
24tv
2024-10-01T20:15:33Z
Експорт IT-послуг впав до найнижчого рівня з початку повномасштабної війни
Хвиля
2024-10-01T20:06:10Z
Україна націоналізувала шість компаній, які контролював російський олігарх
УкраинФорм
2024-10-01T19:57:01Z
Французько-німецький конгломерат KNDS створює підприємство в Україні для підтримки ЗСУ
iPress
2024-10-01T19:14:43Z
Українську копійку продали дорожче ста тисяч гривень: що в ній особливого
Знай
2024-10-01T18:21:45Z
Нові обмеження на перекази, пдіищення податків і не тільки: українців чекають зміни з 1 жовтня
Политека
2024-10-01T18:00:25Z
Boeing розглядає можливість розміщення нових акцій, щоб залучити $10 мільярдів - Bloomberg
УкраинФорм
2024-10-01T17:46:11Z
Локалізація оборонного виробництва може додати 3,5% до ВВП України - Свириденко
УкраинФорм
2024-10-01T17:43:15Z
НКРЕКП підвищує граничні ціни на електрику
360ua.news
2024-10-01T17:33:51Z
Онлайн-трансляція матчу Шахтар – Аталанта в Лізі чемпіонів 2024-2025
24tv
2024-10-01T21:24:52Z
Гранди знущаються над аутсайдерами: результати матчів Ліги чемпіонів за 1 жовтня
24tv
2024-10-01T21:09:50Z
Ліга чемпіонів. Розгромні перемоги «Боруссії», «Барселони», «Інтера», «Ман Сіті»
УкраинФорм
2024-10-01T20:57:01Z
За крок до фіналу чемпіонату світу з футзалу: онлайн-трансляція матчу Україна – Бразилія
24tv
2024-10-01T20:24:17Z
Юлія Стародубцева зіграє з чемпіонкою US-Open в 1/4 фіналу турніру WTA у Пекині
УкраинФорм
2024-10-01T20:18:02Z
Магучіх опублікувала зворушливе відео з візиту до поранених бійців у День захисників України
24tv
2024-10-01T19:51:25Z
Ле Норман отримав травму голови із субдуральною гематомою в матчі проти Реала
Football.ua
2024-10-01T18:27:35Z
Ера Роналду добігає кінця: легендарний португалець зробив сумну заяву
24tv
2024-10-01T18:03:57Z
Шахтар – Аталанта: де та коли дивитись матч "гірників" у оновленій Лізі чемпіонів
24tv
2024-10-01T17:48:29Z
Після удару «Шахедів» на Сумщині знеструмлені кілька громад
УкраинФорм
2024-10-01T22:24:18Z
У Сумах пролунали вибухи: що відомо
TSN
2024-10-01T22:00:58Z
Контррозвідка затримала кілера ФСБ, який намагався вбити посадовця в Запоріжжі
УкраинФорм
2024-10-01T20:51:44Z
У Тель-Авіві сталася стрілянина: є поранені
1News
2024-10-01T20:06:27Z
Теракт у Тель-Авіві: двоє невідомих влаштували бійню у трамваї
TSN
2024-10-01T19:51:35Z
"Шахеди" залітають в повітряний простір України: де оголошено тривогу
24tv
2024-10-01T19:18:07Z
Інтернет-шахрай ошукав жінку на 23 тисячі гривень
InternetUA
2024-10-01T19:14:46Z
Відома журналістка потрапила в ДТП і показала наслідки: "В'їхала велика фура"
TSN
2024-10-01T18:27:23Z
Затримали і тримали тиждень: на Одещині чоловіка вивільнили з ТЦК рішенням суду
Фокус
2024-10-01T17:45:49Z
Допоможе отримати хороший урожай наступного року: п'ять способів використовувати опале листя на городі та в саду
Политека
2024-10-01T22:01:41Z
День ангела 2 жовтня: кого та як вітати з іменинами
TSN
2024-10-01T22:00:48Z
Ваші діти забудуть про газовані напої: рецепт знаменитого арабського лимонаду
24tv
2024-10-01T21:00:23Z
Як правильно посадити цибулю на зиму: сім сортів високої врожайності. які стійкі до морозів
Политека
2024-10-01T20:30:22Z
Рецепт домашнього "Наполеона" від переможниці "Мастер Шеф": торт виходить дуже смачним
Политека
2024-10-01T20:01:29Z
Поруч з вами маніпулятор: 6 яскравих ознак, які вказують на це
24tv
2024-10-01T20:00:26Z
Буде пухким та ніжним як повітря: готуємо ідеальний сирник
24tv
2024-10-01T19:45:18Z
Як правильно підготувати троянди до зими, щоб улітку вони цвіли пишніше: секрети досвідчених садівників
Политека
2024-10-01T19:39:47Z
Запах осені: як власноруч зробити спрей для дому
24tv
2024-10-01T19:00:48Z
Власник TikTok планує створити нову модель штучного інтелекту
Хвиля
2024-10-01T22:09:34Z
Вчені розвінчують міф про павукові яйця в бананах
ГЛАВКОМ NET
2024-10-01T22:00:42Z
У кіберполіції розповіли про ознаки злому смартфона
InternetUA
2024-10-01T21:05:54Z
Нова функція в WhatsApp стане корисною для людей похилого віку та пенсіонерів
InternetUA
2024-10-01T20:25:16Z
Telegram допомагає спецслужбам розкривати справи. WSJ повідомила деталі
ГЛАВКОМ NET
2024-10-01T20:00:38Z
Астрономи виявили нову екзопланету
360ua.news
2024-10-01T19:13:13Z
За оновлення безпеки Windows 10 незабаром доведеться платити
InternetUA
2024-10-01T19:02:45Z
Telegram не працює в Україні: що відомо про збій 1 жовтня
InternetUA
2024-10-01T19:00:54Z
Представлений бюджетний смартфон Infinix Smart 9
Portaltele
2024-10-01T18:27:37Z
Новий африканський самохідний міномет: панцерник з 120-мм мінометом від турецької Aselsan
InternetUA
2024-10-01T19:57:24Z
Mitsubishi презентували потужний 300-сильний кросовер із витратою 0,8 л на 100 км
Фокус
2024-10-01T19:57:18Z
Тисячі українських водіїв ризикують стати пішоходами через одну деталь
Хвиля
2024-10-01T19:33:27Z
Як в Україні стартувало виробництво автобусів марки “Еталон”
AutoCentre
2024-10-01T19:16:37Z
Ціна 33 000 євро і запас ходу 560 км: Skoda показала електричного наступника Karoq
Фокус
2024-10-01T18:45:39Z
На Old Car Land показали раритетні військові автомобілі та бронетехніку
AutoCentre
2024-10-01T17:04:52Z
Акція «Осінь в ритмі Chery»: автомобілі Chery доступні зі знижками
AutoCentre
2024-10-01T16:10:15Z
VW Golf GTI надійшли до поліції ПАР
AutoCentre
2024-10-01T15:01:52Z
В Україні стартували продажі оновленої версії популярного кросовера Dashing
AutoCentre
2024-10-01T15:01:05Z