Фарбування яєць на Великдень є стародавньою традицією, яка має безліч різних інтерпретацій та походжень.
Одним зі значень цієї традиції є символіка яєць як елемента відродження та нового життя. У християнській вірі яйце символізує воскресіння та відродження, що свідчить про перемогу життя над смертю.
Сучасні господині мають безліч варіантів, як пофарбувати яйця: , чаю каркаде чи у вині. Крім того, в магазині можна купити штучний барвник будь-якого кольору.
Однак більшість довіряє старому перевіреному методу — фарбуванню яєць у цибулевому лушпинні.
Як пофарбувати яйця у цибулевому лушпинні на Великдень 2023, читайте в матеріалі Фактів ICTV.
Яйця в цибулевому лушпинні – швидкий спосіб
Для фарбування яєць на Великдень, вам знадобиться:
- 10-15 цибулин;
- вода;
- яйця – 12 шт.
Спершу підготуйте лушпиння: для цього очистіть цибулини. Для фарбування використовуйте лушпиння і білої, і червоної цибулі. Так яйця матимуть гарний колір.
Готове лушпиння покладіть в каструлю та залийте водою. Залиште його у воді на кілька годин.
Тепер поставте каструлю на вогонь та доведіть воду з лушпинням до кипіння. Варити цибулиння потрібно на повільному вогні до 60 хв (чим довше вариться, тим більш насиченим вийде колір крашанки).
Поки вариться лушпиння ретельно огляньте кожне яйце – вони мають бути цілими. Коли лушпиння приготується, залиште відвар охолонути до кімнатної температури.
Тепер у каструлю з відваром додайте столову ложку солі та ретельно перемішайте, опустіть туди яйця. Переставте каструлю на вогонь та починайте варити яйця в лушпинні.
Щоб майбутні крашанки набули необхідного кольору, варіть яйця не менше 10-12 хвилин. Поки варяться яйця, налийте в миску холодної води та чекайте приготування крашанок.
Готові яйця опустіть в холодну воду на 5-7 хв. Потім протріть паперовим рушником. Аби крашанки поблискували, можна натерти їх олією!
Як пофарбувати яйця в цибулевому лушпинні з візерунком
За допомогою листочка улюбленої зелені або заздалегідь підготовленого трафарету можна пофарбувати дуже красиві та оригінальні крашанки.
Аби зробити крашанки з візерунком, вам необхідно:
- Ретельно оглянути та помити кожне яйце з содою.
- Почистити 7-10 цибулин, а лушпиння перекласти в каструлю. Додати 1,5 л води та 1 ч. л оцту для насиченого кольору.
- Поставити каструлю з лушпинням на вогонь та варити на повільному вогні 25-30 хв.
- Поки готується цибулиння, покласти на кожне куряче яйце по листочку зелені та акуратно розправити.
- Щільно загорнути кожне яйце в марлю або бинт (ще можна використати старі капронові колготки), зав’язати кінці нитками, а зайву тканину відрізати.
- У киплячий відвар опустити підготовлені яйця.
- Варити крашанки 15 хв на маленькому вогні.
- По закінченню часу, дістати крашанки з відвару та покласти в холодну воду.
Коли крашанки повністю охолонуть, розвʼяжіть нитку, зніміть марлю та гілочку зелені. Натріть крашанки олією.