Здорова печінка є головною складовою довголіття, бо орган виконує безліч важливих функцій в організмі та бере участь більш ніж у 500 процесах.
Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла на своїй сторінці у Facebook про те, що впливає на здоров'я печінки та які продукти слід вживати для її належного функціонування.
Нашій печінці потрібен якісний "будівельний матеріал" - білок, що дозволяє їй виробляти ферменти та білки, необхідні для здійснення процесів детоксикації та нормального обміну речовин.
Недостатнє споживання білка призводить до накопичення жиру в клітинах печінки (жирова дистрофія), занепаду клітин печінки та пошкодження мітохондрій.
Недостатнє споживання білка уповільнює утворення жовчі, сприяє збільшенню синтезу холестерину та густоти жовчі, що збільшує ризик утворення каменів у жовчному міхурі.
Для повноцінної детоксикації печінки потрібні вуглеводи — овочі, ягоди, гриби, каші. Клітковина у цих продуктах допомагає печінці виконувати свої функції. Також важливим компонентом здоров'я печінки є жири.
Печінці потрібні рослинні антиоксиданти, які містяться в ягодах чорниці, чорної смородини, малині тощо. Корисні, крім цього, всі види капусти, рукола, редька, редис, листя гірчиці та паростки брокколі.
А ще не варто забувати про воду. Її треба пити багато протягом дня.