/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fea3fdacce6b0ebdbe4e5c1f34801b197.jpg)
У Мінекономіки пояснили, чому обмежили експорт цукру
Українські експортери вже майже на 100% використали потенціал експорту цукру, який закладався в прогнозний баланс на 2022/23 МР, тому задля уникнення дефіциту цього продукту в літньо-осінній період уряд з 5 червня до 15 вересня запроваджує обмеження на його експорт.
Відповідну постанову було ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України 30 травня 2023 року, говориться у повідомленні Міністерства економіки України.
Зазначається, що на кінець минулого тижня, за даними митниці, було експортовано більше 350 тис. т цукру та цукровмісної продукції, що складає 95% від прогнозу експорту на 2022/23 МР. З урахуванням цих темпів потенційний обсяг експорту вже використано майже на 100%.
«Влітку в Україні зростає споживання цукру, тому, щоб уникнути виникнення дефіциту і росту цін на внутрішньому ринку в цей період, уряд тимчасово припиняє квотування експорту цієї продукції», — пояснюють у Мінекономіки.
Уточнюється, що пропозиція внутрішнього ринку в 2022/23 МР з урахуванням виробництва в 1285 тис. т цукру та перехідних залишків, за експертною оцінкою, складає 1776 тис. т. Для забезпечення потреб внутрішнього споживання прогнозується використати 1010 тис. т. А експорт цукру в цей же період прогнозується на рівні 370 тис. т.