MY.UAНовини
Термінова евакуація, підняття води на понад 3 м і реакція світу: все, що відомо про підрив Каховської ГЕС
Термінова евакуація, підняття води на понад 3 м і реакція світу: все, що відомо про підрив Каховської ГЕС

Термінова евакуація, підняття води на понад 3 м і реакція світу: все, що відомо про підрив Каховської ГЕС

У ніч з 5 на 6 червня російські війська підірвали Каховську гідроелектростанцію. Українська сторона вже заявила, що є докази навмисного руйнування дамби. Попри страх РФ і спроби зупинити контрнаступ ЗСУ, в Офісі президента запевняють, що спричинена гуманітарна та екологічна катастрофа не зможе зупинити плани ЗСУ. І навіть більше, президент Володимир Зеленський стверджує, що Сили оборони України готові до подальших дій.

Факти ICTV зібрали все, що відомо про руйнування Каховської ГЕС. Реакція України, світу, які є докази підриву, як діяла РФ, скільки населених пунктів затопить, як триває евакуація, які будуть наслідки для Херсонської області та Криму – далі у матеріалі.

РФ здійснила новий цинічний воєнний злочин, є докази

Російська Федерація підірвала Каховську ГЕС, щоб спровокувати раніше небачену катастрофу на території України. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав руйнування дамби жахливим воєнним злочином. На його думку, це найбільша техногенна катастрофа в Європі за останні десятиліття.

Президент України розповів про головний висновок – підрив був навмисним, але ворог діяв хаотично, допустивши затоплення власної техніки.

Проте він запевняє, що це не вплине на спроможність України звільнити власні території. Таку ж думку висловлюють заступниця міністра оборони Ганна Маляр та представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

Згідно з попередніми висновками, фахівці не бачать причин думати, що Каховська дамба могла самостійно зруйнуватися. Відповідаючи на запитання, чи є докази підриву, тому що дамба могла бути пошкоджена раніше і не витримати, Юсов сказав, що сценарії можуть бути різними.

– Але висновки попередні: фахівці не бачать причин думати, що дамба “втомилася”. Є й інші чинники. Так. Була задіяна вибухівка, – стверджує представник ГУР.

США мають розвідувальні дані, що РФ здійснила підрив

Президент Зеленський провів екстрене засідання Ради Національної безпеки та оборони, під час якого погодили комплекс міжнародних заходів щодо врегулювання ситуації. Зокрема, звернення до Міжнародного кримінального суду, адже дії російських військових порушують положення Женевської конвенції.

Уряд Сполучених Штатів Америки має розвідувальні дані, які схиляються до того, що саме Росія винна в тому, що зруйнована дамба в Україні. Адміністрація президента Джо Байдена працює над тим, щоб розсекретити частину розвідданих. У Білому домі планують оприлюднити ці відомості після розслідування.

Мотиви вибуху все ще встановлюються, але обвал, ймовірно, ускладнить українським силам переправу через річку Дніпро. Також це спровокувало складну гуманітарну проблему, стверджують американські чиновники.

Глава Дитячого фонду ООН Кетрін Рассел назвала руйнування Каховської дамби ще одним ударом по благополуччю дітей України.

– Збиток і подальша повінь змусили тисячі дітей поїхати зі своїх домівок, залишили їх без доступу до безпечної води та електроенергії. Правила війни зрозумілі. Діти, їхні основні потреби, інфраструктура повинні бути захищені завжди, – заявила вона.

Команди ЮНІСЕФ відреагували на гуманітарну трагедію, надали воду та каналізацію, а також підтримку дітей у спеціальних центрах у місцях транзиту.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав підрив дамби Каховської ГЕС обурливим актом, який іще раз демонструє жорстокість війни РФ в Україні.

– Руйнування Каховської ГЕС сьогодні піддає ризику тисячі мирних жителів і завдає серйозної шкоди довкіллю. Це обурливий акт, який іще раз демонструє жорстокість війни РФ в Україні, – вважає він.

Голова Європейської ради Шарль Мішель шокований підривом російськими окупантами дамби Каховської гідроелектростанції в Херсонській області. Він назвав це воєнним злочином.

– Шокований безпрецедентною атакою на дамбу в Новій Каховці. Знищення цивільної інфраструктури однозначно кваліфікується як воєнний злочин. Ми притягатимемо до відповідальності Росію та її маріонеток, – стверджує він.

Шарль Мішель повідомив, що це питання буде порушено на Єврораді в червні, а також буде запропоновано додаткову допомогу затопленим районам.

В ООН же заявили, що не мають доступу до інформації для незалежної перевірки причин руйнування Каховської ГЕС.

– Сьогоднішня трагедія — ще один приклад жахливої ціни війни для людей. Це має бути припинено, — сказав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

РФ діяла хаотично

Головний висновок – підрив був навмисним, але ворог діяв хаотично, допустивши затоплення власної російської техніки. Проте підрив дамби не вплинув на спроможність України повернути тимчасово окуповані Москвою території, стверджує президент Володимир Зеленський.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр зазначає, що ЗСУ готові виконати всі поставлені перед ними завдання, щоб звільнити всю територію України. Вона запевняє, що, попри спричинену катастрофу, українські воїни готові до найголовнішої битви. З цієї причини запланований та довгоочікуваний контрнаступ відбудеться, згідно з планом.

Затоплені населені пункти, до деяких неможливо під’їхати

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що через підрив Каховської ГЕС рівень води піднявся вже на понад три метри. Щонайменше 1,5 тис. будинків підтоплено.

До низки населених пунктів ускладнений рух, а до деяких – взагалі неможливо під’їхати, щоб допомогти врятуватися мирним людям.

– Евакуація людей із підтоплених населених пунктів. Рівень води піднявся вже більш ніж на три метри. Близько 1,5 тис. будинків підтоплено, – сказав він.

Які будуть наслідки для Півдня України

Наслідки руйнації можуть бути катастрофічними. Через черговий злочин російських терористів у зоні підтоплення опинилися понад 80 населених пунктів.

Підрив Каховської ГЕС, ймовірно, затопить приблизно 27 дошкільних навчальних закладів, 15 шкіл, шість закладів професійно-технічної та 15 закладів вищої освіти, дві наукові установи НАН України. Таку інформацію наводить Міністерство освіти і науки України.

На жаль, кількість руйнувань, можливо, збільшиться. Частина цих закладів розташована на тимчасово окупованих територіях, наголошують у МОН. Попри те, що Росія боялась контрнаступу та хотіла нашкодити Україні, московські війська теж відчують наслідки екологічної катастрофи.

Очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що ситуація з евакуацією наразі контрольована. Всього евакуйовано понад 1,3 тис. людей. Серед них є люди, які потребують особливого догляду. Так, Вінницька та Хмельницька області приймуть та розмістять маломобільних осіб.

Всім евакуйованим обіцяють виплатити фінансову допомогу в розмірі 2 тис. грн на дорослого, 3 тис. грн на дітей віком до 18 років й осіб з інвалідністю, також низку інших передбачених державою соціальних виплат.

Фото: ДСНС

Важливим є питання надання гуманітарної допомоги та доставлення питної води на постраждалі території. Задля розв’язання цих питань у межах роботи Координаційного штабу з питань проведення обов’язкової евакуації населення вдалося об’єднати міжнародних донорів та гуманітарних операторів. Представники штабу запевнили, що забезпечать необхідний обсяг питної води та буріння свердловин.

Загроза для Запорізької АЕС та ядерна небезпека

Попри поступове зниження рівня води, прямої загрози для окупованої Запорізької атомної електростанції поки немає. Експерти Енергоатому постійно моніторять ситуацію, стверджують у Міністерстві енергетики України.

Водночас через підрив дамби є ризики підтоплення енергооб’єктів у Херсонській області, зокрема, Херсонської ТЕЦ. Через підтоплення в Херсоні вже знеструмлено майже 12 тис. споживачів у Корабельному районі, можливі проблеми з водопостачанням. Водночас готуються превентивні антикризові заходи.

В Укренерго нагадали, що Каховська ГЕС з перших днів агресії була окупована і замінована російськими військами. З нею втрачено технологічний зв’язок, а видання потужності на підконтрольну територію України зі станції не здійснювалося.

У Міненерго та НЕК Укренерго запевняють, що підрив Каховської ГЕС безпосередньо не позначився на ситуації в енергосистемі країни, загрози стабільності електропостачання немає. Станом на 6 червня, виробленої електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів.

Херсонщина не зможе вирощувати продовольство

Одним зі страшних результатів вибуху Каховської ГЕС стануть виведені з роботи на довгі роки понад 20 тис. га сільгоспземель, на яких було зосереджено українське овочівництво. Про це заявив директор ТОВ Агроаналіз Вадим Дудка. Основний офіс компанії до війни був розташований у Каховці.

– Якщо раніше ми сподівалися, що на відновлення основного овочівничого регіону після його звільнення знадобиться близько трьох років, які було б витрачено на розмінування та відновлення матеріально-технічної бази сільгосппідприємств, то тепер можна сміливо казати, що мінімальний термін відбудовування – п’ять років, – спрогнозував він.

Він зазначив, що найсерйознішою проблемою регіону стане відновлення меліоративних земель. Ймовірно, найбільше постраждають фермерські господарства лівого берега Дніпра. Правобережжя також постраждає, проте менше, оскільки воно розташоване на височині.

Крим залишиться без прісної води

Підрив Каховської ГЕС – це катастрофа не лише для Херсонської області, а й для всього Півдня України, включно з Кримом.

Найбільший вплив спустошення Каховського водосховища матиме на забезпечення питною водою та загалом систему іригаційних каналів, повідомила постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

– Північно-Кримський та Каховський канали залишаться без доступу до води. До відновлення Каховської ГЕС вони не зможуть наповнюватися. Це означає, що лівобережжя Херсонщини, частково Запорізької області та Крим залишаться без дніпровської води, – зазначає вона.

На регіон чекає продовольча криза та збідніння населення, зайнятого в сільському господарстві, а також залежних від постачання води підприємств. Росія не думає про людей та наслідки. Херсонщина – це переважно сільськогосподарський регіон, де вирощування зернових та інших культур є основою економічного добробуту мешканців.

Фото: Pexels

Тепер справа життя багатьох жителів Півдня України опинилася під загрозою. Проте окупантам байдуже на регіон і місцевих мешканців.

Україна та світ обіцяють та вже готують конкретні кроки, щоб показати російських терористів за вторгнення, смерті мирних людей, спричинені катастрофи та все зло, що вчинила Москва.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
Трудно узнать: что случилось со звездой "Сватов" путинисткой Людмилой Артемьевой
GlavRed
2024-09-29T16:27:26Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
Известный украинский 54-летний актер дважды получил повестку
Comments UA
2024-09-29T19:57:13Z
В память о погибших в Бабьем Яру в Украине принимают выставку из Музея Холокоста в Вашингтоне
ZN UA
2024-09-29T18:07:33Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
Палочки вверх: скончалась легендарная актриса из "Гарри Поттера"
Знай
2024-09-27T18:06:56Z
Тепло и уютно: у каких российских брендов искать домашнюю одежду
Marie Claire
2024-09-29T09:26:49Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
"Война станет глубже и тяжелее в 2025-2026 годах": неутешительный прогноз Британии
GlavRed
2024-09-22T17:30:30Z
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
Спикер Палаты представителей требует увольнения посла Украины в США
ZN UA
2024-09-25T20:22:50Z
В ВРУ рассказали, когда рассмотрят законопроект, запрещающий мобилизацию до 25 лет
Фокус
2024-09-29T20:06:30Z
Израильская авиация нанесла удар по объектам хуситов в Йемене
ZN UA
2024-09-29T20:03:20Z
США волнует не наш план победы, а как выглядит поражение России
ГЛАВКОМ NET
2024-09-26T17:15:07Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
NYT: Фейковый Кулеба звонил сенатору США и спрашивал о дальнобойных ударах по России
Европейская правда
2024-09-26T11:18:39Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Как сохранить урожай свежих помидоров к зиме: основные правила
Политека
2024-09-28T03:22:28Z
6 признаков того, что ваш антивозрастной крем вреден для кожи
Marie Claire
2024-09-28T03:00:49Z
Простой тест, который поможет определить деменцию на ранней стадии
Marie Claire
2024-09-28T00:00:50Z
Наращивают мышцы и клетки мозга: ученые раскрыли новую пользу физических упражнений
Фокус
2024-09-29T19:06:53Z
Выживаемость повысилась на 52%: ученые проводят испытание нового лекарства от рака мозга
Фокус
2024-09-29T18:00:57Z
Как сохранить урожай овощей без холодильника: полезные советы для украинцев
Политека
2024-09-27T19:31:53Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Лишитесь прав за "бутерброд": какие продукты могут показать промилле на алкотестере даже у трезвых
Знай
2024-09-29T17:21:11Z
Ситуация очень печальная: синоптик рассказала, когда в Украине ждать дождей
Апостроф
2024-09-29T09:03:41Z
В Генштабе оценили ситуацию на фронте
Корреспондент
2024-09-29T16:06:46Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Счастливчики недели: три знака Зодиака, которым повезет с 30 сентября по 6 октября 2024 года
Фокус
2024-09-29T19:45:03Z
Россияне оккупировали село возле Покровска
Comments UA
2024-09-29T18:45:22Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
Если не хотите переплачивать: важное предупреждение от "Киевводоканала" и "Киевтеплоэнерго"
Знай
2024-09-29T10:06:19Z
"Город еще не захвачен": в Угледар пытаются прорваться российские ДРГ, — ОВА
Фокус
2024-09-25T15:27:55Z
Подсолнечное и сливочное масло: цены в супермаркетах бьют рекорды
Знай
2024-09-29T16:06:42Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Требовал 100 тыс. грн взятки: СБУ схватила топ-менеджера "Энергоатома"
Апостроф
2024-09-28T23:35:20Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Пенсионные выплаты с 1 октября: что изменится и кому добавят денег
Знай
2024-09-29T19:36:13Z
Последнюю заначку на еду: в Украине новый скачок цен на картофель, мясо и крупы
Знай
2024-09-29T18:06:14Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Нефтяные доходы РФ упали до минимума за восемь месяцев
Корреспондент
2024-09-24T17:12:58Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Средиземноморская сказка: самая красивая принцесса Греции выходит замуж — первые фото
Marie Claire
2024-09-28T09:36:23Z
Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
Знай
2024-09-25T02:03:35Z
Китай впервые вывел в море все свои авианосцы – СМИ
Корреспондент
2024-09-25T02:15:37Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
В Польше призвали вернуть украинских мужчин домой, и отправить на фронт
Знай
2024-09-29T20:12:36Z
В ГУР рассказали, как освобождение агрегатного завода в Волчанске поможет с контрнаступлением
ZN UA
2024-09-29T20:04:09Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
США объявили новый пакет военной помощи Украине: что в него вошло
ZN UA
2024-09-26T07:49:58Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
"Рома" с Довбиком одержала волевую победу в поединке чемпионата Италии
TSN
2024-09-29T17:33:23Z
"Собираюсь сделать это": Фьюри заявил, что нокаутирует Усика в реванше
ZN UA
2024-09-29T12:16:57Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Усик - об ударе от Фьюри: Возле меня летали какие-то аисты
Корреспондент
2024-09-16T09:30:33Z
Простой поход в супермаркет разрушил жизнь олимпийской чемпионке Мегган Петтипис
Знай
2024-09-29T12:15:46Z
В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
Корреспондент
2024-09-27T15:27:55Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
Украина не смогла поразить склад боеприпасов в Котлубане – спутниковые снимки
Апостроф
2024-09-29T16:57:06Z
Сразу в семи российских областях раздавались взрывы: РФ атаковала сотня дронов
UAToday
2024-09-29T13:30:54Z
Трагический случай во время полета: на борту самолета внезапно скончалась молодая девушка
Comments UA
2024-09-29T13:30:50Z
Удар по Запорожью: количество пострадавших выросло до 16 человек
Корреспондент
2024-09-29T12:24:24Z
Момент "хлопка" на мосту в Самарской области РФ попал на ВИДЕО
Новости Украины
2024-09-29T09:00:45Z
Вкуснее магазинного: бюджетный рецепт сырника "Сникерс" с домашней карамелью
Политека
2024-09-28T23:01:58Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Рассчитывают только на себя: 5 знаков Зодиака, которые никому не доверяют
Marie Claire
2024-09-29T19:31:14Z
Причина в ваших мыслях: названы самые распространенные сны и их значение
Новости Украины
2024-09-29T19:21:55Z
Как отсутствие отца в детстве влияет на мужчину: 7 последствий
Marie Claire
2024-09-20T07:01:59Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
Известия Киев
2024-09-27T15:29:42Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Курение за рулем: могут ли наказать водителя штрафом?
Новости Украины
2024-09-29T12:18:22Z
Три метра в ширину: как выглядит самый необычный BMW M3
Фокус
2024-09-29T12:06:17Z
Привычки водителей, вызывающие подозрение: кого обязательно остановит полиция
Знай
2024-09-29T06:21:42Z
Это главная причина, скоро поедете к автомеханику: что убивает двигатель вашей машины
Знай
2024-09-29T03:22:50Z
Самые красивые ретро-автомобили
Marie Claire
2024-09-28T22:01:43Z
Автомобили научили сдавать пьяных водителей в полицию: убежать не получится
Знай
2024-09-28T19:21:34Z
The Callisto Protocol, Mortal Kombat 1, Lies of P и многие другие игры для PS5 получили маркировку PS5 Pro Enhanced в PS Store
GameMag
2024-09-28T21:13:43Z
Мощный взрыв навсегда изменил Землю: ученые рассказали, что произошло
ZN UA
2024-09-28T10:49:04Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Подтверждена вторая игра для мощной консоли PlayStation 5 Pro с поддержкой разрешения 8K
GameMag
2024-09-29T20:01:21Z
Косплей с перчинкой: Россиянка красиво перевоплотилась в сексуальную Джульетту Старлинг из Lollipop Chainsaw
GameMag
2024-09-29T19:54:19Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Гонка на время: ракета Falcon 9 вновь столкнулась с неудачей накануне двух важных миссий
Фокус
2024-09-29T19:30:10Z
Воскрес и стал популярным: ученые заявили, что ИИ сумел вернуть к жизни и прославить Гитлера
Фокус
2024-09-29T18:24:53Z