Міністерство економіки України пропонує підвищити мінімальні оптово-відпускні й роздрібні ціни на деякі види алкогольних напоїв. Такий проєкт постанови уряду винесено на обговорення на сайті відомства.
В Мінекономіки вважають, що ціни необхідно підвищити у звʼязку зі:
- змінами, які відбулися в соціально-економічній та податковій сферах, (зокрема, йдеться про зростання цін на сировину, комплектувальні, енергоносії, витрати на оплату праці тощо);
- зміною ставок акцизного податку на алкогольні напої з 1 березня 2022 року.
Тому мінімальні ціни на алкоголь пропонується підвищити так:
- на горілку та лікеро-горілчані вироби – на 13%;
- на віскі, ром і джин – на 25%;
- на коньяк (бренді) – на 11-12%;
- на виноробну продукцію (неігристі вина) – на 62%;
- на сидр, пері, вина, вермути та інші зброджені напої (зокрема, суміші зі зброджених напоїв і суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких більша за 1,2% об'ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% об'ємних одиниць етилового спирту, – на 61-71%;
- на вина ігристі та газовані винні напої – на 28%.
При цьому для виноробної продукції, яка поставляється в упаковці типу Tetra-Pak та Bag in box, буде коефіцієнт 0,85 від затвердженої мінімальної ціни. Це не стосується сидру та перрі (без додавання спирту), зброджених напоїв, отриманих винятково внаслідок натурального бродіння фруктових, ягідних і фруктово-ягідних соків, із вмістом спирту не більш як 8,5% об'ємних одиниць (без додавання спирту).
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала