MY.UAНовини
Переламає хід війни: що відомо про F-16 для України і скільки їх потрібно, щоб змінити поле бою
Переламає хід війни: що відомо про F-16 для України і скільки їх потрібно, щоб змінити поле бою

Переламає хід війни: що відомо про F-16 для України і скільки їх потрібно, щоб змінити поле бою

Україна чи не з самого початку повномасштабної війни закликала союзників надати сучасні винищувачі для захисту від російських ракет та підтримки військ на полі бою. Акцент робили на F-16, які можуть дати ЗСУ перевагу в небі над ворогом.

Протягом останніх місяців і тижнів у цьому питанні відбулися суттєві зрушення. Ось-ось стартують навчання українських пілотів.

Що відомо про формування авіаційної коаліції, майбутні тренування на та можливий вплив літаків на перебіг війни – далі в матеріалі.

Авіаційна коаліція: коли виникла та які країни входять

У липні, після місяців непростих переговорів, Україна та ще 11 держав-партнерів нарешті підписали меморандум з підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Церемонія, в якій взяв участь міністр оборони Олексій Резніков, відбулася на полях саміту НАТО у Вільнюсі 11 липня.

Окрім України, до коаліції увійшли: Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія.

Її очолили Нідерланди та Данія.

Винищувач F-16

Цьому передувала на підготовку українських пілотів “на літаках четвертого покоління, включно з F-16”. Мета – посилення Повітряних сил України в довгостроковій перспективі.

Відповідь Вашингтона на запити Києва щодо винищувачів тривалий час була негативною. Як The Economist, позицію США змінили два моменти: перший – це зростаючий тиск з боку союзників, зокрема активна позиція Великої Британії та Нідерландів.

– Другим було зрушення у військових цілях усередині адміністрації США: перехід від забезпечення того, щоб Росія не могла перемогти Україну, до підтримки перемоги України, – зазначає The Economist.

Хто з країн міг би надати F-16

Серед 11 держав, які увійшли до авіаційної коаліції, винищувачі F-16 мають на озброєнні Данія, Нідерланди, Бельгія, Норвегія, Польща, Португалія та Румунія (за американської компанії-виробника ).

Згідно з оцінкою , Норвегія має 57 літаків F-16, Бельгія – 53, Польща – 48, Данія – 43, Нідерланди – 42, Португалія – 28, Румунія – 17.

Варто зазначити, що низка цих країн (такі як Данія, Бельгія чи Нідерланди) зараз переходять на більш сучасні винищувачі-бомбардувальники п’ятого покоління F-35.

Фото: Факти ICTV

Як пише Bloomberg, із 42 винищувачів, які мають на озброєнні Нідерланди, 24 зараз використовуються армією країни, а отже, “не можуть бути відправлені в Україну до середини 2024 року” (доки, ймовірно, їм на заміну не надійдуть F-35).

Щодо інших літаків, то Нідерланди планували продати 12 винищувачів F-16 приватній американській компанії Draken International (з опціоном ще на 28 літаків після їх заміни на F-35). На початку червня в уряді Нідерландів повідомили . Це викликало припущення, що літаки могла б отримати Україна.

Агентство Bloomberg із посиланням на джерела , що Нідерланди можуть відправити Києву F-16 після того, як пілоти пройдуть навчання. Раніше прем’єр Марк Рютте запевняв, що в його країни “немає табу” на відправлення винищувачів в Україну.

У Данії заявляли, що бойові літаки F-16 у межах коаліції, але якщо на це дадуть згоду Сполучені Штати. Саме США як країна-виробник літаків мають надати дозвіл на реекспорт третій стороні. Із 43 винищувачів 30 активно використовуються данською армією. Однак зараз Данія замінює їх на більш сучасні F-35. Винищувачі F-16 будуть зняті з озброєння у 2025 році, що .

Бельгія офіційно . В уряді країни заявили, що поки не можуть передати F-16 Україні, оскільки всі літаки в експлуатації: використовуються для оборони повітряного простору Бенілюксу і країн Балтії.

Норвезькі літаки F-16 були виведені з експлуатації ще 2022 року. Норвегія підписала угоду з Румунією про продаж 32 винищувачів. Крім того, норвезький уряд уклав контракт із компанією Draken International на продаж до 12 літаків F-16. Тож, як зазначає видання , лише близько десятка норвезьких F-16 можуть бути доступні Україні. Однак завдяки хорошому обслуговуванню вони не потребуватимуть значного ремонту. Наразі Норвегія офіційно підтримала і персоналу на F-16.

Польща не планує передавати F-16 для української армії. Водночас вона готова долучитися . За оцінкою The War Zone, польські F-16 є одними з найновіших та найбільш потужних у Європі, і “вкрай малоймовірно”, що Варшава погодить їх передання в найближчій перспективі.

Португалія так само тренуватиме українських льотчиків, однак . В уряді країни пояснили, що мають обмежену кількість F-16.

Одним із майданчиків для тренування пілотів, за повідомленнями західних ЗМІ, може стати Румунія. Як пише The War Zone, ця країна поступово нарощує свій флот F-16. Наразі це єдиний бойовий літак, який експлуатується в Румунії, а тому “надання деяких із цих літаків Україні виглядає віддаленою можливістю”.

Що стосується Сполучених Штатів, то на озброєнні американської армії є понад тисяча винищувачів F-16. Як зазначали в Білому домі, , чи передавати якусь частину на потреби ЗСУ, чи це зроблять союзники.

Члени авіаційної коаліції, які не мають на озброєнні F-16, готові допомогти з тренуваннями пілотів, зокрема на інших типах літаків. Наприклад, Швеція може провести базову підготовку .

Майданчик для тренувань готова надати і Велика Британія, яка не має F-16. Вочевидь йдеться про .

Скільки літаків хоче отримати Україна

Союзники не озвучують, скільки винищувачів F-16 могли б надати. Як зазначав у травні речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, для початку це можуть бути “кілька десятків” літаків для вирішення поточних завдань.

За словами Ігната, F-16 передаватимуть не поштучно, а підрозділами.

– Авіаційні підрозділи – це щонайменше ескадрилья. В нашому варіанті – це зараз 12 плюс літаків. У західних партнерів ескадрильї більші, там мають до 18 літаків, – заявив він в ефірі телемарафону Єдині новини.

У коментарі Фактам ICTV Юрій Ігнат пояснив, що Україна хотіла б отримати дві-три ескадрильї F-16.

– Дві–три ескадрильї на початковому етапі було б достатньо, щоб протистояти ворогу та виконувати низку поточних завдань. Це захистить Україну всередині від ворожих атак ракет та дронів і допоможе в наступальних діях наших Сил оборони. Щоб це успішно відбувалося, потрібно завоювати перевагу в повітрі, відтіснити російську авіацію, – наголосив речник командування Повітряних сил.

Він нагадав, що винищувачі F-16 є різних модифікацій, кожна з яких передбачає модернізовані версії операційно-навігаційного комплексу, радару. Літаки мають десятки видів озброєння.

– Нам потрібна техніка, яка не буде поступатися за тактико-технічними характеристиками російським , які на сьогодні є основним повітряним противником авіації Повітряних сил ЗСУ, – уточнив Ігнат.

За його словами, на цьому етапі оцінюються можливості країн, які можуть надати нам F-16 різних модифікацій.

У Міністерстві оборони України в травні наголошували, що для звільнення нашої країни від агресора потрібно чотири ескадрильї F-16 (48 літаків).

Радник глави Міноборони Юрій Сак , що Україна хоче отримати від 40 до 50 сучасних винищувачів F-16, щоб сформувати три або чотири ескадрильї.

На думку військового експерта, керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, від 40 до 50 літаків – “це ті можливості, які є в Заходу, щоб нам надати”. Водночас він звернув увагу на важливість однакового рівня модернізації винищувачів.

– F-16 є доволі різні. Нам потрібні одного рівня модернізації, щоб у нас не виникало проблеми їх сумісності, – пояснив експерт у коментарі Фактам ICTV.

Навчання на F-16: коли і де проходитимуть

• Коли стартують та кого готуватимуть

Згідно авіаційної коаліції, навчання українських льотчиків мають стартувати “наприкінці літа”, зокрема, в Данії.

Як пояснював Юрій Ігнат, існують різні графіки. Наприклад, США заявляли, що тренування можуть стартувати орієнтовно через .

– Кінець літа – це кінець серпня. Якщо це відбудеться швидше, як про це заявили США – то це можна тільки вітати, – зазначив Ігнат .

Підготовку пройдуть не лише українські пілоти, а й техніки (авіаційні інженери) та допоміжний персонал, які обслуговуватимуть винищувачі.

Передбачена можливість додати в програму інші типи винищувачів “на більш пізньому етапі”.

• Скільки триватимуть навчання

У Повітряних силах ЗСУ оцінюють терміни навчання в шість місяців. Однак не виключають, що вони можуть завершитися і швидше – все залежить від кваліфікації пілотів.

Так, двоє українських льотчиків навичок у США й отримали високу оцінку. Американські фахівці дійшли висновку, що програма перенавчання на літаках F-16 для українців може бути скорочена.

– Це шість місяців, можливо, навіть і менше… Повітряні сили ЗСУ заявляли про пів року, а наші колеги сказали, що, можливо, вийде вкластись і в чотири місяці… Дочекаємося, коли це буде відбуватися на практиці, – Юрій Ігнат.

• Які країни готуватимуть пілотів

У Білому домі поки що, що для опанування винищувачів F-16 українські льотчики вирушать до Данії та Румунії. Однак дати, місця та тривалість програми “все ще розробляються”.

За даними , одним із місць тренувань може стати данська авіабаза Скрюдструп (Skrydstrup Air Base). На першому етапі йдеться про підготовку від 10 до 12 пілотів та допоміжного персоналу (загалом близько 30-40 технічних фахівців). Навчання мають стартувати у серпні.

А в Румунії тренування можуть розпочатися лише в 2024 році. Там готують навчальний центр неподалік міста Фетешті, на 86 авіабазі (військовий аеродром Борча).

Компанія Draken International, субпідрядник Lockheed Martin (виробника F-16), вже опублікувала оголошення про набір пілотів-інструкторів для проведення навчань.

Як проходитимуть навчання

Мета полягає в тому, щоб українські льотчики отримали базові навички для польотів та обслуговування літаків F-16.

Йдеться про мовну (англійська мова), теоретичну та практичну підготовку, якій передуватиме тестування та відбір українських кадрів.

Як пояснив Фактам ICTV речник Повітряних сил Юрій Ігнат, у межах програми будуть різні групи пілотів. Військові, які вже мають бойовий досвід, будуть одразу перенавчатися на F-16. Спочатку передбачена (тренажери та симулятори), потім польоти з інструктором, самостійні польоти на F-16 та їх тактичне застосування.

Загалом програма навчань є довгостроковою і пілотів. Багато залежить від пропускної спроможності майданчиків для тренувань.

У Повітряних силах наголошували, що до першої групи , які “мають бойовий досвід, сотні годин нальотів, молодий вік, володіють англійською мовою”.

У подальшому ж плануються більш довгострокові навчання для молодих пілотів (можливо, навіть для курсантів, які не мають льотної практики). Вони проходитимуть початкову підготовку з вивченням англійської мови, потім базову наземну підготовку. Далі – польоти на легкомоторних літаках, після чого вони освоять реактивні літаки і винищувачі.

– Деякі країни вже зразу перенавчатимуть пілотів на F-16, а деякі будуть займатися підготовкою (молодих пілотів без досвіду, – Ред.). Тому що в нас далекоглядні перспективи. Ми плануємо повністю позбутися парку радянських літаків, які сьогодні воюють. А для того щоб їх замінити, потрібно готувати пілотів, інженерів, офіцерів бойового управління, всіх авіаційних фахівців, – розповів Юрій Ігнат Фактам ICTV.

Він уточнив, що в майбутньому для переозброєння потрібно буде близько 150 бойових багатоцільових літаків. Вони будуть зосереджені в чотирьох (можливо, в п’яти) бригадах тактичної авіації.

У Повітряних силах не планують зупинятися лише на F-16 і допускають варіант “ще одного літака, який буде більш потужним” (наприклад, F-15 чи F-35).

– У перспективі чому б Україна теж не могла перейти, маючи такий бойовий досвід, на F-35? Це сьогодні найкращі літаки в світі, а в нас – найкращі в світі пілоти, – зауважив Ігнат.

Ключові завдання F-16 на полі бою в Україні та в тилу

За Юрія Ігната, навіть одна ескадрилья F-16 на початковому етапі “зможе прикривати ті чи інші напрямки” на фронті.

Ці багатоцільові винищувачі допоможуть Україні виконувати низку завдань:

  • Забезпечать підтримку наземних військ під час наступальних та оборонних операцій. Дозволять ефективно завдавати точкових ударів по скупченнях окупантів, їхніх командних пунктах, системах ППО та інших військових об’єктах, руйнувати логістику.
  • Авіація РФ за кількістю в п’ять, а то й більше разів переважає українську, як і за технічними характеристиками (наприклад, ворожий радар “бачить” далі). Однак F-16 дозволять ЗСУ завоювати перевагу в повітрі над ворогом. А “завоювавши перевагу в повітрі на певній ділянці фронту, можна цілком розраховувати на успішну наземну операцію з деокупації”, Юрій Ігнат в одному з інтерв’ю.
  • Зможуть протистояти з повітря російським кораблям у Чорному морі, прикриваючи морське узбережжя.
  • Відженуть авіацію РФ, яка тероризує Україну керованими авіабомбами, від наших кордонів.
  • Зроблять роботу українських пілотів більш безпечною та ефективною.

У коментарі Фактам ICTV Юрій Ігнат спростував заяви, що Україні начебто більше потрібні ППО та артилерія, аніж винищувачі. Він зазначив, що без прикриття з повітря ворог знищить артилерійські системи зі своїх вертольотів та Су-35.

А прикривати всю багатокілометрову лінію фронту системами ППО Україна не має можливості: потрібно також захищати міста й критичну інфраструктуру від бомбардувань РФ.

Не варто забувати, що F-16 стануть складовою загальної системи протиповітряної оборони України. Ці винищувачі здатні вражати ворожу авіацію, збивати дрони-камікадзе та крилаті ракети.

Однак F-16 не можуть збивати балістичні ракети (наприклад, ). Так само вони не будуть ефективними проти надзвукових протикорабельних чи , уточнив Ігнат. У цьому випадку доцільно завдавати ударів по місцях запуску і зберігання таких ракет.

F-16 може в принципі замінити усі наші літаки. А в нас є різні типи: винищувачі МіГ-29, Су-27, штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24. Тобто фактично він може виконувати всі ці функції. Завдяки технологічній високоточній зброї ефективність від нього буде значно вищою, ніж від великої кількості радянської техніки, – додав речник Повітряних сил.

ППО чи фронт: куди можуть спершу відправити F-16

Військові експерти, з якими спілкувалися Факти ICTV, вважають, що після отримання F-16 вони насамперед виконуватимуть завдання на фронті. Однак все залежить від кількості літаків.

Як пояснив військовий експерт Петро Черник, щоб переломити хід війни, потрібно хоча б 48 винищувачів.

– У них є величезна номенклатура важких бомб, починаючи від 900 кг до 2 тонн і плюс далекобійні ракети AGM-158. Щоб переломити хід війни, потрібен хоча б авіаційний полк – 48 літаків і, найголовніше – величезна кількість цих ракет і бомб. Все буде залежати від кількості. Авіація спроможна переломити хід війни, це однозначно. Авіація – це кавалерія сучасності, про це ще Черчилль казав, – наголосив експерт.

Черник додав: щоб розгромити ворога, потрібно буде засипати його великою кількістю бомб та ракет. Під ударом має опинитися все: починаючи від позицій військ РФ і закінчуючи глибокою логістикою.

За словами Черника, якщо союзники на першому етапі нададуть лише ескадрилью F-16 (тобто 12 літаків), тоді їх, ймовірно, застосують “у режимі перехоплення” – для боротьби з ракетами та дронами. Оскільки така кількість винищувачів “кардинально не вплине” на поле бою по лінії розмежування.

Коментуючи варіант паралельного застосування F-16 на полі бою та для захисту неба від ракет, Черник нагадав, що “ресурси мають обмеження”, однак не виключив такої можливості.

Військовий експерт Олександр Мусієнко висловив думку, що F-16 для нас зараз важливіші для завдання ракетно-бомбових ударів по наземних та морських цілях ворога, аніж як засоби протиповітряної оборони. Водночас він не виключив комбінованого застосування літаків: на фронті та в тилу для перехоплення російських ракет.

– Я думаю, їх будуть використовувати для підтримки контрнаступу. Але знову ж: чи можна їх використати для того, щоб збивати літаки, ракети чи дрони? Можна. Я думаю, що їх можуть застосовувати паралельно, тобто може бути комбіноване завдання, – заявив Мусієнко.

Що стосується ударів із F-16 по російських базах, з яких окупанти обстрілюють українські міста, експерт нагадав про позицію Вашингтона. У Білому домі чітко наголошували, що ЗСУ не можуть застосовувати ці винищувачі для атак по території РФ.

Коли очікувати на літаки

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наші пілоти зможуть керувати винищувачами F-16 в небі над Україною вже до весни 2024 року.

В прогнозували, що F-16 мають з’явитися до кінця першого кварталу наступного року.

Водночас не виключали, що українські військові можуть отримати літаки вже до кінця 2023 року.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
"С согласия ФСБ": Кондратюк отреагировал на съемки пропагандистской ленты об армии РФ
Фокус
2024-09-08T13:00:33Z
Новое непо-поколение: 5 звездных детей, которых мы теперь будем видеть везде
Marie Claire
2024-09-18T13:31:39Z
Шварценеггер получит степень Почетного доктора за борьбу с изменениями климата
ZN UA
2024-09-19T19:34:19Z
Виктору Андриенко - 65: как живет сейчас звезда "Шоу долгоносиков"
Комсомольская правда
2024-09-19T16:14:27Z
Прямые брови возвращаются в моду и подходят практически всем: в чем секрет
Обозреватель
2024-09-16T16:08:08Z
«Новый сезон-2024»: самые стильные образы российских звезд на фестивале
Marie Claire
2024-09-16T15:25:02Z
Звезда "Лиги смеха" Розовый высмеял окупантов, которые внесли его в российский аналог "Миротворца"
TSN
2024-09-13T09:39:17Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
Модель с 17-м размером груди сделала предложение по реваншу Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-07T15:54:26Z
"Либо будет коротким, либо..." Кличко ответил на вопрос о реванше Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-06T16:36:26Z
Двухлетняя девочка из Черноморска установила рекорд Украины по плаванию и попала в Книгу рекордов
ZN UA
2024-09-19T22:31:53Z
Джошуа – Дюбуа: онлайн-трансляция боя за звание чемпиона мира
ZN UA
2024-09-19T22:07:52Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
"Вот почему это происходит". Ребров не сдержался в эфире после поражения сборной Украины от Албании. Видео
Обозреватель
2024-09-08T06:52:52Z
В ДТП погиб тренер немецкого Айнтрахта
Корреспондент
2024-09-06T14:33:22Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
Многовековая свадебная традиция, от которой отказались зумеры
Marie Claire
2024-09-19T20:30:51Z
Вместо шапки: 8 головных уборов на осень, которые носят женщины с хорошим вкусом
Marie Claire
2024-09-19T18:01:25Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Головоломка для гениев: какой стакан наполнится первым
Обозреватель
2024-09-09T02:05:56Z
Антитренды осени и зимы 2024/25: от этих 7 вещей нужно избавиться незамедлительно
Marie Claire
2024-09-09T18:01:51Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
Семья судьи Апелляционного суда Львовщины Михаила Романюка незаконно завладела виллой в центре Львова, - расследование СМИ
Политека
2024-09-10T17:13:06Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Украина ввела санкции против РФ, Ирана и Китая
Корреспондент
2024-09-19T22:45:06Z
Израиль атаковал сотню ракетных установок Хезболлы
Корреспондент
2024-09-19T22:09:17Z
"Послам приготовиться?": Безуглая перешла в комитет Рады по внешней политике
Фокус
2024-09-17T20:06:18Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Россия в ООН заявила, что готова воевать "со всем НАТО"
Корреспондент
2024-09-13T16:48:03Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
В России заявили о крупнейшем в истории техногенном пожаре на нефтебазе в Ростовской области
Новости Украины
2024-09-06T13:15:42Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Под Москвой произошел масштабный пожар на складе
Корреспондент
2024-09-19T23:31:38Z
У берегов Гренландии затонуло судно, которое может загрязнить акваторию
ZN UA
2024-09-19T23:19:06Z
Грозит восемь лет заключения: полиция Киева задержала поджигателей авто ВСУ
Апостроф
2024-09-06T16:16:08Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
20 сентября 2024 года: Астафьев день — что сегодня нельзя делать
Фокус
2024-09-19T21:00:36Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
В Латвии придумали способ обеспечить ВСУ автомобилями: подробности
Хвиля
2024-09-08T14:45:29Z
Украина впервые присоединилась к учениям НАТО по противодействию дронам
Европейская правда
2024-09-19T21:33:29Z
В Умани ожидают рекордное количество хасидов на праздновании Рош ха-Шана: больше чем до войны
Фокус
2024-09-19T21:00:56Z
Вторая годовщина смерти Елизаветы ІІ: пять интересных фактов о покойной королеве
Фокус
2024-09-08T08:06:29Z
На фронте погиб сын Главного раввина Украины
Comments UA
2024-09-11T16:03:25Z
Почему нельзя переезжать 9 сентября и кому запрещено шить сегодня: приметы и запреты на Анны
Знай
2024-09-09T02:04:14Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Как не просыпаться посреди ночи: рекомендации от специалиста
Обозреватель
2024-09-06T17:09:54Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
Сезон гриппа и простуд приближается: что нужно есть, чтобы меньше болеть
Знай
2024-09-19T16:21:51Z
Способы уменьшения отеков и выведения излишней жидкости из организма
Comments UA
2024-09-19T15:15:52Z
Повод изменить рацион: какие болезни могут развиться, если часто есть рис и макароны
Знай
2024-09-19T14:51:51Z
Назван возраст, в котором люди резко стареют
Comments UA
2024-09-19T14:30:43Z
Операция длилась 14 часов: врачи разъединили сиамских близнецов "с одной головой"
Фокус
2024-09-19T13:51:37Z
Можно ли беременным пить кофе: исследование американских ученых
Comments UA
2024-09-19T12:51:23Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Даже закидывание фронта "мясом" не приносит врагу желаемых результатов - военный обозреватель
Хвиля
2024-09-19T23:09:08Z
В Одессе демонтируют памятник Пушкину
Корреспондент
2024-09-19T23:00:09Z
Стало известно, сколько людей сейчас проживает в Харькове
Корреспондент
2024-09-13T11:30:36Z
Украинцев призвали запасать еду и воду: как готовиться к возможным масштабным отключениям электроэнергии
Обозреватель
2024-09-08T22:46:35Z
ВСУ переломили ситуацию под Покровском, - NYT
Хвиля
2024-09-08T20:15:34Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
Водителям дали всего 10 дней: как избежать неожиданных штрафов
Знай
2024-09-19T17:36:08Z
Миниатюрную городскую Honda превратили во внедорожный автодом за $13 000
Фокус
2024-09-19T14:12:02Z
Городской малыш: тест-драйв нового Suzuki Swift
Фокус
2024-09-19T13:51:38Z
Подавляющее большинство аккумуляторов электрокаров прослужат дольше самого авто
Фокус
2024-09-19T13:51:24Z
Эксклюзив за $350 000: культовый американский спорткар простоял 47 лет в гараже
Фокус
2024-09-19T09:30:55Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
"Будут сидеть без света по 16 часов в сутки": эксперт ответил, в каких городах зимой ситуация будет самой тяжелой
TSN
2024-09-08T10:54:08Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
ЕС хочет забрать до 10% годового дохода Meta
Хвиля
2024-09-19T20:36:36Z
Почти на 10 гривен дороже: как изменились цены на яйца, хлеб и подсолнечное масло
Знай
2024-09-19T20:12:50Z
Международные резервы Украины выросли
Корреспондент
2024-09-13T11:51:04Z
Р2Р-трейдинг криптовалют: что нужно знать о нем
Comments UA
2024-09-13T11:23:28Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Испытание бочкой: Обзор часов HUAWEI WATCH GT5 Pro
GameMag
2024-09-19T21:09:30Z
Sony анонсировала лимитированную PlayStation 5 Pro в дизайне первой PlayStation — к 30-летию оригинальной консоли
GameMag
2024-09-19T19:40:18Z
Инсайдер: Sony собирается анонсировать ремастер Days Gone для PlayStation 5
GameMag
2024-09-19T19:01:44Z
Официально: "Кинопоиск" экранизирует Atomic Heart
GameMag
2024-09-19T18:07:26Z
Официально: "Кинопоиск" участвует в создании трансмедийной вселенной российской игры Distortion
GameMag
2024-09-19T18:07:15Z
Вселенная Ника Перумова: "Кинопоиск" экранизирует игру "Алмазный меч, деревянный меч"
GameMag
2024-09-19T18:07:08Z
В Украине создали социальную сеть для усопших
Знай
2024-09-19T17:21:19Z