MY.UAНовини
Автор тризуба для «Батьківщини-Матері» Олексій Пергаменщик: Це талісман нашої Перемоги
Автор тризуба для «Батьківщини-Матері» Олексій Пергаменщик: Це талісман нашої Перемоги

Автор тризуба для «Батьківщини-Матері» Олексій Пергаменщик: Це талісман нашої Перемоги

У 2016 році було ухвалено закон про декомунізацію, з тих пір дискусії довкола оновлення монумента «Батьківщина-Мати» не стихали. Але в учасників дискусій тривалий час не було єдиного бачення, яким має бути монумент. Одні пропонували зняти радянську символіку, інші - знести монумент взагалі.

Повномасштабне російське вторгнення в Україну стало тією точкою, після якої всі остаточно зрозуміли – радянській символіці на найвищій скульптурі країни не місце.

13 липня 2023 року українська влада офіційно дозволила декомунізацію скульптури «Батьківщина-Мати». На щиті замість радянського герба вирішили встановити тризуб. І розпочався демонтаж радянської символіки. Роботи по встановленню українського герба - Тризуба - мають завершитись до 24 серпня, Дня Незалежності України.

Щоб встигнути до зазначеного строку, скульптор Олексій Пергаменщик і його команда безперервно працюють. KP.UA дізналась у скульптора, чи вдасться завершити роботи по встановленню тризуба до найважливішого державного свята, що насправді він символізує і які таємні знаки залишив автор «Батьківщини-Матері» Василь Бородай.

Тризуб абсолютно ідеально став на своє місце

- Пане Олексію, робота над тризубом для монумента «Батьківщина-Мати» була найскладнішою у вашій кар'єрі?

- Чи було мені найважче саме під час роботи на цьому проєкті? Я не можу сказати - я в своєму житті зрізав десь 400 тонн каменя. І, мабуть, з них тонн 100-150 – це граніт, ну і, відповідно, мармур і пісковик. Тому це точно не найважче, що я робив. Але це найбільше, що я робив. Я працював над трьома монументами, вони приблизно по 5,5 метра. Це пам’ятник Святославу в центрі Києва, встановлений 2004 року. Потім пам’ятник автору Гімну України Дмитру Чубинському в Борисполі з граніту. І в мене є пам’ятник князю Борису в центрі Борисполя, також 5,5 метра з граніту. Тому не можу сказати, що це найважче, що я робив.

Але це, мабуть, найвідповідальніша робота, яку я робив. Вона дуже знакова для всієї нашої держави, і вона в центрі уваги усього суспільства, у центрі критики усього суспільства, і у центрі впливу на наших ідеологічних ворогів. Я вважаю, що це найважливіше з того, що я робив, і точно найвідоміша поки що робота. Дай Бог, щоб я зробив ще щось більше у своєму житті.

Тризуб вписується в плеяду моїх творів: вони всі у мене мають, по-перше, патріотичне підґрунтя, по-друге, історичне - українське. Тому від цієї своєї лінії я не відійшов. Я в захваті, що зміг бути до цього дотичним – це велика місія.

І я думаю, що дійсно вдалось все, моя команда архітекторів і графіків чудово постаралася, це люди глибоко професійні і глибоко патріотичні.

- Розкажіть, будь ласка, як ви дізнались, що саме вам буде доручено таке відповідальне завдання - створення тризуба для щита «Батьківщини-Матері»?

- Мені зателефонував пан Савчук (генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук. – Ред.). Це було десь 18 травня. Зараз мало діючих монументалістів в Україні. Це пов’язано з тим, що монументальна скульптура взагалі є рідкістю. І професіоналів, особливо таких, які працюють з великими розмірами, не так вже й багато. До того ж вони можуть бути зайняті іншою роботою, або перебувають десь за кордоном, або служать в ЗСУ.

Я компетентний в цій сфері, адже я вчився безпосередньо у професора Василя Бородая, який працював над створенням скульптури «Батьківщина-Мати» 42 роки тому. Він викладав в Академії мистецтв, де я навчався з 1996 по 2004 рік, на факультеті монументальної скульптури. Тож я є, скажімо так, правонаступником тої монументальної лінії, яка була у наших українських скульпторів ще з 70-х років. Взагалі все життя живу скульптурою. З 8 років почав ліпити свої перші вироби з керамічної глини. Потім подорожував світом, і скрізь мене цікавили древні пам’ятки монументальної скульптури і архітектури. І скрізь, де вони були, я торкався їх, досліджував їхню історію, їхнє походження, як їх виготовляли. І оскільки я цим живу, то вважаю, що правильно вибір пав саме на мене.

Також в мене є хороша звичка - я все дуже оперативно роблю. На весь абсолютно проєкт у мене пішло 1,5 місяці. Відклав всі свої справи, не спав, не їв, не бачив ні дітей, ні дружину, бо відчував важливість цієї місії.

- Скільки часу і зусиль зараз йде на те, щоб встигнути виконати всі заплановані роботи?

- 1,5 місяці я робив проєкт зі своєю командою, потім 5 тижнів виготовлялась скульптура на заводі однієї з найкращих фірм по виробництву з металу, зокрема дизайнер фірми Юрій Півень адаптував мої вхідні креслення під виробництво. Потім почались вже виготовлення, зварювальники підготовчі роботи проводили, зробили платформу для зварювальників і транспортування на ній барельєфа Тризуба радіусом 7 метрів, такого ж радіусу, як і щит.

Було приємно, коли тризуб ідеально став на своє місце без жодних перекосів. От взагалі ідеально. Геометрія така: верхній кут тризуба співпав на 2-3 міліметри з віссю щита. І нижній кут теж там 2-3 міліметри. І найголовніше було - його встановити. Нам заважали і повітряні тривоги, і вітер шквальний, грози, дощі… Все це заважає встановлювати, тому що створюється велика парусність. Тризуб найбільш вразливий, коли він висить між відміткою 26 і відміткою 93 метри, тобто вже відірвався від постаменту, але ще не досяг монтажної точки на щиті, і в цей час він просто висить на тросах у небі. Велика парусність створює велике навантаження в декілька тонн на руку скульптури на час підйому. І слава Богу, що у нас сьогодні (розмова відбувалась 6 серпня. - Ред.) була можливість без вітру з 5.30 до 7-ї години ранку це все витягнути з відмітки 26 нагору, на 93 метри, і тимчасово закріпити. Зараз ми це все заварили, потім буде приварювання листів в дірках, що утворилися через неспівпадіння гербів, які тризуб не перекрив. Я потім піднімусь туди і сам буду працювати над авторською доводкою поверхонь барельєфа, щоб було лаконічно і не відрізнялося від загальної поверхні щита.

- І вдасться завершити всі роботи над монументом до Дня Незалежності?

- Звісно, все вдасться. Тепер, коли воно вже вмонтовано, ми точно можемо це сказати. В принципі, сам виріб вже закінчений. Він вже прикріплений, співпадає зі щитом. Залишились дрібниці, які ми встигаємо завершити. Я впевнений, що ми закінчимо набагато раніше, щоб навести марафет і все дуже гарно виглядало. Я думаю, що на День Прапора все точно буде готове.

Щит ідеально сів на своє місце. Залишилось заварити декілька дірок. Фото: Ukrinform/NurPhoto via Getty Image

 Робота над тризубом – це символ нашої Перемоги

- Як, власне, створювався тризуб для «Батьківщини-Матері»?

- Розроблялося до 30 різних варіантів. І графічних, і на комп’ютері. І я ліпив на пластиліні кілька варіантів, і заплетений був, і рівний, гранений та ін. Невдалі ми відкидали. Вдалі - сортували. З них відбирали ще більш вдалі. Потім ухвалювали колегіальне рішення. У нас колектив професійних митців. Це найкращі монументалісти, найкращі графіки і архітектори, які проєктували на Печерську багато сучасної забудови. На основі цих колегіальних рішень я, як керівник проєкту, робив 3-D моделі з пластиліну. І зробив різні варіанти з нержавіючої сталі. Зразки підвішував, і тоді ще з міністром Ткаченком дивились, як вони виглядають, щоб вгадати правильну товщину самого барельєфу. Правильна товщина виявилась 20,5 сантиметра. На основі цього я зробив зразок – метр погонний - тризуба, який зараз на щиті. Я його підвішував і дивився з різних боків, як воно виглядає. І вважаю, що все пройшло вдало, я задоволений. Це саме той тризуб, який я бачив у снах, коли його проєктував.

- Що для вас, як скульптора, означає робота над тризубом для «Батьківщини-Матері»?

- Для мене робота над тризубом – це символ нашої Перемоги. Цим ми відновлюємо справедливість символа святого Володимира, якому більше тисячі років. Хтось може сказати, що символи не на часі. Я вважаю, що всі битви і війни - це протистояння символів. Люди йшли на смерть і за перемогу заради символів. Згадайте протистояння свастики і зірки. Згадайте Хрестові походи, коли люди йшли на смерть за хрест. Згадайте битву Лілії і Корони під час протистояння Англії і Франції.

А зараз тризуб протистоїть п’ятикутній зірці, яка була у нас на щиті. Тобто ми мали символ ворога, те, що вони називають «дєди ваєвалі», і вони постійно намагаються нас «асвабадіть». Але Україна вклала в перемогу у Другій світовій війні більше за всі нації. У нас був найбільший фронт, і ми віддали всю нашу економіку. Ми евакуювали її на схід - і зараз нею користуються Казахстан, Росія й інші східні країни. Всі ж заводи і обладнання було евакуйовано. І наших людей від терористичного Радянського Союзу постраждало навіть більше, ніж від Гітлера. Так що ці режими однаково погані, однаково хибні, вони точно не мають з’являтись у нашій багатостраждальній Україні.

Коли був сильний вітер, тризуб через велику парусність піднімати було небезпечно. Фото: Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images

Бородай нас відсилає до витоків панєвропейської культури, до якої була дотична і Україна

- В мережі тепер доволі бурхливо обговорюють, що й на гарді меча також є радянська символіка - зірка. Як вважаєте, слід зняти й її? І на що було б правильним замінити?

- Треба з гарди акуратно зрізати 4 зірки, а орнамент залишити. І тоді меч буде нагадувати меч святого Володимира чи Святослава. Але якщо на це немає меценатських коштів, то не треба цього робити за державні, це точно. Це почекає. Я навіть готовий, якщо будуть альпіністські спорядження, туди піднятись і зрізати їх безкоштовно.

Гарду меча можна просто перевернути, прибравши зірку. Буде нагадувати меч славних князів. Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

- Коли дивишся на нашу «Батьківщину-Матір», а потім на її російську «сестру» у Волгограді, то різниця кидається у вічі. Як так трапилось, що, начебто, ідея у скульпторів була одна, а пам’ятники вийшли настільки різними? Наша - велична і непорушна, а російська якась агресивна і, якщо відверто, страшна? Яке послання нам своєю роботою передав Василь Захарович Бородай?

- Справді, два великих скульптори Євген Вучетіч і Василь Бородай (обидва родом із Дніпра) створили нам цю унікальну і найбільшу в Європі статую, яка до того ж входить в п’ятірку найбільших в світі. І ми дуже щасливі, що саме ми маємо її у нашому ландшафті. Вона у нас дуже вдала. Вона абсолютно всім відрізняється від тієї, що у Волгограді . Та скульптура у платті 40-х років нагадує Любов Орлову чи інших співачок тих пропагандистських часів. А наша – має абсолютно спокійний рух. У неї статична енергія. Вона абсолютно вертикальна. Хітон, який ховає її ноги, зачіска і пропорція голови нагадують скульптури Парфенону та Венеру Мілоську.

Тобто Василь Захарович Бородай нас відсилає підсвідомо до витоків панєвропейського мистецтва, до якого ми були дотичні. У V ст. до н. е. Геродот описував, що на нашій території - від Сяну до Дону і 100 км на північ від Криму - була Велика Скіфія. Це була дуже розвинута держава, тож ми, скажімо так, стоїмо разом із Грецією та іншими древніми країнами у витоків європейської цивілізації. Ця відсилка саме туди. Це трансцендентний образ, він не прив’язаний до часу. Це не радянський… знаєте, хтось каже, що це радянський бруталізм. Я абсолютно не згодний. Це підміна понять. Це називається монументальна героїка. Цей стиль дуже вдалий. Мені колись здавалось, що руки трохи заміцні, попри те, що їхня анатомія бездоганна. Але уявіть собі, повинна ж бути сила не тільки тримати меч і щит. Має ж бути й сила ними скористатися. Саме це вона і демонструє, спокійно дивлячись на ворога, на північ. Я думаю, що там також є свій підтекст, чому автор розташував її саме в такому напрямку. Я думаю, що він знав, звідки для нас основна загроза.

Українська «Батьківщина-Мати» нагадує давньогрецькі статуї: одягом та поставою. Фото: Ercin Erturk/Anadolu Agency via Getty Image

«Україна-Мати» символізуватиме нашу перемогу у визвольних війнах усіх часів

- А може бути так, що після зовнішніх змін відбудеться ще й перейменування монумента? І чи потрібне воно взагалі?

- Я дуже радий, що є така ідея по перейменуванню монумента. Я її підтримую максимально. Ми нічого не робимо поганого, ми нічого не змінюємо - ми робимо ребрендинг. Це уточнення того, що саме є Батьківщиною для нас, для українців, – Україна. Це наша єдина Батьківщина. І ніяка інша Батьківщина нас не цікавить. Нас не цікавить якесь спільне утворення чи окреме. Нас цікавить тільки Україна, і ми будемо служити їй віддано. Це наша «Батьківщина-Мати» - «Україна-Мати», дуже вдала назва, і я її підтримую. Ідея належить директору музею Юрію Савчуку – думаю, це дуже вдало і вчасно.

- У нас чомусь так вже склалось, що все люблять критикувати. Як ви вважаєте, критикуватимуть вже оновлену «Батьківщину-Матір»? І чи нормально це взагалі?

- Ну, знаєте, караван іде... Ми робимо свою справу, незважаючи ні на яку критику. Критика завжди є і буде. У нас демократичне суспільство. Критика має бути. Але ж коли я створював тризуб, то радився з професіоналами, спирався на їхню думку. Це професіонали високого ґатунку. Це люди, які звели дуже багато відомих споруд в Києві. І зробили дуже багато знакових для нашого сучасного суспільства речей. Той тризуб, який є, - це наша колегіальна думка, І, знаєте, є люди, які критикують, хоча в цьому не розбираються, а вішають ярлики. Хтось хоче взагалі повністю зруйнувати, декомунізувати, зрізати скульптуру. Мені це нагадує диких червоноармійців, які руйнували все підряд. Якщо ви не здатні це оцінити, то навіщо ви руйнуєте? Давайте залишимо це нащадкам. Це наше надбання. Я взагалі проти того, щоб щось руйнувати. Якщо хочете перемістити - перемістіть. Але «Батьківщина-Мати» абсолютно не має нічого спільного з радянським минулим, я так вважаю. Вона уособлює нашу перемогу у Другій світовій війні. Я повторю, що ми нація, яка найбільше вклалася в ту перемогу. А зараз до неї ще додасться перемога над російським ворогом, і це все буде монумент «Україна-Мати», який символізує нашу перемогу в визвольних війнах усіх часів за нашу Державу.

- Чи надала війна в Україні цьому монументу нового сенсу? Можливо, тепер «Батьківщина-Мати» сприйматиметься якось інакше, ніж до початку повномасштабного вторгнення?

- В мене є така аналогія: людина йде в церкву, молиться й відчуває, що щось неправильно. Що її молитви не всі доходять до Бога. Людина виходить і бачить на куполі пентаграму замість хреста. От тепер запитайте її, чи на часі одразу зрізати той символ і міняти на хрест, чи, може, почекати чогось? А чого ми чекаємо? Вже 32 роки з цим символом маємо те, що маємо. Якби ми його декомунізували раніше, то, може, цієї війни не було б взагалі. Радянський герб, зірки - це те, за що бореться їхній терористичний режим. А так у нас буде те, за що боремось ми. І те, що буде символом нашої перемоги. Це наш талісман. Особливо під час війни. Це талісман нашої Перемоги.

"Батьківщина-мати кличе!" - дещо істерична скульптура у Волгограді. На момент зведення (1967) була найвищим у світі пам’ятником. З часом інші скульптури її обігнали. Фото: Anastasia Galyamicheva/ru.wikipedia.org​

Теги за темою
Київ
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Письменник Махно: Війна спонукає до глобалізації української літератури
УкраинФорм
2024-10-05T22:36:06Z
Кіану Рівз дебютував у професійних трекових гонках
УкраинФорм
2024-10-05T20:27:55Z
Осінній плейлист: нові пісні про кохання, розставання та підтримку, які не можна пропустити
24tv
2024-10-05T18:33:45Z
Трендові головні убори на осінь: що в моді цього року
24tv
2024-10-05T18:18:46Z
Музична колаборація поколінь: Святослав Вакарчук і YAKTAK — «На нічному небі»
Storyboom
2024-10-05T18:13:58Z
Рок-музикант INTUI презентує альбом «Емпатія»
Storyboom
2024-10-05T17:55:21Z
Олена Кравець замилувала фото з молодшими 8-річними дітьми вдома: "Рідкісні хвилини"
TSN
2024-10-05T17:51:34Z
Відпрацював багато в Харківській області, – Злата Огнєвіч розповіла про батька-добровольця
24tv
2024-10-05T16:03:46Z
На Lviv BookForum презентували книгу про журналістику незалежної України «Від майданів до війни»
УкраинФорм
2024-10-05T15:45:39Z
Фахівці ООН допомогли розмінувати 18 гектарів полів на Харківщині - ОВА
УкраинФорм
2024-10-06T01:12:10Z
На Сумщині пролунало 108 вибухів: є поранені цивільні
TSN
2024-10-06T01:09:31Z
Близнятам варто рухатися вперед, а у Раків все зміниться: гороскоп за картами Таро на 6 жовтня 2024 року
TSN
2024-10-06T00:51:56Z
Бійці стрілецького батальйону запорізької поліції отримали дрони та спорядження
УкраинФорм
2024-10-06T00:33:41Z
Оборона Вугледара: ЗМІ дізналися, яку перевагу в артилерії мала Росія
1News
2024-10-06T00:00:42Z
Військовий назвали причину, чому ЗСУ покинули Вугледар
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T23:30:15Z
Окупанти обстріляли рейсовий автобус на Сумщині: є поранені
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T22:43:01Z
Фортуна обернеться іншим боком: яким знакам зодіаку не щаститиме в жовтні
GlavRed
2024-10-05T22:27:59Z
На Волині на тлі скандалу у Хмельницькій області перевірять роботу МСЕК та ВЛК
ZN UA
2024-10-05T22:22:49Z
Єврокомісар закликав країни ЄС накопичити запаси снарядів, щоби бути готовими до ймовірної війни
УкраинФорм
2024-09-23T15:00:59Z
Посол РФ у США завершив роботу і повернувся до Москви
ZN UA
2024-10-06T00:58:17Z
В Росії відновились підпали від партизанів: до чого призведе їх збільшення
24tv
2024-10-06T00:33:42Z
Кориневич: Формат створення спецтрибуналу на базі угоди між Україною і Радою Європи є найперспективнішим
УкраинФорм
2024-10-06T00:16:16Z
Стало відомо, де просунувся ворог - Deep State
TSN
2024-10-05T23:45:32Z
На кордоні з Польщею не працюють деякі пункти пропуску: у чому причина
24tv
2024-10-05T23:00:29Z
Керченський міст має припинити своє існування - Кориневич в Гаазі
УкраинФорм
2024-10-05T22:57:45Z
Ізраїль завдав серії ударів по Бейруту: ЦАХАЛ заявила про атаку на об'єкти "Хезболли"
24tv
2024-10-05T22:45:38Z
Ізраїль та «Хезболла» в суботу обмінялися ракетними ударами
УкраинФорм
2024-10-05T22:45:22Z
Фіцо планує переконати Україну не припиняти транзит газу з РФ
1News
2024-10-06T00:22:55Z
Найбільший банк Кіпру від 2022 року закрив 20 тисяч рахунків росіян
УкраинФорм
2024-10-05T23:54:42Z
Працюють без світла: monobank виходить на ринок POS-терміналів
Хвиля
2024-10-05T23:12:48Z
Купівля та продаж доларів: чи впливає рік випуску на вартість валюти
24tv
2024-10-05T21:21:45Z
Верховний суд Бразилії заявив, що соцмережа X сплатила штрафи не на той банківський рахунок
УкраинФорм
2024-10-05T20:51:35Z
Буде ще дорожче: сметана, сир та інша "молочка" стане справжньою розкішшю
Знай
2024-10-05T20:51:12Z
Обмін "старих" доларів на "нові": що варто знати про цю операцію
24tv
2024-10-05T19:48:19Z
Ціни на продукти та товари в Україні стрімко летять вгору: НБУ розкрив причини
GlavRed
2024-10-05T19:27:42Z
Пенсіонерів змусять платити: важливе звернення податківців
Знай
2024-10-05T18:36:12Z
Шведські благодійники передали на Вінниччину 8 автобусів для перевезення школярів
УкраинФорм
2024-10-06T00:57:26Z
Рівень смертності зашкалює: розкрито деталі демографічної катастрофи
GlavRed
2024-10-06T00:27:10Z
Названо прізвисько принца Гаррі, про яке він хотів би не згадувати
ГЛАВКОМ NET
2024-10-06T00:00:55Z
Вибухи пролунали у кількох українських містах та регіонах
TSN
2024-10-05T23:54:34Z
Творчого натхнення і професійного розвитку: гарні привітання з Днем вчителя у прозі та віршах
24tv
2024-10-05T23:36:44Z
На Київщині працюють сили ППО
TSN
2024-10-05T23:06:56Z
Білоруські активісти докладно розповіли про постачання РФ до Білорусі озброєння всіх видів
ZN UA
2024-10-05T22:58:01Z
У прикордонників Польщі не працює база даних: рух транспорту зупинено
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T22:00:18Z
Чоловік різко змінив спосіб життя і відклав понад $50 тисяч за короткий час
TSN
2024-10-05T21:51:05Z
Лунін провів перший "сухий" матч за Реал в сезоні: шалена гармата принесла мадридцям перемогу
24tv
2024-10-05T21:55:02Z
Інтер — Торіно 3:2 Відео голів та огляд матчу Серії А
Football.ua
2024-10-05T21:49:11Z
Карвахаль у сльозах покинув поле на ношах у матчі з Вільярреалом
Football.ua
2024-10-05T21:43:39Z
Реал з Луніним обіграв Вільярреал
Football.ua
2024-10-05T21:02:57Z
Вінісіус Жуніор отримав травму в матчі з Вільярреалом
Football.ua
2024-10-05T20:55:00Z
Хет-трик Тюрама приніс Інтеру перемогу над Торіно
Football.ua
2024-10-05T20:46:41Z
Ребров викликав у збірну України новачка з Олександрії: через нього був скандал у грі з Шахтарем
24tv
2024-10-05T20:19:38Z
Манчестер Сіті — Фулгем 3:2 Відео голів та огляд матчу АПЛ
Football.ua
2024-10-05T19:43:46Z
Дубль Буркардта допоміг Майнцу обіграти Санкт-Паулі
Football.ua
2024-10-05T19:22:19Z
У Китаї поширюється смертельна хвороба: 4 людей померли від нової інфекції
24tv
2024-10-05T20:24:30Z
Їжте квашену капусту якомога частіше і позбавтеся целюліту: чим ще корисний зимой смаколик
Знай
2024-10-05T18:51:56Z
«Майбутнє є!»: Danone спільно з МОЗ запускає масштабну соціальну ініціативу, що посилить систему медичної реабілітації
VGorode
2024-10-05T17:12:46Z
Вчені розкрили причини слухових галюцинацій
360ua.news
2024-10-05T15:00:54Z
Низка популярних трав'яних добавок погіршують здоров'я печінки – це може бути смертельно
24tv
2024-10-05T14:15:04Z
Вчені знайшли можливе просте рішення від болю в спині
Portaltele
2024-10-05T13:55:18Z
Це перетворює їжу на отруту: в жодному разі не розігрівайте страву в такий спосіб
24tv
2024-10-05T13:24:33Z
Лікар розповів кому і чому не можна пити каву
360ua.news
2024-10-05T12:57:23Z
У тампонах виявили токсичні метали: чи варто непокоїтися
24tv
2024-10-05T11:03:21Z
У Києві прогримів вибух: що сталося
TSN
2024-10-06T00:18:44Z
Запускали феєрверки під час війни: у Запоріжжі невідомі гучно "відсвяткували" у спальному районі
24tv
2024-10-06T00:03:43Z
Атака дронів: на Київщині пролунали вибухи
1News
2024-10-05T23:48:45Z
У Полтавській області у пожежі загинула ціла сім'я
TSN
2024-10-05T23:45:07Z
Республіканка Марджорі Тейлор Грін заявила, що ураган "Хелен" має штучне походження
ZN UA
2024-10-05T22:25:51Z
У Харкові косметологиню підозрюють у вбивстві клієнтки через передозування анестетика
Украина Криминальная
2024-10-05T21:57:12Z
У Туреччині жінка з рушницею увірвалася до пологового будинку й взяла людей у заручники
24tv
2024-10-05T21:54:57Z
У Карпатах заблукав киянин, прямуючи за кордон до Словаччини по «карті» за $2000
InternetUA
2024-10-05T20:40:38Z
На Сумщині війська РФ скинули з дрона вибухівку на автобус - троє поранених
УкраинФорм
2024-10-05T20:03:59Z
Чому неправильно казати "вихідний день": яку поширену помилку робить багато людей
GlavRed
2024-10-06T01:18:12Z
Куди ставити сумку за етикетом у ресторані - на стіл, на підлогу або за спиною
GlavRed
2024-10-06T00:27:00Z
Вас не зможуть обманути: як легко відрізнити сир від сирного продукту
24tv
2024-10-05T21:51:45Z
Після багаторічної перерви відновили будівництво найвищого хмарочоса світу
InternetUA
2024-10-05T20:52:34Z
Як обрізати сливу для щедрого врожаю у наступному році: хитрощі садівників
Политека
2024-10-05T20:31:21Z
Курка в клярі з бататом: "Мастер Шеф" Хіменес-Браво дав ситну вечерю без клопоту
Политека
2024-10-05T20:00:14Z
Як доглядати за ґрунтом восени, щоб покращити родючість: важливі поради городників
Политека
2024-10-05T19:35:16Z
Затхлий запах з шафи щезне назавжди: цей засіб допоможе
24tv
2024-10-05T19:15:18Z
Справжній закарпатський суп: як зробити ситну страву з крильцями на всю родину
Политека
2024-10-05T18:45:59Z
Нові правила оренди автомобілів: що пропонують змінити для водіїв
Хвиля
2024-10-05T20:18:09Z
В Україні оновили вікові обмеження для водіїв: хто не зможе сісти за кермо
Хвиля
2024-10-05T19:45:38Z
В Одесі помічено лімузин Cadillac від улюбленого кузовного ательє Дональда Трампа
AutoCentre
2024-10-05T16:46:03Z
Молодший брат Juke: представлено найдешевший кросовер Nissan за $7100
Фокус
2024-10-05T16:00:35Z
Більше ця проблема не потурбує: як впоратися із запріванням скла в авто
Знай
2024-10-05T14:51:01Z
У Києві помічено рідкісний електрокрос Fisker Ocean
AutoCentre
2024-10-05T14:17:25Z
На аукціон виставили вінтажний суперкар Ferrari Анджеліни Джолі
Фокус
2024-10-05T14:15:37Z
В Одесі помічено лімузин Cadillac від улюбленого ательє Дональда Трампа
AutoCentre
2024-10-05T12:37:05Z
Пітеру Фальку довелося обирати машину для Коломбо, і ось чому він зупинився на Peugeot 403
24tv
2024-10-05T11:54:07Z
Motorola активізує стратегію оновлення програмного забезпечення
InternetUA
2024-10-06T01:01:53Z
У шматку каменю віком 2 млрд років вчені знайшли мікроби
ГЛАВКОМ NET
2024-10-06T00:30:01Z
Meta анонсувала нову ШI-модель для генерації відео та звуку
InternetUA
2024-10-06T00:01:46Z
WhatsApp додає функцію тегів для статусів, подібну до Instagram
InternetUA
2024-10-05T23:01:08Z
Вчені виявили, що лід на Землі стає дедалі небезпечнішим
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T23:00:03Z
Android 16 вводить режим покращеного захисту конфіденційності
InternetUA
2024-10-05T22:01:53Z
У Windows 11 24H2 швидкість копіювання файлів збільшена на 94%
InternetUA
2024-10-05T20:46:24Z
У США двоє шахраїв замінили 6000 підроблених iPhone на оригінальні за гарантією Apple
InternetUA
2024-10-05T20:13:26Z
Вчені розкривають секрети «м’яких» напівпровідників нового покоління
Portaltele
2024-10-05T19:59:22Z