MY.UAНовини
Європейське Енергетичне Співтовариство призначило головою свого українського офісу ставленика Фірташа
Європейське Енергетичне Співтовариство призначило головою свого українського офісу ставленика Фірташа

Європейське Енергетичне Співтовариство призначило головою свого українського офісу ставленика Фірташа

Про це пише портал Антикор.

На початку серпня Енергетичне Співтовариство призначило екс міністра енергетики України Олексія Оржеля головою Офісу Energy Community в Україні. Це дуже вагома посада, оскільки зараз через Співтовариство в Україну йде потік з мільйонів доларів на відновлення енергосистеми, що постраждала від війни.

Саме з цієї точки зору вибір на користь Оржеля щонайменше дивний. Адже якби Енергетичне Співтовариство бодай поверхнево перевірило його біографію, то одразу б побачило зв’язки з проросійським олігархом Дмитром Фірташем та відкрите лобіювання імпорту електроенергії з росії та білорусі у недалекому минулому.

Оржель та захист російського імпорту

І ось в цей час до України повним ходом здійснювався імпорт російської електроенергії. Це “топило” вітчизняну генерацію та добряче виручало кремлівську. Імпорт було відкрито дещо раніше – у листопаді 2019 року завдяки скандальній поправці, яку втемну протягув наближений до олігарха Ігоря Коломойського голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.

Що ж робив у цей період міністр енергетики Олексій Оржель, якою була його позиція? А він підтримував імпорт!

“Загалом імпорт грає на зниження ціни”, – виправдовував імпорт путінських мегаватів пан Оржель.

При цьому він не згадував, що імпорт з росії, який до цього не вівся чотири роки, було відновлено для того, щоб забезпечити дешевою російською електроенергією феросплавні заводи Ігоря Коломойського.

Тобто, в умовах, коли нашій енергетиці катастрофічно не вистачало споживачів, Оржель підтримував державу-агресора. При цьому тодішний пан міністр відверто дивувався, що “російський та білоруський брати” чомусь відмовлялися купувати українську електрику.

“Ми активно дискутуємо з білоруською стороною, менш активно з російською, щодо постачання нашої електроенергії. У нічні години, коли «Енергоатом» готовий продавати електрику, у нас на неї досить низька ціна, ми можемо бути більш ніж конкурентноздатними на тих ринках. Але є відмова. Це несправедливо: якщо ви нам хочете продавати, то ми також можемо вам експортувати, і не треба закривати ваш ринок, давайте працювати на паритетних умовах”, – розводив руками Оржель.

Нагадаємо також, що відкриття імпорту електроенергії з росії та білорусі загрожувало і майбутній синхронізації енергосистем України та Європи. Адже якби українські компанії підписали довгострокові контракти на постачання російської та білоруської електрики, тоді б у них була можливість судового оскарження відключення від енергосистем РБ і РФ, і вимагання компенсації.

Оржель та друзі Фірташа

Ще більш очевидним є зв’язок Олексія Оржеля та підсанційного олігарха-втікача Дмитра Фірташа. Вони пов’язані через одіозного підприємця Ігоря Тинного.

Впродовж багатьох років Оржель очолював Українську асоціацію відновлюваної енергетики (УАВЕ), одним із засновників якої є Ігор Тинний. Фактично, на цій посаді він лобіював інтереси “зеленки”, починаючи з часів Януковича.

“Власник” УАВЕ Ігор Тинний – фігура вкрай цікава. На перший погляд це прогресивний підприємець, що розвиває зелену енергетику, а кожен свій проект робить із користю для суспільства. Але це лише не перший погляд.

Журналісти, які детально вивчали цього “філантропа”, писали, що “навіть побіжне ознайомлення з біографією Тинного дає розуміння, що за ним може стояти серйозна бізнес-імперія. Там змішалися інтереси сім'ї Льовочкіних (Сергія і Юлії), протеже олігарха Фірташа Івана Фурсіна і, власне, самого Дмитра Фірташа. Для Тинного, мабуть, дуже важливо використовувати зв'язки з топ-чиновниками. Принаймні, це в нього успішно виходило в часи Януковича”.

Таким корисним чиновником для Ігоря Тинного та його партнерів і був Олексій Оржель. А невдовзі після призначення Оржеля у Міненерго і самого Тинного почали називати “тіньовим міністром”.

Більше того – народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк стверджувала, що усі співбесіди Олексія Оржеля проводить Ігор Тинний.

"Саме Тинний за дорученням Оржеля затверджує претендентів на Агентства, які входять до сфери управління Мінекоенерго. Співбесіди проходять в столичних ресторанах, які теж перебувають у власності Тинного… Діти задихаються від смогу, викидів заводу "Енергія". Все це призводить до обструктивних бронхітів, аденоїдитів… Спільнота вже кілька місяців б'є в набат щодо порушення всіх екологічних норм. А міністр мовчить, зате його бізнес-партнер займається призначеннями в найбільш ключові агентства", – обурювалася Василевська-Смаглюк.

Але сам Ігор Тинний і не приховував свого впливу на свого маріонеткового міністра Оржеля. Так, в одному з інтерв’ю він розповідав, як нібито на прохання Оржеля “фільтрував” кандидатів при прийомі на роботу до Міненерго. Цю роботу Тинний іронічно назвав “специфічною допомогою”.

“Він [Оржель, – ред.] шукав кадри, йому треба було швидко заповнити сотні вакансій. Він звернувся за специфічною допомогою: йому приносили величезні стоси резюме від депутатів Верховної Ради та Офісу президента, і він попросив мене та інших колег збирати про цих людей інформацію, щоб не помилитися. … У мене було кілька епізодів, де я зустрічався з людьми і розмовляв із ними щоразу дуже коректно”, – розповів Ігор Тинний.

Як приклад такої “допомоги” Тинний навів такий приклад: “Приходить людина, каже: я фахівець, наприклад, у лісовій індустрії. А коли уточнюєш, виявляється, що вона працює на таку людину, яка є найбільшим експортером або заготівельником деревини. Це може змінити ставлення до кандидата”.

Зазвичай такою роботою займаються рекрутингові агенції, які рівновіддалені від усіх “занадто зацікавлених” сторін. Але чи такою кришталевою є біографія Ігоря Тинного? Аж ніяк!

Тинний у 2023 році як ні в чому не бувало веде бізнес із Юлією Льовочкіною – колишньою нардепкою від ОПЗЖ та сестрою екс керівника Адміністрації президента Януковича Сергія Льовочкіна. Разом вони володіють кількома малими ГЕС на річках Закарпаття.

А ще Тинний напряму пов’язаний з проросійським підсанкційним олігархом Дмитром Фірташем. Так, у компанії “Енергія Карпат”, якою володіють Льовочкіна та Тинний, є ще один засновник – офшор МІЗОНІО ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД (MIZONIO HOLDINGS LIMITED). Його директоркою вказана Marianna Papua (Μαριαννα Παπουη). І вона ж є директором у OSTCHEM INTERNATIONAL LIMITED – це один з кіпрських офшорів, які обслуговують Group DF Дмитра Фірташа.

І хоча на публіку пан Тинний розповідає, що у нього з Фірташем просто “кілька разів були консалтингові стосунки”, їхнє партнерство – це не якісь поверхневі епізоди.

“Перша угода, на якій я з ним познайомився, стосувалася, на мою думку, будівництва бізнес-центру "Парус" (33-поверховий хмарочос у центрі Києва, – ред.). Мою компанію за рекомендацією Івана Фурсіна залучили супроводжувати цю угоду”, – розповідав Тинний.

Погодьтеся, “чужих” до таких угод олігархи не допускають. Олігархи працюють з перевіреними людьми, яким довіряють, партнерство з якими триває впродовж багатьох років. І наявність фірташівської офшорки у засновниках компанії Тинного – доказ цього.

Аналогічна ситуація у Тинного з Олексієм Оржелем. Попри заяви Тинного про непорозуміння, що виникли у нього з Оржелем у період, коли той очолював Міненерго, надовго з поля зору вони один одного не випускали. І вже навесні 2023 року Оржель знову очолив «Українську асоціацію відновлюваної енергетики» Тинного.

Така кадрова політика Тинного цілком зрозуміла. Для нього Оржель, якого кар’єрно “вирощували” понад десять років, занадто цінний, щоб ним розмінюватися.

І, як ми бачимо, це ставка зіграла – з УАВЕ Оржель доріс до крісла міністра енергетики України, а тепер і до посади голови Офісу Energy Community в Україні.

З таким кар’єрним злетом можна хіба що привітати – передусім Дмитра Фірташа, у якого з’явився лобіст аж на рівні ЄС. Тепер у проросійського олігарха з’явилась можливість впливати на те, як і кому буде розподілятися іноземна допомога, що йде на відновлення української енергетики. А це – сотні мільйони доларів.

Шановному Енергетичному Співтовариству варто уважно перевіряти своїх представників, та, поки не пізно, переглянути своє рішення на користь якогось іншого кандидата, який не зганьбив свою репутацію лобізмом інтересів Кремля та співпрацею з прокремлівськими олігархами.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
"Ждет, прямо на входе": Наталья Могилевская похвасталась сочными ягодками
Знай
2024-06-17T18:51:26Z
В России умер популярный актер: что известно
Comments UA
2024-05-30T20:15:07Z
Лечение не помогает: бывшая певица из Украины показала своего мужа-стриптизера в неадекватности
Comments UA
2024-05-26T20:45:50Z
"Он никакой": актриса из "Сватов" набросилась на Владимира Зеленского
Comments UA
2024-06-11T19:27:08Z
Всегда должна быть загадка: украинкам показали тренды закрытых купальников на лето 2024
Знай
2024-06-17T18:22:26Z
7 самых стильных пар в истории кино — их образы всегда будут нас восхищать
Marie Claire
2024-06-17T18:01:08Z
Названа причина смерти Анастасии Заворотнюк: "Так молодая, такая красивая"
Политека
2024-05-30T06:40:09Z
Жена Пескова внезапно вспомнила, что она – украинка для бессмысленной причины
Comments UA
2024-06-12T20:27:51Z
Екатерина Тишкевич в слезах сообщила об ухудшении своего состояния
Обозреватель
2024-06-02T10:55:04Z
Зеленский прямо ответил: кто и почему не дает победить Россию в войне
Comments UA
2024-05-17T08:57:51Z
Стало известно, кто мог предоставить Путину разрешение напасть на Украину
Comments UA
2024-05-28T17:12:28Z
Политический эксперт рассказал, кто может стать президентом Украины после Зеленского
Знай
2024-05-23T12:42:25Z
Критик Путина прогнозирует мрачное окончание войны: какие города потеряет Украина
Comments UA
2024-05-19T10:06:21Z
Росія вперше визнала знищення українськими воїнами літака А-50
Апостроф
2024-06-17T19:12:55Z
Заставят ли работодателей платить за уже забронированных работников: что говорят в Раде
Апостроф
2024-06-17T19:06:47Z
Какая цель России в войне: стало известно, что думают большинство украинцев
Comments UA
2024-06-13T11:38:57Z
Детали финального коммюнике: к чему участники саммита хотят принудить РФ
Comments UA
2024-06-12T14:18:07Z
С первого раза не получилось: Стало известно, кого Безуглая продвигает на должность главкома
Comments UA
2024-05-28T13:09:06Z
"Плакать хочется": в Закарпатье школьницы одели на выпускной "советскую форму"
TSN
2024-06-03T16:28:31Z
Бойцы ВСУ впервые затрофеили "танк-сарай" вместе с экипажем: уникальное ВИДЕО
Новости Украины
2024-06-17T18:33:51Z
Мобилизация по-новому: адвокат назвала вероятные изменения для мужчин из-за военной полиции
UAToday
2024-06-05T13:04:48Z
Самая сексуальная волейболистка мира поразила своими фото в бикини
Обозреватель
2024-06-02T19:25:55Z
В Германии заговорили об отмене главной выплаты для украинцев: какие причины и чего ждать
Обозреватель
2024-06-17T18:46:56Z
Защитит от FPV-дронов: для ВСУ создали улучшенную систему РЭБ "Кульбаба 150"
Фокус
2024-06-17T18:45:18Z
ПФУ объявил о доплатах пенсионерам: "бонусы" сразу за два месяца
Знай
2024-06-01T03:38:52Z
Ольгу Сумскую всколыхнуло новое большое горе: "Светлая память"
Политека
2024-05-31T08:04:15Z
Мобилизуют всех: служить отправят и тех, кто не надеялся
Знай
2024-06-06T19:30:52Z
Наиболее совместимые люди по знаку Зодиака: названы лучшие пары согласно астрологии
Политека
2024-06-13T13:31:50Z
Свободная любовь: что такое полиамория, как она проявляется и почему популярна
Comments UA
2024-05-13T12:36:45Z
Шеф-секреты: как приготовить молодой картофель с чесноком и травами
Comments UA
2024-05-21T07:45:46Z
Финансовый успех или важная встреча: гороскоп на 5 июня для всех знаков зодиака
Обозреватель
2024-06-05T03:09:03Z
Сочные куриные котлеты с кабачком: гениальный рецепт от финалистки "Мастер Шеф"
Политека
2024-06-17T18:46:07Z
Кармический код жизни: что это, как рассчитать и чем он влияет на нас
UAToday
2024-06-17T18:03:09Z
Вкуснее, чем борщ и тушеная капуста: сытный польский бигос для обеда и ужина
Обозреватель
2024-05-30T11:02:28Z
Парад планет -2024: чем особенно это время и что нужно сделать, чтобы привлечь счастье и удачу
Апостроф
2024-06-06T19:30:32Z
Любимый летний десерт: "Мастер Шеф" Глинская дала рецепт легкого клубничного желе
Политека
2024-06-15T09:01:43Z
Наступление россиян провалилось: ВСУ отразили самый мощный штурм в Донецкой области
Comments UA
2024-06-17T18:57:11Z
В Украине резко изменится погода и ударит +31
Comments UA
2024-06-17T18:21:05Z
Оккупанты могут вырваться на оперативный простор под Авдеевкой – Bild
Новости Украины
2024-06-17T18:54:54Z
ВСУ успешно охотятся на российские дроны: оккупанты считают эту угрозу "серьезнее, чем десятки Abrams"
Новости Украины
2024-06-16T14:24:04Z
Взорвалась во время пуска: оккупанты на Донбассе потеряли ракетную установку. ВИДЕО
Новости Украины
2024-06-17T18:21:37Z
ВС рф продвинулись к Агрегатному заводу в Волчанске: что там происходит
Известия Киев
2024-06-17T17:51:09Z
Убивают за отказ подписать контракт, держат в подвалах как пленных: что происходит в российской армии
Обозреватель
2024-06-10T04:08:59Z
Счастливчики судьбы: три знака Зодиака, которые получат все, о чем мечтали в июне
Апостроф
2024-05-27T18:30:19Z
Правоохранители проводят обыски у заместителя председателя КГГА Усова - "Суспільне"
ZN UA
2024-06-04T19:35:17Z
Война закончилась, но не для него: пенсионер 10 лет действовал на нервы соседям, стреляя в них из рогатки
Знай
2024-06-02T13:21:52Z
Погибли все: пассажиры самолета случайно запечатлели свои последние минуты жизни
Фокус
2024-06-02T18:36:17Z
В Хмельнитчине мужчина во время секса убил женщину
TSN
2024-05-30T11:03:58Z
Сбивал с ног ударом в голову: в Днепре задержали мужчину, который нокаутировал женщин
Фокус
2024-05-22T21:09:35Z
Во время обстрела Херсона в парке погиб мужчина
Корреспондент
2024-06-17T19:13:38Z
Пропалестинские протестующие разгромили оружейный завод в Британии
Фокус
2024-06-17T19:04:29Z
В Одесской области водитель, убегая от полиции, въехал в людей на пешеходном переходе
Комсомольская правда
2024-06-10T04:13:43Z
"Работы не так много, как раньше". Сын Остапа Ступки признался, чем закончился для отца громкий скандал с пьяным ДТП
Обозреватель
2024-06-07T13:57:03Z
"Российскому" обидчику волонтера в Киеве вручили подозрение: сейчас он говорит, что ничего не помнит
Апостроф
2024-06-05T11:37:46Z
Китай заподозрили Россию в обмане: о чем идет речь
Comments UA
2024-06-13T14:28:03Z
Инвесторы готовы строить новую энергетику в Украине при одном условии – ЕУЭА
Хвиля
2024-06-03T20:07:00Z
До какого возраста в Украине начисляют надбавки к пенсиям, и повезет ли тем, кто в группе "65+"
Знай
2024-06-02T05:06:21Z
В Украине изменят систему отключений от электроэнергии
Хвиля
2024-05-22T12:27:05Z
В Украине возобновили "газовые" проверки, пошли крупные штрафы: кому стоит беспокоиться
Знай
2024-06-17T19:12:53Z
Мясо стало недостижимой роскошью: новые цены шокируют украинцев
Знай
2024-06-17T18:07:55Z
Украина выполнила все структурные маяки МВФ - Минфин
Корреспондент
2024-05-21T20:51:34Z
В Украине скорректировали цены на крупы: сколько заплатим за гречку, рис и пшено
Знай
2024-05-30T05:06:20Z
В Украине внезапно дешевеют продукты питания: в чем причина
Знай
2024-05-16T06:12:47Z
Что будет, если зарядить телефон "чужим" зарядным устройством
Telegraf
2024-05-19T17:24:45Z
Какую функцию на смартфоне нужно немедленно отключить: действительно полезный совет
Политека
2024-06-13T11:17:06Z
Ученые считали это невозможным: на Марсе обнаружили миллионы литров воды в неожиданном месте
Comments UA
2024-06-13T14:27:51Z
Правды никто не рассказал. Насколько действительно больно терять голову на гильотине
Фокус
2024-05-24T09:51:53Z
Народные средства от тли на деревьях - эффективная борьба без химии за копейки
GlavRed
2024-06-17T18:51:59Z
Плотность энергии выше в 100 раз: новая батарея увеличит производительность гаджетов
Фокус
2024-06-17T18:00:47Z
А теперь все, конец: в Украине владельцы PlayStation получили "трагическую" весть
Знай
2024-05-31T02:51:28Z
Не от мира сего. В глубинах Северного Ледовитого океана нашли то, чего "там быть не должно"
Фокус
2024-05-24T08:36:56Z
7 самых главных признаков высокого интеллекта: немногие люди имеют эти особые черты
TSN
2024-05-29T07:18:55Z
Украина победила в Золотой Евролиге, одержав победу над Хорватией
Комсомольская правда
2024-06-17T08:39:51Z
Шансы сборных на победу на Евро-2024: какие в Украины
Comments UA
2024-06-05T08:36:36Z
"Одна из ужаснейших вещей". То, что сделал Фьюри после боя с Усиком, вызвало возмущение в сети
Обозреватель
2024-05-23T16:58:14Z
Свитолина потеряла статус первой ракетки Украины: кто ее опередил
Comments UA
2024-06-10T12:14:03Z
Почему сборная провалилась против более слабого соперника: анализ матча Украина – Румыния
Обозреватель
2024-06-17T18:23:45Z
"Хочу, чтобы мне выключили свет": украинцы ответили на проигрыш сборной Украины мемами
Фокус
2024-06-17T17:36:25Z
21-летняя гимнастка, оскандалившаяся ненавистью к полякам, завершила карьеру
Знай
2024-06-02T12:51:46Z
Усик примерил специальный пояс WBC
Корреспондент
2024-05-17T10:21:36Z
"Карпаты", "Ингулец" и больше никого: кто вышел в УПЛ и усилит ли это чемпионат
Обозреватель
2024-06-03T05:20:53Z
Как снизить высокий уровень сахара в крови с помощью чая: простые рецепты напитков
Политека
2024-06-11T16:03:14Z
Питание для профилактики рака: врач рассказала, что должно быть в рационе
Апостроф
2024-05-28T13:42:19Z
Как очистить микроволновку: полезные советы от опытных хозяек
Политека
2024-06-15T02:02:20Z
Скрывалась у нас под носом: ученые обнаружили причину одиночества миллиардов людей на планете
Фокус
2024-05-30T15:57:43Z
Уменьшает ли диета риск развития деменции? Что об этом говорит исследование
Обозреватель
2024-06-17T19:08:38Z
5 комнатных растений, которые избавят от стресса и улучшат психическое здоровье
Фокус
2024-06-17T17:57:27Z
Забудьте о большом животе раз и навсегда: какие продукты помогают сжигать жир
Знай
2024-06-07T09:52:36Z
Не всегда положительно: как эмоции влияют на здоровье человека
Обозреватель
2024-06-04T12:08:36Z
Можно ли спать на двух подушках: какое значение народных примет
Апостроф
2024-06-17T17:18:09Z
Ландо Норрис обзавелся необычным внедорожником
AutoCentre
2024-06-06T18:34:52Z
Может ли шлем на самом деле спасти жизнь: в каких случаях он бесполезен
Comments UA
2024-05-23T13:33:07Z
Какими автомобилями запомнилась международная выставка Автосервис Киев-83
AutoCentre
2024-06-17T19:02:14Z
Украинцам вместо бензина заливают "бодягу": что может случиться с автомобилем
Обозреватель
2024-06-17T17:58:34Z
Китайцы удивили большим дешевым кроссовером: как выглядит и на что способен
Обозреватель
2024-06-17T17:33:48Z
AC Schnitzer представил свой вариант Toyota GR Supra
AutoCentre
2024-06-17T17:17:52Z
Новый бюджетник Suzuki с низким расходом показали в деталях. Фото
Обозреватель
2024-06-17T16:25:31Z
Nissan представил юбилейную версию спорткупе Z
AutoCentre
2024-06-17T16:02:47Z
Kimera анонсировала свой третий суперкар
AutoCentre
2024-06-17T15:05:20Z