MY.UAНовини
До багнета прирівняли перо: на Донбасі створили унікальну бібліотеку, якою керують діти
До багнета прирівняли перо: на Донбасі створили унікальну бібліотеку, якою керують діти

До багнета прирівняли перо: на Донбасі створили унікальну бібліотеку, якою керують діти

У прифронтовому Кураховому в перервах між боями письменник Віталій Запека зайнявся важливою справою

56-річний полтавський письменник Віталій Запека вже вдруге на війні. До фронту він навіть не підозрював про свій письменницький талант. Працював інженером, мав винаходи. Потім перекваліфікувався на фотохудожника. І 2014 року, йдучи боронити Україну в складі добровольчого батальйону спецпризначення "Полтава", поклав у наплічник фотоапарат Canon.

За три роки бойової служби у Віталія зібрався чималий архів портретних, пейзажних і документальних знімків. Але, як виявилось, більшу цінність мали нотатки про війну, які він робив у перервах між бойовими завданнями. Пригадує, писав за найменшої можливості: хотілося вихлюпнути емоції, які переповнювали його, і в такий спосіб бодай на якийсь час полегшити свій душевний стан, звільнитися від напруження.

Згодом ці записи лягли в основу його бувальщин на воєнну тематику (так званої окопної прози) й романів: антивоєнного "Цуцик", в якому оповідь ведеться від імені маленького песика, наділеного людськими емоціями, та воєнно-сатиричного "Герої, херої та не дуже". За останній твір автор був відзначений Міжнародною українсько-білоруською премією "Воїн світла", заснованою 2015 року в пам’ять про активіста Євромайдану з Білорусі, члена самооборони Михайла Жизневсь­кого. "Цуцик" номінувався на Шевченківську премію.

У Кураховому нема шкіл, але є діти

Сержант Запека з лютого 2022 року знову на війні. Знову пішов добровольцем, записавшись у 116-ту Полтавську бригаду тероборони. Нині його підрозділ дислокується на Донеччині, де тривають важкі безперервні бої, неподалік Курахового. Він — стрілець. Але замість відпочинку після повернення з вогневої позиції Віталій більшість вільного часу проводить у компанії курахівських дітей, яким зазвичай нічим зайнятися.

Віталій Запека з лютого 2022 року знову на війні

Щоб дітвора менше била байдики, Віталій взявся вчити її кидати учбові гранати. І якось по ходу розговорився з дівчинкою років дванадцяти.

"Раніше мріяла, щоб зі школою щось сталося — так набридло щодня ходити до неї. Дурна була… Зараз мрію ходити до школи, а не вчитися онлайн", — зізналась вона військовому.

"Може, з першого вересня почнете вчитися? Роблять же бомбосховища в школах, то, може, і у вас таке облаштують?" — він намагався дати їй надію.

"Немає школи…" — зітхнуло дівча.

Школа в Кураховому була зруйнована прямим потраплянням снаряда

"У Кураховому війна поряд. Арта дістає щодня, — написав 15 серпня на своїй сторінці у Facebook Віталій Запека під виставленим фото своїх маленьких друзів. —У Кураховому нема шкіл і бібліотек. Знищені. Але в Кураховому є діти. Діти, які не пам'ятають свого життя без війни. Вона тут з 2014-го. Найменшій на фото Єві — долоня та ще пальчик років. Їй важко уявити, як воно, коли мир.

Юні бібліотекарі

Найстаршій на фото Єлизаветі сьогодні 14. Вона доросліша за свої роки. Власниця приватної крамниці залишає на неї та на іншу малечу свій заклад і почувається спокійною. Дітки торгують, керують крамницею. Така розвага. В цьому мікрорайоні міста — то центр життя дітлахів.

Та від сьогодні курахівські діти змінюють своє життя. З 15:00, коли прийде посилка на "Нову пошту", вони стануть директорами бібліотеки. ПЕРШОЇ В СВІТІ БІБЛІОТЕКИ, якою керуватимуть винятково діти! Жодного дорослого! Самі!"

Перша посилка з книгами для бібліотеки в Кураховому

Першим книги для майбутньої бібліотеки передав саме Віталій Запека. Дружина письменника Лариса на його прохання вислала з Полтави посилку, в якій було зібрано все його, що вийшло друком: "Цуцик", "Герої, херої та не дуже", "Полінка", "Полінка в королівстві дурниць", "Бабах на всю голову", "Абсурд".

Новенькі книги Віталія Запеки лягли в основу унікальної бібліотеки в Кураховому

Першими читачами новеньких книжок була, звісно, "команда Запеки". Дехто з неї, як виявилось, з моменту повномасштабної війни взагалі не тримав у руках художньої літератури. Прочитані книги одразу ж було виставлено на полиці невеликої крамниці під назвою "У Тані". Тієї самої, яку час від часу господарка залишає на юних друзів письменника-військового. Продавці пропонували покупцям взяти якийсь твір під запис і після прочитання повернути. Так само, як у бібліотеці.

Книга за записом у чергу

— Ми живемо в мікрорайоні "Південний", на околиці Курахового, і добиратися в центр, де в Будинку культури працює єдина бібліотека, нам далеко, — розповідає 14-річна Єлизавета Гноєва. — Всі можливі розваги — басейн, танцювальна студія — знаходяться від нас за 40 кілометрів, у Покровському. Хто туди поїде? Тому найкраще — своя бібліотека. Серед наших читачів є не тільки діти, а й дорослі. Вчителька з музичної школи, наприклад, вибрала для себе "Полінку в королівстві дурниць"…

14-річна Ліза Гноєва за старшу в команді дітвори

Оскільки книжок було мало й людям, аби почитати щось новеньке, доводилося записуватися в чергу, то письменник Запека закликав українців через Facebook підтримати унікальну справу: "Якщо є можливість, надішліть книжок. Якщо не маєте змоги проплатити за поштові послуги, напишіть мені. Проплачу, бо звідки у дітей фінанси? У них лише воля, розум та ентузіазм".

Пост практично одразу набрав понад півтисячі вподобайок. А вже за кілька днів у відділення № 1 на ім’я Єлизавети Гноєвої прийшли перші 25 книг. З Києва, Львова, Полтави… Разом з друзями вона перенесла їх у крамничку.

На другий день посилок було стільки, що діти навіть із дядьком Віталієм не могли дотягнути їх із пошти. Письменнику, котрий служить стрільцем, довелося звертатися до військової адміністрації Курахового, щоб допомогли з транспортом. Спочатку там пообіцяли й нові полички, щоб розставити книги, але вони йшли потоком, і стало зрозуміло, що така кількість у тісній крамниці не поміститься, тому треба шукати окреме приміщення.

Посилки з книгами надходять з усієї України

За кілька днів Віталій прозвітував: "Отримав два (!!!) піддони посилок з книжками з усіх кутків України. Навіть була пропозиція від українців з Румунії…

Дуже приємно, що почали долучатися видавництва. Дякую Видавництво Час Майстрів.

Відправила посилку авторка дитячих книг Катерина Полякова

Схоже, треба просити: "Горщику, не вари!". Бо треба розсортувати книжки, зробити список чи хоча б фото. Щоб люди знали, що ми вже маємо".

Досить швидко знайшли окреме місце для бібліотеки. Пан Андрій, дізнавшись, для чого потрібне приміщення, безплатно віддав організаторам цієї справи свій торговий павільйон. Однак черговий обстріл міста ворогом призвів до руйнувань і завадив відкриттю закладу.

Взяли долю в міцні дитячі руки

Від Курахового до Вугледара, де тривають активні бойові дії, — 25 кілометрів на південь. За 13 кілометрів на схід від Курахового — зруйнована снарядами Мар’їнка. Армія ерефії, намагаючись просунутись на Вугледарському напрямку, майже щодня обстрілює громаду. Рік тому прямим влучанням ворожої ракети була повністю зруйнована школа, в якій навчалась Ліза та її друзі. І коли вони знову сядуть за парту, одному Богу відомо.

Та, попри небезпеку, містечко живе. За останніми даними, у Курахівській громаді мешкає 18 тисяч осіб.

— Люди мають різні причини, щоб не евакуюватися, а залишатися у своїх домівках, — розповідає Віталій. — Багато хто, наприклад, працює на місцевій ТЕЦ — важливому для України об’єкті, отримує постійний заробіток. Та й не всі батьки згодні відправляти дітей кудись від себе. Чув, їх не менш як тисяча лишилось. Така реальність. І можна скиглити, можна жалітися на життя та лиху долю, а можна взяти ту долю у свої руки й змінити її. У моїх маленьких друзів — міцні руки. Вони власноруч поліпшують своє життя і життя цілого міста!

Дехто з дітлахів уперше з повномасштабного вторгнення взяв до рук художню літетратуру

Створення бібліотеки, наперекір обставинам, це дуже важливо і для дітей у Кураховому, і для всіх дорослих українців. Тому справа отримала такий шалений відгук. Таких дітей не має жодна країна у світі. Пишаюся, що в нас стільки небайдужих людей, що дихаю з ними одним повітрям. Усім вклоняюся і щиро дякую! Таку Україну не перемогти! Доки буде Україна, доти й буде бібліотека! "Навіщо нам перемога, якщо не буде культури?" — запитував колись Черчилль. Його слова актуальні нині, як ніколи, — додає письменник.

Віталій Запека у цивільному житті працює письменником

Зараз більшість зібраних по всій Україні книг зберігається у Курахівській військовій адміністрації. Її співробітники допомагають розвантажувати коробки з книгами і заносити в підвал. Тим часом посилки продовжують надходити…

Отримані книги поки що зберігаються у військовій адміністрації

Водночас надходять пропозиції щодо організації дитячої праці. "Потрібен комп'ютер для ведення каталогу та обліку книжок. Могли б скинутися та придбати. Чи, може, краще ноут, бо з енергопостачанням можуть бути проблеми". "Потрібен планшет, щоб встановити на ньому програму для обліку книжок. Так зручніше буде", — підказують люди. Дехто цікавиться, чи є в дітей одяг та взуття.

— Основний кістяк нашої команди складається з трьох хлопців і трьох дівчат, — відповідає Віталій. — Так от, пацани хочуть форму. Бо вони зі справжніми солдатами на блокпосту стоять!

"Ви круті!!! Дуже корисну справу розпочали! Може, й не слід говорити: "Горщику, не вари!"? Може, хай "варить" і "годує" не тільки Курахове? Добрий приклад швидко розповсюджується", — висловлюються причетні до створення унікальної бібліотеки.

І, звісно, люди дякують Віталію Запеці за те, що він не просто воює проти ворога з автоматом у руках, а ще й бореться за те, щоб в Україні не зникли бібліотеки…

Фото зі сторінки Віталія Запеки у Facebook

Теги за темою
Дети
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
На Киевщине еще одно попадание БПЛА – соцсети
Корреспондент
2024-10-25T23:09:01Z
В Тернополе возле студенческого общежития умер работник университета
Корреспондент
2024-10-21T14:03:13Z
Удар по Днепру: есть жертвы и много раненых
Корреспондент
2024-10-25T22:12:43Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
В Днепре увеличилось количество погибших в результате ракетного удара
TSN
2024-10-25T22:33:36Z
В Киеве от атаки БПЛА погибла несовершеннолетняя
Корреспондент
2024-10-25T21:39:50Z
В Карпатах медведь растерзал мужчину во время попытки пересечь границу
Comments UA
2024-10-17T10:54:48Z
В роССии молотком убили пилота, причастного к ударам по Украине
Известия Киев
2024-10-21T13:50:21Z
В Хмельницкой области раздаются взрывы
TSN
2024-10-19T09:33:48Z
8 главных трендов 2025 года
Marie Claire
2024-10-21T18:01:22Z
Российская певица официально бросила своего четвертого мужа
Comments UA
2024-10-22T19:51:54Z
Киллиан Мерфи появился на премьере в Лондоне со светлыми волосами
Фокус
2024-10-25T08:30:38Z
10 самых красивых мужчин мира по версии пластических хирургов
Marie Claire
2024-10-19T11:00:38Z
«Субстанция» выйдет в «цифре» 31 октября
GameMag
2024-10-25T21:07:50Z
Распухло лицо и будет еще хуже: российская певица заболела после развода
Comments UA
2024-10-25T20:45:27Z
"Я еще жив": Иван Дорн, который выехал из Украины, решил напомнить о себе/Певец вышел на связь в день своего 36-летия
Апостроф
2024-10-17T11:57:42Z
Затяните корсет: почему Карл Лагерфельд ненавидел свое тело и унижал полных женщин и низких мужчин
Marie Claire
2024-10-20T17:33:35Z
Хейли Бибер спустя два месяца после рождения сына вернулась к занятиям пилатесом
Фокус
2024-10-23T13:15:26Z
Как НАТО может ответить на отправку солдат КНДР на войну против Украины: СМИ узнали детали
Comments UA
2024-10-25T13:12:19Z
В США объявили, чем закончится война в Украине
Известия Киев
2024-10-24T17:50:30Z
Эрдоган сделал Путину любопытное предложение
Comments UA
2024-10-25T22:33:49Z
Военные КНДР против Украины. Реакция мира
Корреспондент
2024-10-25T21:21:35Z
КНДР готовит вторую партию военных для РФ - СМИ
Корреспондент
2024-10-26T01:39:48Z
Удар мести: Израиль атаковал Иран
Корреспондент
2024-10-26T01:18:37Z
Путин будет в шоке: такого он от своих военных точно не ожидал
Comments UA
2024-10-13T06:03:26Z
Появилась итоговая декларация саммита БРИКС: один пункт о войне в Украине
Comments UA
2024-10-23T14:12:46Z
Путин сделал заявление о "мирном завершении" войны в Украине
TSN
2024-10-18T18:39:28Z
Пора готовить оборону Павлограда: Безуглая прогнозирует катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-25T21:12:12Z
Оккупанты массово заходят в Селидово - украинские дроноводы не успевают за потоком
Апостроф
2024-10-24T12:27:39Z
В Киеве на Осокорках после реконструкции откроется современная амбулатория
Апостроф
2024-10-15T15:03:23Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
Как стоимость пачки сигарет: коммунальщики аргументировали очередное повышение тарифов
Знай
2024-10-26T02:12:28Z
Гороскоп на 26 октября для всех знаков Зодиака: день благоприятен для решительных действий
Политека
2024-10-26T02:00:10Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
Враг ударил по переправам и перерезал дорогу в Харьковской области
Comments UA
2024-10-23T13:18:02Z
В DeepState зафиксировали территориальный успех ВСУ в Донецкой области
Апостроф
2024-10-13T05:39:37Z
Какой блин нельзя есть 26 октября и кому нужно постоять под березой: приметі и запреті на Дмитров день
Знай
2024-10-26T02:03:36Z
Привлечете беду: какой день недели считается опасным для стрижки
Marie Claire
2024-10-25T22:00:38Z
26 октября 2024 года: Димитрия Мироточца - что сегодня нельзя делать
Фокус
2024-10-25T23:21:02Z
Стояли, ждали и заскучали: девушка нашла, чем занять свой рот с мужчиной в очереди
Знай
2024-10-22T19:51:44Z
День преподобного Нестора Летописца: традиции и молитвы
ZN UA
2024-10-26T01:33:53Z
Новые пандемии, водные катастрофы и потери: украинцам обещают крайне сложный 2025 год
Знай
2024-10-26T01:30:20Z
Стало известно, каким образом в Украине хотят до конца года мобилизовать 200 тысяч человек
Comments UA
2024-10-13T04:42:34Z
СМИ узнали имя нового начальника штаба Сил беспилотных систем
Корреспондент
2024-10-24T05:30:31Z
Украинцы обомлели от новой рекламы Третей штурмовой на улицах украинских городов: "Наша семья выглядит так"
Знай
2024-10-15T18:36:18Z
Литва отключится от российской электросети
Корреспондент
2024-10-26T00:00:19Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
Правительство изменило критерии бронирования работников
Корреспондент
2024-10-23T15:15:22Z
Украинцам объяснили, почему банки взимают до 30% за закрытие счетов
Знай
2024-10-13T18:06:44Z
Импорт бензина в Украину сократился: названы причины
Хвиля
2024-10-26T02:06:15Z
Intel выиграла суд по рекордному штрафу ЕС в 1,1 миллиарда долларов
Хвиля
2024-10-25T20:33:04Z
Цены на помидоры достигли многолетнего максимума: сколько стоят в октябре
Хвиля
2024-10-13T03:06:20Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Неприятный сюрприз от "Ощадбанка": как не попасть в ловушку
Знай
2024-10-13T03:06:18Z
Почему пожилые люди меньше спят: названы главные причины
Comments UA
2024-10-25T22:36:15Z
Польза и вред свежих соков: кому не следует употреблять фреши
Comments UA
2024-10-25T23:42:36Z
Самые распространенные причины рака кожи: какие симптомы указывают на болезнь
Comments UA
2024-10-26T00:33:18Z
Польза речной рыбы: какие виды следует добавить в рацион
Comments UA
2024-10-26T00:09:17Z
Отказаться раз и навсегда: как избавиться от вредных привычек
Comments UA
2024-10-26T02:09:34Z
Причины боли в печени: как предотвратить развитие смертельных болезней
Comments UA
2024-10-26T01:15:32Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
Что вызывает "мушки" перед глазами: возрастные изменения или серьезная опасность
Знай
2024-10-13T17:21:25Z
«Делайте это каждый день»: врач выбрал лучшее упражнение, которое продлевает жизнь
Marie Claire
2024-10-12T03:00:53Z
Невесту Роналду госпитализировали из-за серьезной болезни
Корреспондент
2024-10-25T14:12:07Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
"Динамо" – "Шахтер": видео онлайн-трансляция матча УПЛ
ZN UA
2024-10-25T22:28:03Z
За день до боя с Усиком: жена Тайсона Фьюри Пэрис Фьюри потеряла ребенка
Фокус
2024-10-25T20:00:33Z
Кличко наградил киевлян - призеров Олимпийских и Паралимпийских игр в Париже
Апостроф
2024-10-25T15:30:14Z
Стероиды для сушки тела: лучшие препараты для достижения рельефности
GameMag
2024-10-25T15:19:00Z
Баскетболист Лень установил новый рекорд Украины в НБА
ZN UA
2024-10-25T15:00:15Z
"Уверен во влиянии на Путина": Усик попросил Трампа помочь освободить украинских военнопленных
Фокус
2024-10-25T14:10:50Z
Четыре опасных астероида сблизятся с Землей в ближайшие 24 часа - заявление NASA
Апостроф
2024-10-24T05:30:17Z
Батареи останутся в прошлом: создана пленка, превращающая движения в энергию
Фокус
2024-10-20T18:57:52Z
Лучшие складные смартфоны 2024 года: какие "раскладушки" пользуются успехом
Фокус
2024-10-25T13:06:53Z
Зона вас поглотит: журналисты в восторге от украинской S.T.A.L.K.E.R. 2
Фокус
2024-10-18T18:42:06Z
"Магия" силикатных батарей может сделать хранение энергии дешевым, безопасным и эффективным
Фокус
2024-10-26T02:00:10Z
GeForce RTX 3070 для «высоких»: системные требования ремастера Horizon Zero Dawn на ПК
GameMag
2024-10-25T21:13:46Z
Российских игроков приглашают на консольный фестиваль CGF — Console Gaming Festival — Яша Хаддажи рассказал, чего от него ждать
GameMag
2024-10-24T17:16:19Z
Жители России вновь могут скачать драйвера с сайта Nvidia
GameMag
2024-10-23T23:43:09Z
Иран нашел способ заставить Кремль расплатиться за поддержку в войне против Украины
Новости Украины
2024-10-13T05:57:07Z
Почти вечные: продукты, которые не портятся годами
Comments UA
2024-10-26T01:42:46Z
Как сделать компостную яму для листьев: советы опытных дачников
Политека
2024-10-26T00:06:26Z
Вяленые томаты в духовке: простой рецепт от звезды "Мастер Шеф"
Политека
2024-10-17T04:01:57Z
Как правильно хранить чеснок на зиму, чтобы он остался свежим: полезные советы
Политека
2024-10-12T14:42:11Z
Ленивые голубцы: праздничный рецепт от Татьяны Литвиновой
Политека
2024-10-25T23:00:50Z
Три кольца, которые должны быть у каждой счастливой женщины
Comments UA
2024-10-25T22:06:40Z
Стоит повторить: 8 идей для оформления стола на Хэллоуин — гости будут в восторге
Marie Claire
2024-10-25T19:31:32Z
Блинчики с творогом и укропом: как приготовить вкусное блюдо к завтраку
Фокус
2024-10-25T19:21:26Z
Вкусный ужин за считанные минуты: рецепт курицы с грибами
Политека
2024-10-25T17:46:40Z
Первый электромобиль Cadillac Escalade подорожал в 4 раза за считанные минуты
Фокус
2024-10-15T09:57:54Z
Роскошь для семьи: в интернете показали уникальный универсал Mercedes S-Class W126
Фокус
2024-10-25T15:06:57Z
Пережила торнадо: на аукцион выставили коллекцию редких американских авто
Фокус
2024-10-25T08:45:59Z
В Киеве появился очень редкий спорткар BMW 2000-х
Фокус
2024-10-25T07:40:36Z
Пенсионерам лучше избегать этих марок: какие автомобили советуют обходить стороной
Знай
2024-10-24T18:51:29Z
Комфортные, амбициозные: знакомимся с новой линейкой Toyota Proаce
Корреспондент
2024-10-24T17:15:04Z
На аукцион выставили культовый 19-летний спорткар Ford почти без пробега
Фокус
2024-10-24T10:00:12Z
Пять самых популярных цветов в Украине в 2024 году: что выбрали украинцы
Comments UA
2024-10-24T09:24:30Z
С двигателем V8 и автоматической КПП: в Украине обнаружили уникальную "Волгу" ГАЗ-24
Фокус
2024-10-24T07:15:47Z