MY.UAНовини
Винороб із Закарпаття: Шляхетна пліснява допоможе мені зробити найкраще вино у світі
Винороб із Закарпаття: Шляхетна пліснява допоможе мені зробити найкраще вино у світі

Винороб із Закарпаття: Шляхетна пліснява допоможе мені зробити найкраще вино у світі

У «виноградному» селі Кідьош на Закарпатті під угорським кордоном починається гарячий сезон – настав час збирати виноград. Виноградники, якими засаджено 10 гектарів на південних схилах гори, належать місцевій родині потомствених виноробів – Шош. Це династія, де кілька поколінь присвятило себе виробництву вин, причому не рядових домашніх, а які займають перші місця на міжнародних конкурсах у Європі. Вся сім'я - самоучки, крім 27-річного Крістіана Шоша, який отримав професійну освіту.

Починали з кількох рядів винограду

Крістіан Шош перше авторське вино зробив у 17 років. Фото: ФБ Крістіан Шош

Завсідником винних фестивалів спадкоємець династії став уже у вісім-дев'ять років, а з 13-ти почав працювати у винних льохах діда – винороба Карла Шоша.

– Наші предки по материнській та батьківській лінії займалися вирощуванням винограду та виробництвом вина, – розповідає KP.UA Крістіан Шош. – Початком нашої виноробні ми вважаємо 2003-2004 рік, коли дід почав проводити дегустації. Тоді ми мали кілька рядів винограду.

За кілька років виноградники обробляли вже на чотирьох гектарах, а зараз родина Шошів збирає врожай на десяти гектарах.

Переможець найбільших європейських конкурсів

Цього літа хлопець став переможцем найвпливовішого професійного конкурсу серед виноробів Центральної та Східної Європи – Wine Lovers Wine Awards. Конкурс проходив у Будапешті. На ньому 840 різних вин представили 256 виноробів із 11 країн. Вино Крістіана Шоша Hárslevelű отримало 91 бал зі ста. Воно сьогодні – його улюблене. Раніше його авторське вино Riolit, яке він створив у 20 років у 2016 році, також представляли на майстер-класі на найбільшому у Центральній Європі фестивалі вина VinCE у Будапешті.

– Своє перше вино я створив у 2012 році у 17 років – воно з білого винограду Irsai Olivér, – зазначає KP.UA Крістіан Шош. – У 15 років мене прийняли до середньої школи виноробства «Іштвана Сооса» у Будапешті. Тут я багато чого навчився - дізнався про хімію вина, правильну дегустацію, про виноробні регіони Угорщини. Після закінчення школи вступив до університету, де почав працювати інженером з виноробства, стажувався на багатьох виноробних підприємствах, пізніше закінчив магістратуру рослинної медицини. Захист рослин та екологічна чистота для мене дуже важливі.

Десять років Крістіан прожив за кордоном, але все одно повернувся до рідного Кідьоша.

– У нас чудове місце для виробництва вина з чудовими властивостями, але це недостатньо використовується, – зітхає Крістіан Шош. - На жаль, спадщину, яку, може, тисячу років культивували тут, на Закарпатті, втрачено. Наше ставлення до вирощування винограду та виноробства потрібно кардинально змінювати. Інакше ми можемо зникнути із міжнародної винної карти.

Більшості його виноградних кущів – 50-60 років. З них 2,3 га – це чотирирічні нові рослини. Сорт "Ізабелла" вирощують окремо від інших - його або вирізують, або пересаджують.

Усього сім'я переробляє 30-40 тонн винограду на рік – цього вистачає для виробництва 20-30 тисяч літрів вина. Це не багато. Для порівняння – Артемівський завод у Бахмуті випускав 25 мільйонів пляшок на рік.

Під опікою у родини Шошо 10 га виноградників. Фото: Крістіан Шош

Виноградники ростуть на вулканічній породі

Особливий смак та аромат місцевого вина, який відрізняє його від кримських, одеських чи херсонських, за словами Крістіана, залежить не тільки від знань та вмінь, вкладених у його виробництво, а й від самого місця. Село Кідьош стоїть на вулканічній породі, а виноградники розбиті на вулканічних пагорбах. Також прохолодніший клімат, через що закарпатські вина – з більш насиченим ароматом.

- Основа ґрунту - вулканічна: ріоліт, перліт, трахіт, андезит. Є родючий шар глини із високим вмістом заліза. Все це сприяє виробництву насичених мінеральних білих вин чи збалансованих солодких вин пізнього врожаю, – пояснює Крістіан Шош. - Через відсутність солоного морського повітря тут легко з'являється грибок Botrytis cinerea, який також відповідає за розвиток благородної гнилі.

Унікальними закарпатські вина також робить дотримання традицій та старовинні угорські сорти винограду. А ще – технологія приготування. Вина Крістіана виробляються з мінімальним втручанням людини у процес – бродять самі.

– У мене немає сучасного пресу, немає холодильної тари, я не купую спеціальні дріжджі, освітлювачі та інші допоміжні матеріали, – каже наш співрозмовник. – Використовуються традиційні сорти Карпатського басейну. Хороше вино вийде тільки з хорошого врожаю, але важливо й пробувати його кожні два-три тижні та йти за порадою до знавців, якщо відчуваєте проблему. У нас у підвалі немає бракованих вин – багаторічна практика та навчання принесли свої плоди.

Більшість вин роблять із білого винограду – від червоного частіше болить голова. Хоча вино при дегустації винороби однаково спльовують – інакше до вечора настрій буде вже неробочим.

Крістіан упевнений, у них у підвалі немає бракованих вин. Фото: ФБ Крістіан Шош

«Ризикую збирати грона наприкінці жовтня»

Головне при виборі вина – його аромат та смак. У вині важливий баланс - має бути правильне співвідношення кислоти, цукру та спирту. Якщо є домішка якогось смаку чи запаху – вино неякісне.

- Я читав, що наші предки робили вина з винограду, який пройшов через шляхетну плісняву, - ділиться Крістіан Шош. - Саме так я створив вино Hárslevelű, яке цього літа на конкурсі в Будапешті отримало 91 бал. Якщо я придумав щось, то я доводжу справу до кінця, навіть якщо мається на увазі ризик. В останні дні жовтня збирати грона, що зазнали шляхетної гнилі, – великий ризик. Але я не йду на компроміс. Я хочу виробити одне з найкращих вин не лише в Україні, а й у світі.

Технологія виробництва залежить від урожаю. З деякими сортами винограду не вдасться працювати без досвіду.

- Наприклад, я пресую Bakator лише цілими пучками, даю суслу відстоятися ніч, а потім ферментую чисте сусло в резервуарі, - каже Крістіан Шош. – Вино Karlot у теплий урожайний рік бродить на шкірці до 40 днів, потім витримується у дерев'яних бочках 12 місяців. Якщо врожайний рік прохолодний та дощовий, у ягоді багато сирих танінів, і його я зберігаю на шкірці сім-вісім днів, після чого витримую у бочках вісім-дев'ять місяців. Для напівсухих, напівсолодких, солодких вин виноград збирають пізніше. Перед закінченням бродіння вино з натуральним цукром знімаю з осаду, десульфирую, очищаю від плодоніжок і потім пропускаю через стерильний фільтр, щоб дріжджі не могли знову запустити бродіння вина в пляшці.

Цього року кількість ягід буде великою – новий виноград уже почав плодоносити. Фото: sasspince.com.ua

Покупець став більш вимогливим

Незважаючи на знищення Артемівського винзаводу в Бахмуті (виробництво вин все ж таки йде – на потужностях партнерів в Одесі. – Авт.), тимчасову недоступність частин Херсонської та Миколаївської областей, а також Криму, які вважаються винними регіонами, попит на закарпатське вино не зріс – навпаки, упав. Змінився покупець: якщо раніше сюди їхали покупці – сім'ї та молодь, зараз переважно люди старшого віку та діти. Але сучасний споживач і більш вимогливий – частіше просять не міцні та солодкі вина, а легкі, напівсухі. Основні споживачі – із центральних та західних областей. Іноземців через війну, які раніше були частими гостями, тепер набагато менше.

– Мій улюблений сорт винограду – Hárslevelű, – ділиться Крістіан Шош. - З нього можна виготовити дуже гарне збалансоване сухе та солодке вино. Можна витримувати багато років, але не всі врожаї дають таку нагоду. Однак, наприклад, з Olasz rizling ми щороку можемо виробляти вино постійної якості в бочках. Також хочу відзначити сорт винограду Bakator, з якого я зробив шампанське з двох урожаїв - і є обнадійливі результати. Bakator або Hárslevelű – місцеві угорські сорти, з якими ми досягли серйозних успіхів на міжнародному рівні.

На експорт закарпатський продукт поки що не йде – але це в планах.

Село Кідьош стоїть на вулканічній породі, а виноградники розбиті на вулканічних пагорбах. Фото: Крістіан Шош

Бійтеся підробок, їх побільшало

З 2014 року, коли з прилавків зникли кримські вина після окупації півострова, з'явилося більше виноробів, але й більше підробок. Не всі могли дозволити собі посадити багато виноградників.

– Сьогодні також деякі винороби закуповують виноград в інших областях або виробляють підроблені алкогольні напої, які називати вином не можна, – зазначає Крістіан Шош. – Ціна вина на сьогодні не пропорційна інфляції – вин за 150 гривень коштує менше, ніж вино за 50 гривень до 2014 року.

За останні роки вдалося збільшити виробництво – сім'я ще у 2019 році посадила понад два гектари виноградників за угорські гроші.

Цього року урожай ягоди у закарпатських виноробів буде великим – новий виноградник уже почав плодоносити. Щодня ягоди збирають шість-вісім чоловік, ще троє займаються його переробкою. Наразі вже йде підготовка льохів, а останній виноград зривають у жовтні.

Будь в курсі!

Чому від вина болить голова?

- Причиною поганого самопочуття є не сірка, як дехто вважає, а ацетальдегід, що виникає в результаті окислення вина, - пояснює винороб Крістіан Шош. – Це недотримання гігієни. Також «винними» можуть бути червоні вина з перезрілого червоного винограду – у них більш високий вміст метилового спирту - та вина, виготовлені з сортів Vitis labrusca. Є ефект біогенних амінів, що викликають головний біль, якщо вони присутні у вині у вищих концентраціях. Це трапляється при неправильному очищенні вина.

На замітку

Старіші вина – не завжди краще

Не кожне вино, за словами Крістіана Шоша, стає кращим із роками. Так, у ароматних сортів при окисленні терпенових спиртів можуть виникнути неприємні сполуки. Також швидко розпадаються вина з низьким вмістом алкоголю та кислотами. Найкраще зберігати вино при температурі 12-13 градусів у вакуумній пляшці.

Теги за темою
Закарпаття
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
YOGEN представив backstage кліпу "Без паніки". Це трек, що звучить як підтримка у момент, коли все здається заплутаним.
FM-TV
2025-08-27T08:30:09Z
Зірка шоу «Україна має талант» доєднався до лав ЗСУ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T07:45:04Z
Тейлор Свіфт оголосила про заручини з футболістом
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T18:48:17Z
Скандали і прем'єри тижня в шоу-бізнесі! Sunday news з Софією Єгоровою!
FM-TV
2025-08-26T18:06:49Z
Відомий саксофоніст, який співпрацював з Ziferblat, доєднався до ЗСУ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T16:30:32Z
Актор Артур Логай втратив палець через обручку
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T10:57:21Z
«Ти можеш все!». Кричевський зворушливо привітав маму з днем народження
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T08:27:19Z
Вуді Аллен відкидає звинувачення України в «відбілюванні» російських злочинів
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T00:24:48Z
Потап і Настя повертаються? Репер розкрив подробиці
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T16:06:42Z
Rheinmetall відкриває у Німеччині найбільший у Європі завод з виробництва боєприпасів
Европейская правда
2025-08-27T09:33:18Z
Блокування імпорту добрив призведе до зростання цін на продовольство в Україні, - Денис Марчук
Agravery
2025-08-27T09:27:02Z
Угода про копалини. Глава Держаудитслужби розповіла, як буде контролюватися робота україно-американського фонду
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T09:15:37Z
Агропереробка та харчові продукти: до реєстру внесли ще 6 індустріальних парків
AgroPortal
2025-08-27T09:00:45Z
Окупанти обстріляли з артилерії ферму на Херсонщині: є загиблі
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:39:30Z
Зерно втрачає лідерство у контейнерних перевезеннях
AgroPortal
2025-08-27T08:30:07Z
Росіяни обстріляли енергетичні та газові об’єкти в шести областях
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:18:48Z
Поголів'я ВРХ в Україні за рік скоротилось майже на 200 тисяч
AgroPortal
2025-08-27T08:00:39Z
США запровадили 50% мита проти Індії через купівлю російської нафти
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T07:57:29Z
Акторка студії «Мамахихотала» звернулась до нардепа України
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T09:39:37Z
Зеленський: Росія дає негативні сигнали щодо зустрічей для завершення війни
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T09:18:40Z
Глава МЗС Литви залишиться на посаді у новому уряді країни
Европейская правда
2025-08-27T09:15:03Z
Посол Трампа при НАТО проінспектував кордон Литви з Білоруссю
Европейская правда
2025-08-27T09:09:16Z
Зеленський та президент Фінляндії обговорили гарантії безпеки для України
Европейская правда
2025-08-27T09:04:56Z
У Туска буде свій представник, щоб усунути "людей Навроцького" від зустрічей щодо України
Европейская правда
2025-08-27T08:51:29Z
ЗМІ: у Німеччині вимагають швидкого рішення щодо франко-німецького винищувача
Европейская правда
2025-08-27T08:40:03Z
Кислиця розповів, чим його приємно вразив Трамп
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:39:25Z
У Північній Македонії застерегли: будь-яка зміна територій створить прецедент окупації
Европейская правда
2025-08-27T08:27:14Z
У Чернігові впав та вибухнув «Шахед»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T09:45:56Z
У Карпатах прикордонники виявили рештки двох людей
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T09:09:58Z
Наводив удари по військових обʼєктах у пʼятьох областях. СБУ затримала російського агента
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:06:14Z
В Парижі біля Ейфелевої вежі зґвалтували українку
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T22:27:54Z
Популярний курорт Іспанії сколихнули напади на туристок
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T22:12:01Z
У Ростові-на-Дону пролунали вибухи, виникла пожежа
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T21:54:32Z
У швейцарській Лозанні – заворушення після смерті підлітка, що тікав від поліції
Европейская правда
2025-08-26T16:27:34Z
Смерть військовозобов’язаного в ТЦК на Рівненщині: розпочато розслідування
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T15:45:29Z
На Новошахтинському НПЗ пожежу ліквідовано лише через п’ять днів: фото, відео наслідків
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T15:27:42Z
Німеччина відмовила у в’їзді майже 12 тисячам осіб після посилення прикордонного контролю
Европейская правда
2025-08-27T09:39:12Z
Прикордонники розповіли, що потрібно мати чоловікам до 22 років для виїзду за кордон
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T09:06:31Z
Міністерство освіти повідомило, скільки вступників на магістратуру пройшли на бюджет
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T06:54:14Z
Британія почала боротися з музикою без навушників у громадському транспорті
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T06:33:12Z
У «Дії» з'являться шість сервісів, які скоро змінять життя кожного українця
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T06:09:44Z
Мінцифри анонсувало шість нових сервісів у «Дії»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T03:36:18Z
Чеські волонтери придбали для України бойовий вертоліт
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T03:21:44Z
У Єрусалимі знайдено особливу золоту монету з обличчям цариці Єгипту
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T01:36:49Z
Літній наступ Росії провалився – Bild
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T23:48:22Z
Укусив кліщ – що робити? Алгоритм дій від інфекціоніста
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T19:03:37Z
Синдром хронічної втоми чому ми постійно виснажені
Comments UA
2025-08-26T17:49:41Z
Ріжуть якнайшвидше. Київська невідкладна допомога позбавляється 25% хірургів
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T11:12:29Z
Відкриття вчених: у мозку людини знайдено «секретну GPS-систему»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T06:33:43Z
У Києві збільшилася кількість хворих на коронавірус
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T13:27:50Z
Загроза, яку не можна ігнорувати. Інфекціоніст пояснює як реагувати, коли вас вкусив кліщ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T11:45:39Z
АЧС охопила 51 країну світу
AgroPortal
2025-08-25T11:30:26Z
Нова технологія з ШІ може врятувати мільйони людей від харчових отруєнь
AgroPortal
2025-08-24T13:00:25Z
Британські науковці вперше здійснили квантову телепортацію у лабораторних умовах
InternetUA
2025-08-23T06:55:47Z
На Полтавщині власник покинув просто неба рідкісний спорткар
ГЛАВКОМ NET
2025-08-24T15:12:52Z
Jeep представив онлайн-конфігуратор та повний перелік комплектацій для моделі Cherokee
Топ Жир
2025-08-23T01:06:45Z
GM наказує дилерам призупинити продаж моделей ZR1 та Z06 до з’ясування причин несправностей
Топ Жир
2025-08-23T00:21:43Z
Nissan нарешті позбувся цієї жахливої мультимедійної системи
Топ Жир
2025-08-22T23:36:36Z
Цей рестомод Alfa Romeo сміється з можливостей Giulia Quadrifoglio Verde
Топ Жир
2025-08-22T22:50:12Z
Пункт призначення по-українськи: у Рівному помітили ризикового водія
Telegraf
2025-08-22T22:36:47Z
Volkswagen перетворила Golf R на справжнього монстра доріг
Топ Жир
2025-08-22T22:06:47Z
Subaru вже використовує твердотільні акумулятори, але не для того, що ви уявляєте
Топ Жир
2025-08-22T21:21:51Z
Lexus представив нову доступнішу гібридну модель з можливістю підзарядки
Топ Жир
2025-08-22T20:36:36Z
«Росіяни продовжують війну». Зеленський відреагував на удари по енергообʼєктах
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T09:24:58Z
Ворог атакував збагачувальну фабрику ДТЕК на Донеччині: деталі
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:24:54Z
Експеримент у Криму. Що пропонують російські ліберали
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T06:24:07Z
26-річний командир вертольота загинув на Київщині. Згадаймо Івана Беззуба
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T06:00:16Z
У Чернігівській області запрацювала диференційована система повітряної тривоги
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T05:51:20Z
Окупанти вдарили по енергетичному підприємству на Полтавщині
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T05:36:07Z
Карта бойових дій в Україні станом на 27 серпня 2025 року
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T05:18:44Z
Водпостачання на Донбасі відсутнє, не очікується і навіть не планується
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T04:51:57Z
Втрати ворога станом на 27 серпня 2025 – Генштаб ЗСУ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T04:03:45Z
Іспанський експрес: один маршрут потягом став хітом сезону у європейців
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T14:15:31Z
Туристи знову обирають «старий» формат відпочинку – Financial Times
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T10:36:58Z
На відомому курорті продають морозиво, що світиться у темряві
AgroPortal
2025-08-25T13:00:36Z
ЄС забороняє важливий компонент для манікюру
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T12:15:24Z
Найкращі міста світу для віддаленої роботи: рейтинг
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T08:21:35Z
У боротьбі за квиток: мем та прості поради, як купити місце в потязі в Україні
Telegraf
2025-08-23T06:39:10Z
Цікава задача на уважність: потрібно відшукати одну незвичну лілію серед 15 квіток
Фокус
2025-08-23T06:30:06Z
Як легко замаринувати томати: базовий рецепт маринаду
Telegraf
2025-08-23T06:18:39Z
Найкращі місця в Європі для осінньої подорожі: рейтинг Lonely Planet
ГЛАВКОМ NET
2025-08-23T05:42:04Z
Відкриття, що переписує історію: у Туреччині знайдено вулицю, якій 9750 років
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:27:50Z
SpaceX успішно запустила ракету Starship після декількох невдалих спроб
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T03:54:16Z
TikTok робить ставку на ШІ: сотні модераторів втратять роботу у Великій Британії
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T00:15:44Z
Онлайн vs офлайн? Місце знайомства впливає на щастя пари – дослідження
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T18:03:51Z
Готуємось до навчального року: експертний гайд з вибору техніки для школярів та студентів від Telemart
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T16:45:34Z
ТОП-5 найкращих месенджерів: SENDS, WhatsApp, Telegram, Signal, Briar
Корреспондент
2025-08-26T15:42:15Z
Хакер знайшов спосіб безкоштовно харчуватися в McDonald's
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T08:00:52Z
У небі над Україною помічено незвичайне явище
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T21:54:03Z
Telegram тестує оновлення: що відомо про «музичні профілі»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T18:06:08Z
Моурінью хоче бачити у «Фенербахче» гравця збірної України – ЗМІ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:30:26Z
«Серветт» – «Шахтар»: де дивитися гру-відповідь кваліфікації Ліги Конференцій
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:18:35Z
«Чорноморець» шукає лікаря для команди через сервіс безкоштовних оголошень
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:12:18Z
Костюк єдиною з українок пробилась у друге коло US Open
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T18:27:09Z
Нагорний продовжить роботу з «Черкаськими Мавпами» в новому сезоні
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T16:21:13Z
П'ятиразовий переможець Ліги чемпіонів продовжить кар'єру у «Байєрі»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T16:09:38Z
Україна вперше в історії вийшла у плей-оф молодіжного чемпіонату світу з волейболу
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T14:18:33Z
Відбір до чемпіонату світу з футболу: визначилося місце проведення гри Україна – Азербайджан
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T14:15:54Z
Визначився склад молодіжної збірної України з футболу на матч із Литвою
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T13:36:22Z