MY.UAНовини
Винороб із Закарпаття: Шляхетна пліснява допоможе мені зробити найкраще вино у світі
Винороб із Закарпаття: Шляхетна пліснява допоможе мені зробити найкраще вино у світі

Винороб із Закарпаття: Шляхетна пліснява допоможе мені зробити найкраще вино у світі

У «виноградному» селі Кідьош на Закарпатті під угорським кордоном починається гарячий сезон – настав час збирати виноград. Виноградники, якими засаджено 10 гектарів на південних схилах гори, належать місцевій родині потомствених виноробів – Шош. Це династія, де кілька поколінь присвятило себе виробництву вин, причому не рядових домашніх, а які займають перші місця на міжнародних конкурсах у Європі. Вся сім'я - самоучки, крім 27-річного Крістіана Шоша, який отримав професійну освіту.

Починали з кількох рядів винограду

Крістіан Шош перше авторське вино зробив у 17 років. Фото: ФБ Крістіан Шош

Завсідником винних фестивалів спадкоємець династії став уже у вісім-дев'ять років, а з 13-ти почав працювати у винних льохах діда – винороба Карла Шоша.

– Наші предки по материнській та батьківській лінії займалися вирощуванням винограду та виробництвом вина, – розповідає KP.UA Крістіан Шош. – Початком нашої виноробні ми вважаємо 2003-2004 рік, коли дід почав проводити дегустації. Тоді ми мали кілька рядів винограду.

За кілька років виноградники обробляли вже на чотирьох гектарах, а зараз родина Шошів збирає врожай на десяти гектарах.

Переможець найбільших європейських конкурсів

Цього літа хлопець став переможцем найвпливовішого професійного конкурсу серед виноробів Центральної та Східної Європи – Wine Lovers Wine Awards. Конкурс проходив у Будапешті. На ньому 840 різних вин представили 256 виноробів із 11 країн. Вино Крістіана Шоша Hárslevelű отримало 91 бал зі ста. Воно сьогодні – його улюблене. Раніше його авторське вино Riolit, яке він створив у 20 років у 2016 році, також представляли на майстер-класі на найбільшому у Центральній Європі фестивалі вина VinCE у Будапешті.

– Своє перше вино я створив у 2012 році у 17 років – воно з білого винограду Irsai Olivér, – зазначає KP.UA Крістіан Шош. – У 15 років мене прийняли до середньої школи виноробства «Іштвана Сооса» у Будапешті. Тут я багато чого навчився - дізнався про хімію вина, правильну дегустацію, про виноробні регіони Угорщини. Після закінчення школи вступив до університету, де почав працювати інженером з виноробства, стажувався на багатьох виноробних підприємствах, пізніше закінчив магістратуру рослинної медицини. Захист рослин та екологічна чистота для мене дуже важливі.

Десять років Крістіан прожив за кордоном, але все одно повернувся до рідного Кідьоша.

– У нас чудове місце для виробництва вина з чудовими властивостями, але це недостатньо використовується, – зітхає Крістіан Шош. - На жаль, спадщину, яку, може, тисячу років культивували тут, на Закарпатті, втрачено. Наше ставлення до вирощування винограду та виноробства потрібно кардинально змінювати. Інакше ми можемо зникнути із міжнародної винної карти.

Більшості його виноградних кущів – 50-60 років. З них 2,3 га – це чотирирічні нові рослини. Сорт "Ізабелла" вирощують окремо від інших - його або вирізують, або пересаджують.

Усього сім'я переробляє 30-40 тонн винограду на рік – цього вистачає для виробництва 20-30 тисяч літрів вина. Це не багато. Для порівняння – Артемівський завод у Бахмуті випускав 25 мільйонів пляшок на рік.

Під опікою у родини Шошо 10 га виноградників. Фото: Крістіан Шош

Виноградники ростуть на вулканічній породі

Особливий смак та аромат місцевого вина, який відрізняє його від кримських, одеських чи херсонських, за словами Крістіана, залежить не тільки від знань та вмінь, вкладених у його виробництво, а й від самого місця. Село Кідьош стоїть на вулканічній породі, а виноградники розбиті на вулканічних пагорбах. Також прохолодніший клімат, через що закарпатські вина – з більш насиченим ароматом.

- Основа ґрунту - вулканічна: ріоліт, перліт, трахіт, андезит. Є родючий шар глини із високим вмістом заліза. Все це сприяє виробництву насичених мінеральних білих вин чи збалансованих солодких вин пізнього врожаю, – пояснює Крістіан Шош. - Через відсутність солоного морського повітря тут легко з'являється грибок Botrytis cinerea, який також відповідає за розвиток благородної гнилі.

Унікальними закарпатські вина також робить дотримання традицій та старовинні угорські сорти винограду. А ще – технологія приготування. Вина Крістіана виробляються з мінімальним втручанням людини у процес – бродять самі.

– У мене немає сучасного пресу, немає холодильної тари, я не купую спеціальні дріжджі, освітлювачі та інші допоміжні матеріали, – каже наш співрозмовник. – Використовуються традиційні сорти Карпатського басейну. Хороше вино вийде тільки з хорошого врожаю, але важливо й пробувати його кожні два-три тижні та йти за порадою до знавців, якщо відчуваєте проблему. У нас у підвалі немає бракованих вин – багаторічна практика та навчання принесли свої плоди.

Більшість вин роблять із білого винограду – від червоного частіше болить голова. Хоча вино при дегустації винороби однаково спльовують – інакше до вечора настрій буде вже неробочим.

Крістіан упевнений, у них у підвалі немає бракованих вин. Фото: ФБ Крістіан Шош

«Ризикую збирати грона наприкінці жовтня»

Головне при виборі вина – його аромат та смак. У вині важливий баланс - має бути правильне співвідношення кислоти, цукру та спирту. Якщо є домішка якогось смаку чи запаху – вино неякісне.

- Я читав, що наші предки робили вина з винограду, який пройшов через шляхетну плісняву, - ділиться Крістіан Шош. - Саме так я створив вино Hárslevelű, яке цього літа на конкурсі в Будапешті отримало 91 бал. Якщо я придумав щось, то я доводжу справу до кінця, навіть якщо мається на увазі ризик. В останні дні жовтня збирати грона, що зазнали шляхетної гнилі, – великий ризик. Але я не йду на компроміс. Я хочу виробити одне з найкращих вин не лише в Україні, а й у світі.

Технологія виробництва залежить від урожаю. З деякими сортами винограду не вдасться працювати без досвіду.

- Наприклад, я пресую Bakator лише цілими пучками, даю суслу відстоятися ніч, а потім ферментую чисте сусло в резервуарі, - каже Крістіан Шош. – Вино Karlot у теплий урожайний рік бродить на шкірці до 40 днів, потім витримується у дерев'яних бочках 12 місяців. Якщо врожайний рік прохолодний та дощовий, у ягоді багато сирих танінів, і його я зберігаю на шкірці сім-вісім днів, після чого витримую у бочках вісім-дев'ять місяців. Для напівсухих, напівсолодких, солодких вин виноград збирають пізніше. Перед закінченням бродіння вино з натуральним цукром знімаю з осаду, десульфирую, очищаю від плодоніжок і потім пропускаю через стерильний фільтр, щоб дріжджі не могли знову запустити бродіння вина в пляшці.

Цього року кількість ягід буде великою – новий виноград уже почав плодоносити. Фото: sasspince.com.ua

Покупець став більш вимогливим

Незважаючи на знищення Артемівського винзаводу в Бахмуті (виробництво вин все ж таки йде – на потужностях партнерів в Одесі. – Авт.), тимчасову недоступність частин Херсонської та Миколаївської областей, а також Криму, які вважаються винними регіонами, попит на закарпатське вино не зріс – навпаки, упав. Змінився покупець: якщо раніше сюди їхали покупці – сім'ї та молодь, зараз переважно люди старшого віку та діти. Але сучасний споживач і більш вимогливий – частіше просять не міцні та солодкі вина, а легкі, напівсухі. Основні споживачі – із центральних та західних областей. Іноземців через війну, які раніше були частими гостями, тепер набагато менше.

– Мій улюблений сорт винограду – Hárslevelű, – ділиться Крістіан Шош. - З нього можна виготовити дуже гарне збалансоване сухе та солодке вино. Можна витримувати багато років, але не всі врожаї дають таку нагоду. Однак, наприклад, з Olasz rizling ми щороку можемо виробляти вино постійної якості в бочках. Також хочу відзначити сорт винограду Bakator, з якого я зробив шампанське з двох урожаїв - і є обнадійливі результати. Bakator або Hárslevelű – місцеві угорські сорти, з якими ми досягли серйозних успіхів на міжнародному рівні.

На експорт закарпатський продукт поки що не йде – але це в планах.

Село Кідьош стоїть на вулканічній породі, а виноградники розбиті на вулканічних пагорбах. Фото: Крістіан Шош

Бійтеся підробок, їх побільшало

З 2014 року, коли з прилавків зникли кримські вина після окупації півострова, з'явилося більше виноробів, але й більше підробок. Не всі могли дозволити собі посадити багато виноградників.

– Сьогодні також деякі винороби закуповують виноград в інших областях або виробляють підроблені алкогольні напої, які називати вином не можна, – зазначає Крістіан Шош. – Ціна вина на сьогодні не пропорційна інфляції – вин за 150 гривень коштує менше, ніж вино за 50 гривень до 2014 року.

За останні роки вдалося збільшити виробництво – сім'я ще у 2019 році посадила понад два гектари виноградників за угорські гроші.

Цього року урожай ягоди у закарпатських виноробів буде великим – новий виноградник уже почав плодоносити. Щодня ягоди збирають шість-вісім чоловік, ще троє займаються його переробкою. Наразі вже йде підготовка льохів, а останній виноград зривають у жовтні.

Будь в курсі!

Чому від вина болить голова?

- Причиною поганого самопочуття є не сірка, як дехто вважає, а ацетальдегід, що виникає в результаті окислення вина, - пояснює винороб Крістіан Шош. – Це недотримання гігієни. Також «винними» можуть бути червоні вина з перезрілого червоного винограду – у них більш високий вміст метилового спирту - та вина, виготовлені з сортів Vitis labrusca. Є ефект біогенних амінів, що викликають головний біль, якщо вони присутні у вині у вищих концентраціях. Це трапляється при неправильному очищенні вина.

На замітку

Старіші вина – не завжди краще

Не кожне вино, за словами Крістіана Шоша, стає кращим із роками. Так, у ароматних сортів при окисленні терпенових спиртів можуть виникнути неприємні сполуки. Також швидко розпадаються вина з низьким вмістом алкоголю та кислотами. Найкраще зберігати вино при температурі 12-13 градусів у вакуумній пляшці.

Теги за темою
Закарпатье
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Українцям розповіли, що тепер можна будувати на власній ділянці без дозволів
Хвиля
2025-04-21T16:54:36Z
Україна представила на виставці у Японії видання друкарні «Фактор-Друк»
Детектор М
2025-04-21T16:39:02Z
За 2 дні до госпіталізації його стан був уже помітно важким, – посол про останню зустріч з Папою
24tv
2025-04-21T16:33:16Z
Експерт повідомив, скільки в Україні обліковується зниклих безвісти
ZN UA
2025-04-21T16:31:56Z
Наймолодший кардинал із Тернополя: українця розглядають як нового Папу
GlavRed
2025-04-21T16:27:56Z
«Янгол смерті» чи збіг обставин? Візит Венса до Папи Римського та його смерть
360ua.news
2025-04-21T16:24:46Z
УГКЦ планує створити літній театр у Митрополичих садах Львова
УкраинФорм
2025-04-21T16:18:04Z
Пара купила будинок і через кілька місяців помітила щось несподіване
Фокус
2025-04-21T16:15:34Z
Народжуваність чи мігранти? Експерт пояснив, що врятує демографію України
ГЛАВКОМ NET
2025-04-21T16:15:12Z
Китайські науковці випробували неядерну водневу бомбу
ГЛАВКОМ NET
2025-04-20T19:57:49Z
Глава Пентагону накинувся на "брехливі ЗМІ" після нового скандалу із Signal
Европейская правда
2025-04-21T17:12:38Z
"Виконує чудову роботу": Трамп підтримав Гегсета на тлі скандалу з Signal
ZN UA
2025-04-21T17:09:10Z
ЗМІ довідались склад української делегації на переговорах в Лондоні щодо "миру"
Европейская правда
2025-04-21T17:07:59Z
Путін посилює репресії: за що тепер росіянам світять великі терміни
Telegraf
2025-04-21T17:06:37Z
"Вони дуже мужні": Путін захоплюється "непокірними" Фіцо та Вучичем
24tv
2025-04-21T17:06:25Z
Трамп посилив тиск на голову ФРС: вимагає “негайно” знизити ставки
Факти ICTV
2025-04-21T16:55:33Z
На порядку денному одне питання: у Путіна заговорили про переговори з Україною
GlavRed
2025-04-21T16:51:47Z
Трамп хоче позбавити Гарвард ще $1 млрд фінансування,— WSJ
Детектор М
2025-04-21T16:51:27Z
Тест на IQ: тільки 5% геніїв можуть знайти фальшивого лікаря за 5 секунд
GlavRed
2025-04-21T16:27:57Z
Названо ідеальну довжину для денного сну: це менше, ніж ви думали
24tv
2025-04-21T16:03:04Z
Регулярне споживання йогуртів знижує ризик раку молочної залози
360ua.news
2025-04-21T16:00:26Z
Несподівана причина головного болю – ваші зуби мудрості
24tv
2025-04-21T15:33:28Z
Позіхання — захисна реакція організму, яка допомагає відновити сили
360ua.news
2025-04-21T15:03:25Z
За пів року військовий госпіталь у Харкові розраховує зібрати ₴7 мільйонів на ремонт апарату КТ
УкраинФорм
2025-04-21T14:36:33Z
Як вивести жахливий запах з раковини: потрібно 10 секунд
24tv
2025-04-21T14:24:47Z
Україна закупила в Ізраїлю препарат від радіаційного опромінення на випадок ядерної загрози
УкраинФорм
2025-04-21T14:12:59Z
Все залежить від одного фактору: скільки часу можна зберігати яйця, аби не отруїтися
Telegraf
2025-04-21T13:33:12Z
Зірка "Сутінків" офіційно уклала шлюб зі своєю коханою дівчиною
GlavRed
2025-04-21T17:00:36Z
«Біс попутав». 66-річна солістка «Лісапетного батальйону» пожалкувала про ботокс
ГЛАВКОМ NET
2025-04-21T16:54:09Z
Sunday news з Софією Єгоровою! До Перемоги!
FM-TV
2025-04-21T16:46:30Z
"Підвішена ситуація": Коляденко розповів, коли закінчиться війна в Україні
GlavRed
2025-04-21T16:30:30Z
Ексдружина Дзідзьо розповіла про кризу в їхніх стосунках та зізналась, чи спілкуються вони зараз
24tv
2025-04-21T16:21:11Z
Марія Бурмака показала архівні фото: реакція доньки співачки здивувала
ГЛАВКОМ NET
2025-04-21T16:15:33Z
Тарас Цимбалюк вперше стане батьком - ЗМІ
GlavRed
2025-04-21T16:06:23Z
Раян Куглер зніме нові «Секретні матеріали» з моторошними епізодами і Джилліан Андерсон на борту: «Готуємо щось для справжніх фанів»
ITC
2025-04-21T15:49:14Z
"Біля під'їзду чергує мікроавтобус": Єфремов відмовився виходити з дому
GlavRed
2025-04-21T15:27:31Z
Дістав з автівки зброю та погрожував: у Кропивницькому п'яний чоловік влаштував конфлікт
24tv
2025-04-21T16:45:05Z
Фальшиві банкіри та “правоохоронці” обдурили двох жінок на тисячі доларів
InternetUA
2025-04-21T16:37:51Z
На Одещині зловмисники видали себе за військовослужбовців ТЦК та незаконно позбавили волі чоловіка
Украина Криминальная
2025-04-21T16:21:03Z
Почули моторошний тріскіт і з жахом озирнулись: льодовик ледь не вбив альпіністів у Перу
24tv
2025-04-21T16:15:08Z
На Тернопільщині 19-річна породілля покинула новонародженого сина на вулиці - її знайшла поліція
УкраинФорм
2025-04-21T16:09:13Z
На Вінниччині затримали водія автобуса, який спричинив смертельну ДТП
УкраинФорм
2025-04-21T15:48:32Z
Чоловік хотів придбати в інтернеті авто, а втратив 90 тисяч гривень
InternetUA
2025-04-21T15:34:29Z
Привласнив понад 300 тис. грн, виділені на укриття: на Київщині судитимуть підприємця
Факти ICTV
2025-04-21T15:07:22Z
Відстрочка від мобілізації, зняття з розшуку та переправлення через держкордон за 13 000 доларів
Украина Криминальная
2025-04-21T14:57:25Z
Аномальне тепло в Україні: чи буде +30 уже найближчими днями
24tv
2025-04-21T17:03:11Z
У Маріуполі в березні-квітні з’явилися дві нові військові бази росіян - Центр вивчення окупації
УкраинФорм
2025-04-21T17:01:46Z
Грози та заморозки: коли українцям чекати суттєвого погіршення погоди
Telegraf
2025-04-21T16:42:45Z
Відключення газу на Одещині 22 квітня: кому треба готуватись до незручностей
Политека
2025-04-21T16:31:11Z
Правий берег Оскола: куди рушили окупанти?
GlavRed
2025-04-21T16:27:51Z
На Україну налетить потужний шторм: у яких областях будуть дощі з грозами
GlavRed
2025-04-21T16:27:43Z
Графіки відключення світла в Одесі та області на 22 квітня: у ДТЕК екстрено звернулися до жителів
Политека
2025-04-21T16:15:10Z
На Дніпропетровщині жінка підірвалась на міні, ще двоє людей поранені через атаки росіян
УкраинФорм
2025-04-21T16:09:09Z
У Зеленського відповіли, чи відмовиться Україна від Криму
Telegraf
2025-04-21T16:03:25Z
Те, що треба після свят: як приготувати улюблену "Мімозу" по-новому – поринаємо в ностальгію
24tv
2025-04-21T17:12:25Z
Фінансовий прогноз за місяцем народження: коли народжуються справжні мільйонери
GlavRed
2025-04-21T16:33:00Z
Усіма улюблений салат Мімоза заграє новими смаками - оригінальний рецепт
GlavRed
2025-04-21T16:27:10Z
Чому в огірків гіркі "попки" і як цього уникнути: поради щодо вирощування овоча
Telegraf
2025-04-21T15:54:33Z
Колишні повертаються: 4 знаки зодіаку, яким незабаром нагадає про себе минуле
Знай
2025-04-21T15:51:49Z
Ламінат, що здувся: чи можна його ремонтувати самотужки
24tv
2025-04-21T15:24:07Z
Нове захоплення підлітків: які небезпеки приховує гра «Червоні двері, жовті двері»?
Комсомольская правда
2025-04-21T15:19:12Z
Сміття краде гроші: 5 ознак, що ваш будинок блокує фінансову енергію
Знай
2025-04-21T14:51:47Z
Чому не росте кріп на городі: основні причини
GlavRed
2025-04-21T14:27:49Z
Українці виграли медалі в останній день Євро-2025 з важкої атлетики
УкраинФорм
2025-04-21T17:09:30Z
Консейсан залишить Мілан – Романо
Football.ua
2025-04-21T16:55:50Z
Важкоатлети Гоза та Прилипко медально завершили виступ України на чемпіонаті Європи
ГЛАВКОМ NET
2025-04-21T16:54:21Z
Папа Римський був фанатом Сан-Лоренцо: аргентинський клуб вшанував пам'ять понтифіка
24tv
2025-04-21T16:27:54Z
Дембеле став власником литовського клубу
Football.ua
2025-04-21T16:24:59Z
Україна вимагає відсторонити від змагань російську військовослужбовицю
ГЛАВКОМ NET
2025-04-21T16:24:55Z
Маноло Гонсалес – найкращий тренер місяця в Ла Лізі
Football.ua
2025-04-21T15:55:30Z
Ангеліна Калініна через хворобу знялася з тенісного супертурніру у Мадриді
УкраинФорм
2025-04-21T15:51:53Z
Гендиректор Баєра: Майбутнє Хабі Алонсо має вирішитися протягом наступних трьох-чотирьох тижнів — у нас дуже хороші стосунки з Реалом Мадрид
Football.ua
2025-04-21T15:43:26Z
Як зміни в митному законодавстві вплинуть на бізнес
360ua.news
2025-04-21T17:03:21Z
Податкова отримає доступ до банківських рахунків українців: у законопроєкті знайшли цікаві деталі
Политека
2025-04-21T16:57:45Z
Рахункова палата заявляє про зростання податкового боргу в 2024 році
УкраинФорм
2025-04-21T16:55:58Z
"IT-коаліція" передала Україні обладнання на майже 2 млн євро
Европейская правда
2025-04-21T16:42:51Z
Україна продала російський танкер на аукціоні
Gazeta UA
2025-04-21T16:42:10Z
Євро злетів до нового максимуму: скільки коштуватиме валюта з 22 квітня
GlavRed
2025-04-21T16:27:31Z
Євро різко виріс на тлі атак Трампа на ФРС: що буде з доларом
Хвиля
2025-04-21T16:06:28Z
Євро майже 50: дізнайтесь останній курс валюти на "чорному ринку"
Telegraf
2025-04-21T16:03:24Z
У Польщі чи в Чехії: де в людей більші зарплати
24tv
2025-04-21T15:33:18Z
В Оксфорді створили квантовий комп’ютер, що обчислює за секунди — деталі прориву
InternetUA
2025-04-21T16:57:31Z
У Таїланді розкрито незаконну мережу онлайн-гемблінгу на $96 млн
InternetUA
2025-04-21T16:49:59Z
У Японії успішно протестували дрони для управління блискавками
InternetUA
2025-04-21T16:28:55Z
NASA пообіцяла $3 мільйони тому, хто придумає, як утилізувати на Місяці пакети з людськими екскрементами
Фокус
2025-04-21T16:07:24Z
Об’єднані Арабські Емірати писатимуть закони за допомогою ШІ
Детектор М
2025-04-21T16:00:04Z
Як хакери проникають у системи: топ-5 вразливостей українських організацій
InternetUA
2025-04-21T15:58:14Z
"Просто завмерла": пес став схожим на людину і здивував свою господиню
Фокус
2025-04-21T15:51:23Z
США випробовують конкурента нейроімпланта Neuralink: у чому його особливість
ГЛАВКОМ NET
2025-04-21T15:30:52Z
Telegram не розкривав особисті повідомлення спецслужбам — Дуров
InternetUA
2025-04-21T15:09:06Z
Спека налетіла на Україну: як швидко охолодити салон авто без кондиціонера
GlavRed
2025-04-21T17:06:00Z
Irizar показав рекордний запас ходу для водневих автобусів у Європі
AutoCentre
2025-04-21T17:00:08Z
Zeekr 009 у золотому покритті: розкішний мінівенного класу
Топ Жир
2025-04-21T16:45:31Z
"Всюдихід, Ілоне?": копи відкопали Tesla Cybertruck на пляжі через загрозу припливу
Фокус
2025-04-21T16:30:01Z
Чи виглядає краще концепт електричного BMW M3 без камуфляжу?
Топ Жир
2025-04-21T16:00:19Z
Ця модель Cadillac Eldorado Coupe виглядає абсолютно новим чином, як ніколи перед тобою не бачив
Топ Жир
2025-04-21T15:45:32Z
Довгожитель серед SUV
AutoCentre
2025-04-21T15:10:22Z
10 ознак того, що інші вважатимуть вас поганим водієм
24tv
2025-04-21T14:48:23Z
Інформація про електричний Land Rover Defender ‘Sport’: оновлення
Топ Жир
2025-04-21T14:45:36Z