MY.UAНовини
Винороб із Закарпаття: Шляхетна пліснява допоможе мені зробити найкраще вино у світі
Винороб із Закарпаття: Шляхетна пліснява допоможе мені зробити найкраще вино у світі

Винороб із Закарпаття: Шляхетна пліснява допоможе мені зробити найкраще вино у світі

У «виноградному» селі Кідьош на Закарпатті під угорським кордоном починається гарячий сезон – настав час збирати виноград. Виноградники, якими засаджено 10 гектарів на південних схилах гори, належать місцевій родині потомствених виноробів – Шош. Це династія, де кілька поколінь присвятило себе виробництву вин, причому не рядових домашніх, а які займають перші місця на міжнародних конкурсах у Європі. Вся сім'я - самоучки, крім 27-річного Крістіана Шоша, який отримав професійну освіту.

Починали з кількох рядів винограду

Крістіан Шош перше авторське вино зробив у 17 років. Фото: ФБ Крістіан Шош

Завсідником винних фестивалів спадкоємець династії став уже у вісім-дев'ять років, а з 13-ти почав працювати у винних льохах діда – винороба Карла Шоша.

– Наші предки по материнській та батьківській лінії займалися вирощуванням винограду та виробництвом вина, – розповідає KP.UA Крістіан Шош. – Початком нашої виноробні ми вважаємо 2003-2004 рік, коли дід почав проводити дегустації. Тоді ми мали кілька рядів винограду.

За кілька років виноградники обробляли вже на чотирьох гектарах, а зараз родина Шошів збирає врожай на десяти гектарах.

Переможець найбільших європейських конкурсів

Цього літа хлопець став переможцем найвпливовішого професійного конкурсу серед виноробів Центральної та Східної Європи – Wine Lovers Wine Awards. Конкурс проходив у Будапешті. На ньому 840 різних вин представили 256 виноробів із 11 країн. Вино Крістіана Шоша Hárslevelű отримало 91 бал зі ста. Воно сьогодні – його улюблене. Раніше його авторське вино Riolit, яке він створив у 20 років у 2016 році, також представляли на майстер-класі на найбільшому у Центральній Європі фестивалі вина VinCE у Будапешті.

– Своє перше вино я створив у 2012 році у 17 років – воно з білого винограду Irsai Olivér, – зазначає KP.UA Крістіан Шош. – У 15 років мене прийняли до середньої школи виноробства «Іштвана Сооса» у Будапешті. Тут я багато чого навчився - дізнався про хімію вина, правильну дегустацію, про виноробні регіони Угорщини. Після закінчення школи вступив до університету, де почав працювати інженером з виноробства, стажувався на багатьох виноробних підприємствах, пізніше закінчив магістратуру рослинної медицини. Захист рослин та екологічна чистота для мене дуже важливі.

Десять років Крістіан прожив за кордоном, але все одно повернувся до рідного Кідьоша.

– У нас чудове місце для виробництва вина з чудовими властивостями, але це недостатньо використовується, – зітхає Крістіан Шош. - На жаль, спадщину, яку, може, тисячу років культивували тут, на Закарпатті, втрачено. Наше ставлення до вирощування винограду та виноробства потрібно кардинально змінювати. Інакше ми можемо зникнути із міжнародної винної карти.

Більшості його виноградних кущів – 50-60 років. З них 2,3 га – це чотирирічні нові рослини. Сорт "Ізабелла" вирощують окремо від інших - його або вирізують, або пересаджують.

Усього сім'я переробляє 30-40 тонн винограду на рік – цього вистачає для виробництва 20-30 тисяч літрів вина. Це не багато. Для порівняння – Артемівський завод у Бахмуті випускав 25 мільйонів пляшок на рік.

Під опікою у родини Шошо 10 га виноградників. Фото: Крістіан Шош

Виноградники ростуть на вулканічній породі

Особливий смак та аромат місцевого вина, який відрізняє його від кримських, одеських чи херсонських, за словами Крістіана, залежить не тільки від знань та вмінь, вкладених у його виробництво, а й від самого місця. Село Кідьош стоїть на вулканічній породі, а виноградники розбиті на вулканічних пагорбах. Також прохолодніший клімат, через що закарпатські вина – з більш насиченим ароматом.

- Основа ґрунту - вулканічна: ріоліт, перліт, трахіт, андезит. Є родючий шар глини із високим вмістом заліза. Все це сприяє виробництву насичених мінеральних білих вин чи збалансованих солодких вин пізнього врожаю, – пояснює Крістіан Шош. - Через відсутність солоного морського повітря тут легко з'являється грибок Botrytis cinerea, який також відповідає за розвиток благородної гнилі.

Унікальними закарпатські вина також робить дотримання традицій та старовинні угорські сорти винограду. А ще – технологія приготування. Вина Крістіана виробляються з мінімальним втручанням людини у процес – бродять самі.

– У мене немає сучасного пресу, немає холодильної тари, я не купую спеціальні дріжджі, освітлювачі та інші допоміжні матеріали, – каже наш співрозмовник. – Використовуються традиційні сорти Карпатського басейну. Хороше вино вийде тільки з хорошого врожаю, але важливо й пробувати його кожні два-три тижні та йти за порадою до знавців, якщо відчуваєте проблему. У нас у підвалі немає бракованих вин – багаторічна практика та навчання принесли свої плоди.

Більшість вин роблять із білого винограду – від червоного частіше болить голова. Хоча вино при дегустації винороби однаково спльовують – інакше до вечора настрій буде вже неробочим.

Крістіан упевнений, у них у підвалі немає бракованих вин. Фото: ФБ Крістіан Шош

«Ризикую збирати грона наприкінці жовтня»

Головне при виборі вина – його аромат та смак. У вині важливий баланс - має бути правильне співвідношення кислоти, цукру та спирту. Якщо є домішка якогось смаку чи запаху – вино неякісне.

- Я читав, що наші предки робили вина з винограду, який пройшов через шляхетну плісняву, - ділиться Крістіан Шош. - Саме так я створив вино Hárslevelű, яке цього літа на конкурсі в Будапешті отримало 91 бал. Якщо я придумав щось, то я доводжу справу до кінця, навіть якщо мається на увазі ризик. В останні дні жовтня збирати грона, що зазнали шляхетної гнилі, – великий ризик. Але я не йду на компроміс. Я хочу виробити одне з найкращих вин не лише в Україні, а й у світі.

Технологія виробництва залежить від урожаю. З деякими сортами винограду не вдасться працювати без досвіду.

- Наприклад, я пресую Bakator лише цілими пучками, даю суслу відстоятися ніч, а потім ферментую чисте сусло в резервуарі, - каже Крістіан Шош. – Вино Karlot у теплий урожайний рік бродить на шкірці до 40 днів, потім витримується у дерев'яних бочках 12 місяців. Якщо врожайний рік прохолодний та дощовий, у ягоді багато сирих танінів, і його я зберігаю на шкірці сім-вісім днів, після чого витримую у бочках вісім-дев'ять місяців. Для напівсухих, напівсолодких, солодких вин виноград збирають пізніше. Перед закінченням бродіння вино з натуральним цукром знімаю з осаду, десульфирую, очищаю від плодоніжок і потім пропускаю через стерильний фільтр, щоб дріжджі не могли знову запустити бродіння вина в пляшці.

Цього року кількість ягід буде великою – новий виноград уже почав плодоносити. Фото: sasspince.com.ua

Покупець став більш вимогливим

Незважаючи на знищення Артемівського винзаводу в Бахмуті (виробництво вин все ж таки йде – на потужностях партнерів в Одесі. – Авт.), тимчасову недоступність частин Херсонської та Миколаївської областей, а також Криму, які вважаються винними регіонами, попит на закарпатське вино не зріс – навпаки, упав. Змінився покупець: якщо раніше сюди їхали покупці – сім'ї та молодь, зараз переважно люди старшого віку та діти. Але сучасний споживач і більш вимогливий – частіше просять не міцні та солодкі вина, а легкі, напівсухі. Основні споживачі – із центральних та західних областей. Іноземців через війну, які раніше були частими гостями, тепер набагато менше.

– Мій улюблений сорт винограду – Hárslevelű, – ділиться Крістіан Шош. - З нього можна виготовити дуже гарне збалансоване сухе та солодке вино. Можна витримувати багато років, але не всі врожаї дають таку нагоду. Однак, наприклад, з Olasz rizling ми щороку можемо виробляти вино постійної якості в бочках. Також хочу відзначити сорт винограду Bakator, з якого я зробив шампанське з двох урожаїв - і є обнадійливі результати. Bakator або Hárslevelű – місцеві угорські сорти, з якими ми досягли серйозних успіхів на міжнародному рівні.

На експорт закарпатський продукт поки що не йде – але це в планах.

Село Кідьош стоїть на вулканічній породі, а виноградники розбиті на вулканічних пагорбах. Фото: Крістіан Шош

Бійтеся підробок, їх побільшало

З 2014 року, коли з прилавків зникли кримські вина після окупації півострова, з'явилося більше виноробів, але й більше підробок. Не всі могли дозволити собі посадити багато виноградників.

– Сьогодні також деякі винороби закуповують виноград в інших областях або виробляють підроблені алкогольні напої, які називати вином не можна, – зазначає Крістіан Шош. – Ціна вина на сьогодні не пропорційна інфляції – вин за 150 гривень коштує менше, ніж вино за 50 гривень до 2014 року.

За останні роки вдалося збільшити виробництво – сім'я ще у 2019 році посадила понад два гектари виноградників за угорські гроші.

Цього року урожай ягоди у закарпатських виноробів буде великим – новий виноградник уже почав плодоносити. Щодня ягоди збирають шість-вісім чоловік, ще троє займаються його переробкою. Наразі вже йде підготовка льохів, а останній виноград зривають у жовтні.

Будь в курсі!

Чому від вина болить голова?

- Причиною поганого самопочуття є не сірка, як дехто вважає, а ацетальдегід, що виникає в результаті окислення вина, - пояснює винороб Крістіан Шош. – Це недотримання гігієни. Також «винними» можуть бути червоні вина з перезрілого червоного винограду – у них більш високий вміст метилового спирту - та вина, виготовлені з сортів Vitis labrusca. Є ефект біогенних амінів, що викликають головний біль, якщо вони присутні у вині у вищих концентраціях. Це трапляється при неправильному очищенні вина.

На замітку

Старіші вина – не завжди краще

Не кожне вино, за словами Крістіана Шоша, стає кращим із роками. Так, у ароматних сортів при окисленні терпенових спиртів можуть виникнути неприємні сполуки. Також швидко розпадаються вина з низьким вмістом алкоголю та кислотами. Найкраще зберігати вино при температурі 12-13 градусів у вакуумній пляшці.

Теги за темою
Закарпатье
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Запасайтесь уже сейчас: Украине грозит резкое удорожание важного продукта
Знай
2025-06-29T16:00:44Z
Коснется всех, кто имеет свою квартиру или дом: украинцев начали вызывать в налоговую – с чем это связано
Знай
2025-07-07T10:36:17Z
Станут роскошью: цены на ряд продуктов взлетят минимум вполовину – что подорожает
Знай
2025-07-07T02:12:32Z
Дополнительные 2000 грн к пенсии: кто может получить
Знай
2025-06-27T18:36:38Z
Новый транш: Нидерланды инвестируют еще 30 млн евро в восстановление Украины
Новости Украины
2025-07-10T19:21:58Z
Reuters: ЕС обсуждает новый подход к "потолку цен" на российскую нефть
Европейская правда
2025-07-10T19:18:02Z
Россия захватила второе из четырех месторождений лития в Украине – Le Figaro
ZN UA
2025-06-27T11:24:21Z
В Украине хотят изменить порядок индексации пенсии: что будет отменено
Comments UA
2025-07-07T14:09:20Z
Не только вывезти, но и потратить: какие ограничения на наличные ждут украинцев в ЕС
Хвиля
2025-07-07T03:45:44Z
Почему нельзя спать с открытыми окнами: неожиданный ответ
Gazeta UA
2025-06-28T02:21:22Z
Этим людям может навредить черника: кому ее следует избегать
Comments UA
2025-07-07T14:21:28Z
Как поливать огурцы в жару и чем подкормить: советы опытных садовников
TSN
2025-07-07T09:48:17Z
Кровотечение во время секса: когда это норма, а когда следует бежать к врачу
Знай
2025-07-04T20:51:38Z
Что нужно есть, чтобы не заболеть раком простаты
Comments UA
2025-07-10T18:27:57Z
Как повысить шансы на успех при бросании курить: врач назвал три ключевых момента
Фокус
2025-07-10T16:52:39Z
В Британии циркулирует новый штамм COVID-19 с необычным симптомом
ZN UA
2025-07-07T06:46:55Z
Что будет с организмом, если на месяц отказаться от молочных продуктов
Comments UA
2025-07-07T13:06:51Z
Пенсионеры могут получить тысячу гривен на лекарства: кому и на каких условиях выплатят пособие
Знай
2025-07-04T03:36:30Z
Война тут же прекратится: Москва выдвинула абсурдные условия "мира"
Comments UA
2025-07-07T11:57:54Z
Грязная политика на крови: в Киеве разворачивается внутренний фронт
Comments UA
2025-07-07T10:18:52Z
"Украину сдали путину": политолог сделал важное заявление о "предательстве" Запада
Знай
2025-07-03T20:30:09Z
На выборах Украину ждут три варианта, а настоящая война начнется через пять лет – интервью с Аркадием Бабченко
Telegraf
2025-07-08T05:03:41Z
Трамп имеет "секретное оружие", которое сделает Путина уязвимым - The Telegraph
TSN
2025-07-10T19:21:26Z
Женщина с канистрой и зажигалкой вызвала панику возле канцелярии премьера Польши
Новости Украины
2025-07-10T19:15:39Z
Драка между Мединским и Умеровым на переговорах в Стамбуле: спикер МИД объяснил ситуацию
Comments UA
2025-07-06T09:51:18Z
Удары по ТЦК координировались изменниками, которые отправляли сообщения в российские чат-боты — ЦПД
TSN
2025-07-08T19:09:49Z
Руководитель подразделения БЭБ Олег Ящук, который является фигурантом НАБУ, купил дорогие BMW и TOYOTA за 4 млн грн
Новости Украины
2025-07-09T08:57:10Z
Россияне нацелились на ключевой город: он уже полностью простреливается беспилотниками
Telegraf
2025-07-07T20:15:59Z
Будет ад: синоптикиня назвала самые жаркие дни в июле
TSN
2025-07-04T09:09:00Z
Россия пытается взять большой город в полукольцо: есть ли успехи у солдат Путина
GlavRed
2025-06-28T07:27:54Z
Оккупанты атаковали Харьков дронами: есть попадания
Хвиля
2025-07-07T06:27:17Z
Гороскоп на 11 июля: кто получит новые перспективы и финансовый прорыв
Comments UA
2025-07-10T19:00:04Z
Суша вместо воды и нечем поливать пшеницу: украинские реки на грани исчезновения, когда произойдет непоправимое
Знай
2025-07-10T18:22:18Z
Льготы аннулируют: для кого проезд в общественном транспорте станет платным
Знай
2025-06-28T02:12:25Z
Лікарі назвали найнебезпечніше морозиво
AgroNews
2025-07-07T16:21:45Z
На линии фронта появились редкие хищники, занесенные в Красную книгу
Gazeta UA
2025-07-07T07:33:40Z
Какой церковный праздник 7 июля: что обязательно нужно сделать в этот день
Comments UA
2025-07-07T04:06:35Z
Дополнительные выплаты от ООН: успейте оформить до конца июля
Знай
2025-06-28T08:21:47Z
Возможно, вы еврей - проверьте себя: украинские фамилии еврейского происхождения
Telegraf
2025-07-07T07:45:19Z
Стало известно, сколько россиян поддерживают войну и сколько хотят ударить ядеркой по Украине
Comments UA
2025-07-04T06:54:18Z
Льготы на коммуналку для военных: можно получить от 50% до 100% скидки
Знай
2025-07-10T19:22:37Z
Доплата за сверхнормативный стаж: кто может получить прибавку к пенсии
Знай
2025-07-10T19:07:20Z
Движение через украинскую границу значительно возросло: какими пунктами пропуска пограничники советуют не пользоваться
TSN
2025-06-29T08:06:56Z
6 июля: какой сегодня церковный праздник и что можно и нельзя делать в этот день
Comments UA
2025-07-06T04:03:59Z
3 июля: какой сегодня день и от чего нужно воздержаться
Comments UA
2025-07-02T21:54:57Z
Хайди Клум очаровала редким кадром со взрослыми сыновьями
Апостроф
2025-07-10T08:15:43Z
Ведущая Витвицкая объяснила, почему ее муж судья-воин вместо фронта отдыхает в Карпатах
Фокус
2025-07-07T13:15:28Z
Камалия рассекретила, что стало последней каплей в ее браке с Захуром: "Умоляла год"
TSN
2025-06-27T09:21:29Z
Ведущая Анна Свиридова жестко высказалась об изменнице Оксане Байрак: "Мне совершенно не больно"
Знай
2025-07-01T18:51:11Z
Родом из Харькова, а теперь выступает для террористов. Где сейчас актриса Ольга Красько и что говорит о войне
Telegraf
2025-07-10T18:40:10Z
Ким Кардашьян в платье с кружевом зажгла на Неделе моды в Париже
Апостроф
2025-07-10T18:00:56Z
Тимур Мирошниченко сменил имя приемному сыну: жена ведущего объяснила почему
TSN
2025-07-08T16:24:03Z
Похудевший Филипп Киркоров прокомментировал некроз, который ему приписывают
Фокус
2025-07-04T10:57:54Z
Adios, Потап: Тина Кароль разнесла рэпера за искусственное "творчество" и попрощалась, муж Каменских отреагировал
Знай
2025-07-09T19:51:50Z
Как американцы моют посуду: почему в США не используют губку
UAToday
2025-06-27T10:06:26Z
Как распознать китайскую гречку: три простых признака
Gazeta UA
2025-07-06T09:57:33Z
Чому не варто залишати брудний посуд на ніч. Це варто знати
Gazeta UA
2025-06-28T15:51:36Z
Что рассыпать в междурядье, чтобы морковь выросла сладкой: результат вас непременно удивит
TSN
2025-06-29T15:06:26Z
Сыр может вызывать кошмары: ученые нашли связь между питанием и нашим сном
UAToday
2025-07-10T15:43:04Z
Как и когда сеять спаржевую фасоль в июле, чтобы успеть собрать урожай
TSN
2025-07-10T15:36:20Z
Пять дел, которые нужно сделать на выходных, чтобы лишить дома беспорядок на всю неделю
Знай
2025-07-07T15:51:07Z
Как убрать неприятный запах из обуви в домашних условиях: понадобится одно копеечное средство
TSN
2025-07-07T12:36:12Z
Какие деревья притягивают успех и деньги, как магнитом: их нужно обязательно посадить возле дома
TSN
2025-06-29T13:51:56Z
Жесткая двойная атака РФ по Харькову: власти заявили о страшных разрушениях, есть пострадавшие
Comments UA
2025-07-07T08:48:21Z
Ушла из дома и не вернулась: в Днепре обнаружили мертвой девочку
TSN
2025-07-06T11:42:57Z
Автобус с детьми слетел в кювет и перевернулся во Львовской области: что с пострадавшими
Telegraf
2025-07-09T20:18:18Z
Шесть "Гераней" по Харькову: количество пострадавших постоянно растет
Gazeta UA
2025-07-07T10:36:30Z
В Киеве разбили Bentley Bentayga за 17 млн: владельцем оказался друг Шуфрича, — СМИ
Фокус
2025-07-10T18:52:01Z
Полиция расследует ужасное ДТП в Киевской области: под колесами автобуса погиб ребенок
TSN
2025-07-10T18:04:57Z
Россия ударила по зданию ТЦК в Полтаве: есть погибшие и раненые
Telegraf
2025-07-03T12:54:38Z
Взрыв под Житомиром, "разнесший" пол-села: полиция назвала причину и указала на виновников
TSN
2025-07-07T13:48:55Z
В Киеве водитель, находившийся в розыске ТЦК, укусил полицейского во время задержания
Новости Украины
2025-07-09T18:55:10Z
Ужас Илона Маска сбывается: Tesla сброшена с трона
Comments UA
2025-07-06T14:27:06Z
Stellantis возрождает спортивное подразделение SRT
Корреспондент
2025-07-04T18:54:45Z
Toyota RAV4 стала самым популярным автомобилем в мире
Корреспондент
2025-07-01T17:09:59Z
Надежные и недорогие: 5 брендов автомобилей, заставляющих надолго забыть о СТО
Знай
2025-06-27T11:51:00Z
Отвлекся на дороге – отберут авто: украинским водителям готовят жесткие санкции
Знай
2025-07-10T04:22:23Z
Водителям ужесточились правила: какие авто теперь обязаны проверять дважды в год
Знай
2025-07-09T20:21:40Z
Toyota показала новый раллийный Yaris на водороде
Корреспондент
2025-07-09T18:24:45Z
Эту деталь невозможно отремонтировать: на что обращать внимание при покупке подержанного авто
Фокус
2025-07-09T14:27:48Z
Ред Булл уволил своего многолетнего руководителя
Корреспондент
2025-07-09T10:54:05Z
Горы, любовь и роскошь: Милевский поделился фото с отдыха с Тамилой
Gazeta UA
2025-07-07T19:24:50Z
Свитолина рассказала, как поддержка мужа помогает ей на корте
Корреспондент
2025-07-04T10:57:17Z
Пакьяо возвращается: легенда бокса объяснил мотивацию
Корреспондент
2025-06-27T08:18:01Z
Лидер "Шахтера" Судаков не перейдет в "Наполи" – СМИ
ZN UA
2025-06-29T07:55:38Z
Умер легендарный украинский футболист-бомбардир
Telegraf
2025-07-10T15:13:06Z
Ракицкий будет выступать в клубе Первой лиге
ZN UA
2025-07-10T14:55:02Z
Звездный футболист Погба нашел себе новый клуб после дисквалификации за допинг
ZN UA
2025-06-28T19:27:30Z
Украинский футбольный клуб обратился к властям соседней страны с необычной просьбой
Telegraf
2025-07-10T14:25:33Z
Эффект Турана разозлил украинцев: "Шахтеру пора в чемпионат Турции"
Telegraf
2025-07-10T13:49:26Z
Звук умирающего в Альпах ледника может заставить плакать кого угодно
Фокус
2025-07-09T12:09:04Z
Случаи, в которых никогда не следует использовать удлинители: советы электриков
Знай
2025-07-02T03:51:41Z
Илон Маск оскандалился из-за размышлений своего чат-бота
Апостроф
2025-07-09T07:52:36Z
Кернес, Терехов и Чикатило: украинка стала звездой сети благодаря необычным тату
Telegraf
2025-07-07T08:57:18Z
Официально: «Земский собор» от создателей «Смуты» выйдет 4 ноября — скриншоты и детали российского экшена
GameMag
2025-07-10T19:10:03Z
Electronic Arts отключит серверы Need for Speed: Rivals спустя 12 лет после релиза — у вас еще есть время получить платиновый трофей
GameMag
2025-07-10T18:58:23Z
4 приема, которые помогут улучшить чтение на любом смартфоне Android
Фокус
2025-07-07T16:15:38Z
Секретные коды ChatGPT: как легко управлять ИИ, чтобы добиваться успеха
Фокус
2025-07-08T16:21:46Z
На Google Maps нашли гигантский череп: он смотрит из воды у берегов канадского острова
Фокус
2025-07-07T07:51:42Z