MY.UAНовини
The Economist: Війна в Україні буде довгою, Києву потрібна зміна курсу
The Economist: Війна в Україні буде довгою, Києву потрібна зміна курсу

The Economist: Війна в Україні буде довгою, Києву потрібна зміна курсу

The Economist: Війна в Україні буде довгою, Києву потрібна зміна курсу

Для перемоги над Росією потрібно, щоб Україна стала успішною країною не після війни, а під час неї.

Війна в Україні неодноразово не виправдовувала очікування. Зараз це відбувається знову. Контрнаступ, що розпочався в червні, спирався на надію, що українські солдати, оснащені сучасною західною зброєю і пройшовши підготовку в Німеччині, відвоюють достатньо території, щоб у Києва була сильна позиція на переговорах.

Цей план не спрацював. Незважаючи на героїчні зусилля і прорив російської оборони під Роботиним, Україна звільнила менше 0,25% території, яку Росія окупувала в червні.

«Лінія фронту протяжністю 1000 км майже не змінилася. Українська армія все ще може здійснити прорив у найближчі тижні, що призведе до краху крихких російських сил. Але, зважаючи на події останніх трьох місяців, було б помилкою розраховувати на це», - пише The Economist.

Просити про припинення вогню або про початок мирних переговорів безглуздо. Владімір Путін не демонструє жодних ознак готовності вести переговори. Інавіть якби він хотів цього, не можна було б розраховувати на те, що він дотримається домовленостей. Він чекає, коли Захід втомиться, і сподівається на переобрання Дональда Трампа президентом США.

«Путіну потрібна війна, щоб підтримувати свою внутрішню диктатуру. Будь-яке припинення вогню буде просто паузою, щоб переозброїтися і підготуватися до нового нападу. Якщо українці припинять воювати, вони можуть втратити свою країну», - пише видання.

І Україна, і її західні прихильники починають усвідомлювати, що це буде війна на виснаження. Цього тижня президент Володимир Зеленський відвідав Вашингтон.

«Я маю бути готовим до довгої війни», - сказав він в інтерв'ю The Economist.

«Але, на жаль, Україна ще не готова, як і її західні партнери. Обидві сторони все ще зациклені на контрнаступі. Їм потрібно переосмислити військову стратегію України і те, як управляти її економікою. Замість того, щоб прагнути «перемогти», а потім відновитися, метою має бути забезпечення того, щоб Україна мала достатню силу для ведення тривалої війни і могла процвітати, незважаючи на неї», - радить видання.

Перш за все, калібрування вимагають військові зусилля. Українські солдати виснажені, багато найкращих з них загинули. Незважаючи на мобілізацію, Україні не вистачає живої сили, щоб підтримувати постійний широкомасштабний контрнаступ. Їй потрібно мобілізувати ресурси і змінити правила гри.

Нова тактика і технології можуть наблизити перемогу над Росією. Українські технічно підковані підприємці нарощують виробництво безпілотників, якими українські сили нещодавно знищили російські військові кораблі. Українські ракети, схоже, пошкодили велику систему протиповітряної оборони в Криму. Ймовірно, буде завдано ще багато ударів, щоб знищити військову інфраструктуру Росії і позбавити її військово-морського притулку в Чорному морі. Але не варто чекати, що буде удар, який призведе до нокауту. Росія також збільшила виробництво безпілотників. Тим не менш, Україна здатна завдати удар у відповідь, коли Росія бомбить її, і, можливо, навіть стримати деякі атаки.

«Поряд з цією наступальною здатністю, Україна повинна підвищити свою стійкість. Окрім важкого озброєння, їй потрібна допомога в технічному обслуговуванні для ведення багаторічної війни: рутинний ремонт, надійне постачання артилерії і підготовка кадрів. Більш за все, тривала війна вимагає кращої протиповітряної оборони. Україна не зможе процвітати, якщо Росія буде безкарно підривати інфраструктуру та цивільне населення, як вона це робила протягом останніх 18 місяців», - йдеться в статті.

Київ є напрочуд жвавим містом, тому що має ефективний захист від безперервних повітряних атак. Така ж система необхідна й іншим містам, тому ескадрильї винищувачів F-16 і більше систем ППО є вкрай важливими.

Також необхідне економічне калібрування. Це означає менше пишномовних планів післявоєнної відбудови і більше уваги до збільшення виробництва та капітальних витрат вже зараз. Економіка скоротилася на третину, і майже половина бюджету України оплачується західними грошима. Досить дивно, що гривня зміцнилася навіть незважаючи на те, що приватні інвестиції різко скоротилися. The Economist також підкреслює, що Україні бракує робочих рук, оскільки мільйон громадян захищають її зі зброєю в руках, а ще більше втекли від війни.

«Українська економіка повинна перейти від залежності від допомоги до залучення інвестицій, навіть попри те, що конфлікт не вщухає. Україна має великий потенціал: від виробництва зброї до переробки більшої кількості продукції, вирощеної на своїх фермах. Завдання полягає в тому, щоб заохотити місцеві та іноземні фірми інвестувати більше, а також заманити більше українців назад до спокійніших частин країни на заході», - радить видання.

Підвищена рівня безпеки може допомогти. Чим сильніша протиповітряна оборона України, тим менший ризик того, що новий завод буде підірваний. Чим далі буде відсунутий російський флот, тим безпечніше експорт може йти через українські порти на Чорному морі. Але економічні реформи також мають значення. Необхідно зробити більше для приборкання корупції в Україні. При цьому неупередженість судової системи повинна стати пріоритетом. Необхідно також зробити більше для полегшення ведення бізнесу: від визнання кваліфікацій, отриманих біженцями за кордоном, до надання компаніям страхування на випадок воєнних дій.

Все це вимагає політичної волі від України, а також від її друзів на Заході. У довгостроковій перспективі найкращою гарантією безпеки України було б членство в НАТО. Якщо цього не станеться, партнери пообіцяли створити мережу двосторонніх гарантій безпеки. Не менш важливим є те, що може запропонувати ЄС: не лише гроші, але й перспективу членства. Нелегко розвивати процвітаючу економіку, будучи заваленим вибухівкою. Зрештою, навіть Ізраїлю ніколи не доводилося стикатися з таким потужним агресором. Але Україна, на відміну від Ізраїлю, може одного дня інтегруватися в найбагатший економічний блок світу.

«Дорожня карта вступу до ЄС протягом, скажімо, 10 років, з чіткими етапами, дала б надію українцям і прискорила б економічні реформи, так само, як така ж обіцянка надихнула більшу частину Східної Європи в 1990-х роках», - пише The Economist.

Для того, щоб це сталося, Європа повинна змінити своє мислення. Вона надала стільки ж озброєнь, скільки і США, і набагато більше фінансової допомоги. Але їй потрібно зробити ще один крок. Якщо Дональд Трамп переможе у 2024 році, він може скоротити американську військову допомогу. Навіть якщо він програє, Європі зрештою доведеться нести більший тягар. Це означає посилення її оборонної промисловості і реформування процесу прийняття рішень в ЄС, щоб він міг впоратися з більшою кількістю членів.

Ставки навряд чи можуть бути вищими. Поразка означатиме появу провальної держави на фланзі ЄС і наближення путінської машини вбивств до кордонів союзу. Успіх - це поява нового члена ЄС з 30 мільйонами добре освічених людей, найбільшою в Європі армією і великою сільськогосподарською та промисловою базою.

«Занадто багато розмов про Україну ґрунтуються на «припиненні війни». Це потрібно змінити. Моліться за швидку перемогу, але плануйте довгу боротьбу і Україну, яка зможе вижити і процвітати», - пише The Economist.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
"Каза! Хоть бы сказала" Даша Астафьева набросилась на "почти замужнюю" Лесю Никитюк/Украинские звезды бурно отреагировали на романтические отношения телеведущей
Апостроф
2024-10-07T16:00:28Z
Российская певица двухтысячных впала в кому после попытки суицида
Comments UA
2024-10-02T20:15:54Z
Аль Пачино пережил клиническую смерть: он рассказал, что видел по ту сторону
Comments UA
2024-10-07T10:51:49Z
Брак певицы с Украины и российского стриптизера трещит по швам
Comments UA
2024-09-29T20:15:32Z
Годовщина смерти Нины Матвиенко: Григорий Решетник и Наталка Могилевская вспомнили какой была Народная артистка Украины
Фокус
2024-10-08T04:12:00Z
Умерла мать Уитни Хьюстон певица Сисси
Корреспондент
2024-10-07T23:42:33Z
Украинская певица впервые откровенно рассказала, сколько "пластик" сделала
Comments UA
2024-10-03T19:51:13Z
"Кто бы мог подумать": Вакарчук признался в новой любви
Апостроф
2024-10-04T19:03:17Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
Пенсионерам старше 70 лет увеличат выплаты: условия и суммы
Знай
2024-10-06T13:36:26Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Тарифы на электроэнергию вырастут: какие квитанции украинцам ждать с 1 ноября
Знай
2024-10-01T19:42:53Z
Подсолнечное и сливочное масло: цены в супермаркетах бьют рекорды
Знай
2024-09-29T16:06:42Z
Сохранить и приумножить: украинцам посоветовали, где лучше держать сбережения
Знай
2024-10-08T05:06:27Z
Военный сбор вырастет втрое: что еще ждет украинцев после принятия нового закона о налогах
Хвиля
2024-10-08T05:06:01Z
Требовал 100 тыс. грн взятки: СБУ схватила топ-менеджера "Энергоатома"
Апостроф
2024-09-28T23:35:20Z
Великобритания закрыла последнюю угольную электростанцию
Корреспондент
2024-09-30T11:24:45Z
Треть украинцев оценили действия власти для восстановления энергетики как неэффективные – опрос
ZN UA
2024-10-02T12:53:11Z
Скандал вокруг смерти комбата Игоря Гриба: выяснились жуткие подробности
Апостроф
2024-10-06T14:06:33Z
Под Москвой застрелили бывшего "министра" "ЛНР": интересные подробности
Comments UA
2024-10-01T21:45:57Z
В Кремле отреагировали на желание Шольца поговорит с Путиным
Comments UA
2024-10-02T14:12:49Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
Россияне вывели в Черное море огромное количество боевых кораблей, среди которых много ракетоносителей
ZN UA
2024-10-08T05:33:06Z
У Зеленского возмутились тем, что предлагает Украине Запад в войне с РФ
Comments UA
2024-10-08T05:27:58Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
Нет даже 20%: Украине нужно мобилизовать 200 тыс. военных до конца года, — The Times
Фокус
2024-10-03T19:27:57Z
Спикер Палаты представителей требует увольнения посла Украины в США
ZN UA
2024-09-25T20:22:50Z
Обучение в школах на грани коллапса: молодежь не хочет учить детей
Знай
2024-10-06T06:21:13Z
«С трепетом произношу впервые это слово с большой буквы»: дочь Фарион показала невероятные слова матери о зяте
Апостроф
2024-10-06T13:36:40Z
В Польше призвали вернуть украинских мужчин домой, и отправить на фронт
Знай
2024-09-29T20:12:36Z
Средиземноморская сказка: самая красивая принцесса Греции выходит замуж — первые фото
Marie Claire
2024-09-28T09:36:23Z
Украина получила снаряды, деньги на которые собирали граждане Словакии – СМИ
ZN UA
2024-10-08T05:18:19Z
Добровольные пенсионные взносы: как проверить их зачисление
ZN UA
2024-10-08T05:03:37Z
Украинцев предупредили об изменениях в выплатах ВПЛ в октябре
Хвиля
2024-10-02T16:45:45Z
Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
Знай
2024-09-25T02:03:35Z
Армия РФ ударила по Конотопу: что известно
TSN
2024-10-06T20:21:34Z
Ситуация очень печальная: синоптик рассказала, когда в Украине ждать дождей
Апостроф
2024-09-29T09:03:41Z
В Украине фиксируют движение беспилотников: где опасность
TSN
2024-10-06T20:21:11Z
В Киеве объявили воздушную тревогу из-за атаки "шахедов"
ZN UA
2024-10-07T02:33:45Z
Лунный гороскоп на 7 октября, понедельник
Marie Claire
2024-10-06T23:07:07Z
В Харьковской области Армия Украины пошла на штурм - отбиты захваченные врагом позиции
Известия Киев
2024-10-08T05:28:10Z
Как военные на фронте готовятся к наступлению мышей
Comments UA
2024-10-08T05:24:22Z
Солнца не ждать? Синоптики дали прогноз на новую рабочую неделю в Украине
UAToday
2024-10-06T20:30:20Z
Ситуация на фронте на вечер 6 октября
UAToday
2024-10-06T19:15:44Z
Командир отделения ВСУ работал на россиян и сдавал позиции F-16
Фокус
2024-10-01T11:06:10Z
Наращивают мышцы и клетки мозга: ученые раскрыли новую пользу физических упражнений
Фокус
2024-09-29T19:06:53Z
Простой тест, который поможет определить деменцию на ранней стадии
Marie Claire
2024-09-28T00:00:50Z
В Минздраве рассказали, когда в аптеках можно будет приобрести лекарства с медицинским каннабисом
Фокус
2024-10-02T05:13:18Z
6 признаков того, что ваш антивозрастной крем вреден для кожи
Marie Claire
2024-09-28T03:00:49Z
Бьюти-находка дня: крем-кашемир от Caudalie
Marie Claire
2024-10-08T04:15:01Z
Пенсионерам дадут 2500 гривен на лекарства: как получить сертификат
Знай
2024-10-08T03:21:25Z
Как сохранить урожай овощей без холодильника: полезные советы для украинцев
Политека
2024-09-27T19:31:53Z
Астрологический прогноз на октябрь 2024 по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-29T22:51:19Z
Мужчины взялись колоть ботокс в мошонку: новая мода набирает обороты
Знай
2024-09-29T20:30:22Z
Дрон атаковал военное училище в Москве: подробности с ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-06T14:13:58Z
В Тель-Авиве произошел теракт - людей расстреляли из автоматов на трамвайной остановке
Комсомольская правда
2024-10-01T17:10:25Z
В Сумах произошли взрывы
TSN
2024-10-06T20:21:01Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
В Херсонской области за сутки есть погибший и 24 раненых, среди которых дети
ZN UA
2024-10-08T05:30:45Z
В полях на Днепропетровщине разбился парашютист-экстремал
Comments UA
2024-10-08T05:00:35Z
Атака шахедов на Одессу привела к пожарам и разрушениям - в МВД также рассказали о пострадавших
ZN UA
2024-10-06T06:33:56Z
В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
Корреспондент
2024-09-27T15:27:55Z
Россияне ударили по Одессе, ракета попала по судну под флагом Палау
Комсомольская правда
2024-10-08T04:54:47Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
Украинский чемпион мира Беринчик будет защищать титул в андеркарде реванша Усика и Фьюри
ZN UA
2024-10-05T08:55:06Z
Известный украинский тренер ушел из азербайджанского клуба после трех месяцев работы
ZN UA
2024-10-07T21:46:25Z
Громкий секс-скандал в турецкой суперлиге: судейский наблюдатель и 24-летний арбитр потеряли лицензии
Comments UA
2024-10-07T17:00:34Z
Легендарный испанский футболист завершил карьеру в 40 лет
ZN UA
2024-10-07T15:37:10Z
Список отказов растет: Таджикистан не будет играть со сборной РФ по футболу
Апостроф
2024-10-07T15:12:41Z
Роналду установил очередной рекорд, намного опередив конкурентов
Корреспондент
2024-10-07T14:28:48Z
Арум: У Фьюри очень хорошие шансы выиграть реванш у Усика
Корреспондент
2024-10-07T14:27:10Z
Рой Джонс считает Леннокса Льюиса лучшим боксером, чем Усик и Кличко
Корреспондент
2024-10-07T12:33:02Z
Вкуснее магазинного: бюджетный рецепт сырника "Сникерс" с домашней карамелью
Политека
2024-09-28T23:01:58Z
Любовный гороскоп для всех знаков Зодиака на неделю с 7 по 13 октября 2024 года
Фокус
2024-10-06T19:15:34Z
Прямо как в Италии: оригинальный рецепт хлебного супа с капустой и сыром
Политека
2024-10-01T11:01:44Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Весь секрет в ароматной начинке: рецепт вкусных пирожков с грибами
Фокус
2024-10-08T04:06:53Z
Как осенью подкармливать вишни: лучшие советы садоводов
Политека
2024-10-08T03:22:30Z
Ленивый картофельный пирог с мясом: быстрый рецепт от судьи "Мастер Шеф" Татьяны Литвиноой
Политека
2024-10-07T23:00:46Z
Паста за 10 минут: "Мастер Шеф" дал простой, но очень вкусный рецепт на обед
Политека
2024-10-07T20:00:11Z
Любовь может жить вечно: правда ли это
Comments UA
2024-10-07T18:57:24Z
Беженцам нужно немедленно перерегистрировать авто: с 1 октября задействует новый запрет
Знай
2024-09-26T18:21:57Z
Придется привыкать: водителям приготовили много сюрпризов в страховании авто
Знай
2024-10-05T02:51:43Z
Реализм еще выше: Представлен первый трейлер гоночного симулятора Assetto Corsa EVO — выходит в январе в Steam
GameMag
2024-10-01T06:33:07Z
В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
Известия Киев
2024-09-27T15:29:42Z
Глава Nvidia выступит с докладом на выставке CES 2025. Ожидается анонс новых GeForce RTX
Overclockers
2024-10-08T05:30:07Z
На украинский рынок выходит новый внедорожник Lexus GX: комплектации и цены
Фокус
2024-10-07T16:06:15Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
Миниатюрную бюджетную Kia 90-х превратили в городской электромобиль
Фокус
2024-10-07T15:15:48Z
В NASCAR произошла авария с участием 28 автомобилей
Корреспондент
2024-10-07T13:45:12Z
"Погружает с первых минут": Ремейк Silent Hill 2 получает восторженные отзывы от первых покупателей, рейтинг в Steam — 95%
GameMag
2024-10-06T19:58:38Z
Послушайте русскую озвучку хоррора Alone in the Dark от Cool-Games
GameMag
2024-09-30T20:31:32Z
Эксперт рассказал, какие преимущества может дать Украине налаживание сотрудничества с учеными, выехавшими за границу
ZN UA
2024-10-05T07:22:19Z
Крупнейший шторм в Солнечной системе: таким Большое красное пятно на Юпитере еще не видели
Фокус
2024-10-04T07:45:54Z
Гордость индейцев: Новый трейлер Civilization VII посвящен Текумсе
GameMag
2024-10-08T05:33:17Z
Intel Core Ultra 9 285K: что под крышкой флагмана платформы LGA1851?
Overclockers
2024-10-08T04:36:38Z
Digital Foundry: От выпуска мощной консоли PlayStation 5 Pro выиграют даже те, кто не собирается ее покупать
GameMag
2024-09-29T21:16:06Z
The Callisto Protocol, Mortal Kombat 1, Lies of P и многие другие игры для PS5 получили маркировку PS5 Pro Enhanced в PS Store
GameMag
2024-09-28T21:13:43Z
Мощный взрыв навсегда изменил Землю: ученые рассказали, что произошло
ZN UA
2024-09-28T10:49:04Z