MY.UAНовини
Танці в Монатіка, зцілення Зіброва і нічні розмови з Дарвіном. На прощанні з Ніною Матвієнко зірки поділилися історіями про неї
Танці в Монатіка, зцілення Зіброва і нічні розмови з Дарвіном. На прощанні з Ніною Матвієнко зірки поділилися історіями про неї

Танці в Монатіка, зцілення Зіброва і нічні розмови з Дарвіном. На прощанні з Ніною Матвієнко зірки поділилися історіями про неї

У середу, 11 жовтня, в Києві попрощалися з легендою української сцени Ніною Матвієнко. Прощання зі співачкою відбулося в Національній філармонії України, куди прийшли кілька тисяч людей. Черга шанувальників її таланту розтягнулася на кілометр – аж до стадіону "Динамо".

Дочка Ніни Матвієнко, теж співачка – Тоня Матвієнко, спілкуючись із журналістами, зізналася: "Мама дуже просила, щоб на її похороні не плакали, а усміхнулися і згадали щось про неї гарне". В розмові з OBOZREVATEL колеги та друзі виконавиці розповідали саме про такі моменти.

Співак Дмитро Монатік, який свого часу записав дует з Ніною Матвієнко, так відгукується про ту роботу: "Чому молодь обожнює Ніну Митрофанівну? Бо вона завжди була готова до експериментів. Коли ми її запрошували зробити разом пісню "Цей день", дуже переживали, що відмовить, але вона з легкістю погодилася. Вона була дуже молодою. Людиною-добром. У неї надзвичайно світлий тембр голосу. Коли співає, здається, що гладить по голові, каже: "Все буде добре". Отакий голос був. Це не набувається, не напрацьовується, з цим народжуються".

"А наша спільна фотосесія? – продовжує в коментарі OBOZREVATEL Монатік. – Погодьтеся, треба бути дуже сміливою, знаючи свою аудиторію, розуміючи, хто слухає її музику, сказати: а я ще можу бути й така. Хочу ще й так! Вона казала: "Ну, може, мене трошки посварять мої шанувальники. Нічого, звикнуть". Вона була дуже відкрита, дуже весела. Я міг їй просто так подзвонити, і вона могла. Багато спілкувалися, коли я її возив на студію, де записували нашу пісню, звідти – додому".

Дмитро Монатік згадав, як Ніна Митрофанівна була в нього одного разу на дні народження: "Здається, мені тоді виповнилося 35. Найбільше за інших танцювала на тому святі".

Співак Олег Михайлюта (Фагот) теж має дуетну композицію з Ніною Матвієнко.

"З нею було легко втілювати будь-які ідеї. В 2000 році ми записали спільну пісню, – згадує Олег Михайлюта. – Я розумів, що вона може відмовитися, бо Ніна Митрофанівна була дуже віруючою людиною. А тут композиція за мотивами Гоголя – містика, нечиста сила. А вона: "Давайте поекспериментуємо". Не боялася нічого. Коли працювали, спілкувалися родинами. Їздили до неї в гості, баньку топили. Згодом зустрічалися не так часто, але завжди були раді можливості побачитися. Вона могла вийти з рок-гуртом на сцену і імпровізувати – на таке треба були ще ті сила та сміливість. Вона була такою: їй все було цікаво".

"Мене завжди дивувала в Ніні її простота, – розповідає OBOZREVATEL народна артистка України Світлана Білоножко. – Вона настільки була щирою і відвертою, що мені інколи хотіла сказати: "Ніночко, не розказуй так все про себе". Знаєте, як артисти люблять, щоб їх образ був оповитий якоюсь таємницею. Трошки придумай, нафантазуй, як каже мій Віталік. А вона була дуже відверта. Але це справляло на людей неймовірне враження: своєю відвертістю спонукала на таку ж відвертість. З нею можна було говорити про все на світі безкінечно".

"На нашому фестивалі "Мелодія двох сердець" вона співала з двома синами, з чоловіком Петром, – продовжує Світлана Білоножко. – А для Тоні – це взагалі був перший виступ на сцені. Нам Ніна жалілася: "Кажу їй, доцю, треба співати, а вона – ні". А після того, як вийшла з мамою, відчула себе артисткою. Коли прочитала повідомлення Тоні про смерть мами, не могла повірити: вона така вольова, смілива, життєрадісна. І раптом отак..."

Одна із подруг Ніни Матвієнко, продюсер Лідія Рубан згадала, як Ніна писала їй ночами, бо вдень часу зовсім не мала – гастролі та концерти. "Моя донька вийшла заміж за француза, який добре співав. Попросили Ніну Митрофанівну його подивитися, – згадує Лідія історію знайомства з Матвієнко. – Вона послухала і взяла його з собою в тур. Донька з часом розлучилася, а ми продовжили дружити. Вона така легка на підйом! Дзвоню: "Поїхали шукати вам сукню для концертів". Без зайвих розмов збирається. А потім в кав’ярню, бо зголодніли. Годину-дві можна її слухати, а після таке відчуття, ніби сходила в храм".

Лідія Рубан каже, що стривожилася в кінці літа, коли Ніна Митрофанівна перестала відповідати на повідомлення. Зателефонувала: "Ми ж з вами за місто збиралися на кілька днів". Ніна відповіла, що поїздка відкладається – захворіла…

"Вона завжди казала те, що думає. Не всі готові були сприймати її особистість в повному обсязі. Я думаю, що наступні покоління будуть розшифровувати її інтерв’ю, як настільну книгу для життя, – висловив упевненість в розмові з OBOZREVATEL співак Влад Дарвін. – Декілька разів ми разом виступали на концертах. Одного разу підвозив її після виступу додому і ми більше двох годин сиділи вночі в машині і розмовляли. Вона розповідала про те, як їй відкриваються інші виміри. Те, що іноді їй доводиться бачити більше, ніж іншим людям. Про те, наскільки їй важко це дається. Мені відомо, що вона мала здатність спілкуватися зі своїм родом з минулого".

"Ніна Митрофанівна, дійсно мала доступ до шостого виміру, – продовжує Влад. – Нікому про це особливо не розповідала, бо люди були не готові до цього. Мене особисто дуже торкало те, що вона довіряла молоді, відкривалася молоді, підтримувала нас. Вона – особлива людина. Це підтверджує навіть те, скільки людей прийшли сьогодні з нею попрощатися. І молодь, і її ровесники. Було корисно постояти в черзі і послухати, що кажуть люди. Казали, що так, як вона, ніхто не заспіває. Кожна її пісня стала саундтреком епохи".

"Вона була дуже різна. Приміром, незважаючи на те, що була глибоко релігійною людиною, одного разу мені сказала: діти мають зачатися в пристрасті. Мовляв, тільки такі діти мають спрагу до життя та неймовірну силу", – продовжує Влад.

"А скільки вона назбирала фольклору – у неї неймовірна колекція, – додає Влад. – Дуже сподіваюся, що родина дасть добро, щоб ці безцінні роботи оцифрували, бо сама Ніна Митрофанівна не хотіла, щоб до цієї колекції, яку збирала в експедиціях, був сторонній доступ".

Відома українська продюсерка та головна режисерка популярного фестивалю "Шлягер року" Анжела Норбоєва знала Ніну Матвієнко ще з 90-х років: "Це людина-душа, коли починаєш з нею спілкуватися, здається, що це твоя родичка, рідна душа. Коли до неї приїжджала додому, казала: "А чого ти так легко одягнена? Ти не втомлюєшся? Ось Петро сирочок купив. Сідай, пригощайся! А тут мені таке какао з Америки передали – відсиплю тобі зараз додому".

"Кожен її виступ – це ж була не просто пісня, – розповідає OBOZREVATEL Норбоєва. – Коли зверталася до глядачів, вона їм говорила такі речі, які вони могли почути від духовного наставника. Останнім часом ми багато робимо концертів для військових. Ніна Митрофанівна з нами часто їздила. Казала військовим: "Хлопці, як мені жалко, що маю 75 років, а не 57. Даю вам слово: пішла би з вами. Можливо не воювала би – їсти варила, прала би".

"Ніхто не очікував, що вона так швидко піде від нас – була така енергійна, – додає продюсерка. – Казала: дівчата, чого ви сидите, від чого потомилися? Танцюйте, співайте. Всі ці три дні я постійно про неї думаю. Останній раз бачилися в серпні на концерті – було все нормально. А потім відкрила фейсбук і побачила повідомлення Тоні".

На прощання з Ніною Матвієнко прийшли і артисти, які зараз боронять країну. Музикант, колишній директор палацу "Україна" та екс-чоловік співачки Оксани Білозір Роман Недзельський спеціально на похорон приїхав за багато кілометрів. "Ми разом робили багато концертів, – розповідає OBOZREVATEL Роман Недзельський. – Знаєте, коли ми заходили в поїзд чи в гримерку, Ніночка завжди тихенько співала. Це така її особливість. Коли Василь Зінкевич приходив на якусь площадку, то завжди був запах чоловічого одеколону і часнику – от така його особливість. А вона завжди щось тихенько наспівувала. Почуєш і знаєш, що Ніночка вже є".

"Що сказати про легенду? Людина, в серці якої вистачало місця всім. Останній раз ми бачилися на допрем'єрному показі фільму "Мирний-21". Обійнялися", – згадує актор Олексій Тритенко, який теж став зі зброєю на захист країни.

Народний артист України Павло Зібров у розмові з OBOZREVATEL зізнався, що жив з Ніною Митрофанівною в одному будинку: "Навіть – в одному під’їзді, вона поверхом нижче. Це було років сорок тому. Я на той час був ще молодим співаком, а вона – вже зіркою. Якось спускався в аптеку, захворів, мав дуже високу температуру і нічим не міг збити. Зустрів її. Каже: "Щось ти погано виглядаєш. Я тебе полікую своїм методом. За хвилин десять зайду". Прийшла. Зробила якісь примочки, запалила свічку, заварила трави, довго молилася – я навіть заснув. Прокинувся зранку – в мене температура 36,6. Вона мене зцілила. От так я вперше познайомився зблизька з легендою. От щось таке в неї було від цілителів – однозначно чимось володіла".

"Скільки ми спільно виступали по Радянському Союзу – а це поїзди, готелі, автобуси. Багато спілкувалися, і жодного разу не чув, що вона стомилася. Останній рік ми дуже багато зробили благодійних концертів для військових. Знаєте, вона не знала, що таке "райдер". Сміялася: "Зірочки наші пишуть вимоги на двох-трьох сторінках – що мають подати з їжі, куди вікна в готелі мають "дивитися", який водій зустріти. Що це вони пишуть, Павлику? До слова, мене так називала тільки мама, і от Ніна Митрофанівна. Я вважаю, що вона зірка планетарного масштабу".

Раніше OBOZREVATEL писав, що попрощатися з легендарною артисткою прийшли зірки, військові і політики.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Оbozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Мужская ошибка, которая всегда приводит к разрыву отношений — статистика адвоката по разводам
Marie Claire
2024-09-19T16:30:41Z
Sвій Dім 2 и Sвій Dім 3: комфортные и уютные таунхаусы в пригороде столицы от Smart Development
AgroNews
2024-09-19T15:19:30Z
Головоломка для гениев: какой стакан наполнится первым
Обозреватель
2024-09-09T02:05:56Z
Антитренды осени и зимы 2024/25: от этих 7 вещей нужно избавиться незамедлительно
Marie Claire
2024-09-09T18:01:51Z
Семья переехала на остров с 200 жителями, на который можно попасть только 2 раза в день
Фокус
2024-09-19T14:57:50Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
"С согласия ФСБ": Кондратюк отреагировал на съемки пропагандистской ленты об армии РФ
Фокус
2024-09-08T13:00:33Z
Новое непо-поколение: 5 звездных детей, которых мы теперь будем видеть везде
Marie Claire
2024-09-18T13:31:39Z
Виктору Андриенко - 65: как живет сейчас звезда "Шоу долгоносиков"
Комсомольская правда
2024-09-19T16:14:27Z
Остроумный Оптимус Прайм и свежий сюжет: чем удивили "Трансформеры: Начало"
Фокус
2024-09-19T15:51:40Z
Документальная ложь на TIFF: как роспропаганда промыла мозги Западу
Корреспондент
2024-09-18T15:33:29Z
Украинская супермодель Снежана Онопко разозлила сеть "танцами" под российские песни. Видео
Обозреватель
2024-09-05T17:41:42Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
"Послам приготовиться?": Безуглая перешла в комитет Рады по внешней политике
Фокус
2024-09-17T20:06:18Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
СМИ: Премьер Франции определил распределение должностей в правительстве и идет с ним к Макрону
Европейская правда
2024-09-19T16:25:03Z
Минобороны РФ требует от Путина объявить новую волну мобилизации, - WSJ
Хвиля
2024-09-19T16:24:21Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Таких санкций ждали давно: ЕС определил новый приоритет для удара по РФ
Comments UA
2024-09-18T14:19:47Z
Россия нарушила воздушное пространство: страны Восточной Европы обратились в НАТО
Comments UA
2024-09-18T18:51:27Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
Модель с 17-м размером груди сделала предложение по реваншу Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-07T15:54:26Z
"Либо будет коротким, либо..." Кличко ответил на вопрос о реванше Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-06T16:36:26Z
Усик и Фьюри будут присутствовать в Лондоне на бое Джошуа – Дюбуа
ZN UA
2024-09-19T15:42:56Z
Невеста Криштиану Роналду показала всех его детей
Фокус
2024-09-19T15:06:19Z
"Вот почему это происходит". Ребров не сдержался в эфире после поражения сборной Украины от Албании. Видео
Обозреватель
2024-09-08T06:52:52Z
Украина – Албания: онлайн-трансляция матча Лиги наций
ZN UA
2024-09-06T16:59:33Z
В ДТП погиб тренер немецкого Айнтрахта
Корреспондент
2024-09-06T14:33:22Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
В России заявили о крупнейшем в истории техногенном пожаре на нефтебазе в Ростовской области
Новости Украины
2024-09-06T13:15:42Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Грозит восемь лет заключения: полиция Киева задержала поджигателей авто ВСУ
Апостроф
2024-09-06T16:16:08Z
В психоневрологическом интернате сотрудница избила подопечную
Comments UA
2024-09-19T16:30:43Z
В Тбилиси жестоко убита известная модель Кесария Абрамидзе
Comments UA
2024-09-19T15:42:09Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
На фронте погиб сын Главного раввина Украины
Comments UA
2024-09-11T16:03:25Z
Почему нельзя переезжать 9 сентября и кому запрещено шить сегодня: приметы и запреты на Анны
Знай
2024-09-09T02:04:14Z
Запускает дроны SW-6, конкурирует с Apache: Китай представил ударный вертолет Z-10ME
Фокус
2024-09-19T16:30:25Z
Россияне заминировали дамбы в Белгородской области: в ВСУ предоставили версии, зачем они это сделали
Апостроф
2024-09-19T16:30:22Z
Какой праздник отмечают 9 сентября: каким был день в истории
Обозреватель
2024-09-09T01:05:07Z
В Латвии придумали способ обеспечить ВСУ автомобилями: подробности
Хвиля
2024-09-08T14:45:29Z
Вторая годовщина смерти Елизаветы ІІ: пять интересных фактов о покойной королеве
Фокус
2024-09-08T08:06:29Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Как не просыпаться посреди ночи: рекомендации от специалиста
Обозреватель
2024-09-06T17:09:54Z
Пикантные баклажаны по-корейски: как приготовить вкусную сезонную закуску
Обозреватель
2024-09-05T19:07:29Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
Сезон гриппа и простуд приближается: что нужно есть, чтобы меньше болеть
Знай
2024-09-19T16:21:51Z
Способы уменьшения отеков и выведения излишней жидкости из организма
Comments UA
2024-09-19T15:15:52Z
Повод изменить рацион: какие болезни могут развиться, если часто есть рис и макароны
Знай
2024-09-19T14:51:51Z
Назван возраст, в котором люди резко стареют
Comments UA
2024-09-19T14:30:43Z
Операция длилась 14 часов: врачи разъединили сиамских близнецов "с одной головой"
Фокус
2024-09-19T13:51:37Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Стало известно, сколько людей сейчас проживает в Харькове
Корреспондент
2024-09-13T11:30:36Z
Операция "Хитрый х*хол": бойцы ВСУ без единого выстрела захватили село в Курской области
Фокус
2024-09-19T16:21:41Z
ВСУ остановили контрнаступление роССийских войск в Курской области — комендатура
Известия Киев
2024-09-19T16:17:36Z
Российские захватчики атакуют Украину ударными БпЛА: карта тревог
TSN
2024-09-07T21:51:53Z
Сотрудники ТЦК избили мужчину в Харькове: омбудсмен ждет объяснений
Апостроф
2024-09-06T19:33:15Z
Сырский заявил, что ВСУ остановили продвижение РФ в сторону Покровска
Comments UA
2024-09-05T20:55:53Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
Миниатюрную городскую Honda превратили во внедорожный автодом за $13 000
Фокус
2024-09-19T14:12:02Z
Городской малыш: тест-драйв нового Suzuki Swift
Фокус
2024-09-19T13:51:38Z
Подавляющее большинство аккумуляторов электрокаров прослужат дольше самого авто
Фокус
2024-09-19T13:51:24Z
Эксклюзив за $350 000: культовый американский спорткар простоял 47 лет в гараже
Фокус
2024-09-19T09:30:55Z
Почему аккумуляторы электромобилей загораются: как избежать несчастных случаев с авто
Фокус
2024-09-19T09:27:28Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
"Будут сидеть без света по 16 часов в сутки": эксперт ответил, в каких городах зимой ситуация будет самой тяжелой
TSN
2024-09-08T10:54:08Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Источник в правительстве: Украина согласилась транспортировать азербайджанский газ по просьбе ЕС
Европейская правда
2024-09-19T16:28:59Z
Евро обновил исторический максимум в Украине
Корреспондент
2024-09-19T15:57:01Z
Р2Р-трейдинг криптовалют: что нужно знать о нем
Comments UA
2024-09-13T11:23:28Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Война россиянам обходится все дороже - The Moscow Times
Корреспондент
2024-09-14T02:09:35Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
"Вечные" кристаллы 5D-памяти сохранят информацию на миллиарды лет: как их используют
Фокус
2024-09-19T16:02:16Z
"Сбой в матрице": люди заметили странную деталь на снимке заката
Фокус
2024-09-19T16:00:03Z
WSJ: Microsoft проиграла консольную войну — продажи Xbox Series X|S в два раза ниже PlayStation 5
GameMag
2024-09-19T15:42:03Z
Samsung Odyssey OLED G8: дисплей, который перенесёт вас в будущее игр
GameMag
2024-09-19T15:30:56Z
Ветряная турбина мощностью 50 Вт зарядит гаджеты и поместится в рюкзак
Фокус
2024-09-19T15:27:52Z
Механика раскрыта. Ученые поняли, почему поглаживание кошки создает статическое электричество
Фокус
2024-09-19T15:01:17Z
Новое органическое устройство может добывать энергию просто "из воздуха": как оно работает
Фокус
2024-09-19T14:46:00Z