MY.UAНовини
Путін їде до Китаю на зустріч із Сі Цзіньпіном: п'ять речей, на які слід звернути увагу
Путін їде до Китаю на зустріч із Сі Цзіньпіном: п'ять речей, на які слід звернути увагу

Путін їде до Китаю на зустріч із Сі Цзіньпіном: п'ять речей, на які слід звернути увагу

Цього тижня президент Росії Володимир Путін зустрінеться з Сі Цзіньпіном у Китаї, щоб спробувати поглибити партнерство між двома найбільшими стратегічними конкурентами Сполучених Штатів.

Путін візьме участь у форумі "Один пояс, один шлях" у Пекіні 17-18 жовтня. Про це пише Reuters.

  • "Безмежне партнерство" і США 
  • Сі Цзіньпін і Путін: на що звернути увагу під час зустрічі
  • Китай балансує між РФ і США

"Безмежне партнерство" і США 

Китай і Росія оголосили про "безмежне" партнерство в лютому 2022 року, коли Путін відвідав Пекін за кілька днів до того, як він розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, спровокувавши найбільш смертоносну сухопутну війну в Європі з часів Другої світової війни.

Сполучені Штати вважають Китай своїм найбільшим конкурентом, а Росію - своєю найбільшою національною державною загрозою, тоді як президент США Джо Байден стверджує, що це століття буде визначатися екзистенційною боротьбою між демократіями та автократіями.

"За останнє десятиліття Сі створив із путінською Росією найбільш значущий неоголошений альянс у світі. Сполученим Штатам доведеться змиритися з тим незручним фактом, що стрімко зростаючий системний суперник і реваншистська одновимірна супердержава з найбільшим у світі ядерним арсеналом тісно об’єдналися в протистоянні США", - сказав Reuters Грем Еллісон, професор Гарвардського університету та колишній помічник міністра оборони при Біллі Клінтоні.

Байден назвав Сі "диктатором" і сказав, що Путін є "вбивцею" і лідером, який не може залишатися при владі. Пекін і Москва розкритикували Байдена за ці слова.

Колись Росія була старшим партнером у світовій комуністичній ієрархії, але тепер, через три десятиліття після розпаду Радянського Союзу в 1991 році, вважається молодшим партнером комуністичного Китаю, що відроджується під керівництвом Сі, найвпливовішого лідера країни з часів Мао Цзедуна.

Сі Цзіньпін і Путін: на що звернути увагу під час зустрічі

Як зазначає Reuters, це буде першою поїздкою глави Кремля не в країни колишнього Радянського Союзу цього року, після того, як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на його арешт у березні за депортацію дітей з України. І це лише друга така поїздка з початку повномасштабного вторгнення в Україну - минулого року Путін відвідав Іран для переговорів із верховним лідером аятолою Алі Хаменеї.

Тож є п'ять речей, на які слід звернути увагу під час візиту Путіна до Китаю.

Оборона

Оскільки міністра оборони Лі Шанфу не було на публіці більше шести тижнів, спостерігачі з Китаю будуть стежити за тим, хто візьме на себе провідну роль у будь-яких переговорах з російськими військовими офіційними особами щодо співпраці.

Лі потрапив під санкції США в 2018 році за угоду про постачання зброї, яку він забезпечив з Росією на попередній посаді. Генерал Лю Чженьлі, голова військового органу, відповідального за бойові операції та планування Китаю, став головним претендентом на посаду.

Для Китаю Росія є не лише основним джерелом нафти та газу: найбільша у світі ядерна держава також є багатим потенційним джерелом технологій, оскільки Народно-визвольна армія (НОВА) прагне модернізувати свої звичайні та ядерні сили до 2035 року.

Згідно з оцінкою Міністерства оборони США за 2022 рік, протягом останніх десятиліть російські авіаційні, ракетні та навіть підводні технології передавалися Китаю.

Китай і Росія тісно співпрацюють у сфері цивільних атомних станцій, деякі з яких можна використовувати для виробництва військового плутонію, як, наприклад, реактори швидкого розмноження в Сяпу.

Зброя для війни

Китай утримується від засудження війни Росії проти України або від того, щоб назвати її "вторгненням" відповідно до думки Кремля, який розглядає війну як "спеціальну військову операцію".

Сполучені Штати застерегли Китай від надсилання будь-якої зброї до Росії, хоча Китай є другим за величиною імпортером російської нафти після Індії і, таким чином, підтримує економіку Росії.

Китай спростував повідомлення західних ЗМІ про те, що він відправляв зброю до Росії.

Найкращі друзі

Путін і Сі люблять демонструвати тісну дружбу: одного разу глава Кремля привіз лідеру Китаю на його день народження російське морозиво - "Ескімо" і "Пломбір". Своєю чергою Сі є єдиним світовим лідером, який святкував день народження Путіна з ним.

Під час візиту до Росії в 2019 році, де обидва лідери підписали пакет торговельних угод і милувалися пандами в Московському зоопарку, Сі сказав російським ЗМІ: "Президент Путін - іноземний колега, з яким я спілкувався найбільше. Він мій найкращий друг, і я дуже ціную нашу дружбу".

Сі Цзіньпін також нагородив Путіна медаллю дружби в 2018 році, сказавши, що "Путін - мій найкращий близький друг".

У березні Путін заявив, що запросив Сі Цзіньпіна до своїх особистих апартаментів у Кремлі. Він сказав, що вони поговорили біля каміна за чаєм.

Нафта і газ

Керівники російських енергетичних гігантів "Газпром" і "Роснефть" Олексій Міллер та Ігор Сєчін приєднаються до Путіна під час його візиту до Китаю, повідомили Reuters джерела, знайомі з планами.

Росія хоче укласти угоду про продаж Китаю більшої кількості природного газу та планує побудувати трубопровід "Сила Сибіру-2", який проходитиме через Монголію та матиме річну потужність 50 мільярдів кубометрів

Для порівняння: нинішня "Сила Сибіру" досягне 38 мільярдів кубометрів газу до 2025 року.

Запропонований трубопровід транспортуватиме газ із родовищ півострова Ямал у Західному Сибіру до Китаю, найбільшого споживача енергії у світі та зростаючого споживача газу. Однак, ціну ще потрібно узгодити.

Зростання торгівлі

Товарообіг між Росією та Китаєм зріс на 30% у першому півріччі цього року і зросте до понад 200 мільярдів доларів у 2023 році, заявив міністр економіки Росії Максим Решетніков під час візиту до Китаю.

Зараз Росія є другим за величиною торговельним партнером Китаю за межами Азії, поступаючись лише Сполученим Штатам, на які припадає півтрильйона товарообігу за перші дев’ять місяців цього року. На частку Росії припало 176 мільярдів доларів, а на Німеччину - 158 мільярдів доларів.

Китай балансує між РФ і США

Путін і Сі поділяють широкий світогляд, який бачить Захід занепадаючим, так само, як Китай кидає виклик перевазі США в усьому, від квантових обчислень і синтетичної біології до шпигунства та жорсткої військової сили.

Але Сі, який очолює економіку в 18 трильйонів доларів, повинен балансувати між тісними особистими зв’язками з Путіним і реальністю мати справу з економікою Сполучених Штатів вартістю 27 трильйонів доларів, які все ще є найсильнішою військовою державою у світі та найбагатшою.

Сполучені Штати застерегли Китай від постачання Путіну зброї, оскільки Росія, економіка якої становить 2 трильйони доларів, бореться з українськими силами, яких підтримують США та Європейський Союз.

Директор Берлінського центру Карнегі з вивчення Росії та Євразії Олександр Габуєв сказав, що оптика війни в Україні робить великі публічні угоди малоймовірними зараз.

"Путін, безумовно, почесний гість. У той же час я вважаю, що Китай не зацікавлений у підписанні будь-яких додаткових угод, принаймні публічно, тому що все, що можна представити як надання додаткового грошового потоку до військової скарбниці Путіна та його військової машини, наразі не підходить", - сказав Габуєв, додавши, що обговорюватиметься військова та ядерна співпраця.

Складності військового співробітництва додає невизначеність щодо долі міністра оборони Лі Шанфу, якого не бачили на публіці понад шість тижнів.

Китай і Росія - інші новини

Як повідомляв УНІАН, відносини Китаю із Заходом, зокрема з ЄС, постраждали через те, що Пекін певним чином підтримував свого партнера Росію протягом усієї війни Москви проти України. Утім, як стало відомо, Китай хоче віддалитися від слабкої Росії і поліпшити відносини з країнами Заходу. Основна увага буде приділятися зв'язкам з Європою.

Зокрема, посол КНР у Євросоюзі Фу Цун заявив, що вторгнення РФ в Україну поставило Китай "у дуже скрутне становище" і "сильно загострило" відносини з Європою. Пекін опинився в ситуації, де потрібно "обирати між друзями".

На початку квітня цього року Фу Цун заявив, що слова про "безмежну дружбу" між Москвою і Пекіном - це не більше ніж риторичний прийом. Він додав, що їхні зв'язки можуть бути не такими безмежними, як колись заявляли їхні лідери.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Поки хтось лишається невільником — ніхто з нас по-справжньому не є вільним, — Максим Буткевич подякував за підтримку під час полону
Детектор М
2024-10-21T09:19:54Z
"Нам би встояти": Жорін оцінив перспективи деокупації територій
TSN
2024-10-21T09:18:58Z
Вдова Навального балотуватиметься у президенти РФ після режиму Путіна
УкраинФорм
2024-10-21T09:12:44Z
План перемоги: половина шляху чи ілюзія завершеності?
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T09:12:26Z
На референдумі у Молдові з незначною перевагою перемагають прихильники вступу до ЄС
Украина Криминальная
2024-10-21T09:07:59Z
У США в останній момент зупинено смертну кару: обставини
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T09:06:58Z
"Дозріють – підуть воювати": Садовий прокоментував скандальні відео зі Львова з працівниками ТЦК
24tv
2024-10-21T09:06:12Z
Дружину британського депутата засудили до тюремного ув’язнення за розпалювання ненависті
360ua.news
2024-10-21T09:03:59Z
"Завдам удару прямо по центру Москви": Трамп заявив, що погрожував Путіну
GlavRed
2024-10-21T09:00:03Z
Відвідувачі опери блювали і непритомніли під час вистави зі справжнім сексом на сцені – фото
TSN
2024-10-11T06:58:13Z
Ексдружину Бена Аффлека помітили на побаченні з нареченим
Фокус
2024-10-08T10:21:21Z
Злата Огнєвіч відреагувала на чутки про роман із солістом "Бумбокс" Хливнюком: Він мені подобався
Комсомольская правда
2024-10-08T10:29:20Z
Зручно та практично: для чого на Галичині використовували бамбетель
24tv
2024-10-08T18:24:51Z
На фестивалі незалежного українського кіно «Бардак» змагатимуться 60 фільмів
УкраинФорм
2024-10-21T09:19:16Z
Колега Лесі Нікітюк розсекретив, як на неї вплинули стосунки з молодшим на 9 років військовим
TSN
2024-10-21T09:18:32Z
Це найсмачніша картинка, яка взагалі може бути, - Олег Тістол про різні проєкти українських грошей
Политека
2024-10-08T18:31:34Z
"Ми не повинні вимагати": Білозір заступилася за Ротару перед хейтерами
GlavRed
2024-10-21T08:54:08Z
Брітні Спірс у весільній сукні заявила, що знову "вийшла заміж"
Фокус
2024-10-21T08:51:16Z
В Японії плавець дивом врятувався від сексуально стурбованого дельфіна
24tv
2024-10-21T09:15:30Z
США і Канада направили два бойові кораблі через Тайванську протоку
УкраинФорм
2024-10-21T09:07:41Z
Коли закінчиться війна в Україні: Жорін "розніс" прогнози військових експертів
TSN
2024-10-21T09:06:56Z
Виплати за загиблих військовослужбовців: як вони зміняться у 2025 році
24tv
2024-10-21T09:00:33Z
"Врятувати Європу від війни". Чи допоможе мобілізація українських жінок зупинити Росію
Фокус
2024-10-21T09:00:16Z
Удвічі за чотири місяці: в Україні стрімко зростає кількість судових справ про банкрутство населення
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T08:45:07Z
Що означає прізвище Бандера: звідки походить і скільки його носіїв
24tv
2024-10-21T08:36:38Z
Прибутки від активів РФ можуть спрямовуватися на виробництво зброї в Україні - Підласа
УкраинФорм
2024-10-21T08:35:52Z
Україні доводиться щомісяця винаходити нові засоби РЕБ, – Times
InternetUA
2024-10-21T08:32:04Z
У листопаді-грудні Київ ставить когенераційні установки
Петр и Мазепа
2024-10-21T09:19:20Z
Росіяни зранку обстріляли Кривий Ріг, є влучання по цивільній інфраструктурі
УкраинФорм
2024-10-21T09:16:32Z
МАГАТЕ профінансувало наукові дослідження Росії в Криму після окупації
УкраинФорм
2024-10-21T09:13:39Z
"Знову клятий Іскандер": деталі чергового жахливого обстрілу житлових кварталів Кривого Рогу
24tv
2024-10-21T09:06:50Z
В Україні різко зміниться погода: такий прогноз шокує
TSN
2024-10-21T09:06:38Z
Йшли 23, він визвався 24-м: історія бійця Тероборони, який врятував підрозділ під Невським
Фокус
2024-10-21T09:06:12Z
Зачистка біля Липців, наступ росіян на Куп'янськ: як змінилася лінія фронту за тиждень
24tv
2024-10-21T09:00:58Z
У так званій «ЛНР» вчителі пропонують старшокласникам гроші за підписання контракту з окупантами
УкраинФорм
2024-10-21T08:58:08Z
У Чернівцях продають будинок за 900 тисяч доларів: що в ньому такого особливого
24tv
2024-10-21T08:57:55Z
Втричі більше звернень: понад 350 тисяч українців зіштовхнулись з психологічними проблемами
24tv
2024-10-21T09:21:19Z
Названо 3 продукти, які треба обов’язково їсти жінкам за 40, і ось чому
TSN
2024-10-21T09:06:04Z
Як самостійно побороти хропіння та коли потрібно йти до лікаря
24tv
2024-10-21T08:45:07Z
Жінка ледь не померла, бо випила "забагато води": якою була реакція організму
TSN
2024-10-21T08:36:25Z
Додайте до панірувальних сухарів один продукт — котлети вийдуть ще смачнішими і з хрумкою скоринкою
TSN
2024-10-21T08:36:11Z
Як підготувати троянди до зими: обрізка, обробка, укриття
TSN
2024-10-21T08:36:10Z
Українські суперфуди завойовують ринки
AgroNews
2024-10-21T07:10:53Z
Спалах пташиного грипу: на Київщині посилили контроль продукції птахівництва
24tv
2024-10-21T06:42:04Z
Треба обирати інші варіанти: чому не рекомендують снідати канапками з сиром та маслом
24tv
2024-10-21T06:30:52Z
Долар знову дорожчає, тоді як його головні конкуренти втрачають позиції на ринку
24tv
2024-10-21T09:21:13Z
В Україні зростає споживання електроенергії, планується імпорт із п'яти країн
УкраинФорм
2024-10-21T09:20:33Z
Україна стала найбільшим у світі виробником дронів, — експерт у сфері безпілотних технологій і робототехніки
InternetUA
2024-10-21T09:17:47Z
Для відновлення родючості ґрунтів Україні знадобиться майже 30 р
AgroNews
2024-10-21T09:10:57Z
Кількість російських клієнтів банків Кіпру скоротилася вдвічі за рік повномасштабної війни
InternetUA
2024-10-21T08:58:42Z
Як зросте мінімальна заробітна плата у 2025 році
24tv
2024-10-21T08:57:29Z
Тарифи для українців можуть зрости: що передбачає оновлений меморандум від МВФ
24tv
2024-10-21T08:35:17Z
Скільки коштує бюджету утримання одного мобілізованого на рік: економіст назвав суму
TSN
2024-10-21T08:30:20Z
Monobank відмовляється від Mastercard: картки припинять діяти до кінця року
TSN
2024-10-21T08:30:10Z
Жінку затиснуло на пасажирському сидінні: нові подробиці ДТП на Солом'янці
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T09:21:21Z
У Києві вантажівка вʼїхала в маршрутку в годину пік
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T09:18:13Z
Агент ФСБ готував ракетні удари по Кіровоградщині “в обхід” ППО – CБУ
1News
2024-10-21T09:16:18Z
У Шегинях виявили контрабанду комп'ютерної техніки на майже мільйон гривень
InternetUA
2024-10-21T09:14:39Z
Росіяни вранці вдарили по житловому кварталу Запоріжжя
ZN UA
2024-10-21T09:01:47Z
У Львові дівчинка залізла на вагон поїзда, щоб зробити селфі, і отримала ураження струмом
Комсомольская правда
2024-10-21T09:01:17Z
У Росії ліквідували воєнного злочинця Дмітрія Голєнкова
24tv
2024-10-21T08:54:22Z
У Х'юстоні гелікоптер врізався в радіовежу: четверо загиблих, серед них – дитина
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T08:46:18Z
Експосадовця ПАТ «Київський електровагоноремонтний завод» судитимуть за розтрату понад півмільйона гривень на закупівлі електричного обладнання
Украина Криминальная
2024-10-21T08:42:23Z
Стартова ціна iPhone 17 Air може скласти $1300
InternetUA
2024-10-21T09:01:40Z
Краплі дощу могли відіграти ключову роль у розвитку життя на Землі
ZN UA
2024-10-21T09:01:39Z
YouTube тестує дешевшу версію платної підписки Premium Lite: які її умови
24tv
2024-10-21T08:36:45Z
Bloober Team зізналися, що випускали «паршиві» ігри, але ремейк Silent Hill 2 усе змінив
ITC
2024-10-21T08:35:36Z
Модер зібрав портативний Xbox з оригінальних компонентів консолі
24tv
2024-10-21T08:15:16Z
Генератор, що перетворює повітря та хвилі на енергію: вчені зробили важливе відкриття
24tv
2024-10-21T08:12:22Z
Назвали програми, які роблять тільки гірше вашому смартфону: краще їх видалити
InternetUA
2024-10-21T08:02:44Z
У Німеччині розробили просту альтернативу сонячним батареям: як це працює
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T07:57:43Z
Двері в скелі, біла вежа і сліди загадкових звірів: 10 знахідок на Марсі, яких там не повинно бути
Фокус
2024-10-21T07:51:50Z
Картопля у 2024 році вродила дуже погано: у чому причина неврожаю
24tv
2024-10-21T09:06:16Z
Рахунки на електрику зменшаться: експерт сказав, від якого електроприладу варто відмовитися
GlavRed
2024-10-21T08:57:30Z
Як їсти суп елегантно та красиво: правила етикету
GlavRed
2024-10-21T08:54:56Z
Як правильно сказати: "Щиро дякую" чи "велике дякую"
TSN
2024-10-21T08:54:44Z
Жінка понад рік не мила голову: який вона має вигляд та якими інгредієнтами користується
TSN
2024-10-21T08:36:39Z
Що таке криза середнього віку і чому вона приходить у 30
24tv
2024-10-21T08:30:10Z
З першого погляду: 4 знаки зодіаку, які швидко закохуються
GlavRed
2024-10-21T08:25:25Z
Як створити інтер'єр дому у стилі феншуй: основні правила
24tv
2024-10-21T08:06:11Z
Інакше ви просто її "вб'єте": що не можна смажити на сковорідці з антипригарним покриттям
24tv
2024-10-21T08:00:45Z
"На його місці міг бути я": непереможний Мейвезер назвав бійця, з яким радий, що ніколи не бився
24tv
2024-10-21T09:21:19Z
Футболіст "Шахтаря" набив на руці ім'я новонародженої доньки та дізнався, що вона не від нього
TSN
2024-10-21T09:18:50Z
Прем’єр Нідерландів пробіг півмарафон в Амстердамі, заховавшись за псевдонімом
Европейская правда
2024-10-21T09:17:33Z
До старту в Валенсії готові!
AutoCentre
2024-10-21T09:17:26Z
Мессі випередив Роналду за кількістю голів без урахування пенальті
Football.ua
2024-10-21T09:14:21Z
"Продаж Антоні? Тільки не всі одразу налітайте на таку вишеньку": найкращі коментарі тижня на Football.ua
Football.ua
2024-10-21T09:01:58Z
У Бучі, що на Київщині, пройшов Чемпіонат з боксу серед молоді
Khreschatyk
2024-10-21T09:00:09Z
Емполі — Наполі 0:1 Відео гола та огляд матчу Серії А
Football.ua
2024-10-21T08:49:14Z
Українські боксери тріумфували на чемпіонаті Європи U23 у Софії
УкраинФорм
2024-10-21T08:35:36Z
До $10 000: MINI різко знизили ціни на електромобілі нового покоління та пояснили причину
AutoGeek
2024-10-21T08:57:01Z
У Туреччині інтегрували роботів-собак у роботу колісних тактичних машин
InternetUA
2024-10-21T08:46:24Z
Від $112 000: новий електричний седан Nio готується кинути виклик Maybach
AutoGeek
2024-10-21T08:28:19Z
Вантажівка Mazda, про яку ви забули: дебютував новий рамний пікап
ЗаРулем
2024-10-21T08:22:23Z
Оновлений Lexus ES засвітили на фото незадовго до прем’єри
AutoCentre
2024-10-21T08:16:50Z
Peugeot випустили недороге спортивне авто для початківців
Фокус
2024-10-21T08:12:58Z
Apple таємно допомагала BYD розробляти інноваційні акумулятори для електромобілів
AutoGeek
2024-10-21T07:57:18Z
Цифра дня: стало відомо, скільки електромобілів продали у світі за вересень
AutoGeek
2024-10-21T07:25:06Z
Тест-драйв Jeep Avenger e-Hybrid: більше джип, ніж здається
ITC
2024-10-21T07:23:39Z