В Україні поступово знижуються ціна на продукти харчування. Зокрема, до кінця жовтня можуть подешевшати певні види круп, деякі овочі та фрукти, а також соняшникова олія та цукор.
Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.
"У жовтні зниження споживчих цін очікувано сповільниться, однак може продовжитись по окремих видах круп, овочах та фруктах. Можливим також є здешевлення олії соняшникової та цукру, сировина для виготовлення яких продовжує надходити на переробку", – поінформував він.
Експерт зазначив, що у вересні найвідчутніше зменшилися споживчі ціни на овочі, зокрема, на моркву – до 11,03 грн/кг, тобто на 37,3% менше, ніж у серпні.
Майже на третину зменшились ціни на буряк (-30%) і більш ніж на чверть – на цибулю ріпчасту (-28,7%).
Лише капуста білокачанна не дуже суттєво знизилась в ціні, всього – на 17,8%.
Фахівець також повідомив, що значно подешевшали яблука (-29,2%) та картопля (-14,9%).
"У вересні також подешевшали крупи гречані (-9,2%) та пшеничні (-3,2%), рис (-1,8%), олія соняшникова (-1,5%), сметана жирністю до 15% (-0,4%), молоко пастеризоване (-0,3%) та риба морожена (-0,3%)", – додав він.
Раніше повідомлялося, в Україні впали ціни на моркву, а огірки та помідори обійдуться дорожче: як змінилася вартість овочів.
Також, в Україні супермаркети розлучилися з "приємними" цінами на сир та вершкове масло: скільки доведеться платити.