MY.UAНовини
Як створити та розвинути бізнес під час війни: власник успішного бару Flakon поділився секретами
Як створити та розвинути бізнес під час війни: власник успішного бару Flakon поділився секретами

Як створити та розвинути бізнес під час війни: власник успішного бару Flakon поділився секретами

"Телеграф" дізнався як сьогодні влитися у барно-ресторанний бізнес

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну минуло 20 місяців. За цей час вітчизняний бізнес не тільки вижив, а й активно розбудовується. Щодня з'являються нові українські бренди, а на вулицях — нові торгові заклади.

Однією зі сфер, які продовжують розвиватися в умовах війни, є гастроіндустрія. "Телеграф" відвідав ресторанний форум ProResto і поспілкувався з власниками барів, які поділилися секретами того, як в умовах війни відкрити успішний заклад.

Спойлер: це можливо, але не все так просто.

Чи є попит на нові заклади?

Бар — це прибутковий бізнес, який за правильної організації швидко окупається. Вже сьогодні кількість відвідувачів подібних закладів сягнула довоєнних позначок і навіть трохи перевищила.

Ресторани зараз стали ледь не єдиним місцем, де українці можуть витрачати свої гроші, щоб розслабитися, відволіктися від стресу і відчути себе ближчими до "нормального" життя. Через неможливість виїхати на відпочинок за кордон, українці ще донедавна проводили вільний час на літніх майданчиках барів і ресторанів. А з наближенням холодів і скороченням сонячного дня зростає попит на безпечні теплі місця, де завжди є світло.

Та як розповідає бармен і власник одеського коктейльного бару Flacon Владислав Романішин, не кожному бару вдається окупитися протягом перших місяців після відкриття.

— Близько 60% барів і ресторанів закриваються у перші три роки заснування. І це до повномасштабної війни. Ці цифри не мають лякати. А лише приводити до розуміння, що іноді недостатньо просто знайти класне приміщення у вашому місті. Або можливо, буде недостатньо інвестувати в дизайн, щоб все було гарно, — каже бармен.

Владислав Романішин

З чого почати?

Як розповідає Владислав, треба почати зі створення концепту, формату та бізнес-моделі вашого майбутнього закладу. І вже на цьому моменті знаходити людей, з якими ви будете працювати. Наприклад — майбутнього бар-менеджера. Саме ці люди допоможуть вам все правильно організувати.

Важливо продумати все, починаючи від деталей. Наприклад, якщо це контактний бар, то важливо, щоб він був зручний. Бо навіть якщо ви зробите найінстаграмнішу барну стійку, але гостям не буде куди коліна подіти за нею — то більше ніхто не захоче приходити. Натомість гостей треба зацікавити сідати за барну стійку. Це можуть бути special-напої або лімітоване вино. Не варто забувати й про опцію поїсти за барною стійкою. Бармени повинні володіти навичками висококласного сервісу та вміти запропонувати їжу не гірше, аніж напої.

Розробивши стратегію для подальшого розвитку, потрібно оцінити ризики, можливості та основні пріоритети. На основі цього сформулювати конкретні цілі.

Унікальна подача

— Декілька прикладів з моїх досвідів та проєктів. 2018 року ресторан REEF реалізував цікаву коктейльну карту. Він втілює круїзний лайнер, на якому багато локацій і є все для розваг. І я одразу подумав, що це про подорожі. Було створено коктейльну картк, в якій розповідалося про різні країни. Людям було цікаво прийти й сьогодні спробувати на смак Кубу, а завтра — Японію. Так ми формували маршрути для молодих людей, які лише починають подорожувати. А для досвідчених мандрівників — складніші напої. Це призвело до того, що удвічі зросли продажі коктейлів, — розповідає бармен.

Владислав також наводить у приклад свій коктейльний бар "Флакон". Це перший бар у світі присвячений ароматам.

— Ми не тільки фокусуємося на тому, щоб створювати напої на ароматах. Ми багато колаборувалися і робили з парфумерами виняткові аромати для бару. Але візитівкою нашого бару є вигляд коктейльної карти. Це коробка з фізичними ароматами, які ми можемо розпилювати над нашими гостями.

У нас є лабораторія, де ми технічно це реалізовуємо. І гості сприймають напої за ароматами. Ми не кажемо, які там інгредієнти. Вони можуть це відчути на аромат. 85-90% нашого сприйняття смаків — це аромати. Є кислий, солодкий, солоний тощо — це смаки. Решта — аромати. Тож кокосовий — це аромат, як апельсиновий, яблучний чи шоколадний.

За три роки існування ми інвестували в маркетинг копійки, бо працює "сарафанне радіо". Люди приходять й самі створюють для нас контент. Вони постійно все це знімають і розповідають друзям. І це допомагає бізнесу. Бар має своїх колекціонерів з усієї України, які спеціально приїжджають до Одеси, щоб вгадати й спробувати новий щотижневий флакон, — ділиться Владислав.

Особливість бару - меню без тексту, яке нюхають і "ловлять" аромат

— Інгредієнти ми використовуємо натуральні, наприклад, один із напоїв з нашої коктейльної карти La Fleur. Це квітковий кисло-солодкий коктейль, який ми робимо на основі двох видів джину, класичного і джину з кульбабкою, в якому вже інтегрований додатковий квітковий аромат. Ми це доповнюємо лікером з фейхоа власного виробництва, яким запасаємось в сезон цього фрукту, щоб вистачало на рік до наступного сезону. Він додає цікаву фруктово-тропічну палітру. Також додаємо редистилят з паростків пшениці, який додає свіжості зеленої трави. І кордіал бузини та парфум фіалки також власного виробництва. Вкупі ми отримуємо дуже "квітковий" коктейль, — розповідає Владислав "Телеграфу".

Хто зробить коктейльну карту?

Тут відповідь проста. Її повинен робити шеф-бармен. Звичайний бармен не може сформувати правильну коктейльну карту. Як, власне, просто кухар не зможе сформувати меню кухні. Адже для цього потрібні навички.

— Іноді ресторани хочуть зекономити і беруть бармена. Кажуть: "Зроби це, ми тобі заплатимо". Але я можу зекономити ваші кошти: краще вже купіть книжку — збірку коктейлів. І це вже буде якісніша коктейльна карта, аніж від недосвідченого бармена. А як знайти людей, які зможуть допомогти? Скоріше за все, у вас є улюблені місця. Ви можете запитати у них, вам дадуть рекомендації. Якщо вам дійсно подобаються десь напої, то дізнавайтеся, хто саме створював цю коктейльну карту, і звертайтеся до цієї людини, — каже засновник бару Flakon.

Він радить наймати найкращих. Важливо проводити якісні співбесіди та приймати в команду тих людей, з якими у вас спільне бачення. Але й також треба навчати.

— Я б рекомендував щонайменше один відсоток, а краще й більше, від обороту вашого ресторану інвестувати в навчання і розвиток. Тому що це дійсно дуже важливо, щоб у вас було компетентні кадри. Тоді ви зможете брати молодших людей і розвивати їх, — каже Владислав.

Вплив війни

Як розповів Владислав Романішин, війна дуже вплинула на поставки сировини та алкогольних напоїв. Передусім з економічної точки зору.

— 90 відсотків "з гаком" алкоголю, який використовують у барах, імпортний. Тож коли з повномасштабного вторгнення ціна валюти зросла на 60% — на стільки ж поступово і піднялись ціни на весь алкоголь (і цей процес ще не закінчився). Тож, звісно, це вельми сильно впливає на економіку барів, адже вони не можуть перекрити всі здорожчання підняттям ціни напоїв. Гість критично реагує на питання ціни і ми повинні розуміти, що коктейль й інші напої не є питанням першої необхідності, — каже бізнесмен.

Сьогодні бари шукають нові для себе шляхи

За словами Владислава, проблеми також є з логістикою і залишками. З початку повномасштабного вторгнення склади багатьох компаній були зруйновані. Окрім цього, великі компанії побоюються ракетних обстрілів, тому тримають відносно невеликі стоки. Та й сама логістика в країні, що воює, значно ускладнилась. Тому це призводить до "випадання" тих чи інших позицій у алкогольних компаній-імпортерів.

— Окрім цього деякі компанії не вийшли з ринку московії, тож це стало причиною для відмови від закупівлі даної продукції багатьма барами з активною громадянською позицією. Все це в комплексі дуже змінило звичну ситуацію на алкогольному ринку України, — каже Владислав.

Імпорт чи місцевий продукт?

На думку власника бару Flacon Владислава Романішина, вигідніше купувати українське й тим самим підтримувати власного виробника. Це доволі часто й відбувається з безалкогольною продукцією.

— Однак, коли мова йде про алкоголь, ми є заручниками того, що у нас ще майже не сформувались локальні бренди та виробники. Це в першу чергу пов'язано зі спадком радянського законодавства і монополією на виробництво спирту, яке було змінено зовсім нещодавно. І локальні виробники тільки зароджуються. Окрім цього є продукти, які ми ніколи не зможемо замінити. Умовні агавові спирти, такі як текіла, можуть бути вироблені тільки там, де вона може вирощуватись. А це Мексика і країни з подібним кліматом. Тож такі продукти за замовчуванням будуть імпортними. А вони важливі для приготування класичних коктейлів, — ділиться власник бару Flakon.

Комендантська година

З усіх форматів індустрії HoReCa запровадження комендантської години найдужче вдарило по барах. Тож якщо ви вирішите відкрити свій бар на світанку, більшість клієнтів все одно прийдуть о 7-8 вечора. Бо в українській культурі не заведено пити коктейлі та інші алкогольні напої зранку або цілий день.

Бари змінили звичний для себе графік та години заробітку

— Ми працюємо п'ять днів на тиждень, до повномасштабного вторгнення відкривались о 18:00. Зараз — о 16:00. Але більшість гостей приходять не раніше 19-20-ї. Також продаж алкоголю в Одесі обмежено до 22:00. Тож ми можемо працювати по три години. Вкупі виходить 15 годин на тиждень, або навіть менше реальної роботи. Звісно, це впливає на стан барів.

Стосовно комендантської години, в Одесі вона з 00:00, а останні замовлення у нас приймаються до 22:00. І за ці 2 години команда встигає догодувати напої, навести в барі порядок, закрити бар та дібратись до дому, — розповідає власник бару.

Ціни не мають кусатися

Одним з важливих питань залишається цінова політика закладу під час війни, щоб залишати його конкурентоспроможним і привабливим для клієнтів.

— Як я вже казав, гості гостро сприймають питання ціни. І я б намагався не підіймати занадто ціни. У нас за майже два роки з повномасштабного вторгнення ціни піднялися на 20%, хоча витрати виросли значно більше. Проте не слід забувати, що бари виконують важливу функцію соціалізації людей, підтримки їх у важкий час. Це місце, де людина може ментально і фізично відпочити, не дарма навіть у світові війни бари працювали й були острівцем життя і свободи, за які ми боремось, — вважає Владислав Романішин.

За його словами, у війну не все зводиться до заробітку та довгострокового планування. Зараз закладам треба в першу чергу зберегти себе, зберегти команди, свої цінності. Допомагати людям морально (дати можливість перезавантажитись) і фінансово через благодійні ініціативи. А як настане перемога, впевнений, що саме в барах люди із задоволенням її відсвяткують.

Скільки треба вкласти

На думку власника "Флакона", питання дуже абстрактне, оскільки бари — це загальна назва абсолютно відмінних один від одного проєктів.

— Умовно коктейльні бари можуть дуже різнитися від дайв-барів.Тож і інвестиції можуть бути дуже різними Але якщо ми кажемо про якісний бар з гарною технологією, я б казав про 1500-2000 доларів за квадратний метр. Тож загалом вам буде необхідно щонайменше 100 000 доларів, а скоріше за все більше. І середнє повернення грошей за два-три роки.

Тож у цілому можна порахувати, але все буде дуже залежати від формату роботи, розміру бару, цільової аудиторії, локації тощо. Також не варто забувати, що великі інвестиції як грошей, так і часу і знань зможуть зменшити ваші ризики, але не гарантують, що ваш бар буде успішним, — підсумовує Владислав Романішин.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Витік: Nvidia скоро випустить відеокарти з 96 і 48 ГБ відеопам'яті
InternetUA
2025-03-06T03:03:09Z
У Google Play простіше шукати програми з віджетами
InternetUA
2025-03-06T02:01:36Z
Nvidia оновила драйвери з підтримкою GeForce RTX 5070
InternetUA
2025-03-06T01:00:35Z
Assassin’s Creed Shadows виявилась досить короткою: скільки часу потрібно на основну кампанію
InternetUA
2025-03-06T00:04:17Z
Apple випустила оновлені MacBook Air з чіпом M4
InternetUA
2025-03-05T21:01:57Z
Перші ігрові тести AMD Radeon RX 9070 XT — ледь наздоганяє RTX 5070 Ti, але споживає більше
ITC
2025-03-05T19:13:56Z
Класичний платформер Super Mario Bros․ став справжнім випробуванням для штучного інтелекту
24tv
2025-03-05T19:00:34Z
Чи можна розмовляти по телефону, поки він заряджається: важлива інформація для вашої безпеки
TSN
2025-03-05T18:57:15Z
Багато вітряних турбін скоро знесуть: їхнім відходам знайшли цікаве застосування
24tv
2025-03-05T18:45:05Z
Ребус для тих, у кого чудовий зір: треба за 5 секунд знайти грушу
GlavRed
2025-03-06T03:33:05Z
Пісне меню: рецепт капустяних котлет
Фокус
2025-03-06T03:12:41Z
Небезпечні дні березня: що можна і не можна робити у ці дати
GlavRed
2025-03-06T02:54:06Z
Перевірте свій IQ: що не так із відображенням дівчини в дзеркалі
GlavRed
2025-03-06T01:27:44Z
На деяких нудистських пляжах Німеччини заборонять купальники
ГЛАВКОМ NET
2025-03-06T01:00:07Z
Чому не можна наливати через руку і до чого тут небіжчики
24tv
2025-03-05T22:39:07Z
Коли навесні обрізати смородину: золоті правила, які збільшать урожай
24tv
2025-03-05T22:36:52Z
Якщо у вас залишилася картопля з минулого врожаю: страва, яку розхвалюють всі господині
24tv
2025-03-05T22:30:20Z
На Великий піст: рецепт голубців із грибами та перловкою
Фокус
2025-03-05T21:51:46Z
ЗС РФ атакували Суми безпілотниками: внаслідок влучання спалахнула пожежа, є загиблий
Фокус
2025-03-06T01:57:48Z
Трьох лижників накрила лавина на Алясці: мало ймовірно, що вони могли вижити
ГЛАВКОМ NET
2025-03-06T01:12:11Z
У Сумах безпілотник влучив у склад, є жертва
TSN
2025-03-06T01:06:45Z
У Сумах через атаку «шахедів» загинула людина
ГЛАВКОМ NET
2025-03-06T00:48:44Z
На Хмельниччині працівники приватної клініки надавали фіктивні медичні послуги
Украина Криминальная
2025-03-06T00:33:11Z
У Харкові військовий ТЦК стріляв з травматичної зброї під час "погоні" за чоловіком
TSN
2025-03-06T00:33:03Z
У Сумах пролунав черговий вибух, раніше у мерії розповіли про влучання дрона
ZN UA
2025-03-06T00:16:13Z
У Кривому Розі лікарі борються за життя 20 поранених після ворожого удару
TSN
2025-03-05T23:36:10Z
Ракетний удар рашистів по Кривому Рогу – загинуло 2 особи, 28 поранено
Украина Криминальная
2025-03-05T23:21:05Z
Українці зібрали понад 5 млн грн на дрони під час стріму-схуднення блогера Лебіги
ГЛАВКОМ NET
2025-03-06T02:12:34Z
Фонсека отримав дискваліфікацію на дев'ять місяців від LFP
Football.ua
2025-03-05T23:09:41Z
Богдана Бутусова – "Щастя" – 4 місце чарту FM-TV минулого тижня.
FM-TV
2025-03-05T22:36:06Z
Вієйра: Маліновський почувається добре
Football.ua
2025-03-05T22:34:52Z
Ліга Європи та Ліга конференцій: розклад та результати всіх матчів 6 березня
ZN UA
2025-03-05T22:34:07Z
ПСЖ за повного домінування програв "Ліверпулю" в Лізі чемпіонів
ZN UA
2025-03-05T22:24:48Z
Неймовірні сейви Трубіна не допомогли: Барселона у меншості перемогла Бенфіку у ЛЧ
24tv
2025-03-05T22:18:22Z
Великий крок на шляху до чвертьфіналу: "Баварія" розгромила "Баєр" у Лізі чемпіонів
TSN
2025-03-05T22:18:03Z
Дикий нефарт ПСЖ: Ліверпуль дивом здобув найбільш нелогічну перемогу в Лізі чемпіонів
24tv
2025-03-05T22:15:16Z
Козороги можуть очікувати на приємну новину: гороскоп на 6 березня
24tv
2025-03-06T03:06:44Z
Ворог просунувся біля Курилівки — Deep State
TSN
2025-03-06T01:36:21Z
На Донеччині бійці 5-ї ОШБр «бусифікували» росіянина: відео взяття в полон
ГЛАВКОМ NET
2025-03-06T01:27:50Z
Гороскоп на завтра 7 березня: Овнам - відпочинок, Терезам - подорож
GlavRed
2025-03-06T00:27:13Z
Робота таксі у Києві під час комендантської години: що важливо знати
Политека
2025-03-06T00:04:20Z
Скільки росіян треба вбивати на місяць: військовий розповів про визначені цілі
TSN
2025-03-05T23:06:55Z
На Чернігівщині посадовці підробили мобілізаційний договір та фіктивно влаштували на роботу для бронювання
Украина Криминальная
2025-03-05T22:57:53Z
Військовий повернувся з трирічного полону і власноруч зняв своє фото з Алеї зниклих безвісти
ГЛАВКОМ NET
2025-03-05T22:33:49Z
Росіяни атакували ракетами Кривий Ріг: під завалами можуть бути люди
ГЛАВКОМ NET
2025-03-05T22:18:29Z
"Жест доброї волі": росЗМІ розпустили чутки про життя Пугачової та Галкіна
GlavRed
2025-03-05T22:27:24Z
Не варто витрачати час: 5 найгірших супергеройських фільмів в історії кіно
24tv
2025-03-05T22:00:31Z
Санта Дімопулос зізналася, як омолоджує обличчя
GlavRed
2025-03-05T21:27:00Z
Підкорили українців: 10 найпопулярніших серіалів Netflix, які варто подивитися
24tv
2025-03-05T21:00:46Z
Меган Маркл розкрила шкідливу звичку Гаррі в їжі
GlavRed
2025-03-05T20:27:31Z
"Бідна дівчинка": невістка Наташі Корольової показалася після операції
GlavRed
2025-03-05T20:27:27Z
Картина Бенксі пішла з аукціону за 5 мільйонів доларів
ГЛАВКОМ NET
2025-03-05T20:09:43Z
Павла Дурова "застукали" на побаченні з Джаредом Лето
GlavRed
2025-03-05T19:58:56Z
5 ідей весняного манікюру, які вам обов'язково сподобаються
24tv
2025-03-05T19:51:20Z
Ухилянтам посилять покарання: що треба повідомити ТЦК у березні
Знай
2025-03-06T03:30:22Z
Критично все, – Катков спрогнозував, якого озброєння США насамперед бракуватиме Україні
24tv
2025-03-06T03:30:15Z
Ви не просили, а ми підключили: Lifecell позбавляє абонентів "зайвих" грошей на рахунку
Знай
2025-03-06T03:12:59Z
Найвищий у світі бик — найніжніший "велетень" і улюбленець людей
Фокус
2025-03-06T02:42:42Z
Чи можна вишивати в неділю: остаточна відповідь священника
GlavRed
2025-03-06T02:06:48Z
У Повітряних силах скасували переведення авіаінженерів у 204-й бригаді після розголосу
ZN UA
2025-03-06T01:00:06Z
Трансгендерна донька Маска іронічно відреагувала на появу в нього 14 дитини
GlavRed
2025-03-06T00:27:10Z
У ЗМІ розповіли, чи вплине призупинка військової допомоги від США на боротьбу ЗСУ
24tv
2025-03-05T23:00:17Z
Армії НАТО не готові до війни безпілотників – командувач Сил безпілотних систем ЗСУ
InternetUA
2025-03-05T22:00:22Z
Жодної гіркої нотки: як вдало приготувати печінку – вийде м'яка та ніжна страва
24tv
2025-03-05T20:24:09Z
Ложка мікропластику в мозку людини: вчені виявили стрімке зростання його вмісту
24tv
2025-03-05T20:18:48Z
У цей день найвищий ризик ускладнень: коли найнебезпечніше робити операції
24tv
2025-03-05T20:06:21Z
Коли завершиться ремонт «Охматдиту»? Відповідь керівника лікарні
ГЛАВКОМ NET
2025-03-05T20:03:50Z
Опір змінам: як він заважає вам рухатися вперед і як його подолати
24tv
2025-03-05T19:57:44Z
Коли печія стає хворобою: що таке ГЕРХ, як її лікувати та наскільки серйозні ускладнення
24tv
2025-03-05T18:54:59Z
Жаби не винні: звідки насправді беруться бородавки
GlavRed
2025-03-05T17:27:49Z
Кущі троянд гнутимуться від квітів: експерти розкрили секрети догляду навесні
GlavRed
2025-03-05T17:27:12Z
Що не можна робити після лазерної епіляції: головні обмеження для безпечного результату
Детектор М
2025-03-05T16:48:55Z
Водіям показали нові ціни на пальне: АЗС змінили вартість бензину, дизеля та автогазу
Хвиля
2025-03-06T03:06:50Z
Нідерланди анонсували мільярди для України у 2026 році та інвестиції у дрони
ZN UA
2025-03-06T02:54:25Z
З полиць канадських магазинів зникають американські товари через мита
ГЛАВКОМ NET
2025-03-06T01:45:02Z
Дональд Трамп змушений дати автовиробникам відстрочку від мит
ZN UA
2025-03-05T23:15:26Z
Понад 10 млн пенсіонерів отримають збільшені виплати: на скільки зросте пенсія
GlavRed
2025-03-05T22:27:19Z
Тінь змов у валюті: таємні знаки на доларі, які лякають світ
Знай
2025-03-05T21:51:36Z
Будинки в Одесі залишилися без світла після ворожих обстрілів: що відбувається в енергосистемі
24tv
2025-03-05T21:51:25Z
Боротьба з контрафактом: бізнес запрошують протестувати систему еАкциз
Хвиля
2025-03-05T21:36:06Z
Держава заплатить тисячі, і це не соцдопомога: кому з українців повернуть частину витрат
Знай
2025-03-05T21:12:07Z
Страховка авто в Україні: водіям розповіли, скільки коштує найдешевша у 2025 році
Хвиля
2025-03-05T20:45:15Z
Вслід за Скандинавією в Німеччині також обвалилися продажі Tesla на 76%
iPress
2025-03-05T20:04:59Z
Водіям загрожують величезні штрафи за павуків: де карають через комах в салоні
Знай
2025-03-05T19:51:50Z
Мікролітражці BMW Isetta виповнилося 70 років
AutoCentre
2025-03-05T19:13:08Z
Повернення до витоків: Volkswagen показав найдешевший електромобіль за 20 000 євро
Фокус
2025-03-05T18:42:43Z
За 20 000 євро: міський електромобіль Volkswagen ID.Every1 показали офіційно
AutoGeek
2025-03-05T18:24:26Z
Tesla може отримати штраф за брехню в рекламі
InternetUA
2025-03-05T17:49:04Z
Volkswagen оновила ID.3 – тепер із новою батареєю LFP, запасом ходу до 450 км та ціною від $16500
ITC
2025-03-05T17:27:20Z
Harley-Davidson анонсував найпотужніший мотоцикл у своїй історії
AutoCentre
2025-03-05T16:03:43Z
Європа має “помирити” США з Україною – глава МЗС Чехії
1News
2025-03-06T03:33:16Z
ISW не побачив доказів жодного просування росіян за добу, попри гучні заяви – ЗСУ ж мали успіхи
24tv
2025-03-06T03:30:00Z
Як вплине призупинення обміну розвідданими США з Україною: аналіз ISW
ГЛАВКОМ NET
2025-03-06T03:24:05Z
Politico: ЄС готується до нової хвилі українських біженців через затяжну війну
ГЛАВКОМ NET
2025-03-06T02:48:09Z
Росіяни в ступорі: раптова "дружба" зі США може зірвати мобілізацію в Росії
24tv
2025-03-06T02:39:54Z
Загроза ударів балістики РФ по містах України: експерт про гучне рішення Трампа
GlavRed
2025-03-06T02:33:05Z
Україна в ООН звинуватила Росію у привласненні перемоги у Другій світовій війні
Хвиля
2025-03-06T02:24:49Z
Компроміс – це така штука, коли сторони трохи нещасні, - політолог про США та Україну
Политека
2025-03-06T02:03:20Z
"Постріл у дві ноги": Загородній оцінив, що буде далі з військовою допомогою Києву
GlavRed
2025-03-06T01:33:54Z