MY.UAНовини
Як створити та розвинути бізнес під час війни: власник успішного бару Flakon поділився секретами
Як створити та розвинути бізнес під час війни: власник успішного бару Flakon поділився секретами

Як створити та розвинути бізнес під час війни: власник успішного бару Flakon поділився секретами

"Телеграф" дізнався як сьогодні влитися у барно-ресторанний бізнес

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну минуло 20 місяців. За цей час вітчизняний бізнес не тільки вижив, а й активно розбудовується. Щодня з'являються нові українські бренди, а на вулицях — нові торгові заклади.

Однією зі сфер, які продовжують розвиватися в умовах війни, є гастроіндустрія. "Телеграф" відвідав ресторанний форум ProResto і поспілкувався з власниками барів, які поділилися секретами того, як в умовах війни відкрити успішний заклад.

Спойлер: це можливо, але не все так просто.

Чи є попит на нові заклади?

Бар — це прибутковий бізнес, який за правильної організації швидко окупається. Вже сьогодні кількість відвідувачів подібних закладів сягнула довоєнних позначок і навіть трохи перевищила.

Ресторани зараз стали ледь не єдиним місцем, де українці можуть витрачати свої гроші, щоб розслабитися, відволіктися від стресу і відчути себе ближчими до "нормального" життя. Через неможливість виїхати на відпочинок за кордон, українці ще донедавна проводили вільний час на літніх майданчиках барів і ресторанів. А з наближенням холодів і скороченням сонячного дня зростає попит на безпечні теплі місця, де завжди є світло.

Та як розповідає бармен і власник одеського коктейльного бару Flacon Владислав Романішин, не кожному бару вдається окупитися протягом перших місяців після відкриття.

— Близько 60% барів і ресторанів закриваються у перші три роки заснування. І це до повномасштабної війни. Ці цифри не мають лякати. А лише приводити до розуміння, що іноді недостатньо просто знайти класне приміщення у вашому місті. Або можливо, буде недостатньо інвестувати в дизайн, щоб все було гарно, — каже бармен.

Владислав Романішин

З чого почати?

Як розповідає Владислав, треба почати зі створення концепту, формату та бізнес-моделі вашого майбутнього закладу. І вже на цьому моменті знаходити людей, з якими ви будете працювати. Наприклад — майбутнього бар-менеджера. Саме ці люди допоможуть вам все правильно організувати.

Важливо продумати все, починаючи від деталей. Наприклад, якщо це контактний бар, то важливо, щоб він був зручний. Бо навіть якщо ви зробите найінстаграмнішу барну стійку, але гостям не буде куди коліна подіти за нею — то більше ніхто не захоче приходити. Натомість гостей треба зацікавити сідати за барну стійку. Це можуть бути special-напої або лімітоване вино. Не варто забувати й про опцію поїсти за барною стійкою. Бармени повинні володіти навичками висококласного сервісу та вміти запропонувати їжу не гірше, аніж напої.

Розробивши стратегію для подальшого розвитку, потрібно оцінити ризики, можливості та основні пріоритети. На основі цього сформулювати конкретні цілі.

Унікальна подача

— Декілька прикладів з моїх досвідів та проєктів. 2018 року ресторан REEF реалізував цікаву коктейльну карту. Він втілює круїзний лайнер, на якому багато локацій і є все для розваг. І я одразу подумав, що це про подорожі. Було створено коктейльну картк, в якій розповідалося про різні країни. Людям було цікаво прийти й сьогодні спробувати на смак Кубу, а завтра — Японію. Так ми формували маршрути для молодих людей, які лише починають подорожувати. А для досвідчених мандрівників — складніші напої. Це призвело до того, що удвічі зросли продажі коктейлів, — розповідає бармен.

Владислав також наводить у приклад свій коктейльний бар "Флакон". Це перший бар у світі присвячений ароматам.

— Ми не тільки фокусуємося на тому, щоб створювати напої на ароматах. Ми багато колаборувалися і робили з парфумерами виняткові аромати для бару. Але візитівкою нашого бару є вигляд коктейльної карти. Це коробка з фізичними ароматами, які ми можемо розпилювати над нашими гостями.

У нас є лабораторія, де ми технічно це реалізовуємо. І гості сприймають напої за ароматами. Ми не кажемо, які там інгредієнти. Вони можуть це відчути на аромат. 85-90% нашого сприйняття смаків — це аромати. Є кислий, солодкий, солоний тощо — це смаки. Решта — аромати. Тож кокосовий — це аромат, як апельсиновий, яблучний чи шоколадний.

За три роки існування ми інвестували в маркетинг копійки, бо працює "сарафанне радіо". Люди приходять й самі створюють для нас контент. Вони постійно все це знімають і розповідають друзям. І це допомагає бізнесу. Бар має своїх колекціонерів з усієї України, які спеціально приїжджають до Одеси, щоб вгадати й спробувати новий щотижневий флакон, — ділиться Владислав.

Особливість бару - меню без тексту, яке нюхають і "ловлять" аромат

— Інгредієнти ми використовуємо натуральні, наприклад, один із напоїв з нашої коктейльної карти La Fleur. Це квітковий кисло-солодкий коктейль, який ми робимо на основі двох видів джину, класичного і джину з кульбабкою, в якому вже інтегрований додатковий квітковий аромат. Ми це доповнюємо лікером з фейхоа власного виробництва, яким запасаємось в сезон цього фрукту, щоб вистачало на рік до наступного сезону. Він додає цікаву фруктово-тропічну палітру. Також додаємо редистилят з паростків пшениці, який додає свіжості зеленої трави. І кордіал бузини та парфум фіалки також власного виробництва. Вкупі ми отримуємо дуже "квітковий" коктейль, — розповідає Владислав "Телеграфу".

Хто зробить коктейльну карту?

Тут відповідь проста. Її повинен робити шеф-бармен. Звичайний бармен не може сформувати правильну коктейльну карту. Як, власне, просто кухар не зможе сформувати меню кухні. Адже для цього потрібні навички.

— Іноді ресторани хочуть зекономити і беруть бармена. Кажуть: "Зроби це, ми тобі заплатимо". Але я можу зекономити ваші кошти: краще вже купіть книжку — збірку коктейлів. І це вже буде якісніша коктейльна карта, аніж від недосвідченого бармена. А як знайти людей, які зможуть допомогти? Скоріше за все, у вас є улюблені місця. Ви можете запитати у них, вам дадуть рекомендації. Якщо вам дійсно подобаються десь напої, то дізнавайтеся, хто саме створював цю коктейльну карту, і звертайтеся до цієї людини, — каже засновник бару Flakon.

Він радить наймати найкращих. Важливо проводити якісні співбесіди та приймати в команду тих людей, з якими у вас спільне бачення. Але й також треба навчати.

— Я б рекомендував щонайменше один відсоток, а краще й більше, від обороту вашого ресторану інвестувати в навчання і розвиток. Тому що це дійсно дуже важливо, щоб у вас було компетентні кадри. Тоді ви зможете брати молодших людей і розвивати їх, — каже Владислав.

Вплив війни

Як розповів Владислав Романішин, війна дуже вплинула на поставки сировини та алкогольних напоїв. Передусім з економічної точки зору.

— 90 відсотків "з гаком" алкоголю, який використовують у барах, імпортний. Тож коли з повномасштабного вторгнення ціна валюти зросла на 60% — на стільки ж поступово і піднялись ціни на весь алкоголь (і цей процес ще не закінчився). Тож, звісно, це вельми сильно впливає на економіку барів, адже вони не можуть перекрити всі здорожчання підняттям ціни напоїв. Гість критично реагує на питання ціни і ми повинні розуміти, що коктейль й інші напої не є питанням першої необхідності, — каже бізнесмен.

Сьогодні бари шукають нові для себе шляхи

За словами Владислава, проблеми також є з логістикою і залишками. З початку повномасштабного вторгнення склади багатьох компаній були зруйновані. Окрім цього, великі компанії побоюються ракетних обстрілів, тому тримають відносно невеликі стоки. Та й сама логістика в країні, що воює, значно ускладнилась. Тому це призводить до "випадання" тих чи інших позицій у алкогольних компаній-імпортерів.

— Окрім цього деякі компанії не вийшли з ринку московії, тож це стало причиною для відмови від закупівлі даної продукції багатьма барами з активною громадянською позицією. Все це в комплексі дуже змінило звичну ситуацію на алкогольному ринку України, — каже Владислав.

Імпорт чи місцевий продукт?

На думку власника бару Flacon Владислава Романішина, вигідніше купувати українське й тим самим підтримувати власного виробника. Це доволі часто й відбувається з безалкогольною продукцією.

— Однак, коли мова йде про алкоголь, ми є заручниками того, що у нас ще майже не сформувались локальні бренди та виробники. Це в першу чергу пов'язано зі спадком радянського законодавства і монополією на виробництво спирту, яке було змінено зовсім нещодавно. І локальні виробники тільки зароджуються. Окрім цього є продукти, які ми ніколи не зможемо замінити. Умовні агавові спирти, такі як текіла, можуть бути вироблені тільки там, де вона може вирощуватись. А це Мексика і країни з подібним кліматом. Тож такі продукти за замовчуванням будуть імпортними. А вони важливі для приготування класичних коктейлів, — ділиться власник бару Flakon.

Комендантська година

З усіх форматів індустрії HoReCa запровадження комендантської години найдужче вдарило по барах. Тож якщо ви вирішите відкрити свій бар на світанку, більшість клієнтів все одно прийдуть о 7-8 вечора. Бо в українській культурі не заведено пити коктейлі та інші алкогольні напої зранку або цілий день.

Бари змінили звичний для себе графік та години заробітку

— Ми працюємо п'ять днів на тиждень, до повномасштабного вторгнення відкривались о 18:00. Зараз — о 16:00. Але більшість гостей приходять не раніше 19-20-ї. Також продаж алкоголю в Одесі обмежено до 22:00. Тож ми можемо працювати по три години. Вкупі виходить 15 годин на тиждень, або навіть менше реальної роботи. Звісно, це впливає на стан барів.

Стосовно комендантської години, в Одесі вона з 00:00, а останні замовлення у нас приймаються до 22:00. І за ці 2 години команда встигає догодувати напої, навести в барі порядок, закрити бар та дібратись до дому, — розповідає власник бару.

Ціни не мають кусатися

Одним з важливих питань залишається цінова політика закладу під час війни, щоб залишати його конкурентоспроможним і привабливим для клієнтів.

— Як я вже казав, гості гостро сприймають питання ціни. І я б намагався не підіймати занадто ціни. У нас за майже два роки з повномасштабного вторгнення ціни піднялися на 20%, хоча витрати виросли значно більше. Проте не слід забувати, що бари виконують важливу функцію соціалізації людей, підтримки їх у важкий час. Це місце, де людина може ментально і фізично відпочити, не дарма навіть у світові війни бари працювали й були острівцем життя і свободи, за які ми боремось, — вважає Владислав Романішин.

За його словами, у війну не все зводиться до заробітку та довгострокового планування. Зараз закладам треба в першу чергу зберегти себе, зберегти команди, свої цінності. Допомагати людям морально (дати можливість перезавантажитись) і фінансово через благодійні ініціативи. А як настане перемога, впевнений, що саме в барах люди із задоволенням її відсвяткують.

Скільки треба вкласти

На думку власника "Флакона", питання дуже абстрактне, оскільки бари — це загальна назва абсолютно відмінних один від одного проєктів.

— Умовно коктейльні бари можуть дуже різнитися від дайв-барів.Тож і інвестиції можуть бути дуже різними Але якщо ми кажемо про якісний бар з гарною технологією, я б казав про 1500-2000 доларів за квадратний метр. Тож загалом вам буде необхідно щонайменше 100 000 доларів, а скоріше за все більше. І середнє повернення грошей за два-три роки.

Тож у цілому можна порахувати, але все буде дуже залежати від формату роботи, розміру бару, цільової аудиторії, локації тощо. Також не варто забувати, що великі інвестиції як грошей, так і часу і знань зможуть зменшити ваші ризики, але не гарантують, що ваш бар буде успішним, — підсумовує Владислав Романішин.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Курьез в музее: уборщик уничтожил произведение искусства, вытерев пыль на зеркале
Comments UA
2025-11-14T15:42:03Z
Джим Керри изменился до неузнаваемости и шокировал своим внешним видом
TSN
2025-11-14T14:51:47Z
Трейлер фильма «Грозовой перевал»
Кино-Театр
2025-11-14T14:15:39Z
"Мы боремся": Высоцкая впервые заговорила о состоянии дочери
GlavRed
2025-11-14T13:18:19Z
Тина Кароль показалась с кольцом: фанаты заинтригованы
Фокус
2025-11-14T12:57:32Z
На Ариану Гранде на красной дорожке напал сумасшедший фанат: Синтия Эриво пыталась ее защитить
TSN
2025-11-14T12:48:26Z
Юрий Рыбчинский назвал имя одного из лучших певцов Украины: "Нет конкуренции"
TSN
2025-11-14T11:48:45Z
Рейтинг кинопремьер: что смотреть в кинотеатрах с 13 по 20 ноября
VGorode
2025-11-14T10:36:40Z
"Это очень болезненно": известная певица жестко разгромила Козловского из-за гастролей в РФ
Comments UA
2025-11-14T10:18:46Z
Ищите в кошельке: на каких монетах можно заработать тысячи гривен
Знай
2025-11-14T18:21:50Z
УЗ с иронией прокомментировала заявления о возобновлении прямого рейса Киев-Берлин
ZN UA
2025-11-14T18:18:14Z
В Польше опять начались протесты фермеров из-за Украины
Комсомольская правда
2025-11-14T18:15:10Z
График отключения света на 15 ноября: когда не будет электроэнергии
TSN
2025-11-14T18:06:33Z
Климатические изменения уже влияют на Украину: какие удары ждут людей
Знай
2025-11-14T17:51:11Z
СМИ: в Приднестровье снова назревает газовый кризис
Европейская правда
2025-11-14T17:27:23Z
Тарифы на электроэнергию: повлияет ли отключение света на платежки
Знай
2025-11-14T17:06:52Z
Отключение света: в выходные украинцев ожидают изменения в графиках
TSN
2025-11-14T16:54:20Z
Аэропорт Кишинева получил контроль над топливным терминалом подсанкционного "Лукойла"
Европейская правда
2025-11-14T16:51:27Z
В Раде готовят новые ограничения выезда за границу: что изменится
Comments UA
2025-11-14T18:33:55Z
"Украинцев "отдают на растерзание" западным интересам": что известно
Comments UA
2025-11-14T18:33:21Z
Греческий министр подает в суд из-за своего дипфейка
Европейская правда
2025-11-14T18:33:07Z
Качка: коррупционный скандал не повлияет на переговоры о вступлении в ЕС
Европейская правда
2025-11-14T18:22:31Z
Нардепы теряют терпение: заявили о жестком требовании
Comments UA
2025-11-14T17:48:13Z
После войны Украина потеряет некоторые территории навсегда: эколог рассказал о страшных последствиях
TSN
2025-11-14T17:36:20Z
Украине нужны деньги и сильные союзники, а Западу — план без неконтролируемой эскалации, - The Washington Post
Новости Украины
2025-11-14T17:18:50Z
Хуже, чем в Советском Союзе: в Кремле готовят новые ограничения для россиян
Comments UA
2025-11-14T17:06:05Z
Россия устроила "ад" в Киеве: Жданов предупредил, какие города будут под ударом следующими
TSN
2025-11-14T17:06:04Z
В Черноморске утром дроны-камикадзе ударили по местному рынку: есть погибшие и раненые
VGorode
2025-11-14T17:45:42Z
"Я кричала — помогите": выжившие при ударе по дому жители Киева рассказали жуткие подробности
TSN
2025-11-14T16:33:42Z
16-летний поляк избил таксистку-украинку после отказа изменить маршрут — начато расследование
Новости Украины
2025-11-14T16:21:39Z
Адская ночь в Киеве: спасатель прибыл на вызов и узнал, что дрон попал в его квартиру
Comments UA
2025-11-14T16:03:48Z
Гасил собственную квартиру: история спасателя из Киева, чей дом уничтожил дрон России
TSN
2025-11-14T15:57:46Z
Бразильские полицейские показали, как выглядят по-настоящему отмытые деньги
Фокус
2025-11-14T15:15:33Z
В Германии провели масштабный рейд: кого разыскивали
Comments UA
2025-11-14T15:12:43Z
Российский FPV-дрон атаковал автомобиль газовой службы, который выезжал на ремонт
Новости Украины
2025-11-14T14:42:23Z
Россия нанесла удар по Лозовой в Харьковской области: ранен мужчина. ФОТО
Новости Украины
2025-11-14T14:21:31Z
Показан первый запуск “Длинного Нептуна”: новая пусковая установка полностью изменилась. ВИДЕО
Новости Украины
2025-11-14T18:33:00Z
Падение робота Aidol стало мемом: Соловьев устроил истерику в эфире. ВИДЕО
Новости Украины
2025-11-14T18:15:06Z
Новый 2026 год без света? Как украинцы встретят праздник в условиях графиков отключений
Знай
2025-11-14T18:06:48Z
ТЦК дотянутся до уклонистов за границей: кому грозят ограничения
Знай
2025-11-14T17:36:08Z
Украинцам в польских школах изменят расписание: какой новый предмет хотят добавить
Знай
2025-11-14T17:21:14Z
ВСУ "Нептунами" ударили по пункту базирования кораблей РФ "Новороссийск" и другим объектам
Лига
2025-11-14T16:57:58Z
Военные не скрывают возмущения: Украина проваливает подготовку к обороне
Comments UA
2025-11-14T16:45:15Z
Россияне повесили флаг РФ над Мирноградом: в ВСУ отреагировали
Comments UA
2025-11-14T15:42:08Z
В Сумах художник-пенсионер развращал семилетних учениц
Comments UA
2025-11-14T15:16:56Z
Почему во время стресса появляется «ком» в горле и как уменьшить телесное напряжение: советы психологи
TSN
2025-11-14T17:36:13Z
Открыли первый в мире "Ozempic-ресторан" для людей на препаратах для похудения
Comments UA
2025-11-14T17:12:06Z
Какие заготовки нельзя употреблять, если разморозился холодильник при отключении света
Comments UA
2025-11-14T17:03:50Z
Творог на ночь: миф о пользе, который может испортить ваш сон и фигуру
Знай
2025-11-14T16:51:46Z
Что происходит с организмом, если спать менее шести часов в сутки — объясняют эксперты
UAToday
2025-11-14T15:06:57Z
К чему приводит ежедневное употребление клюквы: об этом мало кто знает
Comments UA
2025-11-14T14:57:54Z
Диетологи назвали самый полезный алкогольный коктейль
TSN
2025-11-14T14:51:57Z
Что случится с вашим телом, если есть клюкву каждый день: выводы поражают
Comments UA
2025-11-14T14:03:36Z
Почему категорически нельзя мыть сырое мясо перед приготовлением: окончательный ответ экспертов
TSN
2025-11-14T13:51:59Z
В Киеве заметили легендарный заряженный Audi 2000-х: он быстрее BMW M5 E39
Фокус
2025-11-14T15:00:43Z
Nissan вывел на рынок стильный семейный седан за $15 500 с расходом 2,8 л/100 км
Фокус
2025-11-14T13:00:58Z
Новый Toyota Land Cruiser Prado превратили в яркое спортивное авто
Фокус
2025-11-13T15:51:57Z
Тест-драйв нового Land Rover Defender OCTA: мощный "спорткар" для бездорожья
Фокус
2025-11-13T13:51:17Z
Триумф гибридов и падение электрокаров: какие авто выбирают украинские водители
Хвиля
2025-11-13T11:57:25Z
Чего категорически нельзя делать с ноутбуком: безобидная привычка может "убить" ваши гаджеты
Фокус
2025-11-13T08:12:04Z
Тонирование лобового стекла: эксперт предупредил об опасности для водителей и пешеходов
Знай
2025-11-06T15:51:05Z
Секрет очень прост: самый быстрый способ прогреть салон авто зимой
Comments UA
2025-11-05T14:21:24Z
Придержите электроконей! Мир переосмысливает темпы развития «зеленого» транспорта
ZN UA
2025-11-05T11:03:13Z
Погода на выходные в Украине будет контрастной, но идет серьезное похолодание
Комсомольская правда
2025-11-14T18:06:10Z
Опасная ситуация в Днепропетровской области: россияне высадили туда свой десант
Comments UA
2025-11-14T18:00:58Z
Российский зэк и его сослуживцы из ВС РФ взяли в заложники 18 жителей Покровска, – соцсети
Фокус
2025-11-14T17:57:52Z
В Купянске осталось около 50 российских оккупантов. И они в ловушке
Новости Украины
2025-11-14T17:51:07Z
В городе не более 50 россиян: ВС РФ получают только северные районы Купянска, — Трегубов
Фокус
2025-11-14T17:30:55Z
Названо простий спосіб зберігання капусти
AgroNews
2025-11-14T17:21:09Z
Бойцы 8 полка ССО показали, как зачищают Купянск
Украинская правда
2025-11-14T17:09:55Z
Российским ударом повреждено медицинское учреждение в Киеве: фото последствий
TSN
2025-11-14T16:33:19Z
Уряд посилює контроль над державними підприємствами
AgroNews
2025-11-14T16:12:21Z
Хлеб будет свежим несколько дней: простой, но очень действенный трюк от бабушки вас удивит
TSN
2025-11-14T17:36:26Z
Как вернуть тюлю былую свежесть: простой метод без магазинной химии
TSN
2025-11-14T17:06:43Z
Секретный ингредиент для голубцов: они будут вкусными, как никогда раньше
Comments UA
2025-11-14T16:33:55Z
Гороскоп на 15 ноября 2025 года по картам Таро для всех знаков зодиака
UAToday
2025-11-14T16:33:52Z
Как незаметно проверить, действительно ли вы нужны мужчине: три секретных психологических трюка
TSN
2025-11-14T16:06:29Z
Гороскоп на субботу 15 ноября 2025 года
UAToday
2025-11-14T16:00:11Z
7 комнатных растений заменят диффузоры и свечи: какие ароматы поселить у себя дома
Знай
2025-11-14T15:51:47Z
Пять признаков того, что душа умершего человека может быть рядом: эти приметы не стоит игнорировать
TSN
2025-11-14T15:03:03Z
Подтянутое тело без зала и гантелей: какие упражнения с собственным весом реально работают
Знай
2025-11-14T14:51:09Z
Імпорт міді в Україну зріс на 27%
AgroNews
2025-11-14T18:21:48Z
Ученые воскресили древний организм, пролежавший на морском дне 7000 лет
Comments UA
2025-11-14T18:15:57Z
Необычное северное сияние и сбои техники: сбывается давнее запоздавшее пророчество
Фокус
2025-11-14T17:57:01Z
Спецодяг на замовлення для будівельних компаній: що обов’язково має бути в комплекті
AgroNews
2025-11-14T17:48:59Z
Топ-5 ошибок при выборе игрового кресла, о которых потом сожалеешь
MY.UA
2025-11-14T16:53:34Z
ИИ может уничтожить климат быстрее, чем мы думаем – новое исследование бьет тревогу
Comments UA
2025-11-14T16:00:14Z
iPhone Air сняли с производства: что случилось с ультратонким смартфоном Apple
Фокус
2025-11-14T16:00:09Z
Справятся только самые умные: переставьте одну спичку и исправьте уравнение 6-6=8 за 20 секунд
TSN
2025-11-14T15:36:07Z
Огляд нової Dodge Charger Sixpack 2026 року: неочікувано вражені керованістю
Топ Жир
2025-11-14T15:15:41Z
Перед боем возможных соперников Усика один из боксеров употреблял наркотики – СМИ
ZN UA
2025-11-14T13:06:55Z
Футболисты сборной Украины прокомментировали разгромное поражение от Франции
ZN UA
2025-11-14T09:16:23Z
Знаменитый итальянский тренер трудоустроился в чемпионате Катара
ZN UA
2025-11-13T16:33:12Z
Мечтает выйти замуж за Путина: у Кабаевой появилась конкурентка
Comments UA
2025-11-06T21:57:21Z
"Шахтер" легко разобрался с исландцами в Лиге конференций
ZN UA
2025-11-06T20:24:41Z
Украинская Премьер-лига: результаты всех матчей 12-го тура, видео голов
ZN UA
2025-11-06T17:18:12Z
Украинец стал четырехкратным чемпионом мира: Мочульский завоевал золото джиу-джитсу
Фокус
2025-11-06T15:21:43Z
Українці п'ятиборці потужно стартували на Євро в Аланії
УкраинФорм
2025-11-06T10:06:31Z
Футболист "Арсенала" стал самым молодым дебютантом в истории Лиги чемпионов
ZN UA
2025-11-05T09:55:57Z