MY.UAНовини
Як створити та розвинути бізнес під час війни: власник успішного бару Flakon поділився секретами
Як створити та розвинути бізнес під час війни: власник успішного бару Flakon поділився секретами

Як створити та розвинути бізнес під час війни: власник успішного бару Flakon поділився секретами

"Телеграф" дізнався як сьогодні влитися у барно-ресторанний бізнес

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну минуло 20 місяців. За цей час вітчизняний бізнес не тільки вижив, а й активно розбудовується. Щодня з'являються нові українські бренди, а на вулицях — нові торгові заклади.

Однією зі сфер, які продовжують розвиватися в умовах війни, є гастроіндустрія. "Телеграф" відвідав ресторанний форум ProResto і поспілкувався з власниками барів, які поділилися секретами того, як в умовах війни відкрити успішний заклад.

Спойлер: це можливо, але не все так просто.

Чи є попит на нові заклади?

Бар — це прибутковий бізнес, який за правильної організації швидко окупається. Вже сьогодні кількість відвідувачів подібних закладів сягнула довоєнних позначок і навіть трохи перевищила.

Ресторани зараз стали ледь не єдиним місцем, де українці можуть витрачати свої гроші, щоб розслабитися, відволіктися від стресу і відчути себе ближчими до "нормального" життя. Через неможливість виїхати на відпочинок за кордон, українці ще донедавна проводили вільний час на літніх майданчиках барів і ресторанів. А з наближенням холодів і скороченням сонячного дня зростає попит на безпечні теплі місця, де завжди є світло.

Та як розповідає бармен і власник одеського коктейльного бару Flacon Владислав Романішин, не кожному бару вдається окупитися протягом перших місяців після відкриття.

— Близько 60% барів і ресторанів закриваються у перші три роки заснування. І це до повномасштабної війни. Ці цифри не мають лякати. А лише приводити до розуміння, що іноді недостатньо просто знайти класне приміщення у вашому місті. Або можливо, буде недостатньо інвестувати в дизайн, щоб все було гарно, — каже бармен.

Владислав Романішин

З чого почати?

Як розповідає Владислав, треба почати зі створення концепту, формату та бізнес-моделі вашого майбутнього закладу. І вже на цьому моменті знаходити людей, з якими ви будете працювати. Наприклад — майбутнього бар-менеджера. Саме ці люди допоможуть вам все правильно організувати.

Важливо продумати все, починаючи від деталей. Наприклад, якщо це контактний бар, то важливо, щоб він був зручний. Бо навіть якщо ви зробите найінстаграмнішу барну стійку, але гостям не буде куди коліна подіти за нею — то більше ніхто не захоче приходити. Натомість гостей треба зацікавити сідати за барну стійку. Це можуть бути special-напої або лімітоване вино. Не варто забувати й про опцію поїсти за барною стійкою. Бармени повинні володіти навичками висококласного сервісу та вміти запропонувати їжу не гірше, аніж напої.

Розробивши стратегію для подальшого розвитку, потрібно оцінити ризики, можливості та основні пріоритети. На основі цього сформулювати конкретні цілі.

Унікальна подача

— Декілька прикладів з моїх досвідів та проєктів. 2018 року ресторан REEF реалізував цікаву коктейльну карту. Він втілює круїзний лайнер, на якому багато локацій і є все для розваг. І я одразу подумав, що це про подорожі. Було створено коктейльну картк, в якій розповідалося про різні країни. Людям було цікаво прийти й сьогодні спробувати на смак Кубу, а завтра — Японію. Так ми формували маршрути для молодих людей, які лише починають подорожувати. А для досвідчених мандрівників — складніші напої. Це призвело до того, що удвічі зросли продажі коктейлів, — розповідає бармен.

Владислав також наводить у приклад свій коктейльний бар "Флакон". Це перший бар у світі присвячений ароматам.

— Ми не тільки фокусуємося на тому, щоб створювати напої на ароматах. Ми багато колаборувалися і робили з парфумерами виняткові аромати для бару. Але візитівкою нашого бару є вигляд коктейльної карти. Це коробка з фізичними ароматами, які ми можемо розпилювати над нашими гостями.

У нас є лабораторія, де ми технічно це реалізовуємо. І гості сприймають напої за ароматами. Ми не кажемо, які там інгредієнти. Вони можуть це відчути на аромат. 85-90% нашого сприйняття смаків — це аромати. Є кислий, солодкий, солоний тощо — це смаки. Решта — аромати. Тож кокосовий — це аромат, як апельсиновий, яблучний чи шоколадний.

За три роки існування ми інвестували в маркетинг копійки, бо працює "сарафанне радіо". Люди приходять й самі створюють для нас контент. Вони постійно все це знімають і розповідають друзям. І це допомагає бізнесу. Бар має своїх колекціонерів з усієї України, які спеціально приїжджають до Одеси, щоб вгадати й спробувати новий щотижневий флакон, — ділиться Владислав.

Особливість бару - меню без тексту, яке нюхають і "ловлять" аромат

— Інгредієнти ми використовуємо натуральні, наприклад, один із напоїв з нашої коктейльної карти La Fleur. Це квітковий кисло-солодкий коктейль, який ми робимо на основі двох видів джину, класичного і джину з кульбабкою, в якому вже інтегрований додатковий квітковий аромат. Ми це доповнюємо лікером з фейхоа власного виробництва, яким запасаємось в сезон цього фрукту, щоб вистачало на рік до наступного сезону. Він додає цікаву фруктово-тропічну палітру. Також додаємо редистилят з паростків пшениці, який додає свіжості зеленої трави. І кордіал бузини та парфум фіалки також власного виробництва. Вкупі ми отримуємо дуже "квітковий" коктейль, — розповідає Владислав "Телеграфу".

Хто зробить коктейльну карту?

Тут відповідь проста. Її повинен робити шеф-бармен. Звичайний бармен не може сформувати правильну коктейльну карту. Як, власне, просто кухар не зможе сформувати меню кухні. Адже для цього потрібні навички.

— Іноді ресторани хочуть зекономити і беруть бармена. Кажуть: "Зроби це, ми тобі заплатимо". Але я можу зекономити ваші кошти: краще вже купіть книжку — збірку коктейлів. І це вже буде якісніша коктейльна карта, аніж від недосвідченого бармена. А як знайти людей, які зможуть допомогти? Скоріше за все, у вас є улюблені місця. Ви можете запитати у них, вам дадуть рекомендації. Якщо вам дійсно подобаються десь напої, то дізнавайтеся, хто саме створював цю коктейльну карту, і звертайтеся до цієї людини, — каже засновник бару Flakon.

Він радить наймати найкращих. Важливо проводити якісні співбесіди та приймати в команду тих людей, з якими у вас спільне бачення. Але й також треба навчати.

— Я б рекомендував щонайменше один відсоток, а краще й більше, від обороту вашого ресторану інвестувати в навчання і розвиток. Тому що це дійсно дуже важливо, щоб у вас було компетентні кадри. Тоді ви зможете брати молодших людей і розвивати їх, — каже Владислав.

Вплив війни

Як розповів Владислав Романішин, війна дуже вплинула на поставки сировини та алкогольних напоїв. Передусім з економічної точки зору.

— 90 відсотків "з гаком" алкоголю, який використовують у барах, імпортний. Тож коли з повномасштабного вторгнення ціна валюти зросла на 60% — на стільки ж поступово і піднялись ціни на весь алкоголь (і цей процес ще не закінчився). Тож, звісно, це вельми сильно впливає на економіку барів, адже вони не можуть перекрити всі здорожчання підняттям ціни напоїв. Гість критично реагує на питання ціни і ми повинні розуміти, що коктейль й інші напої не є питанням першої необхідності, — каже бізнесмен.

Сьогодні бари шукають нові для себе шляхи

За словами Владислава, проблеми також є з логістикою і залишками. З початку повномасштабного вторгнення склади багатьох компаній були зруйновані. Окрім цього, великі компанії побоюються ракетних обстрілів, тому тримають відносно невеликі стоки. Та й сама логістика в країні, що воює, значно ускладнилась. Тому це призводить до "випадання" тих чи інших позицій у алкогольних компаній-імпортерів.

— Окрім цього деякі компанії не вийшли з ринку московії, тож це стало причиною для відмови від закупівлі даної продукції багатьма барами з активною громадянською позицією. Все це в комплексі дуже змінило звичну ситуацію на алкогольному ринку України, — каже Владислав.

Імпорт чи місцевий продукт?

На думку власника бару Flacon Владислава Романішина, вигідніше купувати українське й тим самим підтримувати власного виробника. Це доволі часто й відбувається з безалкогольною продукцією.

— Однак, коли мова йде про алкоголь, ми є заручниками того, що у нас ще майже не сформувались локальні бренди та виробники. Це в першу чергу пов'язано зі спадком радянського законодавства і монополією на виробництво спирту, яке було змінено зовсім нещодавно. І локальні виробники тільки зароджуються. Окрім цього є продукти, які ми ніколи не зможемо замінити. Умовні агавові спирти, такі як текіла, можуть бути вироблені тільки там, де вона може вирощуватись. А це Мексика і країни з подібним кліматом. Тож такі продукти за замовчуванням будуть імпортними. А вони важливі для приготування класичних коктейлів, — ділиться власник бару Flakon.

Комендантська година

З усіх форматів індустрії HoReCa запровадження комендантської години найдужче вдарило по барах. Тож якщо ви вирішите відкрити свій бар на світанку, більшість клієнтів все одно прийдуть о 7-8 вечора. Бо в українській культурі не заведено пити коктейлі та інші алкогольні напої зранку або цілий день.

Бари змінили звичний для себе графік та години заробітку

— Ми працюємо п'ять днів на тиждень, до повномасштабного вторгнення відкривались о 18:00. Зараз — о 16:00. Але більшість гостей приходять не раніше 19-20-ї. Також продаж алкоголю в Одесі обмежено до 22:00. Тож ми можемо працювати по три години. Вкупі виходить 15 годин на тиждень, або навіть менше реальної роботи. Звісно, це впливає на стан барів.

Стосовно комендантської години, в Одесі вона з 00:00, а останні замовлення у нас приймаються до 22:00. І за ці 2 години команда встигає догодувати напої, навести в барі порядок, закрити бар та дібратись до дому, — розповідає власник бару.

Ціни не мають кусатися

Одним з важливих питань залишається цінова політика закладу під час війни, щоб залишати його конкурентоспроможним і привабливим для клієнтів.

— Як я вже казав, гості гостро сприймають питання ціни. І я б намагався не підіймати занадто ціни. У нас за майже два роки з повномасштабного вторгнення ціни піднялися на 20%, хоча витрати виросли значно більше. Проте не слід забувати, що бари виконують важливу функцію соціалізації людей, підтримки їх у важкий час. Це місце, де людина може ментально і фізично відпочити, не дарма навіть у світові війни бари працювали й були острівцем життя і свободи, за які ми боремось, — вважає Владислав Романішин.

За його словами, у війну не все зводиться до заробітку та довгострокового планування. Зараз закладам треба в першу чергу зберегти себе, зберегти команди, свої цінності. Допомагати людям морально (дати можливість перезавантажитись) і фінансово через благодійні ініціативи. А як настане перемога, впевнений, що саме в барах люди із задоволенням її відсвяткують.

Скільки треба вкласти

На думку власника "Флакона", питання дуже абстрактне, оскільки бари — це загальна назва абсолютно відмінних один від одного проєктів.

— Умовно коктейльні бари можуть дуже різнитися від дайв-барів.Тож і інвестиції можуть бути дуже різними Але якщо ми кажемо про якісний бар з гарною технологією, я б казав про 1500-2000 доларів за квадратний метр. Тож загалом вам буде необхідно щонайменше 100 000 доларів, а скоріше за все більше. І середнє повернення грошей за два-три роки.

Тож у цілому можна порахувати, але все буде дуже залежати від формату роботи, розміру бару, цільової аудиторії, локації тощо. Також не варто забувати, що великі інвестиції як грошей, так і часу і знань зможуть зменшити ваші ризики, але не гарантують, що ваш бар буде успішним, — підсумовує Владислав Романішин.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Украинские военные начали массово сдаваться в плен: что известно
Comments UA
2024-11-16T20:00:53Z
Ситуация резко изменилась: что происходит в Купянске после визита Зеленского
Comments UA
2024-11-19T15:18:34Z
В Киеве пробки на дорогах и коллапс в метро
Апостроф
2024-11-21T07:00:32Z
Военных КНДР перебросили под Харьков - СМИ
Корреспондент
2024-11-22T22:22:27Z
В РФ пленных пытают подготовленные "специалисты": шокирующие подробности от ГРУ
Comments UA
2024-11-23T19:21:50Z
Спасатели предупредили украинцев об опасности на дорогах - ожидается гололед
Комсомольская правда
2024-11-23T18:54:54Z
Оккупанты подтвердили атаку на порт в оккупированном Бердянске
ZN UA
2024-11-23T11:17:00Z
Россияне топчутся на собственных труппах: что происходит под Купянском
Comments UA
2024-11-12T14:21:04Z
В Севастополе подорвали авто капитана первого ранга Черноморского флота РФ. Тот не выжил
ZN UA
2024-11-13T11:27:00Z
Молодой фаворитке Путина доверили важное культурное мероприятие в России
Comments UA
2024-11-21T19:57:44Z
Китай отреагировал на удар баллистической ракетой России по Украине
Comments UA
2024-11-22T13:57:41Z
Три года до нового удара России: предупреждение Залужного
Comments UA
2024-11-23T12:54:41Z
«Не дай Бог» — Лукашенка рассказал, кого нельзя избирать президентом
ZN UA
2024-11-14T22:02:11Z
Байден сделал заявление в годовщину Голодомора
Корреспондент
2024-11-23T19:57:53Z
Сотрудник ТЦК купил Porsche Cayenne: в декларации указал сумму втрое ниже рыночной
TSN
2024-11-23T19:21:21Z
Нарушит еще одну традицию: Мелания Трамп не переедет за мужем в Белый дом
Фокус
2024-11-13T14:35:03Z
Некоторые отсрочки от мобилизации теряют силу 28 февраля - постановление Кабмина
GlavRed
2024-11-23T17:00:25Z
Усиление кровавого террора: сколько еще времени Путин будет устраивать украинцам ад
Comments UA
2024-11-18T12:39:58Z
На фоне слухов о проблемах в браке одинокую Пугачеву поймали во время прогулки
Comments UA
2024-11-11T21:51:15Z
В России умерла звезда фильма "Бриллиантовая рука"
Comments UA
2024-11-16T14:42:23Z
Врачи не давали сроков: любимица публики Ада Роговцева оказалась в больнице
GlavRed
2024-11-14T17:06:51Z
"Такой п**дец, а ты чипсики рекламируешь": ведущий "Орла и решки" рассказал о разговоре с Ивлеевой после вторжения РФ
Апостроф
2024-11-19T09:48:42Z
Глиноликий станет частью киновселенной DC Джеймса Ганна
GameMag
2024-11-23T19:27:06Z
Сын Потапа высказался о планах уехать за границу и своей будущей карьере
TSN
2024-11-23T19:21:14Z
Тринчер сравнили с россиянкой Бузовой из-за поведения на интервью/Певица ответила на вопросы интервьюера после своего выступления
Апостроф
2024-11-19T10:39:25Z
В Facebook сообщили о смерти Виктора Павлика: жена выдала гневную тираду
GlavRed
2024-11-19T16:45:44Z
"Очень хороший муж": Ева Лонгория раскрыла секреты счастливого брака с Хосе Бастоном
Фокус
2024-11-18T11:07:17Z
Найден самый ранний признак деменции: многие с ним сталкиваются, и не один раз
Фокус
2024-11-11T09:51:52Z
Женщины, которые стареют медленнее всех: 6 здоровых привычек датчанок
Фокус
2024-11-16T15:00:35Z
Формула "10-3-2-1-0": ученые вывели беспроигрышное уравнение для здорового сна
Фокус
2024-11-13T10:36:35Z
Что предлагают вместо МСЭК: от анонимности пациента до видеофиксации и индивидуальных экспертов
Комсомольская правда
2024-11-19T06:02:12Z
Как будет проходить оценка инвалидности по новым правилам: все детали
TSN
2024-11-23T16:39:20Z
Как будут устанавливать инвалидность после ликвидации МСЭК: разъяснение МОЗ
UAToday
2024-11-23T15:00:48Z
Ночная стража: 5 комнатных растений, которые улучшают сон
Marie Claire
2024-11-16T19:30:52Z
Состарит, убьет потомство и разовьет рак: ученые раскрыли новые опасности курения марихуаны
Фокус
2024-11-15T19:51:31Z
«Они совсем не темнеют»: простой лайфхак, чтобы хранить авокадо неделями
Marie Claire
2024-11-21T03:04:10Z
"Боже, какой я была глупой": Ярослава Магучих изменила свои планы по рождению ребенка
Апостроф
2024-11-12T19:06:04Z
Находился в коме: стали известны подробности смерти боксера Вячеслава Узелкова
Комсомольская правда
2024-11-12T10:12:13Z
"Им запретили делать это": раскрыто скандальное условие боя Тайсон - Пол
Корреспондент
2024-11-19T15:36:14Z
Пятое поражение подряд: "Манчестер Сити" потерпел сокрушительное фиаско от "Тоттенхэма" в АПЛ
TSN
2024-11-23T19:51:08Z
"Шахтер" забил шесть голов аутсайдеру УПЛ
ZN UA
2024-11-23T18:25:21Z
Лестер — Челсі 1:2 Відео голів та огляд матчу АПЛ
Football.ua
2024-11-23T17:57:02Z
Конора Макгрегора признали виновным в изнасиловании: как наказали звездного бойца UFC
TSN
2024-11-23T14:33:34Z
Европейский клуб решил избавиться от нападающего сборной Украины – СМИ
ZN UA
2024-11-23T14:01:02Z
Украина - Израиль: онлайн-трансляцию матча квалификации баскетбольного Евро
Корреспондент
2024-11-23T13:51:00Z
Почему в Украине стремительно растут цены: банкир Фурса ошарашил ответом
Comments UA
2024-11-12T15:18:16Z
В Украине могут установить ветряные турбины общей мощностью 800 МВт: что известно
Фокус
2024-11-18T17:23:42Z
Отменены графики отключений света в некоторых регионах
Известия Киев
2024-11-19T18:33:42Z
Платежка может вырасти: сколько придется платить за газ в декабре
Знай
2024-11-18T08:07:12Z
400 грн за небольшую упаковку: в магазинах "краснеют" ценники вареной колбасы, сосисок и сарделек
Знай
2024-11-23T19:21:10Z
НБУ отменил требование подписи: как новые правила изменят процесс открытия счетов
Знай
2024-11-23T18:21:15Z
Цитрусовый ценопад: мандарины, апельсины и лимоны становятся доступнее
Знай
2024-11-18T11:12:37Z
Украинцы могут платить за тепло по "копеечному" тарифу: но есть условие
Знай
2024-11-16T20:12:25Z
Кабмин в очередной раз перенес повышение зарплат учителям
Апостроф
2024-11-12T14:04:44Z
Украинцы в Норвегии лишатся приюта и защиты: что известно о новых правилах
Comments UA
2024-11-16T19:15:52Z
В Кривом Роге прощаются с погибшей семьей - Еленой Кулик и ее детьми
Апостроф
2024-11-14T13:54:53Z
В Ассоциации городов заявили об оттоке украинцев на оккупированные территории
Корреспондент
2024-11-12T17:58:17Z
На семью - 18 500 гривен: украинцев регистрируют на новые "зимние" выплаты
Знай
2024-11-15T04:21:06Z
Не справился: принц Уильям прокомментировал болезнь отца и супруги Кейт
GlavRed
2024-11-23T18:48:09Z
Гадания в ночь на Андрея 2024: как можно узнать имя суженого
Политека
2024-11-23T18:43:03Z
В Курской области удалось вырвать из окружения 16 бойцов ВСУ
ZN UA
2024-11-15T18:54:19Z
Женщина сделала ДНК-тест: как выяснилось, ее бабушка забрала с собой в могилу секрет
Фокус
2024-11-12T15:27:38Z
Российская ракета, которая упала на дома в Одессе, была сбита ПВО, — Воздушные силы
Комсомольская правда
2024-11-18T14:40:19Z
Срочно делайте, иначе останетесь без винограда: бюджетные средства обработки лозы
Знай
2024-11-12T16:51:31Z
Голубцы с булгуром, вкуснее обычных: судья "Мастер Шеф" дала простой рецепт
Политека
2024-11-19T04:00:53Z
Любовный гороскоп для всех знаков Зодиака на неделю с 18 по 24 ноября 2024 года
Фокус
2024-11-17T23:15:40Z
Гороскоп на завтра 14 ноября: Львам - сюрпризы, Весам - большая удача
GlavRed
2024-11-13T07:28:09Z
Карты Таро раскрывают секреты: гороскоп на воскресенье
Comments UA
2024-11-23T18:30:51Z
Самое волшебное кафе превратилось в "кошмар с туристами": местные возмущены влиянием TikTok
Фокус
2024-11-23T18:21:09Z
Как спасти пересоленное блюдо – помогут бабушкины советы/Ситуацию можно исправить!
Апостроф
2024-11-18T11:12:39Z
Единственный в мире: семья преодолела трудный путь ради уникального горнолыжного McDonald's
Фокус
2024-11-23T17:45:58Z
Сколько граммов муки в одной столовой ложке и стакане: как отмерить безошибочно
TSN
2024-11-23T17:21:47Z
Норвежские рыбаки "поймали" в свои сети американскую атомную субмарину
Европейская правда
2024-11-15T12:58:02Z
Российский удар по Киеву: спасатели показали последствия
Апостроф
2024-11-17T07:15:11Z
Среди жертв российского удара по Сумам – 14-летняя Анастасия Боровик
Комсомольская правда
2024-11-18T10:52:24Z
Очевидец о ракетном ударе в Одессе: взрыв был в 15 метрах от нас
Comments UA
2024-11-18T11:15:47Z
В столичной гостинице произошла смертельная стрельба: полиция разыскивает злоумышленника
Апостроф
2024-11-23T19:54:22Z
Очередной конфликт с ТЦК: на Ровенщине женщина избила военного из-за родственника
Апостроф
2024-11-23T18:57:18Z
Дания задержала китайское судно по подозрению в повреждении кабелей
Корреспондент
2024-11-20T19:00:44Z
Под Парижем владелец ресторана захватил заложников в своем заведении
Фокус
2024-11-16T19:54:36Z
В Закарпатье упавшие с горы камни заблокировали электропоезд
ZN UA
2024-11-23T18:43:32Z
"Пожалуйста, умри": искусственный интеллект устал от вопросов и нахамил пользователю
Фокус
2024-11-14T15:06:56Z
Семейная традиция Комонов: ученые обнаружили следы бальзамирования на телах французских аристократов
Фокус
2024-11-18T11:45:32Z
Создатели Unravel анонсировали трогательное приключение Hela о храбром мышонке
GameMag
2024-11-23T18:07:30Z
Как убрать функции, позволяющие смартфону "шпионить" за вами: простые настройки
Фокус
2024-11-23T18:00:14Z
Патч для Silent Hill 2 вернул вырезанный контент и улучшил работу игры на PlayStation 5 Pro
GameMag
2024-11-23T16:22:50Z
Анонсирован FIFA Rivals — мобильный проект по лицензии ФИФА
GameMag
2024-11-23T16:22:23Z
Разработчики Dynasty Warriors: Origins выпустили демоверсию и открыли предзаказы на консолях и ПК — игра стоит 70 долларов
GameMag
2024-11-23T16:16:56Z
Могила древнего Тетиса: ученые нашли объяснение "гравитационной дыре" в Индийском океане
UAToday
2024-11-23T15:00:03Z
Универсальный инструмент: Обзор ноутбука Vivobook S 14
GameMag
2024-11-23T13:54:53Z
Лайфхаки для зимы: как быстро очистить лобовое стекло от льда
Comments UA
2024-11-19T01:00:21Z
Выдержит до -40°С: Китай представил новую натрий-ионную батарею для электромобилей
Фокус
2024-11-23T15:00:02Z
Яркий киногерой: на аукцион выставили спортивное авто знаменитого шпиона
Фокус
2024-11-23T09:36:59Z
За американский автомобиль могут отобрать права: на что обратить внимание
Знай
2024-11-22T17:21:14Z
В Японии запускают в производство необычный гибрид Honda Civic и Dodge Challenger
Фокус
2024-11-22T11:15:38Z
Альтернатива Wrangler: электрический внедорожник Jeep впервые заметили на дорогах
Фокус
2024-11-22T08:36:02Z
Увеличат запас хода до 1000 км: Honda готовит инновационные батареи для электрокаров
Фокус
2024-11-21T17:57:23Z
Новые машины, трассы с "Софией" и коллекция Ferrari: Gran Turismo 7 от Sony получила ноябрьское обновление
GameMag
2024-11-21T13:58:37Z
Гость из 60-х: обнаружен редкий 58-летний спорткар Chevrolet в новом состоянии
Фокус
2024-11-21T13:45:35Z