MY.UAНовини
"Ребуси" Котляревського: у Полтаві розшифрували, що їли та пили українці 225 років тому
"Ребуси" Котляревського: у Полтаві розшифрували, що їли та пили українці 225 років тому

"Ребуси" Котляревського: у Полтаві розшифрували, що їли та пили українці 225 років тому

В "Енциклопедії "Енеїди" зібрано тлумачення всіх маловживаних і незнайомих слів з безсмертної поеми Івана Котляревського

Відомий лікар, консультант-психіатр Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, заслужений лікар України Віталій Закладний уже кілька десятків років скрупульозно вивчає по "Енеїді"… старовинну українську кухню. А також побут, одяг, прикраси, гроші, міри, транспорт, посуд тощо.

Днями у полтавському видавництві "АСМІ", завдяки підтримці громадської організації "Добродії Полтавщини", побачило світ оновлене видання "Енциклопедія "Енеїди", автором-упорядником якого є Віталій Закладний. У книзі зібрано тлумачення практично всіх страв і побутових речей українців, з якими Котляревський жив в одному часі. Її вихід приурочено до 225-річчя першого друкованого видання цього геніального твору.

Тетеря, шпундра, саламаха: без калганівки не обійтися

Перші три з шести частин поеми "Енеїда" вийшли друком 1798 року в Санкт-Петербурзі. Це був перший літературний твір, написаний розмовною українською мовою, якою тоді розмовляли в Полтаві, де народився класик. Книга (без відома автора) з’явилася під заголовком "Енеида на малороссийский язык перелицованная И. Котляревским" й була розрахована на російського читача, тому наприкінці пояснювалися слова так званого "малоросійского нарєчія". Список містив 972 слова. Цьому можна тільки подивуватися, адже поема була написана на тлі ностальгії частини української еліти за козацькою державою, ліквідованою Російською імперією 1775-1786 років.

Дописавши твір, письменник розширив довідник ще майже на пів тисячі нових тлумачень. Але нащадкам Івана Петровича сьогодні мало що скажуть такі назви, як потапці, баба-шарпанина, шпундра, тетеря, рябко, пундики пряжені… Або айвівка, варенуха, дулівка, калганівка, сикизка… А це все наїдки й напої, які вживали предки наші у XVIII столітті.

— Як ви думаєте, що значить "гарячої напився"? — запитує мене Віталій Петрович.

Мабуть, хильнув горілки.

— Не вгадали. Гаряча — це збитень. Так за старих часів називали медовий відвар із запашними травами.

Віталій Закладний спершу теж багато чого не зрозумів, тому й захопився пошуками відповідей на "ребуси" Котляревського. Пригадує, ще у підлітковому віці побачив у музеї письменника "Карту обiду вiчної пам'яті Котляревського", випущену 1903 року до відкриття першого у світі пам'ятника українському класику. Тоді до Полтави з'їхалося понад 50 відомих літературних діячів. А пригощали знаменитих гостей стравами, які згадуються в "Енеїді". Та підлітка тоді здивувало словосполучення "карта обіду", а в ній — "шпундра з буряками", "мандрики", "пундики"… Вже у зрілому віці Віталій Петрович почав досконало вивчати Енеєву кухню і дослідив усі страви, які згадує очевидець — Іван Котляревський.

— Я нарахував у поемі понад сто двадцять назв страв, напоїв і закусок, — продовжує мій співрозмовник. — Коли читав "П’ять казанів стояло юшки, а в чотирьох були галушки, борщу було трохи не шість", то все розумів. Але що таке "баба-шарпанина", "рябко, тетеря, саламаха", "телячий лизень тут лежав, ягни і до софорку кури"? Рецепти малозрозумілих і давно забутих страв шукав у старовинних куховарських книгах, інтернеті, підключав навіть закордонних професорів. Коріння деяких назв намагався знайти у підручниках з фітотерапії, а мій син Максим, нині професор філософії, кандидат медичних наук, який багато мені допомагав, ще школярем розпитував старих людей по селах (так вдалося роздобути рецепт книшів).

"Енеїда" Котляревського — це справжня енциклопедія життя Полтавщини останньої чверті ХVІІІ — початку ХІХ століття, стверджує Віталій Закладний

"Рябка" варили, "бабу-шарпанину" запікали

Більшість використаних Котляревським назв зустрічаються у виданій 1913 року книзі Зінаїди Клиновецької "Страви й напитки на Україні", яка вважається еталоном кулінарного видання.

— Проте навіть у ній я виявив деякі невідповідності, — наголошує Віталій Закладний. — Наприклад, автор ототожнює тетерю з рябком. Насправді тетеря — аналог російської тюрі: розмочений у підсоленому квасі хліб із додаванням цибулі. Згадайте: "Троянцям там дали тетерi i вiдпустили на кватерi". А "рябка" варили: спочатку готували пшоняну кашу, потім запарювали гречане борошно, обережно змішували компоненти і зверху заправляли все соковитими шкварочками з цибулькою. Їжа набувала жовто-сірого, або рябого кольору. Раджу, до речі, скуштувати.

Саламаха — це рідкувата каша з гречаного борошна, рідше з пшеничного або житнього.

Лизень — відварений телячий язик.

А от з "ягни і до софорку кури" наморочився. Деякі дослідники стверджували, що ягни — це смажені ягнята. Але у поясненнях Котляревського є коротке посилання — з грецької. І одного разу мій далекий родич, професор Канзаського університету (США) Драгослав Сіміч, який добре знає слов'янську культуру, висловив припущення, що це, швидше за все, яхнія — балканська овочева запіканка з грибами, квасолею, бобами, болгарським перцем і цибулею, заправлена сиром та зеленню.

А що ж тоді — до софорки кури, баба-шарпанина?

— Традиційна українська підлива — смажена на смальці цибуля з додаванням сметани та бульйону, на якому варилась курка, це і є софорка. Наші пращури подавали цей соус як гарнір, тож кури — до софорки. Так само була й "свиняча голова до хріну", а не навпаки. Хрін натирали на тертку і смажили на смальці чи олії.

Баба-шарпанина готується з річкової риби. Її варять з морквою, цибулею, пряними коренями, доки кістки не будуть добре відділятися від м'яса. М'ясо викладають на сковорідку з розпеченим смальцем або олією і запікають у печі (або в сучасній духовці). Тим часом у рибний бульйон додають борошно й заколочують рідке тісто. Ним заливають рибу, зверху посипають цибулькою і ще раз ставлять у духовку для запікання. Баба-шарпанина готова. Запевняю, пальчики оближите.

Якщо борщ, то шпундри з буряками

— Віталію Петровичу, навряд чи кухарі в Енеєвому війську під час походів готували складні страви. Їх, вочевидь, подавали під час гулянь, у свята. Але й на тетері довго не протягнеш.

— "Енеїда" — це не книга з кулінарії. Це енциклопедія життя Полтавщини останньої чверті ХVІІІ — початку ХІХ століття. Але з неї можна дізнатися, що люди їли у містах та селах щодня, чим пригощали гостей, які продукти козаки брали із собою у похід. Для української кухні характерним є використання великої кількості жирів, і в поемі це відображено. Сало, борщі, супи швидко компенсують енергетичні витрати організму, тому їх їли щодня. Найчастіше ж козаки готували куліш. При собі вони завжди мали пшоно, сало, сіль, цибулю. Знайшли води, залили нею складені в казан продукти — й обід готовий.

Цікаво, які борщі готували наші предки? У книзі сказано: "Був борщ до шпундрів з буряками…"

— Він лише віддалено нагадував сьогочасний. Адже тоді не було ні картоплі, ні томатів. Принаймні, в часи, коли Котляревський писав свою поему, на кухні середнього дворянства їх не було. Борщ варився обов’язково на буряковому квасі. Буряк нарізали великими шматками й заливали водою. Він перекисав, набував яскравого кольору й кислого смаку. Потім буряк нарізали соломкою й обсмажували з грудинкою, це звалося шпундри. Далі усе заправляли квасом і варили. Під кінець додавали капусту й зелень.

30 відсотків страв з "Енеїди" не піддаються відтворенню

"Чого не їли предки наші: українська кухня за "Енеїдою" І.П. Котляревського" — під такою назвою Віталій Закладний 2003 року, якраз до 100-річчя відкриття пам’ятника Котляревському в Полтаві, видав свою першу дослідницьку роботу за поемою "Енеїда" — ілюстровану книгу майже на 200 сторінок. Вона була повністю присвячена автентичній українській кухні часів козацтва. Тоді ж у видавництві "АСМІ" за сприяння Полтавського літературно-меморіального музею І.П. Котляревського, меценатів та творчої інтелігенції міста побачила світ і власне сама поема. До того "Енеїду" в Полтаві не друкували.

Тим часом інтерес лікаря-психіатра до епохального твору класика української літератури посилювався. Він і далі продовжував уважно перечитувати його з олівцем у руках, занотовуючи маловживані або й незрозумілі слова на означення старожитностей. І 2011 року за його редакцією з’являється двотомник "Старі полтавці: хто вони?" та "Смачного від Енея: книга давніх рецептів".

Унікальні видання давно стали раритетами.

У щойно презентованому третьому виданні під назвою "Енциклопедія "Енеїди" ще повніше представлена етнографічно-побутова лексика: назви одягу, їжі, житла, хатнього інтер'єру, сільськогосподарських знарядь, зброї, посуду, народних ігор, назви спорідненості, свояцтва тощо.

Це видання "Енциклопедії "Енеїди" приурочено до 225-річчя першого друкованого видання твору Івана Котляревського

Автор стверджує, що лише 70 відсотків згаданих в "Енеїді" страв можна сьогодні зварити, бо змінилися продукти, посуд, технології приготування їжі.

— Елементарний приклад, — каже пан Віталій. — Колись давно буряки росли так, що лише кінчик був у землі, а тепер таких нема — овоч увесь схований у землі. Змінюються сорти, а це впливає на смак готових страв. Так само різниться їжа, якщо вона приготовлена в печі у глиняному посуді (раніше ж метал був дорогий) і на газовій плиті в залізній каструлі.

А як хліб пекли раніше без дріжджів і без розпушувачів? Залишки тіста після замісу зішкрібали з діжки, висушували й зберігали у полотняній торбинці разом з цвітом акації. А потім розмочували водою чи молоком і вчиняли на ньому іншу партію тіста. Пироги з нього на десять сантиметрів підіймалися!

Варенуха алкогольна і безалкогольна, зубрівка на перці

Працюючи над книгами, ви перепробували, мабуть, багато чого? "Пили сикизку, деренівку і кримську вкусную дулівку, що то айвівкою зовуть"?

— Та вже сьорбнув я з цією сикизкою. У мене була вже майже готова книга, а що таке сикизка, ніяк не міг дізнатися. У літературі — жодної згадки. Коли забивав це слово в пошукову систему, вона мене повертала до "Енеїди", не пояснюючи, що це. В останній момент спало на думку: "А чому це козаки не пили церковного вина? Чим вони причащалися тоді?"

Слово "вино" в "Енеїді" згадується всього два рази — "ренське з курдимоном", тобто, кардамоном. Вина тоді не було! А в моїй голові випливла згадка з Біблії: "Не пий багато секарії". Заглянув у церковнослов'янський словник, і в ньому знайшов слово "секаріе", що в перекладі з грецької означає солодкі червоні ягідні настоянки для причастя. Наші предки робили її зазвичай на кизилі. Тож сикизка, як мені пояснили філологи — українізоване секаріе. Тому я дуже пишаюся тим, що повернув в українську мову ціле слово!

Працюючи над книгою за безсмертним твором Котляревського, Віталій Закладний повернув в українську мову забуте слово

Особисто мені більше до вподоби варенуха. Готувати її просто. Треба взяти будь-які фрукти, ягоди (свіжі або сушені), скласти в чавун чи каструлю, залити горілкою, обмотати посуд промасленим папером, який проткнути в кількох місцях, і поставити на ніч у гарячу піч (духовку). Вранці чудо-напій готовий. Розпарені, просякнуті спиртом фрукти теж мають приємний смак.

А якщо замість горілки взяти воду, вийде безалкогольна варенуха.

Дуже поважаю зубрівку. Наші пращури, до речі, любили настоянки на травах і перці. Воїни обов’язково брали із собою у похід різні спиртові настоянки, віддаючи перевагу калганівці (настоянці на лікувальному корені калгану). Вона була чудовим засобом для профілактики кишково-шлункових розладів, вгамовувала біль.

Пане Віталію, мене як жінку цікавлять прикраси…

— Їх теж у "Енеїді" чимало згадується. Це й очіпки, і намітки, і плахти, і ковтки, тобто, сережки, і корали… Українки носили багатошарові корали з використанням срібних монет — талерів.

Загалом "Енеїда" — невичерпне джерело українознавства, українського побуту та культури.

Мені зі співавторами — Максимом Закладним та Артемом Гончаровим ще належить дослідити ігри та розваги наших предків. Дуже цікавий розділ буде, скоро побачите в новому виданні.

Колись працівники музею сказали мені, буцімто Котляревський зашифрував у "Енеїді" послання до майбутніх поколінь. Така була легенда. Але ж вдумайтесь у ці слова: "Де общеє добро в упадку, забудь отця, забудь і матку, лети Отчизну захищать". Просто за душу бере…

Фото автора

Теги за темою
Полтава
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Експерти назвали 6 функцій, яких бракує iPhone
InternetUA
2025-02-23T13:01:21Z
Навіщо кішкам подушечки на лапах насправді: вчені дали відповідь
Фокус
2025-02-23T12:42:33Z
Сантехніки назвали 3 найпоширеніші помилки під час самостійного ремонту: що не варто робити
24tv
2025-02-23T12:42:08Z
SpaceX запустила на орбіту ще 22 супутник Starlink
УкраинФорм
2025-02-23T12:39:13Z
Космічні сили США вперше показали знімок секретного літака X-37B на орбіті
InternetUA
2025-02-23T12:31:53Z
Нова шахрайська схема у Viber: як не втратити свій акаунт та гроші
InternetUA
2025-02-23T12:01:56Z
Тест ШІ-чатботів: Gemini ненавидить комах, Grok – добре жартує, а ChatGPT не вміє рахувати
ITC
2025-02-23T11:58:55Z
Інсайдер розкриває деталі про перший складний iPhone та його дисплеї
InternetUA
2025-02-23T11:31:31Z
iPhone 17 стане ще дорожчим: ось перші розрахунки вартості
InternetUA
2025-02-23T11:01:34Z
Не перуть майже ніколи, – "чиста" правда про номери від працівників готелів
24tv
2025-02-23T12:30:21Z
Хитрі господині завжди протирають ванну чайними пакетиками: для чого це роблять
GlavRed
2025-02-23T12:27:02Z
Науковці пояснили, чому потрібно частіше дзвонити друзям
24tv
2025-02-23T11:24:54Z
Омолоджуючі стрижки для жінок після 55 років: вони підійдуть всім
24tv
2025-02-23T11:24:00Z
Цей рецепт підірве ваші смакові рецепти: як приготувати хрумку картоплю із соусом
24tv
2025-02-23T11:21:30Z
Найщиріші слова для іменинників: привітання з днем народження у картинках, прозі й віршах
24tv
2025-02-23T11:21:26Z
Найсмачніші хрусткі деруни: як правильно приготувати картопляні оладки
24tv
2025-02-23T10:48:03Z
Китайський гороскоп на завтра 24 лютого: Кроликам - конфлікт, Козлам - помста
GlavRed
2025-02-23T10:27:23Z
Як відкрити дверцята пральної машинки, якщо їх заклинило після прання: найлегші способи
TSN
2025-02-23T10:06:57Z
На Київщині рятувальникам довелося визволяти п’ятьох рибалок, які втрапили в халепу
ГЛАВКОМ NET
2025-02-23T13:21:29Z
Пошкоджені будинки, лікарня та навчальні заклади: у Кривому Розі уточнили наслідки ракетного удару
УкраинФорм
2025-02-23T13:09:26Z
Поліцейські затримали чоловіка, який створив 11 веб-ресурсів із дитячим порно
InternetUA
2025-02-23T12:58:39Z
У Херсоні росіяни скинули вибухівку з дрона на чоловіка, він важко поранений
УкраинФорм
2025-02-23T12:36:04Z
Рятувальники досі перебувають на Чорнобильській АЕС: чи є загроза для населення
ГЛАВКОМ NET
2025-02-23T12:36:03Z
У Франції алжирець убив ножем перехожого і поранив п’ятьох поліцейських
УкраинФорм
2025-02-23T12:18:32Z
Російська музика під час наймасштабнішої дронової атаки: нічний клуб у Києві вляпався у скандал
ГЛАВКОМ NET
2025-02-23T12:00:41Z
У Києві сталася моторошна ДТП: трамвай на смерть збив чоловіка
TSN
2025-02-23T11:42:40Z
На Херсонщині російський БпЛА влетів у вікно будинку, поранена жінка
УкраинФорм
2025-02-23T11:15:38Z
Лаутаро встановив унікальний рекорд Інтера
Football.ua
2025-02-23T13:22:17Z
УПЛ анонсувала новий проєкту «Футбол 360»
УкраинФорм
2025-02-23T13:18:38Z
Оболонь мінімально обіграла Ворсклу та вирвалась із небезпечної зони
Football.ua
2025-02-23T13:07:52Z
«Оболонь» перемогла «Ворсклу» у чемпіонаті України з футболу
УкраинФорм
2025-02-23T13:03:39Z
"Погано для Дюбуа": інсайдер розкрив ім'я наступного суперника Усика
24tv
2025-02-23T13:03:25Z
Гвардіола: Ніхто більше не набере 100 очок в АПЛ та не виграє чотири титули поспіль
Football.ua
2025-02-23T13:01:38Z
Шепелєв та Цара дебютують за Олександрію в матчі проти Зорі
Football.ua
2025-02-23T12:57:59Z
Ван Дейк: Сіті були чемпіонами чотири рази поспіль не просто так і заслуговують на повагу
Football.ua
2025-02-23T12:54:43Z
Куртуа: Я готовий повернутись у збірну Бельгії
Football.ua
2025-02-23T12:31:29Z
У Києві розпочався форум «Україна. Рік 2025», який завершиться пресконференцією президента
Детектор М
2025-02-23T13:15:01Z
У Києві завтра буде перекрито низку вулиць, частково не працюватиме станція «Майдан Незалежності»
ГЛАВКОМ NET
2025-02-23T13:12:08Z
"Каліч-штурмовики", – в "Легіоні Свободи" шокували, як ворог використовує окупантів на милицях
24tv
2025-02-23T12:48:32Z
КМДА назвала причину погіршення якості повітря у столиці
ГЛАВКОМ NET
2025-02-23T12:27:01Z
Почав підтягувати спецпідрозділи: в ЗСУ назвали цілі й тактику ворога на Покровському напрямку
24tv
2025-02-23T12:06:50Z
Окупанти покращили тактичне положення на Донеччині: де просунулись росіяни
TSN
2025-02-23T12:06:32Z
Російські ракети пошкодили храм у Кривому Розі: з’явились фото та відео
ГЛАВКОМ NET
2025-02-23T11:24:15Z
Кошти компенсують: Львівська ОВА поверне виплати родинам загиблих героїв
24tv
2025-02-23T11:24:07Z
Перші в Україні: у Харкові оповіщення про повітряні тривоги відбувається за новою системою
24tv
2025-02-23T11:18:45Z
Ексчоловік Ані Лорак публічно позагравав до Ірини Білик і заговорив про їхні поцілунки
TSN
2025-02-23T13:06:44Z
ШІ показав, як би виглядали персонажі "Гаррі Поттера" зі своїми тотемними тваринами
24tv
2025-02-23T13:06:39Z
Олег Винник вийшов на зв'язок після скандалу з піснями російською мовою
GlavRed
2025-02-23T13:06:38Z
Відомий американський музикант, який працював з гуртом KISS, загинув у жахливій ДТП
24tv
2025-02-23T12:42:44Z
Рецензія на фільм «Мавпа» / The Monkey
ITC
2025-02-23T12:07:24Z
Мама трьох дітей Катя Осадча зізналася, чи буде четверта
GlavRed
2025-02-23T11:27:49Z
Міка Ньютон приголомшила українськомовною версією свого хіта "В плену" 20-річної давнини
TSN
2025-02-23T11:06:43Z
Акторка Тамара Яценко розповіла, як її у 20 років домагався директор театру
Комсомольская правда
2025-02-23T11:06:04Z
Цікаве планування кухні від Селени Гомес: дизайнери оцінили підхід акторки
24tv
2025-02-23T10:27:20Z
Міноборони попередило про тимчасові технічні труднощі в Резерв+
24tv
2025-02-23T13:22:35Z
Зеленський нагородив ще 285 військових
УкраинФорм
2025-02-23T13:21:39Z
Зворушливі привітання з ювілеєм: гарні картинки та чарівні слова у віршах та прозі
24tv
2025-02-23T13:18:49Z
Як виграш у лотерею став прокляттям
360ua.news
2025-02-23T13:06:12Z
Росіяни буквально тестують дрони на Запорізькому напрямку, – в "Легіоні Свободи" розкрили деталі
24tv
2025-02-23T13:03:13Z
Мати показала миле відео зі своїм сином: глядачі побачили у дзеркалі дещо інше
Фокус
2025-02-23T13:00:51Z
Як враховуються періоди роботи та відпусток у страховому стажі?
360ua.news
2025-02-23T12:30:58Z
Коли будуть вступні іспити до магістратури у 2025 році
24tv
2025-02-23T12:30:30Z
«Контракт 18-24». Як долучитися до ЗСУ та отримати 1 млн грн: пояснення Міноборони
ГЛАВКОМ NET
2025-02-23T12:24:08Z
І лікують, і смакують: спеції, які мають бути на вашій кухні
TSN
2025-02-23T10:18:35Z
Дієтологи про кето-дієту: Зниження ваги - побічний ефект
Комсомольская правда
2025-02-23T09:04:20Z
Генна терапія повертає зір
360ua.news
2025-02-23T09:00:48Z
Чому вага збільшується, навіть якщо ви їсте мало – лікарка дала суттєві поради
24tv
2025-02-23T07:03:58Z
Забудьте про вагу: є багато ознак, які показують, що ви робите успіхи в спортзалі
24tv
2025-02-23T05:00:23Z
Медична допомога українцям у Польщі: витрати перевищили 500 млн євро
ZN UA
2025-02-22T22:28:33Z
Китай жахає новим коронавірусом: вже передається людям від кажанів
Знай
2025-02-22T21:33:10Z
Останній сигнал організму: таємничий нескінченний кашель жінки врятував їй життя
Фокус
2025-02-22T20:15:43Z
Отруюють нас і все навколо: вчені закликали відмовитися від пластикових контейнерів для їжі
Фокус
2025-02-22T19:00:02Z
Уряд продовжить терміни перебронювання працівників? Заява Свириденко
ГЛАВКОМ NET
2025-02-23T13:15:11Z
Чутки про продаж російського Райффайзенбанку: у материнській компанії послалися на рішення суду
ZN UA
2025-02-23T13:07:39Z
Україна у 2025 році витратить на оборону 26% від загального ВВП – Шмигаль
TSN
2025-02-23T13:06:51Z
Як самостійно порахувати пенсію у 2025 році
24tv
2025-02-23T13:03:46Z
Долар подорожчав на майже 6000%: що відому про найдешевшу валюту в світі
24tv
2025-02-23T12:45:37Z
Укрзалізниця планує зайти у морські перевезення
AgroPortal
2025-02-23T12:30:43Z
Вже з 1 березня: в одному з міст України збільшаться ціни на водопостачання
24tv
2025-02-23T12:24:20Z
ЄС та безмитна торгівля: Україна пропонує розширити список "чутливих" агропродуктів
24tv
2025-02-23T12:06:57Z
Майже 15% за два місяці: ціна на популярний продукт в Україні різко "злетить"
GlavRed
2025-02-23T11:27:00Z
Знайдено мотоцикл «Дніпро Соло» з нульовим пробігом
AutoCentre
2025-02-23T13:07:23Z
Як привітання на дорозі може стати причиною штрафу
360ua.news
2025-02-23T08:45:45Z
Honda оновила найпопулярніший сімейний седан
AutoCentre
2025-02-23T08:06:07Z
Водії можуть втратити права через відсутність одного предмета в авто
GlavRed
2025-02-23T04:27:49Z
Принци Вільям і Гаррі володіють секретною технікою водіння, яка рятує життя
24tv
2025-02-22T21:12:28Z
Штраф у 16 000 гривень: водіїв України почали наказувати за дивне порушення
GlavRed
2025-02-22T20:27:35Z
Як дізнатися реальний пробіг авто: головна ознака, яку не приховаєш
ТСН
2025-02-22T20:21:03Z
Особливості запчастин для BMW XM G09: що потрібно знати власникам
Топ Жир
2025-02-22T16:06:34Z
На дорогах з’явився новий знак із двома камерами D-51a: що він означає
ТСН
2025-02-22T15:34:03Z
Єрмак та Свириденко прокоментували переговори зі США щодо природних ресурсів
Хвиля
2025-02-23T13:21:51Z
Прем’єр Британії: США праві, Європі треба брати більшу відповідальність за свою безпеку
Европейская правда
2025-02-23T13:19:19Z
В ЄС підсумували допомогу Україні від початку повномасштабної війни
ZN UA
2025-02-23T13:18:57Z
Єрмак та Свириденко терміново проводять перемовини зі США: подробиці
TSN
2025-02-23T13:18:35Z
Російські спецслужби готували замахи на Буданова і Малюка: деталі
ГЛАВКОМ NET
2025-02-23T13:13:25Z
Від закінчення війни в Україні залежатиме майбутнє Європи - Єрмак
УкраинФорм
2025-02-23T13:09:03Z
Під час атаки на Київ росіяни знищили будинок матері ректора музакадемії Чайковського
Комсомольская правда
2025-02-23T13:07:42Z
Україна має шанс на завершення війни цього року – Сибіга
TSN
2025-02-23T13:06:59Z
"Путін з'їв би вас на сніданок": ЗМІ згадали слова Гарріс перед виборами
24tv
2025-02-23T13:06:54Z