MY.UAНовини
"Ребуси" Котляревського: у Полтаві розшифрували, що їли та пили українці 225 років тому
"Ребуси" Котляревського: у Полтаві розшифрували, що їли та пили українці 225 років тому

"Ребуси" Котляревського: у Полтаві розшифрували, що їли та пили українці 225 років тому

В "Енциклопедії "Енеїди" зібрано тлумачення всіх маловживаних і незнайомих слів з безсмертної поеми Івана Котляревського

Відомий лікар, консультант-психіатр Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, заслужений лікар України Віталій Закладний уже кілька десятків років скрупульозно вивчає по "Енеїді"… старовинну українську кухню. А також побут, одяг, прикраси, гроші, міри, транспорт, посуд тощо.

Днями у полтавському видавництві "АСМІ", завдяки підтримці громадської організації "Добродії Полтавщини", побачило світ оновлене видання "Енциклопедія "Енеїди", автором-упорядником якого є Віталій Закладний. У книзі зібрано тлумачення практично всіх страв і побутових речей українців, з якими Котляревський жив в одному часі. Її вихід приурочено до 225-річчя першого друкованого видання цього геніального твору.

Тетеря, шпундра, саламаха: без калганівки не обійтися

Перші три з шести частин поеми "Енеїда" вийшли друком 1798 року в Санкт-Петербурзі. Це був перший літературний твір, написаний розмовною українською мовою, якою тоді розмовляли в Полтаві, де народився класик. Книга (без відома автора) з’явилася під заголовком "Енеида на малороссийский язык перелицованная И. Котляревским" й була розрахована на російського читача, тому наприкінці пояснювалися слова так званого "малоросійского нарєчія". Список містив 972 слова. Цьому можна тільки подивуватися, адже поема була написана на тлі ностальгії частини української еліти за козацькою державою, ліквідованою Російською імперією 1775-1786 років.

Дописавши твір, письменник розширив довідник ще майже на пів тисячі нових тлумачень. Але нащадкам Івана Петровича сьогодні мало що скажуть такі назви, як потапці, баба-шарпанина, шпундра, тетеря, рябко, пундики пряжені… Або айвівка, варенуха, дулівка, калганівка, сикизка… А це все наїдки й напої, які вживали предки наші у XVIII столітті.

— Як ви думаєте, що значить "гарячої напився"? — запитує мене Віталій Петрович.

Мабуть, хильнув горілки.

— Не вгадали. Гаряча — це збитень. Так за старих часів називали медовий відвар із запашними травами.

Віталій Закладний спершу теж багато чого не зрозумів, тому й захопився пошуками відповідей на "ребуси" Котляревського. Пригадує, ще у підлітковому віці побачив у музеї письменника "Карту обiду вiчної пам'яті Котляревського", випущену 1903 року до відкриття першого у світі пам'ятника українському класику. Тоді до Полтави з'їхалося понад 50 відомих літературних діячів. А пригощали знаменитих гостей стравами, які згадуються в "Енеїді". Та підлітка тоді здивувало словосполучення "карта обіду", а в ній — "шпундра з буряками", "мандрики", "пундики"… Вже у зрілому віці Віталій Петрович почав досконало вивчати Енеєву кухню і дослідив усі страви, які згадує очевидець — Іван Котляревський.

— Я нарахував у поемі понад сто двадцять назв страв, напоїв і закусок, — продовжує мій співрозмовник. — Коли читав "П’ять казанів стояло юшки, а в чотирьох були галушки, борщу було трохи не шість", то все розумів. Але що таке "баба-шарпанина", "рябко, тетеря, саламаха", "телячий лизень тут лежав, ягни і до софорку кури"? Рецепти малозрозумілих і давно забутих страв шукав у старовинних куховарських книгах, інтернеті, підключав навіть закордонних професорів. Коріння деяких назв намагався знайти у підручниках з фітотерапії, а мій син Максим, нині професор філософії, кандидат медичних наук, який багато мені допомагав, ще школярем розпитував старих людей по селах (так вдалося роздобути рецепт книшів).

"Енеїда" Котляревського — це справжня енциклопедія життя Полтавщини останньої чверті ХVІІІ — початку ХІХ століття, стверджує Віталій Закладний

"Рябка" варили, "бабу-шарпанину" запікали

Більшість використаних Котляревським назв зустрічаються у виданій 1913 року книзі Зінаїди Клиновецької "Страви й напитки на Україні", яка вважається еталоном кулінарного видання.

— Проте навіть у ній я виявив деякі невідповідності, — наголошує Віталій Закладний. — Наприклад, автор ототожнює тетерю з рябком. Насправді тетеря — аналог російської тюрі: розмочений у підсоленому квасі хліб із додаванням цибулі. Згадайте: "Троянцям там дали тетерi i вiдпустили на кватерi". А "рябка" варили: спочатку готували пшоняну кашу, потім запарювали гречане борошно, обережно змішували компоненти і зверху заправляли все соковитими шкварочками з цибулькою. Їжа набувала жовто-сірого, або рябого кольору. Раджу, до речі, скуштувати.

Саламаха — це рідкувата каша з гречаного борошна, рідше з пшеничного або житнього.

Лизень — відварений телячий язик.

А от з "ягни і до софорку кури" наморочився. Деякі дослідники стверджували, що ягни — це смажені ягнята. Але у поясненнях Котляревського є коротке посилання — з грецької. І одного разу мій далекий родич, професор Канзаського університету (США) Драгослав Сіміч, який добре знає слов'янську культуру, висловив припущення, що це, швидше за все, яхнія — балканська овочева запіканка з грибами, квасолею, бобами, болгарським перцем і цибулею, заправлена сиром та зеленню.

А що ж тоді — до софорки кури, баба-шарпанина?

— Традиційна українська підлива — смажена на смальці цибуля з додаванням сметани та бульйону, на якому варилась курка, це і є софорка. Наші пращури подавали цей соус як гарнір, тож кури — до софорки. Так само була й "свиняча голова до хріну", а не навпаки. Хрін натирали на тертку і смажили на смальці чи олії.

Баба-шарпанина готується з річкової риби. Її варять з морквою, цибулею, пряними коренями, доки кістки не будуть добре відділятися від м'яса. М'ясо викладають на сковорідку з розпеченим смальцем або олією і запікають у печі (або в сучасній духовці). Тим часом у рибний бульйон додають борошно й заколочують рідке тісто. Ним заливають рибу, зверху посипають цибулькою і ще раз ставлять у духовку для запікання. Баба-шарпанина готова. Запевняю, пальчики оближите.

Якщо борщ, то шпундри з буряками

— Віталію Петровичу, навряд чи кухарі в Енеєвому війську під час походів готували складні страви. Їх, вочевидь, подавали під час гулянь, у свята. Але й на тетері довго не протягнеш.

— "Енеїда" — це не книга з кулінарії. Це енциклопедія життя Полтавщини останньої чверті ХVІІІ — початку ХІХ століття. Але з неї можна дізнатися, що люди їли у містах та селах щодня, чим пригощали гостей, які продукти козаки брали із собою у похід. Для української кухні характерним є використання великої кількості жирів, і в поемі це відображено. Сало, борщі, супи швидко компенсують енергетичні витрати організму, тому їх їли щодня. Найчастіше ж козаки готували куліш. При собі вони завжди мали пшоно, сало, сіль, цибулю. Знайшли води, залили нею складені в казан продукти — й обід готовий.

Цікаво, які борщі готували наші предки? У книзі сказано: "Був борщ до шпундрів з буряками…"

— Він лише віддалено нагадував сьогочасний. Адже тоді не було ні картоплі, ні томатів. Принаймні, в часи, коли Котляревський писав свою поему, на кухні середнього дворянства їх не було. Борщ варився обов’язково на буряковому квасі. Буряк нарізали великими шматками й заливали водою. Він перекисав, набував яскравого кольору й кислого смаку. Потім буряк нарізали соломкою й обсмажували з грудинкою, це звалося шпундри. Далі усе заправляли квасом і варили. Під кінець додавали капусту й зелень.

30 відсотків страв з "Енеїди" не піддаються відтворенню

"Чого не їли предки наші: українська кухня за "Енеїдою" І.П. Котляревського" — під такою назвою Віталій Закладний 2003 року, якраз до 100-річчя відкриття пам’ятника Котляревському в Полтаві, видав свою першу дослідницьку роботу за поемою "Енеїда" — ілюстровану книгу майже на 200 сторінок. Вона була повністю присвячена автентичній українській кухні часів козацтва. Тоді ж у видавництві "АСМІ" за сприяння Полтавського літературно-меморіального музею І.П. Котляревського, меценатів та творчої інтелігенції міста побачила світ і власне сама поема. До того "Енеїду" в Полтаві не друкували.

Тим часом інтерес лікаря-психіатра до епохального твору класика української літератури посилювався. Він і далі продовжував уважно перечитувати його з олівцем у руках, занотовуючи маловживані або й незрозумілі слова на означення старожитностей. І 2011 року за його редакцією з’являється двотомник "Старі полтавці: хто вони?" та "Смачного від Енея: книга давніх рецептів".

Унікальні видання давно стали раритетами.

У щойно презентованому третьому виданні під назвою "Енциклопедія "Енеїди" ще повніше представлена етнографічно-побутова лексика: назви одягу, їжі, житла, хатнього інтер'єру, сільськогосподарських знарядь, зброї, посуду, народних ігор, назви спорідненості, свояцтва тощо.

Це видання "Енциклопедії "Енеїди" приурочено до 225-річчя першого друкованого видання твору Івана Котляревського

Автор стверджує, що лише 70 відсотків згаданих в "Енеїді" страв можна сьогодні зварити, бо змінилися продукти, посуд, технології приготування їжі.

— Елементарний приклад, — каже пан Віталій. — Колись давно буряки росли так, що лише кінчик був у землі, а тепер таких нема — овоч увесь схований у землі. Змінюються сорти, а це впливає на смак готових страв. Так само різниться їжа, якщо вона приготовлена в печі у глиняному посуді (раніше ж метал був дорогий) і на газовій плиті в залізній каструлі.

А як хліб пекли раніше без дріжджів і без розпушувачів? Залишки тіста після замісу зішкрібали з діжки, висушували й зберігали у полотняній торбинці разом з цвітом акації. А потім розмочували водою чи молоком і вчиняли на ньому іншу партію тіста. Пироги з нього на десять сантиметрів підіймалися!

Варенуха алкогольна і безалкогольна, зубрівка на перці

Працюючи над книгами, ви перепробували, мабуть, багато чого? "Пили сикизку, деренівку і кримську вкусную дулівку, що то айвівкою зовуть"?

— Та вже сьорбнув я з цією сикизкою. У мене була вже майже готова книга, а що таке сикизка, ніяк не міг дізнатися. У літературі — жодної згадки. Коли забивав це слово в пошукову систему, вона мене повертала до "Енеїди", не пояснюючи, що це. В останній момент спало на думку: "А чому це козаки не пили церковного вина? Чим вони причащалися тоді?"

Слово "вино" в "Енеїді" згадується всього два рази — "ренське з курдимоном", тобто, кардамоном. Вина тоді не було! А в моїй голові випливла згадка з Біблії: "Не пий багато секарії". Заглянув у церковнослов'янський словник, і в ньому знайшов слово "секаріе", що в перекладі з грецької означає солодкі червоні ягідні настоянки для причастя. Наші предки робили її зазвичай на кизилі. Тож сикизка, як мені пояснили філологи — українізоване секаріе. Тому я дуже пишаюся тим, що повернув в українську мову ціле слово!

Працюючи над книгою за безсмертним твором Котляревського, Віталій Закладний повернув в українську мову забуте слово

Особисто мені більше до вподоби варенуха. Готувати її просто. Треба взяти будь-які фрукти, ягоди (свіжі або сушені), скласти в чавун чи каструлю, залити горілкою, обмотати посуд промасленим папером, який проткнути в кількох місцях, і поставити на ніч у гарячу піч (духовку). Вранці чудо-напій готовий. Розпарені, просякнуті спиртом фрукти теж мають приємний смак.

А якщо замість горілки взяти воду, вийде безалкогольна варенуха.

Дуже поважаю зубрівку. Наші пращури, до речі, любили настоянки на травах і перці. Воїни обов’язково брали із собою у похід різні спиртові настоянки, віддаючи перевагу калганівці (настоянці на лікувальному корені калгану). Вона була чудовим засобом для профілактики кишково-шлункових розладів, вгамовувала біль.

Пане Віталію, мене як жінку цікавлять прикраси…

— Їх теж у "Енеїді" чимало згадується. Це й очіпки, і намітки, і плахти, і ковтки, тобто, сережки, і корали… Українки носили багатошарові корали з використанням срібних монет — талерів.

Загалом "Енеїда" — невичерпне джерело українознавства, українського побуту та культури.

Мені зі співавторами — Максимом Закладним та Артемом Гончаровим ще належить дослідити ігри та розваги наших предків. Дуже цікавий розділ буде, скоро побачите в новому виданні.

Колись працівники музею сказали мені, буцімто Котляревський зашифрував у "Енеїді" послання до майбутніх поколінь. Така була легенда. Але ж вдумайтесь у ці слова: "Де общеє добро в упадку, забудь отця, забудь і матку, лети Отчизну захищать". Просто за душу бере…

Фото автора

Теги за темою
Полтава
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Лідер "Другої Ріки" Харчишин на тлі чуток про таємний роман із Соколовою зробив неочікуване зізнання
TSN
2025-09-15T12:18:17Z
Ще один улюблений український серіал продовжили на новий сезон: що це за стрічка
24tv
2025-09-15T12:15:14Z
«Незручне, невидиме і небезпечне»: у Києві відбудеться 9-й «Фестиваль думок»
Детектор М
2025-09-15T12:03:19Z
Стартували зйомки сьомого сезону «Будиночка на щастя»
Детектор М
2025-09-15T11:48:18Z
Повторила долю Кіркорова: з Анною Asti сталася біда
GlavRed
2025-09-15T11:39:44Z
Пара облаштувала в підвалі прекрасну вітальню: знадобилося кілька днів і до тисячі доларів
24tv
2025-09-15T11:36:40Z
Руслана оцінила Джамалу та Кароль в ролі музичних продюсерок Нацвідбору на Євробачення
ГЛАВКОМ NET
2025-09-15T11:36:35Z
Могилевська показала, що сталось з її обличчям після візиту до зіркового візажиста
Фокус
2025-09-15T11:21:48Z
Валерій Харчишин розповів про "приліт" у квартиру ексдружини
Комсомольская правда
2025-09-15T11:21:29Z
ЄС заплатив Москві сотні мільйонів євро за газ: хто купував найбільше
24tv
2025-09-15T12:12:54Z
Долар по 46: нардеп сказав, чи "злетить" валюта до цієї позначки
GlavRed
2025-09-15T12:12:42Z
SOCAR може отримати контроль над великою мережею АЗС в Італії
24tv
2025-09-15T12:12:14Z
Чи будуть відключення світла: в Укренерго розповіли, як готуються до зими
УкраинФорм
2025-09-15T12:06:13Z
Найбільший лоукостер світу скасує плату за Wi-Fi в літаках
InternetUA
2025-09-15T12:00:53Z
Україна заборонила ввозити тварин з Угорщини через блутанг
AgroPortal
2025-09-15T12:00:32Z
Зеленський нагородив 13 фахівців нафтогазового комплексу
УкраинФорм
2025-09-15T11:57:51Z
Крафтовий бум: нові українські напої виходять на полиці магазинів
TSN
2025-09-15T11:51:27Z
В Україні різко зростуть ціни на продукти: що незабаром подорожчає на 40%
Фокус
2025-09-15T11:36:42Z
«Ми не раз попереджали»: як оцінюють у Берліні вторгнення російських дронів до країн НАТО
УкраинФорм
2025-09-15T12:18:55Z
Ігнат прокоментував заяву Сікорського про "успіх" польської ППО
TSN
2025-09-15T12:18:41Z
В одній із країні світу раптово арештували "афериста з Tinder": що відомо
TSN
2025-09-15T12:18:22Z
«Путін може цим скористатися»: експерт пояснив, чому НАТО не відповість на атаку шахедів на Польщу
Политека
2025-09-15T12:15:18Z
Путін і Лукашенко переходять від ядерного шантажу до дронів як інструменту тиску - експерт
УкраинФорм
2025-09-15T12:15:13Z
У Раді заявили, що війна в Україні йде до завершення
ZN UA
2025-09-15T12:12:18Z
Посла Росії викликали "на килим" в МЗС Британії через дрони в державах НАТО
Европейская правда
2025-09-15T12:09:48Z
Війська РФ завдали наймасованішого удару по Ніжину за весь час повномасштабної війни
ZN UA
2025-09-15T12:06:52Z
У РФ проти Пугачової подали позов на 1,5 мільярда рублів через інтерв'ю
GlavRed
2025-09-15T12:06:45Z
Сам провів розкопки і приховав унікальний скарб: на Закарпатті схопили "чорного археолога"
Фокус
2025-09-15T12:18:56Z
На Київщині через вибух невідомого предмета загинула жінка
УкраинФорм
2025-09-15T12:18:51Z
На Рівненщині потяг переїхав 14-річну дівчину, яка лягла на колію
1News
2025-09-15T12:12:28Z
Справа Крупи. Слідство анонсувало завершення: що чекає на одіозну МСЕКівку
ГЛАВКОМ NET
2025-09-15T12:12:20Z
На Вінниччині зловмисник відібрав у пенсіонера з інвалідністю електровізок
Украина Криминальная
2025-09-15T12:12:06Z
На Прикарпатті викрито посадовця районного ТЦК, який за хабарі допомагав ухилянтам зніматися з розшуку
Украина Криминальная
2025-09-15T12:00:48Z
Викинуло через лобове скло: на Київщині в аварії важко травмована 18-річна пасажирка
ГЛАВКОМ NET
2025-09-15T11:54:57Z
На Тернопільщині ексбанкіра підозрюють у підробленні платіжних карток та викраденні з них понад ₴1 млн
Украина Криминальная
2025-09-15T11:36:31Z
Убивство на фунікулері у Києві: свідок розповів, як поводилися підлітки з підозрюваним
24tv
2025-09-15T11:30:57Z
Чи існує життя після смерті: священник дав відверту відповідь
GlavRed
2025-09-15T12:15:50Z
Норвегія розгорнула у Польщі великий навчальний табір для українських військових
Европейская правда
2025-09-15T12:15:42Z
Спільне виробництво зброї: Україна та Німеччина розвиватимуть оборонну співпрацю
Хвиля
2025-09-15T12:15:35Z
Сергій Притула заговорив про хрещення новонародженого сина і розсекретив кумів
TSN
2025-09-15T12:12:36Z
У школах одного з облцентрів учні вчитимуться щосуботи
24tv
2025-09-15T12:12:30Z
Надбавки для пенсіонерів: кому доплачуватимуть 50% від прожиткового мінімуму
Знай
2025-09-15T12:12:14Z
Чи масово виїжджають українці віком 18-22: відповідь Держприкордонслужби
ZN UA
2025-09-15T12:06:58Z
Війна дронів: як найсучасніші армії світу намагаються наздогнати ЗСУ
24tv
2025-09-15T12:06:45Z
Грошова допомога для пенсіонерів у Київській області: названо розмір виплат, які можуть додати українцям
Политека
2025-09-15T12:00:04Z
Схожий на мозок: китайські вчені створили ШІ, що працює у 100 разів швидше за конкурентів
InternetUA
2025-09-15T11:48:43Z
Осінні вітаміни: у вересні збираємо яблука, в жовтні обліпиху, а у листопаді - журавлину
Комсомольская правда
2025-09-15T11:03:59Z
Всього за 3 хвилини: створили ліки, які надшвидко відновлюють кістки
24tv
2025-09-15T09:30:16Z
Знижують тиск і зміцнюють імунітет: сім причин додати гриби у раціон
Gazeta UA
2025-09-15T08:09:37Z
Не лише антибіотики: як ліки шкодять вашому шлунку і чому це важливо знати кожному
24tv
2025-09-15T06:30:37Z
Штучний інтелект передбачає ризик втрати зору з 90% точністю
ZN UA
2025-09-15T06:00:32Z
Сезон кизилу в Україні: користь і шкода, властивості ягід
Комсомольская правда
2025-09-15T06:00:15Z
Як підготувати виноград до зими: важливі поради
Gazeta UA
2025-09-15T04:42:24Z
Учені виявили звичку, яка може сповільнити ріст ракових клітин
ГЛАВКОМ NET
2025-09-14T19:00:40Z
Помили вперше за 53 роки: у старому гаражі виявили культовий Chevrolet Corvette
Фокус
2025-09-15T12:06:14Z
У Києві помітили шедевральний суперкар Ferrari 296 GTB
Топ Жир
2025-09-15T12:03:26Z
У продажу з’явився броньований кросовер BMW X5
360ua.news
2025-09-15T11:57:08Z
Volkswagen Polo попрощається з ринком з ефектним димовим шоу
Топ Жир
2025-09-15T11:36:46Z
Toyota RAV4 та Land Cruiser Prado отримають електричні версії
AutoGeek
2025-09-15T11:15:46Z
На аукціон виставили непримітне вінтажне авто легенди Голлівуду
Фокус
2025-09-15T11:12:10Z
Toyota оновила седан Corolla та кросовер RAV4. Але не для всіх
ЗаРулем
2025-09-15T10:33:17Z
Досконалість Packard оживляє втрачену візію 50-х років
Топ Жир
2025-09-15T10:21:31Z
Конкурент Volkswagen: Stellantis на IAA Mobility показав новий електромобіль для Європи
AutoGeek
2025-09-15T10:12:17Z
Оракул Ленорман на 16 вересня 2025 року для всіх знаків зодіаку: Ракам — гармонія, Водоліям — зміни
TSN
2025-09-15T12:18:50Z
У Дніпрі з’явився панорамний екскурсійний трамвай
ГЛАВКОМ NET
2025-09-15T12:18:28Z
Не тільки лев і театр: як би міг виглядати новий і сучасний герб Львова
Telegraf
2025-09-15T12:09:40Z
Окупанти просунулися одразу у трьох областях України: оновлення мапи DeepState
24tv
2025-09-15T12:06:10Z
Мінлива хмарність, туман та дощі в декількох регіонах: прогноз погоди на 16 вересня
24tv
2025-09-15T12:06:03Z
Такі бутерброди з ікрою були майже у кожній квартирі і нагадували про відпочинок в Криму
Telegraf
2025-09-15T11:48:58Z
Дощі та тумани: синоптик розповів, де їх чекати у вересні
ZN UA
2025-09-15T11:48:24Z
Скандал у «Дії»: Костянтинівка «опинилася» в Російській Федерації
ГЛАВКОМ NET
2025-09-15T11:45:38Z
В Україні завтра переважно без опадів, вдень прогріє до +27°
УкраинФорм
2025-09-15T11:39:44Z
Український борщ для принцеси Діани: що вона додавала до своєї улюбленої страви
24tv
2025-09-15T12:15:31Z
5 ароматів, на які заслуговує кожна жінка: вони божественні
24tv
2025-09-15T12:15:05Z
Ранчо, єноти і китайська кухня: ведучий "Орел і Решка" поділився цікавим маршрутом до Львова
24tv
2025-09-15T12:12:53Z
Ryanair попередив про найбільш небажаний колір валізи: він спричиняє купу проблем
24tv
2025-09-15T12:12:34Z
Ідеї ​​для затишного вечора вдвох: освітлення, аромат та музика
Политека
2025-09-15T11:45:08Z
Де нуль серед вісімок: щоб дати відповідь, треба бути "генієм головоломок"
GlavRed
2025-09-15T11:39:31Z
Зробіть ці 3 речі у вересні: навесні шкідників на городі не буде
24tv
2025-09-15T11:36:59Z
Фахівці назвали найкращий метод, щоб захистити оселю та одяг від молі: виявляється, все дуже просто
TSN
2025-09-15T11:36:25Z
Найкращі сидерати: що посіяти у вересні, щоб покращити грунт, захистити його від бур’янів та хвороб, ефективні та швидкозросатючі
TSN
2025-09-15T11:36:18Z
Експерти порівняли характеристики iPhone 16 Pro та iPhone 17
InternetUA
2025-09-15T12:18:25Z
З'явилися чутки про смартфони серії iPhone 18
InternetUA
2025-09-15T12:00:41Z
Батареї в смартфонах тепер у рази потужніші: як ємність підвищили у 2 рази за тих самих розмірів
Фокус
2025-09-15T11:51:45Z
Google звинувачено у незаконній експлуатації журналістських матеріалів
ГЛАВКОМ NET
2025-09-15T11:51:41Z
Чому у пральних машин є вікно, а у посудомийок - ні: проста відповідь
Gazeta UA
2025-09-15T11:48:52Z
Україна почала масово виробляти FPV-дрони із системою донаведення TFL-1
InternetUA
2025-09-15T11:33:45Z
Прорив у лікуванні травм спинного мозку: вчені успішно вилікували зламані хребти
Фокус
2025-09-15T11:30:19Z
Антарктида під загрозою. Як радикальні проєкти можуть нашкодити більше, ніж допомогти
360ua.news
2025-09-15T11:21:42Z
Тестуємо для вас: як працює генератор зображень Reve і чому варто спробувати саме його
24tv
2025-09-15T11:09:51Z
Хавбек Металіста 1925 вибув щонайменше на чотири місяці
Football.ua
2025-09-15T12:12:03Z
Нова травма Майка Меньяна знову тривожить Мілан
Football.ua
2025-09-15T11:54:27Z
Гвардіола після розгрому Юнайтед: "Ми проявили характер, але ще є над чим працювати"
Football.ua
2025-09-15T11:36:47Z
Легкоатлетка Бех-Романчук показала округлий животик й зворушила зізнанням про поповнення в родині
TSN
2025-09-15T11:36:11Z
Капітан українських тенісисток: У грі з Іспанією буде серйозна боротьба
УкраинФорм
2025-09-15T11:33:09Z
"На Кавказі за таке...": з російським борцем стався пікантний скандал
Telegraf
2025-09-15T11:30:44Z
Катерина Садурська - чемпіонка світу з фрідайвінгу у Греції
УкраинФорм
2025-09-15T11:25:57Z
«Покидьки з усього світу». Пропагандист Соловйов прокоментував приїзд до Росії футболіста Нані
ГЛАВКОМ NET
2025-09-15T11:18:51Z
Гравчиня збірної України з баскетболу Бойко продовжить кар'єру у Греції
ГЛАВКОМ NET
2025-09-15T11:06:10Z