MY.UAНовини
Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає
Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає

Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає

Романтичні з трояндою та лавандою, пікантний з цибулею, свіжим часником, гострим перцем, а ще й із синім чаєм, з липою – оригінальні сири «Перчинської мануфактури» у місті Перчин на Закарпатті виробляють з 2016 року. Засновник сироварні Олексій Синельников стверджує, що сир із липовим цвітом та цибулею вони почали робити першими у світі.

А ще на сироварнях проводять екскурсії, на яких і секрети сироробства відкривають, і дегустації влаштовують.

Таємницями виробництва та умовами ведення бізнесу під час війни Олексій Синельников поділився з KP.UA.

Якщо раз на тиждень не варив сир – було некомфортно

Олексій разом із дружиною побудували свій бізнес ще у 2016 році. Фото: Перечинська Мануфактура

Ідея робити сир вдома виникла в Олексія років 9 тому. Тоді він купив собі 20-літрову сироварню, щоб варити сир для себе.

– Приніс додому, поставив на кухні. Про продаж навіть думок не було, просто варив для себе сир, і це мене так захопило. Якщо раз на тиждень я не варив сир, уже некомфортно себе почував. Експериментував. Хоча з 20 літрами молока сильно не поекспериментуєш.
Приблизно через рік варіння виникла ідея - якщо це так подобається мені, чому б не робити це і для інших? Приносив свій сир на дні народження, різноманітні заходи, частував друзів. Усі казали: о, як класно, дуже круто!
Тому я придбав маленький холодильник, температуру якого можна регулювати. При 10-12 градусах варив твердий сир, а в холодильнику він дозрівав.
Через деякий час Олексій зважився на розширення. Звернувся до міської влади, отримав приміщення в оренду – і розпочали із дружиною свій сироварний бізнес.

Спочатку Олексій купував молоко у місцевих жителів, щоб їх підтримати, проте невдовзі від цієї задумки довелося відмовитись.

- 90% молока було другого сорту, тож почав працювати з фермерами. А от обладнання брали вітчизняне. Була спокуса привезти з-за кордону вживане, але я вирішив: краще наше, але нове.

З допомогою обладнання можна було обробляти вже 500 літрів молока.

Сир із синім чаєм особливо люблять діти. Фото: Перечинська Мануфактура

Війна та блекаути роботу не зупинили

Бізнес сім'ї розширювався, справи йшли непогано, а потім розпочалася велика війна.
– Перші два тижні після вторгнення ми взагалі не працювали. 4 березня сіли з дружиною і вирішили: не можемо зупинятися, треба продовжувати. Ми маємо обов'язки перед фермерами, коровам не можна наказати перестати давати молоко. Кажу: поки є можливість, працюватимемо, - розповів співрозмовник.
Олексій – колишній працівник міліції, його мобілізували. Рік він працював із військовою контррозвідкою.
- Дружина взяла на себе сироварню, мама її приходила допомагати. Я не мав можливості брати участь у нашій справі: рік я взагалі практично вдома не з'являвся.
Після серйозної хвороби батька Олексій звільнився, щоб доглядати його, та й повернувся до сироваріння.

Ще однією складністю стали блекаути.
– У нас надовго відключали світло. Кажуть, що там може бути на Закарпатті? Але відключення ми відчули добре, а без світла нам ніяк не можна... Використовували генератори в нуль (виходили по грошах. - Ред.), іноді й у мінус, але все одно варили і варили.

У сироварні і самі експериментують, і відвідувачам пропонують експериментувати зі смаками. Фото: Перечинська Мануфактура

Чому б не зробити сир, який викликав би емоцію?

– Відразу вирішили не використовувати жодних харчових штучних барвників. У нас немає жодного сиру з будь-яким штучним барвником, - ділиться сировар. - У магазинах продають сир із лаванди – він фіолетового кольору. Ми знаємо: лаванда чудовий ароматизатор, але нульовий барвник. Для того щоб у людини була асоціація з лавандою, виробники і нашпиговують її штучними барвниками. Я подумав: я що, людей обманюватиму і себе? Тому зробили сир із лавандою, який за кольором нічим не відрізняється від звичайного класичного, але має неперевершений аромат та смак лаванди.
Квіти лаванди на сироварні запарюють у окропі, чекають, доки охолоне, а потім настій заливають у сирне зерно. Перемішують, дають 10-15 хвилин постояти, насититися лавандовим смаком - і формують сирну голівку.

Олексій каже, що експерименти над сиром найкраще проводити, коли він молодий. З твердим сиром експериментувати складніше: йому потрібно визрівати у підвалі від місяця та більше.

- Я подумав: чому б нам не зробити такий сир, щоб він міг викликати емоцію, здивування? Спробував додати гостру приправу, яку додають до угорської страви бограч. Сьогодні, крім нас, такий сир не робить ніхто. Також використовуємо італійські трави. Раніше робили сир із чорнилом каракатиці. Нині їх уже нелегко дістати, та й недешеве задоволення.

Ще один експеримент сировара, який, за словами Олексія, ніхто й ніде більше не робив, – молодий сир із цибулею.
- Зробити сир із цибулею було не так просто, як може здатися на перший погляд. Потрібно було зрозуміти, яку саме цибулю додати, в якому вигляді та на якому з етапів. Потроху я до цього йшов. І ось зараз сир із цибулею має у нас надзвичайний попит! Багато хто говорить, на смак він нагадує крекер. Це і була наша мета – здивувати, зробити культуру споживання. У цьому сенсі мені дуже подобається вираз: "Сир - це стрибок молока в безсмертя". Гарно, правда?

Набір «Діаманті Карпат» – твердий сир зі свіжим часником. Фото: Перечинська Мануфактура

Дітям подобається із синім чаєм, жінкам – з горіховим смаком

Ще один експеримент закарпатського сировара – сир із синім чаєм. Ідею використати його для сиру підказала знайома Олексія.
- Мені дуже подобається, як працює синій чай анчан (або кліторія). Почали з ним експериментувати, коли цей чай продавався лише в одному магазині в Одесі, замовляли там. А зараз уже скрізь є. Квітки синього чаю містять ферменти, які дають синій колір. Вони корисні для зору, очищення крові та серця. Дуже крутий натуральний барвник. Він остигає в літровій банці - ми переливаємо його в таз із сирним зерном. У результаті отримуємо синій сир із білими вкрапленнями.
Черговий унікальний продукт закарпатського сировара - сир із липою. Олексій переконаний: такого теж не робить ніхто і ніде.
- Також ми робимо один із найкорисніших сирів – рикоту. На жаль, його не можна надіслати “Новою поштою” через невеликий термін придатності. Рикота в перекладі з італійської означає "повторно зварений". Тобто рикота – це бонус сировара, дуже корисний продукт.
Як його роблять? Коли вариш сир, залишається сироватка. Ми її підігріваємо до 50 градусів, додаємо літр-два молока. Після цього, не перемішуючи, нагріваємо вже до 85 градусів. При цій температурі витримуємо 15 хвилин. Трохи лимонної кислоти – і за 15 хвилин сироватка віддає останнє, що може віддати. Ми ці пластівці збираємо вручну. Маса остигає - і наступного дня ми маємо ніжний нейтральний сир рикоту - чистий сироватковий білок.
Щоб рикота не зіпсувалася, її ріжуть на дрібні шматочки і поміщають у вакуум, щоб уникнути контакту з повітрям.

- Коли я йду великими супермаркетами і бачу рикоту з Італії, дивуюся: її термін придатності місяць-два! Що ж треба було туди покласти? Тут на п'ятий день уже до неї придивляєшся, - дивується Олексій. Усі сири, окрім рикоти, відправляють до всіх куточків України та за кордон. Перечинські сири спробували навіть у Японії, США та Канаді. Ну а вдома проводяться екскурсії і дегустації. Навіть під час війни.

– Проводимо екскурсії, розповідаємо, як робимо сири. Ми показали, люди побачили та спробували. Сподобається комусь наш сир чи ні – справа смаку. Але особисто я пишаюся тим, що ми робимо справжній сир із натурального молока, наш сир додають навіть немовлятам у прикорм.

Найбільшою популярністю, за словами Олексія, користується сир із горіховим ароматом. Туди додають пажитник.

- Це вже не ми придумали, багато хто робив так і до нас. У кавомолці перемелюємо насіння пажитника на порошок - і додаємо його у сир. Пажитник дає явно виражений аромат волоського горіха, він дуже подобається жінкам. Ну а діти особливо люблять сир із синім чаєм.

Отже, поки що продовжуємо експериментувати. На жаль, на всі наші експерименти молока не вистачає.

Олексій упевнений, до них – сир із липою ще ніхто не робив. Фото: shotam.info

До речі

Мріють про власну ферму, а поки що пастеризують молоко особливим способом

– Зараз ми активно працюємо над тим, щоб збудувати свою невелику ферму. У нас вже багато для цього зроблено, але війна завадила. Наступного року, сподіваюся, зробимо невелику ферму на 20 корів.
У цьому випадку будемо на 100% впевнені як молоко. Хоча й зараз перевіряємо його за всіма показниками, – каже Олексій.
– Наше молоко ми привозимо із Закарпаття – одна ферма у Березинському районі, інша у Хусті, – каже сировар. - Періодично приїжджаю на ферму, щоби переконатися: з умовами утримання корів, раціоном їх харчування та умовами доїння все добре.

До речі, доїння, переконаний Олексій, має проходити лише за допомогою доїльних апаратів, щоб якнайменше було контакту молока з повітрям та руками, які складно тримати в ідеальній чистоті.

Незважаючи на те, що від ферми до сироварні всього година їзди, щоби молоко приїхало в ідеальному стані, його охолоджують до 5-6 градусів.
- Однією з умов якості молока є його охолодження. При виході із вимені корови молоко має температуру 38 градусів. Це температура тіла тварини. Парне молоко практично стерильне. Щоб молоко не зіпсувалося, протягом перших двох годин його потрібно охолодити до 4-6 градусів. Якщо цього не зробити, як молоко можна ставити хрест. Це так звана бактерицидна фаза.
Тому молоко нам привозять охолодженим до 4 градусів та у спеціальних ємностях. За такої температури з ним не може нічого трапитися.
Пастеризують молоко на «Перчинській мануфактурі» не так, як заведено на великих підприємствах, нагріваючи до 90-95 градусів. Олексій вважає, що при такому нагріванні в молоці залишається мало корисного, і має сенс тільки якщо не впевнений як вихідний продукт.

- Ми пастеризуємо молоко за класичним варіантом, як це було придумано Луї Пастером у 1857 році. Для цього молоко, постійно помішуючи, підігріваємо до температури 65 градусів. На цій температурі витримуємо його півгодини, потім охолоджуємо, ділиться співрозмовник.

Так, за його словами, патогенна мікрофлора гине, але корисні та поживні речовини залишаються.

А ще на сироварні є невелика лабораторія – де все ретельно контролюється та фіксується – і температура варення, і кислотність, і білок.

Теги за темою
Закарпатье
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Умер Роберт Редфорд: появились первые подробности
Фокус
2025-09-16T15:21:58Z
Супруга Остапчука удивила своей худощавостью и рассекретила вес: "Весила так в 11 классе"
TSN
2025-09-16T15:09:50Z
Не "Титаник" и даже не "Крестный отец": какой фильм называют лучшим в истории
Telegraf
2025-09-16T15:06:08Z
Заметно постарел, но все еще в отличной форме: как сейчас выглядит легенда боевиков Джеки Чан
Telegraf
2025-09-16T14:51:16Z
Испания первой из "большой пятерки" бойкотирует Евровидение, если поедет Израиль: детали скандала
Фокус
2025-09-16T13:57:22Z
Умер основатель кинофестиваля "Сандэнс" Роберт Редфорд
ZN UA
2025-09-16T13:48:38Z
Селена Гомес оконфузилась сплетнями о 76-летней Мерил Стрип и ее "любовнике"
TSN
2025-09-16T12:48:05Z
53-летняя Камерон Диас впервые за год появилась на публике с младшим на семь лет супругом
TSN
2025-09-16T12:45:51Z
Анна Неплях показала аппетитное декольте в платье с огромным вырезом
Gazeta UA
2025-09-16T12:45:43Z
Проект бюджета-2026: оправдан ли такой рост прожиточного минимума и минималки
Comments UA
2025-09-16T15:24:20Z
CBDC и приватность: можно ли совместить контроль и свободу
Gazeta UA
2025-09-16T14:21:22Z
Бюджетное издевательство: финансирование БЭБ в 2026 году планируют увеличить только на 13,5 тыс. грн
Comments UA
2025-09-16T14:09:44Z
В Брюсселе завершен скрининг украинского агросектора для интеграции в ЕС
Хвиля
2025-09-16T13:57:45Z
Запасы в ПХГ превысили прошлогодний показатель
Корреспондент
2025-09-16T13:57:42Z
Financial Times: Американская версия TikTok оставит китайский алгоритм
Лига
2025-09-16T13:36:15Z
Зеленский отметил работницу ДТЭК орденом «За заслуги»
TSN
2025-09-16T13:03:34Z
В Метинвесте объяснили необходимость отсрочки европейского эконалога
Корреспондент
2025-09-16T12:03:01Z
Стаж для пенсии растет каждый год, – детали реформирования
Новости Украины
2025-09-16T11:36:28Z
Лукашенко помиловал осужденных в канун праздника: кто эти люди
TSN
2025-09-16T15:33:27Z
Трамп заявил, что Зеленский будет вынужден подписать соглашение с Россией
Gazeta UA
2025-09-16T15:27:42Z
Россия переносит свои надежды на зимнее наступление, - ветеран Гетьман
Новости Украины
2025-09-16T15:21:25Z
«Трамп нашел слабое место»: эксперт оценил, действительно ли ненависть мешает мирным переговорам
Политека
2025-09-16T15:15:37Z
В Германии пятерым людям вынесли приговоры за нарушение санкций против России
Европейская правда
2025-09-16T15:12:00Z
В США анонсировали вероятную встречу Дональда Трампа с Владимиром Зеленским
Новости Украины
2025-09-16T14:45:35Z
"Заткнись!": Трампа разозлил вопрос журналиста
Comments UA
2025-09-16T14:42:49Z
Когда закончится война в Украине: астролог ошарашил датой
TSN
2025-09-16T14:36:26Z
"Им не больно": Зеленский объяснил, почему Россия продолжает атаковать гражданских
Хвиля
2025-09-16T14:27:44Z
Диверсия в районе возле Владивостока: что известно
Корреспондент
2025-09-16T15:15:15Z
В Херсоне обезвредили авиабомбу РФ
Корреспондент
2025-09-16T15:00:26Z
Мошенники выманили у матери военнопленного почти 3 млн
Корреспондент
2025-09-16T14:27:04Z
В Киеве на Нивках МАФ упал на автобус с пассажирами. ВИДЕО
Новости Украины
2025-09-16T14:18:09Z
Запорожье: число пострадавших от ночного удара РФ возросло до 20
Новости Украины
2025-09-16T14:09:14Z
В Ужгороде загорелась больница: почти 70 человек эвакуировано
Новости Украины
2025-09-16T13:51:08Z
В Закарпатье осужденный организовал схему переправки людей в Венгрию
Корреспондент
2025-09-16T13:42:17Z
В шахте на Донбассе провели ядерный взрыв
Gazeta UA
2025-09-16T13:09:54Z
Мужчина пережил клиническую смерть и поразил увиденным на "том свете"
TSN
2025-09-16T13:03:40Z
Упадет ли Покровск к концу года — Форбс проанализировал положение сил обороны
TSN
2025-09-16T15:09:52Z
"Запад-2025": Лукашенко торжественно заявил о ядерном сценарии на маневрах
TSN
2025-09-16T15:09:36Z
"Укрпочта" пересматривает правила: пенсии украинцам будут выплачивать по-новому
Знай
2025-09-16T15:06:07Z
Дроны, ИИ, четыре ствола: какие БПЛА России уничтожает уникальное оружие от VARTA DroneHunter
Фокус
2025-09-16T15:00:41Z
На одну фобию больше: у ребенка после прогулки на пляже из уха достали краба
Фокус
2025-09-16T15:00:38Z
РФ создала более 200 лагерей для "перевоспитания" украинских детей - отчет
Корреспондент
2025-09-16T14:36:00Z
Дрон для будущих войн: Китай впервые показал беспилотный истребитель J-6
Фокус
2025-09-16T14:27:42Z
Украина перебросила в Польшу самолет, который единственный у ВСУ: детали
Comments UA
2025-09-16T14:21:48Z
Должны ли родители сдавать деньги "на шторы" в школе: объяснила омбудсмен
TSN
2025-09-16T14:21:28Z
6 причин, почему некоторые кошки не отходят от хозяина ни на шаг
TSN
2025-09-16T15:33:18Z
Врачи назвали возраст, когда перестает расти грудь
Comments UA
2025-09-16T14:51:02Z
Снижает вес и укрепляет сердце: ученые выяснили, какой чай полезнее - черный или зеленый
Знай
2025-09-16T12:51:13Z
Яблочный пирог с лимонной начинкой: рецепт, ставший хитом
TSN
2025-09-16T12:36:56Z
Девять сигналов вашего тела, что организму срочно не хватает магния
TSN
2025-09-16T12:36:37Z
Врачи раскрыли 20-секундный трюк, мгновенно снимающий усталость глаз от экрана
UAToday
2025-09-16T12:03:26Z
Почему мы спим: новое исследование изменяет представление о сне
Comments UA
2025-09-16T09:42:03Z
Врач назвал 5 главных ошибок, которые мешают избавиться от жира на животе
UAToday
2025-09-16T09:00:53Z
Ученые обнаружили связь между временем завтрака и преждевременной смертью
Comments UA
2025-09-16T09:00:32Z
Семейный люкс: Kia представила необычный премиальный минивэн
Фокус
2025-09-16T14:51:20Z
Прослужат не менее 15 лет: названы 5 самых надежных семейных внедорожников
Фокус
2025-09-16T14:27:40Z
Звезда Мерседес: история девочки, которая подарила свое имя легендарной марке
Фокус
2025-09-16T08:15:47Z
Наименее надежные автомобили 2025 года: эти модели лучше обходить
Знай
2025-09-16T07:21:44Z
Китайская компания XPeng начала производство электромобилей в Европе
Корреспондент
2025-09-15T18:39:33Z
Volkswagen откладывает выпуск электрического Golf и нового кроссовера
Корреспондент
2025-09-15T17:24:01Z
Недорогого корейского соперника Mitsubishi L200 и Ford Ranger показали до премьеры
Фокус
2025-09-15T14:57:42Z
Не боится грязи: лимитированный суперкар Lamborghini проверили на бездорожье
Фокус
2025-09-15T10:15:48Z
На украинский рынок возвращается Opel Frontera — подробности и цены
Фокус
2025-09-15T08:21:34Z
Аграрії збільшили споживання добрив на 20%
AgroNews
2025-09-16T15:12:31Z
Во Львове на три дня вводятся усиленные меры безопасности
Новости Украины
2025-09-16T14:39:27Z
Убийца украинского подростка Степана Чубенко мобилизовался в армию РФ и был ранен
TSN
2025-09-16T14:36:58Z
Все переписал на тещу: во Львовской области руководитель ТЦК скрыл имущество на 6 млн грн
Новости Украины
2025-09-16T14:24:26Z
В Купянске до сих пор остаются около 800 жителей
Корреспондент
2025-09-16T14:18:45Z
Масло стримує підвищення цін на молоко в ЄС
AgroNews
2025-09-16T14:18:08Z
Информация от Генштаба: враг активен на всех направлениях, украинские войска удерживают позиции
Новости Украины
2025-09-16T13:48:45Z
Гороскоп на 17 сентября: проведите время со старшими членами семьи
Новости Украины
2025-09-16T13:36:36Z
Скандал в Киевской области: работники супермаркета задушили бездомного кота фуфайкой
Comments UA
2025-09-16T13:21:17Z
Глубокий сон и красота каждое утро: какие простыни реально полезны для тела
TSN
2025-09-16T15:33:08Z
Девы, Рыбы и Львы: Таро-прогноз на Солнечное затмение 21 сентября 2025 для всех знаков
Фокус
2025-09-16T15:15:40Z
Старые кастрюли будут сиять, как только что из магазина: для этого понадобится копеечный продукт
TSN
2025-09-16T15:09:01Z
Салат "Красное море": легкий рецепт с крабовыми палочками и яркими овощами
Знай
2025-09-16T14:51:51Z
Не испортите закрутки: ты сорта огурцов, которые ни в коем случае не подходят для консервации
TSN
2025-09-16T14:36:51Z
И к макаронам, и просто на хлеб: рецепт соуса "Шакшука" на зиму
Telegraf
2025-09-16T14:09:49Z
Как собрать семена помидоров: лучшие способы
TSN
2025-09-16T14:03:04Z
Урожай будете ящиками собирать: четыре фруктовых дерева, которые сажают осенью
Знай
2025-09-16T13:51:41Z
Этим знакам Зодиака сентябрь принесет неожиданные и судьбоносные встречи
Comments UA
2025-09-16T13:30:15Z
Ubisoft сломала Assassin’s Creed Shadows своим сюжетным DLC Claws of Awaji
GameMag
2025-09-16T15:18:09Z
Больше чем на год NASA изолирует четырех смельчаков: для чего это нужно
TSN
2025-09-16T15:09:02Z
Xiaomi 17 Pro Max со вторым экраном заметили на "секретных" снимках: чем удивит новинка
Фокус
2025-09-16T14:42:07Z
Сюрприз для ученых: на астероиде Рюгу нашли следы «текущей воды»
ZN UA
2025-09-16T14:18:29Z
Революционная система безопасности: инженеры придумали способ, как выжить в авиакатастрофе
TSN
2025-09-16T13:36:08Z
Ученые нашли в глубинах океана неожиданное милое существо
ZN UA
2025-09-16T13:33:38Z
NASA прокомментировало слухи об "инопланетном корабле", который может уничтожить Землю
TSN
2025-09-16T13:03:45Z
Быстрый Домашний Интернет от Киевстар за 165 грн/месяц — успейте подключиться
TSN
2025-09-16T13:03:11Z
Без ИИ не обошлось? В постах Стефанишиной заметили странность
Telegraf
2025-09-16T13:00:31Z
Главная звезда Интера может пропустить первые игры Лиги чемпионов
Корреспондент
2025-09-16T14:36:26Z
ПриватБанк решил продать Днепр-Арену на Prozorro.Продажи
Лига
2025-09-16T14:27:19Z
Челси изменил состав на ЛЧ после повреждения игрока
Корреспондент
2025-09-16T13:24:40Z
В Румынии приняли решение по будущему Луческу в сборной
Корреспондент
2025-09-16T12:51:25Z
Пояс Кроуфорда перешел к немецкому боксеру
Корреспондент
2025-09-16T12:03:17Z
Трагический инцидент на трассе: погиб итальянский горнолыжник
Корреспондент
2025-09-16T11:24:28Z
Тренер Кроуфорда оценил вероятность реванша с Альваресом
Корреспондент
2025-09-16T11:15:21Z
Проблемный экс-защитник Ман Сити перебрался в польскую лигу
Корреспондент
2025-09-16T11:00:04Z
Бой Альварес - Кроуфорд побил рекорд просмотров среди титульных поединков
Корреспондент
2025-09-16T10:36:08Z