MY.UAНовини
Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає
Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає

Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає

Романтичні з трояндою та лавандою, пікантний з цибулею, свіжим часником, гострим перцем, а ще й із синім чаєм, з липою – оригінальні сири «Перчинської мануфактури» у місті Перчин на Закарпатті виробляють з 2016 року. Засновник сироварні Олексій Синельников стверджує, що сир із липовим цвітом та цибулею вони почали робити першими у світі.

А ще на сироварнях проводять екскурсії, на яких і секрети сироробства відкривають, і дегустації влаштовують.

Таємницями виробництва та умовами ведення бізнесу під час війни Олексій Синельников поділився з KP.UA.

Якщо раз на тиждень не варив сир – було некомфортно

Олексій разом із дружиною побудували свій бізнес ще у 2016 році. Фото: Перечинська Мануфактура

Ідея робити сир вдома виникла в Олексія років 9 тому. Тоді він купив собі 20-літрову сироварню, щоб варити сир для себе.

– Приніс додому, поставив на кухні. Про продаж навіть думок не було, просто варив для себе сир, і це мене так захопило. Якщо раз на тиждень я не варив сир, уже некомфортно себе почував. Експериментував. Хоча з 20 літрами молока сильно не поекспериментуєш.
Приблизно через рік варіння виникла ідея - якщо це так подобається мені, чому б не робити це і для інших? Приносив свій сир на дні народження, різноманітні заходи, частував друзів. Усі казали: о, як класно, дуже круто!
Тому я придбав маленький холодильник, температуру якого можна регулювати. При 10-12 градусах варив твердий сир, а в холодильнику він дозрівав.
Через деякий час Олексій зважився на розширення. Звернувся до міської влади, отримав приміщення в оренду – і розпочали із дружиною свій сироварний бізнес.

Спочатку Олексій купував молоко у місцевих жителів, щоб їх підтримати, проте невдовзі від цієї задумки довелося відмовитись.

- 90% молока було другого сорту, тож почав працювати з фермерами. А от обладнання брали вітчизняне. Була спокуса привезти з-за кордону вживане, але я вирішив: краще наше, але нове.

З допомогою обладнання можна було обробляти вже 500 літрів молока.

Сир із синім чаєм особливо люблять діти. Фото: Перечинська Мануфактура

Війна та блекаути роботу не зупинили

Бізнес сім'ї розширювався, справи йшли непогано, а потім розпочалася велика війна.
– Перші два тижні після вторгнення ми взагалі не працювали. 4 березня сіли з дружиною і вирішили: не можемо зупинятися, треба продовжувати. Ми маємо обов'язки перед фермерами, коровам не можна наказати перестати давати молоко. Кажу: поки є можливість, працюватимемо, - розповів співрозмовник.
Олексій – колишній працівник міліції, його мобілізували. Рік він працював із військовою контррозвідкою.
- Дружина взяла на себе сироварню, мама її приходила допомагати. Я не мав можливості брати участь у нашій справі: рік я взагалі практично вдома не з'являвся.
Після серйозної хвороби батька Олексій звільнився, щоб доглядати його, та й повернувся до сироваріння.

Ще однією складністю стали блекаути.
– У нас надовго відключали світло. Кажуть, що там може бути на Закарпатті? Але відключення ми відчули добре, а без світла нам ніяк не можна... Використовували генератори в нуль (виходили по грошах. - Ред.), іноді й у мінус, але все одно варили і варили.

У сироварні і самі експериментують, і відвідувачам пропонують експериментувати зі смаками. Фото: Перечинська Мануфактура

Чому б не зробити сир, який викликав би емоцію?

– Відразу вирішили не використовувати жодних харчових штучних барвників. У нас немає жодного сиру з будь-яким штучним барвником, - ділиться сировар. - У магазинах продають сир із лаванди – він фіолетового кольору. Ми знаємо: лаванда чудовий ароматизатор, але нульовий барвник. Для того щоб у людини була асоціація з лавандою, виробники і нашпиговують її штучними барвниками. Я подумав: я що, людей обманюватиму і себе? Тому зробили сир із лавандою, який за кольором нічим не відрізняється від звичайного класичного, але має неперевершений аромат та смак лаванди.
Квіти лаванди на сироварні запарюють у окропі, чекають, доки охолоне, а потім настій заливають у сирне зерно. Перемішують, дають 10-15 хвилин постояти, насититися лавандовим смаком - і формують сирну голівку.

Олексій каже, що експерименти над сиром найкраще проводити, коли він молодий. З твердим сиром експериментувати складніше: йому потрібно визрівати у підвалі від місяця та більше.

- Я подумав: чому б нам не зробити такий сир, щоб він міг викликати емоцію, здивування? Спробував додати гостру приправу, яку додають до угорської страви бограч. Сьогодні, крім нас, такий сир не робить ніхто. Також використовуємо італійські трави. Раніше робили сир із чорнилом каракатиці. Нині їх уже нелегко дістати, та й недешеве задоволення.

Ще один експеримент сировара, який, за словами Олексія, ніхто й ніде більше не робив, – молодий сир із цибулею.
- Зробити сир із цибулею було не так просто, як може здатися на перший погляд. Потрібно було зрозуміти, яку саме цибулю додати, в якому вигляді та на якому з етапів. Потроху я до цього йшов. І ось зараз сир із цибулею має у нас надзвичайний попит! Багато хто говорить, на смак він нагадує крекер. Це і була наша мета – здивувати, зробити культуру споживання. У цьому сенсі мені дуже подобається вираз: "Сир - це стрибок молока в безсмертя". Гарно, правда?

Набір «Діаманті Карпат» – твердий сир зі свіжим часником. Фото: Перечинська Мануфактура

Дітям подобається із синім чаєм, жінкам – з горіховим смаком

Ще один експеримент закарпатського сировара – сир із синім чаєм. Ідею використати його для сиру підказала знайома Олексія.
- Мені дуже подобається, як працює синій чай анчан (або кліторія). Почали з ним експериментувати, коли цей чай продавався лише в одному магазині в Одесі, замовляли там. А зараз уже скрізь є. Квітки синього чаю містять ферменти, які дають синій колір. Вони корисні для зору, очищення крові та серця. Дуже крутий натуральний барвник. Він остигає в літровій банці - ми переливаємо його в таз із сирним зерном. У результаті отримуємо синій сир із білими вкрапленнями.
Черговий унікальний продукт закарпатського сировара - сир із липою. Олексій переконаний: такого теж не робить ніхто і ніде.
- Також ми робимо один із найкорисніших сирів – рикоту. На жаль, його не можна надіслати “Новою поштою” через невеликий термін придатності. Рикота в перекладі з італійської означає "повторно зварений". Тобто рикота – це бонус сировара, дуже корисний продукт.
Як його роблять? Коли вариш сир, залишається сироватка. Ми її підігріваємо до 50 градусів, додаємо літр-два молока. Після цього, не перемішуючи, нагріваємо вже до 85 градусів. При цій температурі витримуємо 15 хвилин. Трохи лимонної кислоти – і за 15 хвилин сироватка віддає останнє, що може віддати. Ми ці пластівці збираємо вручну. Маса остигає - і наступного дня ми маємо ніжний нейтральний сир рикоту - чистий сироватковий білок.
Щоб рикота не зіпсувалася, її ріжуть на дрібні шматочки і поміщають у вакуум, щоб уникнути контакту з повітрям.

- Коли я йду великими супермаркетами і бачу рикоту з Італії, дивуюся: її термін придатності місяць-два! Що ж треба було туди покласти? Тут на п'ятий день уже до неї придивляєшся, - дивується Олексій. Усі сири, окрім рикоти, відправляють до всіх куточків України та за кордон. Перечинські сири спробували навіть у Японії, США та Канаді. Ну а вдома проводяться екскурсії і дегустації. Навіть під час війни.

– Проводимо екскурсії, розповідаємо, як робимо сири. Ми показали, люди побачили та спробували. Сподобається комусь наш сир чи ні – справа смаку. Але особисто я пишаюся тим, що ми робимо справжній сир із натурального молока, наш сир додають навіть немовлятам у прикорм.

Найбільшою популярністю, за словами Олексія, користується сир із горіховим ароматом. Туди додають пажитник.

- Це вже не ми придумали, багато хто робив так і до нас. У кавомолці перемелюємо насіння пажитника на порошок - і додаємо його у сир. Пажитник дає явно виражений аромат волоського горіха, він дуже подобається жінкам. Ну а діти особливо люблять сир із синім чаєм.

Отже, поки що продовжуємо експериментувати. На жаль, на всі наші експерименти молока не вистачає.

Олексій упевнений, до них – сир із липою ще ніхто не робив. Фото: shotam.info

До речі

Мріють про власну ферму, а поки що пастеризують молоко особливим способом

– Зараз ми активно працюємо над тим, щоб збудувати свою невелику ферму. У нас вже багато для цього зроблено, але війна завадила. Наступного року, сподіваюся, зробимо невелику ферму на 20 корів.
У цьому випадку будемо на 100% впевнені як молоко. Хоча й зараз перевіряємо його за всіма показниками, – каже Олексій.
– Наше молоко ми привозимо із Закарпаття – одна ферма у Березинському районі, інша у Хусті, – каже сировар. - Періодично приїжджаю на ферму, щоби переконатися: з умовами утримання корів, раціоном їх харчування та умовами доїння все добре.

До речі, доїння, переконаний Олексій, має проходити лише за допомогою доїльних апаратів, щоб якнайменше було контакту молока з повітрям та руками, які складно тримати в ідеальній чистоті.

Незважаючи на те, що від ферми до сироварні всього година їзди, щоби молоко приїхало в ідеальному стані, його охолоджують до 5-6 градусів.
- Однією з умов якості молока є його охолодження. При виході із вимені корови молоко має температуру 38 градусів. Це температура тіла тварини. Парне молоко практично стерильне. Щоб молоко не зіпсувалося, протягом перших двох годин його потрібно охолодити до 4-6 градусів. Якщо цього не зробити, як молоко можна ставити хрест. Це так звана бактерицидна фаза.
Тому молоко нам привозять охолодженим до 4 градусів та у спеціальних ємностях. За такої температури з ним не може нічого трапитися.
Пастеризують молоко на «Перчинській мануфактурі» не так, як заведено на великих підприємствах, нагріваючи до 90-95 градусів. Олексій вважає, що при такому нагріванні в молоці залишається мало корисного, і має сенс тільки якщо не впевнений як вихідний продукт.

- Ми пастеризуємо молоко за класичним варіантом, як це було придумано Луї Пастером у 1857 році. Для цього молоко, постійно помішуючи, підігріваємо до температури 65 градусів. На цій температурі витримуємо його півгодини, потім охолоджуємо, ділиться співрозмовник.

Так, за його словами, патогенна мікрофлора гине, але корисні та поживні речовини залишаються.

А ще на сироварні є невелика лабораторія – де все ретельно контролюється та фіксується – і температура варення, і кислотність, і білок.

Теги за темою
Закарпаття
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Публичная пощечина Макрону и другие выходки: СМИ выяснили, что взбесило первую леди Франции
Telegraf
2025-07-17T14:51:07Z
Украину сотрясли акции протеста
Корреспондент
2025-07-22T20:15:02Z
В кортеже Путина заметили скорую: пошли нехорошие слухи. ВИДЕО
Новости Украины
2025-07-16T18:57:01Z
Первое заявление Свириденко в должности премьер-министра Украины
Comments UA
2025-07-17T11:36:47Z
«Мы наступаем, зачем прекращать?» — РФ на переговорах отвергла предложение прекратить огонь
Новости Украины
2025-07-23T21:57:57Z
РФ начала информационную спецоперацию против Украины на фоне протестов – внешняя разведка
Лига
2025-07-23T21:36:32Z
Украина получила неожиданного союзника в Белом доме: на Западе озвучили детали
Comments UA
2025-07-15T13:04:10Z
Зеленский утвердил закон против независимости НАБУ и САП, несмотря на предупреждения ЕС
Европейская правда
2025-07-22T23:09:08Z
Трамп может "поставить на колени" Путина и закончить войну: заявление Зеленского
Comments UA
2025-07-17T15:51:59Z
Двух подростков-партизан посмертно наградили
Корреспондент
2025-07-19T14:21:35Z
Покровское направление снова под массированными штурмами россиян
Новости Украины
2025-07-17T14:39:03Z
Гороскоп на 17 июля для всех знаков Зодиака: у кого будут проблемы с финансами
Comments UA
2025-07-16T17:51:09Z
Россияне убили пятерых жителей Константиновки
Корреспондент
2025-07-19T06:33:37Z
На Сумском направлении продолжаются бои — есть продвижение ВСУ
Comments UA
2025-07-23T21:57:33Z
Хронология войны — день 1247: россияне не сбавляют обороты на фронте и запускают дроны
Telegraf
2025-07-23T21:03:27Z
В сердце Украины заметили пушистых "гостей": они способны нападать на людей
Telegraf
2025-07-15T22:31:21Z
В ВСУ заявили о восстановлении позиций в Запорожье
Корреспондент
2025-07-19T17:09:12Z
Партизаны взорвали важный железнодорожный маршрут оккупантов под Тулой
Корреспондент
2025-07-20T09:39:39Z
Родился в Донецке, но стал путинистом: умер известный режиссер, снявший фильм "Мастер и Маргарита"
Telegraf
2025-07-17T10:18:58Z
Лорак в том числе: из азербайджанского фестиваля выгнали российских артистов
GlavRed
2025-07-17T10:21:54Z
"Главная ведьма Украины" рассказала, как занималась любовью со священником из Лавры
Фокус
2025-07-15T11:00:40Z
Нельзя: Тодоренко снова не смотрела за детьми и нарвалась на жесткий отказ в РФ
GlavRed
2025-07-17T14:27:51Z
Ангел-хранитель Киану Ривз в трейлере фильма "Удача"
GameMag
2025-07-23T18:37:25Z
Брус Уиллис больше не говорит и не ходит: тяжелое состояние звезды
Comments UA
2025-07-23T16:27:46Z
Известного украинского певца нагло ограбили в Италии: "Разбили стекло и украли все"
TSN
2025-07-13T16:45:12Z
Хайди Клум очаровала редким кадром со взрослыми сыновьями
Апостроф
2025-07-10T08:15:43Z
Илона Гвоздева из "Тацы со звездами" неожиданно остановила свой развод: что решил суд и почему она молчит
Знай
2025-07-15T18:52:13Z
Врач назвала среднюю продолжительность жизни мужчин в Украине: статистика впечатляет
TSN
2025-07-14T22:15:17Z
Лишь два стакана в день этого сока нормализует высокое артериальное давление
Comments UA
2025-07-23T17:06:12Z
Как вода с медом с утра повлияет на здоровье: вы удивитесь
TSN
2025-07-20T09:09:20Z
Как заставить помидоры покраснеть: действенные способы
Gazeta UA
2025-07-21T15:33:32Z
Как начать тренироваться утром, если вы не "жаворонок"
Gazeta UA
2025-07-23T21:42:35Z
Как витамин D помогает похудеть, укрепить иммунитет и остановить депрессию
Знай
2025-07-23T20:51:26Z
Как вывести жирное пятно - простые и действенные способы
Gazeta UA
2025-07-13T20:22:13Z
В мире появился укол для локального сжигания жира: что известно
Comments UA
2025-07-23T19:12:45Z
Что нужно есть, чтобы не заболеть раком щитовидной железы
Comments UA
2025-07-23T16:30:10Z
Что в сексе больше нравится мужчинам: честно, без мифов и стереотипов
Comments UA
2025-07-17T20:39:30Z
Въезд в США обрастает налогом в $250: как новый сбор усложнит въезд иностранцам
UAToday
2025-07-22T16:06:01Z
Нереальная вкуснота за 15 минут: приготовьте персиковые слойки с медом и мороженым
Telegraf
2025-07-12T09:15:40Z
С хрустящей корочкой и мягкая внутри: хитрость кулинаров, которая поможет идеально пожарить картошку
Gazeta UA
2025-07-20T09:30:22Z
День ангела 24 июля: кого и как поздравлять с именинами
TSN
2025-07-23T21:18:29Z
Эти фрукты просто находка этим летом: что обязательно надо покупать и есть
Comments UA
2025-07-23T21:15:05Z
Секрет на дне банки: как приготовить хрустящие маринованные огурцы без кипячения - рецепт, покоривший YouTube
Знай
2025-07-23T19:51:27Z
Консервированные помидоры с базиликом и чесноком без стерилизации: вкусный и легкий рецепт
TSN
2025-07-23T16:33:47Z
Как правильно сажать огурцы по-японски: вместо украинского чернозема 2-3 горстки этого — соберете невероятный урожай
TSN
2025-07-23T16:06:12Z
Это единственный мост в Украине, который поворачивается: где он находится и как называется
Telegraf
2025-07-16T19:07:22Z
Польша требует от МОН переписать учебники истории Украины: что произошло
Фокус
2025-07-17T14:30:53Z
Индексация будет одинаковой для всех, независимо от профессии, - Екатерина Котенкова
Знай
2025-07-17T02:18:54Z
Украинских школьников за границей ждет дискриминация: учителя протестуют против новых правил МОН
Знай
2025-07-20T09:21:24Z
Россия атакует Украину БПЛА: направления движения целей
TSN
2025-07-23T21:36:29Z
Чтобы не получить проблемы: что нельзя делать на праздник Бориса и Глеба
Telegraf
2025-07-23T21:24:44Z
За чем нельзя наблюдать 17 июля и что нужно отдать сегодня: приметы и запреты на Марины
Знай
2025-07-17T02:03:23Z
В жизнь ворвутся проблемы и потеряете счастье: что нельзя делать 17 июля, приметы
GlavRed
2025-07-16T14:28:42Z
В Черкассах тренер проиграла в казино 1,35 млн грн, собранных на поездку детей в Грузию
Фокус
2025-07-17T20:57:44Z
Даже не убегал: новые подробности двойного расстрела на черниговском полигоне
TSN
2025-07-17T15:36:58Z
В Украине продолжают исчезать дети: что произошло на Житомирщине
Comments UA
2025-07-16T19:21:42Z
Пограничники задержали 10 мужчин, которые платили криптовалютой за побег в Молдову
Новости Украины
2025-07-17T13:09:34Z
Россияне сообщают о взрывах в Подмосковье
Корреспондент
2025-07-18T03:45:47Z
В Сумской области ребенок и спасатель погибли из-за взрывоопасных предметов
Корреспондент
2025-07-23T21:12:55Z
В Винницкой области мужчина умер во время задержания полицией, начато расследование
Комсомольская правда
2025-07-23T17:45:19Z
Российский FPV-дрон атаковал автомобиль главного раввина Херсона
ZN UA
2025-07-17T22:39:39Z
Под Москвой прогремели взрывы - аэропорты РФ остановили рейсы
Gazeta UA
2025-07-17T04:39:15Z
В Северном море нашли британский корабль, затонувший в Первую мировую
Корреспондент
2025-07-22T03:39:45Z
Сметанина назначена и.о. генерального директора Укроборонпрома
Корреспондент
2025-07-22T19:18:36Z
Лукашенко распорядился штрафовать магазины за отсутствие картофеля
Корреспондент
2025-07-19T00:24:57Z
Блокируют за "нетипичную активность": клиентам Ощадбанка массово замораживают карты
Знай
2025-07-16T12:37:23Z
Доплаты к пенсии: на какую сумму могут рассчитывать пенсионеры в 70 лет
Знай
2025-07-16T18:07:28Z
Дополнительные выплаты будут продолжены: денежная помощь за июль
Знай
2025-07-23T18:36:53Z
Банковский фронт: Украина снова выиграла суд и взыскивает с России сотни миллионов
Новости Украины
2025-07-23T18:36:05Z
Из-за новых налогов для добытчиков без работы могут остаться десятки тысяч человек – глава Федерации
Апостроф
2025-07-16T15:57:45Z
Украина с начала года получила 527 млн грн от аренды земель
Корреспондент
2025-07-17T14:18:49Z
Таможенные реестры: в Украине утвердили новые правила
Хвиля
2025-07-17T10:36:51Z
Надя Дорофеева показала фото с Усиком после блестящего боя и поделилась впечатлениями от встречи
TSN
2025-07-20T09:09:19Z
Погиб легендарный экстремал. ВИДЕО
Новости Украины
2025-07-17T22:51:29Z
Полюбил вас всех как родных: Лукас Васкес растрогал на церемонии прощания
Корреспондент
2025-07-17T14:30:50Z
Усик сделал символический жест перед реваншем с Дюбуа
Telegraf
2025-07-17T13:27:42Z
Фирмино-космополит: экс-форвард Ливерпуля и Аль-Ахли переходит в Катар
Корреспондент
2025-07-23T21:48:11Z
Вест Хэм может пригласить Судакова из Шахтера
Корреспондент
2025-07-23T21:30:47Z
На этапе Бриллиантовой лиги в Лондоне украинка Левченко не выступит
Корреспондент
2025-07-18T19:54:57Z
Михаил Кохан завоевал золото Универсиады-2025
Корреспондент
2025-07-23T20:15:14Z
Ливерпуль дополнил свои ряды еще одним футболистом немецкого чемпионата
Корреспондент
2025-07-23T19:42:40Z
Землю снова атаковала магнитная буря красного уровня: сколько будет длиться шторм
Апостроф
2025-07-17T15:51:55Z
Новый рекорд производительности солнечных панелей Японии вызывал странный эффект: что случилось
Фокус
2025-07-17T15:51:42Z
Бюджетный телефон Samsung с хорошей камерой: появились характеристики Galaxy A17 5G
Фокус
2025-07-23T19:00:20Z
Древние экотехнологии: финикийцы создали гидравлическую известковую штукатурку 2700 лет назад
Фокус
2025-07-23T18:51:33Z
Датамайнеры: Battlefield 6 выйдет 10 октября
GameMag
2025-07-23T18:42:20Z
Мы сделали это: Microsoft показала сюжетный трейлер Grounded 2 для Xbox Series X|S и ПК
GameMag
2025-07-23T18:37:08Z
Официально: «Уэнсдэй» получит третий сезон
GameMag
2025-07-23T18:31:07Z
«Метінвест» став лідером серед бізнес-інвесторів в освіту в Україні
AgroNews
2025-07-23T18:18:52Z
Метроидвания имени Pac-Man: Обзор Shadow Labyrinth
GameMag
2025-07-23T18:12:20Z
Ford Mustang Mach-E после трех лет — 400 тыс. км пробега, 92% ресурса батареи и $8700 экономии на топливе
ITC
2025-07-23T17:24:57Z
С навигацией и запасом хода 70 км: в продажу поступает лучший электроскутер Honda
Фокус
2025-07-23T13:30:49Z
Маленький Ferrari: на аукцион выставили раритетный FIAT за $300 000
Фокус
2025-07-23T11:00:37Z
Маленькая 280-сильная ракета: презентован самый быстрый Opel
Фокус
2025-07-23T09:21:54Z
Экипаж не нужен: в Китае показали роботизированный танк, способный сбивать БПЛА
Фокус
2025-07-23T09:21:52Z
Полный привод в Škoda Kodiaq: ключевые преимущества и технические характеристики
Gazeta UA
2025-07-23T09:09:50Z
Трещина на лобовом стекле автомобиля: штраф или лишение водительских прав
Знай
2025-07-22T23:30:00Z
В Китае подержанные Xiaomi YU7 перепродают дороже официальной цены
Корреспондент
2025-07-22T20:33:49Z
Ошибка, которая сжигает автомобильную электронику: как не уничтожить авто во время зарядки АКБ
UAToday
2025-07-22T16:06:16Z