MY.UAНовини
Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає
Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає

Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає

Романтичні з трояндою та лавандою, пікантний з цибулею, свіжим часником, гострим перцем, а ще й із синім чаєм, з липою – оригінальні сири «Перчинської мануфактури» у місті Перчин на Закарпатті виробляють з 2016 року. Засновник сироварні Олексій Синельников стверджує, що сир із липовим цвітом та цибулею вони почали робити першими у світі.

А ще на сироварнях проводять екскурсії, на яких і секрети сироробства відкривають, і дегустації влаштовують.

Таємницями виробництва та умовами ведення бізнесу під час війни Олексій Синельников поділився з KP.UA.

Якщо раз на тиждень не варив сир – було некомфортно

Олексій разом із дружиною побудували свій бізнес ще у 2016 році. Фото: Перечинська Мануфактура

Ідея робити сир вдома виникла в Олексія років 9 тому. Тоді він купив собі 20-літрову сироварню, щоб варити сир для себе.

– Приніс додому, поставив на кухні. Про продаж навіть думок не було, просто варив для себе сир, і це мене так захопило. Якщо раз на тиждень я не варив сир, уже некомфортно себе почував. Експериментував. Хоча з 20 літрами молока сильно не поекспериментуєш.
Приблизно через рік варіння виникла ідея - якщо це так подобається мені, чому б не робити це і для інших? Приносив свій сир на дні народження, різноманітні заходи, частував друзів. Усі казали: о, як класно, дуже круто!
Тому я придбав маленький холодильник, температуру якого можна регулювати. При 10-12 градусах варив твердий сир, а в холодильнику він дозрівав.
Через деякий час Олексій зважився на розширення. Звернувся до міської влади, отримав приміщення в оренду – і розпочали із дружиною свій сироварний бізнес.

Спочатку Олексій купував молоко у місцевих жителів, щоб їх підтримати, проте невдовзі від цієї задумки довелося відмовитись.

- 90% молока було другого сорту, тож почав працювати з фермерами. А от обладнання брали вітчизняне. Була спокуса привезти з-за кордону вживане, але я вирішив: краще наше, але нове.

З допомогою обладнання можна було обробляти вже 500 літрів молока.

Сир із синім чаєм особливо люблять діти. Фото: Перечинська Мануфактура

Війна та блекаути роботу не зупинили

Бізнес сім'ї розширювався, справи йшли непогано, а потім розпочалася велика війна.
– Перші два тижні після вторгнення ми взагалі не працювали. 4 березня сіли з дружиною і вирішили: не можемо зупинятися, треба продовжувати. Ми маємо обов'язки перед фермерами, коровам не можна наказати перестати давати молоко. Кажу: поки є можливість, працюватимемо, - розповів співрозмовник.
Олексій – колишній працівник міліції, його мобілізували. Рік він працював із військовою контррозвідкою.
- Дружина взяла на себе сироварню, мама її приходила допомагати. Я не мав можливості брати участь у нашій справі: рік я взагалі практично вдома не з'являвся.
Після серйозної хвороби батька Олексій звільнився, щоб доглядати його, та й повернувся до сироваріння.

Ще однією складністю стали блекаути.
– У нас надовго відключали світло. Кажуть, що там може бути на Закарпатті? Але відключення ми відчули добре, а без світла нам ніяк не можна... Використовували генератори в нуль (виходили по грошах. - Ред.), іноді й у мінус, але все одно варили і варили.

У сироварні і самі експериментують, і відвідувачам пропонують експериментувати зі смаками. Фото: Перечинська Мануфактура

Чому б не зробити сир, який викликав би емоцію?

– Відразу вирішили не використовувати жодних харчових штучних барвників. У нас немає жодного сиру з будь-яким штучним барвником, - ділиться сировар. - У магазинах продають сир із лаванди – він фіолетового кольору. Ми знаємо: лаванда чудовий ароматизатор, але нульовий барвник. Для того щоб у людини була асоціація з лавандою, виробники і нашпиговують її штучними барвниками. Я подумав: я що, людей обманюватиму і себе? Тому зробили сир із лавандою, який за кольором нічим не відрізняється від звичайного класичного, але має неперевершений аромат та смак лаванди.
Квіти лаванди на сироварні запарюють у окропі, чекають, доки охолоне, а потім настій заливають у сирне зерно. Перемішують, дають 10-15 хвилин постояти, насититися лавандовим смаком - і формують сирну голівку.

Олексій каже, що експерименти над сиром найкраще проводити, коли він молодий. З твердим сиром експериментувати складніше: йому потрібно визрівати у підвалі від місяця та більше.

- Я подумав: чому б нам не зробити такий сир, щоб він міг викликати емоцію, здивування? Спробував додати гостру приправу, яку додають до угорської страви бограч. Сьогодні, крім нас, такий сир не робить ніхто. Також використовуємо італійські трави. Раніше робили сир із чорнилом каракатиці. Нині їх уже нелегко дістати, та й недешеве задоволення.

Ще один експеримент сировара, який, за словами Олексія, ніхто й ніде більше не робив, – молодий сир із цибулею.
- Зробити сир із цибулею було не так просто, як може здатися на перший погляд. Потрібно було зрозуміти, яку саме цибулю додати, в якому вигляді та на якому з етапів. Потроху я до цього йшов. І ось зараз сир із цибулею має у нас надзвичайний попит! Багато хто говорить, на смак він нагадує крекер. Це і була наша мета – здивувати, зробити культуру споживання. У цьому сенсі мені дуже подобається вираз: "Сир - це стрибок молока в безсмертя". Гарно, правда?

Набір «Діаманті Карпат» – твердий сир зі свіжим часником. Фото: Перечинська Мануфактура

Дітям подобається із синім чаєм, жінкам – з горіховим смаком

Ще один експеримент закарпатського сировара – сир із синім чаєм. Ідею використати його для сиру підказала знайома Олексія.
- Мені дуже подобається, як працює синій чай анчан (або кліторія). Почали з ним експериментувати, коли цей чай продавався лише в одному магазині в Одесі, замовляли там. А зараз уже скрізь є. Квітки синього чаю містять ферменти, які дають синій колір. Вони корисні для зору, очищення крові та серця. Дуже крутий натуральний барвник. Він остигає в літровій банці - ми переливаємо його в таз із сирним зерном. У результаті отримуємо синій сир із білими вкрапленнями.
Черговий унікальний продукт закарпатського сировара - сир із липою. Олексій переконаний: такого теж не робить ніхто і ніде.
- Також ми робимо один із найкорисніших сирів – рикоту. На жаль, його не можна надіслати “Новою поштою” через невеликий термін придатності. Рикота в перекладі з італійської означає "повторно зварений". Тобто рикота – це бонус сировара, дуже корисний продукт.
Як його роблять? Коли вариш сир, залишається сироватка. Ми її підігріваємо до 50 градусів, додаємо літр-два молока. Після цього, не перемішуючи, нагріваємо вже до 85 градусів. При цій температурі витримуємо 15 хвилин. Трохи лимонної кислоти – і за 15 хвилин сироватка віддає останнє, що може віддати. Ми ці пластівці збираємо вручну. Маса остигає - і наступного дня ми маємо ніжний нейтральний сир рикоту - чистий сироватковий білок.
Щоб рикота не зіпсувалася, її ріжуть на дрібні шматочки і поміщають у вакуум, щоб уникнути контакту з повітрям.

- Коли я йду великими супермаркетами і бачу рикоту з Італії, дивуюся: її термін придатності місяць-два! Що ж треба було туди покласти? Тут на п'ятий день уже до неї придивляєшся, - дивується Олексій. Усі сири, окрім рикоти, відправляють до всіх куточків України та за кордон. Перечинські сири спробували навіть у Японії, США та Канаді. Ну а вдома проводяться екскурсії і дегустації. Навіть під час війни.

– Проводимо екскурсії, розповідаємо, як робимо сири. Ми показали, люди побачили та спробували. Сподобається комусь наш сир чи ні – справа смаку. Але особисто я пишаюся тим, що ми робимо справжній сир із натурального молока, наш сир додають навіть немовлятам у прикорм.

Найбільшою популярністю, за словами Олексія, користується сир із горіховим ароматом. Туди додають пажитник.

- Це вже не ми придумали, багато хто робив так і до нас. У кавомолці перемелюємо насіння пажитника на порошок - і додаємо його у сир. Пажитник дає явно виражений аромат волоського горіха, він дуже подобається жінкам. Ну а діти особливо люблять сир із синім чаєм.

Отже, поки що продовжуємо експериментувати. На жаль, на всі наші експерименти молока не вистачає.

Олексій упевнений, до них – сир із липою ще ніхто не робив. Фото: shotam.info

До речі

Мріють про власну ферму, а поки що пастеризують молоко особливим способом

– Зараз ми активно працюємо над тим, щоб збудувати свою невелику ферму. У нас вже багато для цього зроблено, але війна завадила. Наступного року, сподіваюся, зробимо невелику ферму на 20 корів.
У цьому випадку будемо на 100% впевнені як молоко. Хоча й зараз перевіряємо його за всіма показниками, – каже Олексій.
– Наше молоко ми привозимо із Закарпаття – одна ферма у Березинському районі, інша у Хусті, – каже сировар. - Періодично приїжджаю на ферму, щоби переконатися: з умовами утримання корів, раціоном їх харчування та умовами доїння все добре.

До речі, доїння, переконаний Олексій, має проходити лише за допомогою доїльних апаратів, щоб якнайменше було контакту молока з повітрям та руками, які складно тримати в ідеальній чистоті.

Незважаючи на те, що від ферми до сироварні всього година їзди, щоби молоко приїхало в ідеальному стані, його охолоджують до 5-6 градусів.
- Однією з умов якості молока є його охолодження. При виході із вимені корови молоко має температуру 38 градусів. Це температура тіла тварини. Парне молоко практично стерильне. Щоб молоко не зіпсувалося, протягом перших двох годин його потрібно охолодити до 4-6 градусів. Якщо цього не зробити, як молоко можна ставити хрест. Це так звана бактерицидна фаза.
Тому молоко нам привозять охолодженим до 4 градусів та у спеціальних ємностях. За такої температури з ним не може нічого трапитися.
Пастеризують молоко на «Перчинській мануфактурі» не так, як заведено на великих підприємствах, нагріваючи до 90-95 градусів. Олексій вважає, що при такому нагріванні в молоці залишається мало корисного, і має сенс тільки якщо не впевнений як вихідний продукт.

- Ми пастеризуємо молоко за класичним варіантом, як це було придумано Луї Пастером у 1857 році. Для цього молоко, постійно помішуючи, підігріваємо до температури 65 градусів. На цій температурі витримуємо його півгодини, потім охолоджуємо, ділиться співрозмовник.

Так, за його словами, патогенна мікрофлора гине, але корисні та поживні речовини залишаються.

А ще на сироварні є невелика лабораторія – де все ретельно контролюється та фіксується – і температура варення, і кислотність, і білок.

Теги за темою
Закарпаття
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Ігор Ніколаєв звернувся до дочки, яку більше не бачить - причина
GlavRed
2025-10-29T04:27:49Z
Меган Маркл показала рідкісний сімейний момент із принцом Гаррі та дітьми
GlavRed
2025-10-29T01:27:15Z
Найсексуальніший чоловік у світі вперше став батьком - ЗМІ
GlavRed
2025-10-28T23:27:33Z
Що дивитися на Netflix у листопаді: 7 найцікавіших фільмів і серіалів місяця
24tv
2025-10-28T23:21:26Z
3 фільми про війну, які має подивитись кожен українець
24tv
2025-10-28T22:33:20Z
Які серіали подивитись, якщо сподобався "Дім Гіннесів" від Netflix
24tv
2025-10-28T21:06:15Z
Підозру оголосили: Філіпа Кіркорова можуть посадити до в'язниці
GlavRed
2025-10-28T20:54:09Z
Хливнюк заявив, що не любить музику, як у Барських: артист відреагував
24tv
2025-10-28T20:06:38Z
"Ганьба вам": Сумська накинулася на журналістку, яка її публічно принизила
GlavRed
2025-10-28T19:27:08Z
Початок опалювального сезону 2025 року у Дніпропетровській області: яку важливу інформацію надали
Политека
2025-10-29T04:30:49Z
Цибулевий колапс: як овочівникам вижити за обвалу цін
AgroPortal
2025-10-29T04:30:38Z
Термоядерна революція в енергетиці: Китай створює "штучне Сонце"
GlavRed
2025-10-29T04:27:52Z
Ціни на основні продукти різко перепишуть: експерти пояснили, чи загрожує українцям голод
Знай
2025-10-29T04:06:58Z
Microsoft та OpenAI уклали нову угоду, внаслідок якої розробника ChatGPT оцінили у 500 млрд доларів
InternetUA
2025-10-29T04:03:41Z
В Україні оголосили підозру заступнику міністра сільського господарства РФ за викрадення зерна з ТОТ
УкраинФорм
2025-10-29T03:54:25Z
У Росії планують підвищити тарифи на електрику, щоб вивільнити кошти для війни - ЦПД
УкраинФорм
2025-10-29T03:27:20Z
Санкції б'ють по авіагалузі РФ: пасажири платитимуть більше за меншу безпеку
Хвиля
2025-10-29T03:15:06Z
Мінімальна зарплата у 2026 році: на скільки зростуть виплати
Знай
2025-10-29T03:12:03Z
Трамп відреагував на ракетні випробування Північної Кореї
ГЛАВКОМ NET
2025-10-29T04:33:44Z
Путін як ніколи налаштований продовжувати війну — розвідка США
TSN
2025-10-29T04:12:08Z
Атака на Одещину та Харківщину, вибухи у Росії, Трамп у Південній Кореї: головне за ніч
ГЛАВКОМ NET
2025-10-29T03:54:37Z
Трамп прибув до Південної Кореї для зустрічі з лідером Китаю
ГЛАВКОМ NET
2025-10-29T03:36:01Z
Путіна накриває: що криється за новою хвилею брехні про псевдоуспіхи росіян на фронті
24tv
2025-10-29T03:27:25Z
Джонсон розповів, чи піде Трамп на вибори у 2028 році
ZN UA
2025-10-29T03:15:08Z
Американська розвідка повідомила, чи готовий Кремль до переговорів про мир після нових санкцій
ГЛАВКОМ NET
2025-10-29T03:09:10Z
ЄС хоче приєднати Україну до космічної програми та системи захищених супутників
InternetUA
2025-10-29T03:03:51Z
СБУ оголосила Кіркорову підозру: у чому звинувачують та що загрожує прихильнику Кремля
Фокус
2025-10-29T02:30:35Z
У Японії фіксують рекордну кількість смертей унаслідок нападів ведмедів
УкраинФорм
2025-10-29T04:12:25Z
Ураган Мелісса вдарив по Ямайці, місцева влада оцінює збитки
УкраинФорм
2025-10-29T03:33:12Z
На Вінниччині завербованого росіянами палія автівки ветерана засудили до п'яти років
УкраинФорм
2025-10-29T03:27:58Z
У Одеській області пролунали вибухи: в одному з міст зникло світло
TSN
2025-10-29T02:51:32Z
Тибет закрив доступ до Евересту через сильний снігопад
ГЛАВКОМ NET
2025-10-29T02:33:24Z
Трагедія у Миколаєві: двоє дітей загинули від отруєння чадним газом
ГЛАВКОМ NET
2025-10-29T02:18:54Z
На Вінниччині жінку з інвалідністю підозрюють в організації «шлюбної» схеми втечі ухилянта за кордон
УкраинФорм
2025-10-29T02:11:51Z
На Чернігівщині поліція викрила чоловіка, який викопував квіти та дерева на могилах захисників
УкраинФорм
2025-10-29T01:57:30Z
На Прикарпатті взяли під варту чоловіка за жорстоке поводження з твариною
УкраинФорм
2025-10-29T01:15:41Z
Яке церковне свято у середу, 29 жовтня: чому сьогодні не можна пити алкоголь
24tv
2025-10-29T04:30:24Z
Як ГУР знищили унікальний для російських ППО "Тріумф"
GlavRed
2025-10-29T04:27:03Z
З Днем ангела Анастасії 2025: найгарніші привітання у картинках і словах
24tv
2025-10-29T04:00:40Z
29 жовтня - яке сьогодні свято в Україні, яке церковне свято, традиції та прикмети на цей день
Комсомольская правда
2025-10-29T03:34:14Z
Ватикан закликав світ об’єднати зусилля заради миру в Україні
ГЛАВКОМ NET
2025-10-29T02:48:57Z
У застосунку Армія+ стартує базовий навчальний курс DELTA
УкраинФорм
2025-10-29T02:33:29Z
Український ветеран планує пробігти ТОП-шість всесвітніх марафонів із закликом за Україну
УкраинФорм
2025-10-29T02:24:13Z
Китай навмисно перешкоджає Україні отримувати необхідні компоненти для дронів, — ЗМІ
Фокус
2025-10-29T01:06:14Z
З початку року поновлено права 1 746 військових і членів їхніх сімей - Міноборони
УкраинФорм
2025-10-29T00:45:12Z
Нейрохірург Генрі Марш: Важко уявити щось огидніше, ніж розмова Путіна із Сі Цзіньпіном про пересадку органів для вічного життя
Украинская правда
2025-10-29T03:34:10Z
Раннє виявлення хвороб: як працюватиме національна програма скринінгів здоров’я
Хвиля
2025-10-29T00:30:08Z
Медичний догляд для ветеранів: в Україні стартував новий проєкт
Хвиля
2025-10-28T21:12:20Z
Сон при світлі може викликати небезпечні захворювання — дослідження
TSN
2025-10-28T20:48:18Z
Солодка смакота за копійки: потрібно лише 3 інгредієнти і 15 хвилин вашого часу
GlavRed
2025-10-28T20:27:47Z
Як захиститися від вірусів та зимових захворювань: лікарі поділилися ефективними методами
Знай
2025-10-28T19:51:46Z
Удар по складу ліків у Києві: в МОЗ розповіли, чи буде дефцит препаратів
ZN UA
2025-10-28T19:33:28Z
Польща передала Україні 30 тисяч упаковок антибіотиків
УкраинФорм
2025-10-28T18:00:52Z
Українські фахівці отримали доступ до світових стандартів лікування ігрової залежності
Политека
2025-10-28T17:12:21Z
Компактний концепт Mazda Vision-X втілює масштабні ідеї у мініатюрному виконанні
Топ Жир
2025-10-29T04:00:41Z
Концепт-кар Mazda Vision-X Coupe — це японський автомобіль з роторним двигуном, натхненний стилем CLS
Топ Жир
2025-10-29T04:00:02Z
Мініатюрний суперкар Honda відтворює звук мотора та має коробку передач
Топ Жир
2025-10-29T03:27:37Z
Nissan представив оновлений Elgrand після п’ятнадцятирічної перерви
Топ Жир
2025-10-29T02:57:10Z
Купейна модель Century очолює боротьбу Toyota проти Rolls-Royce
Топ Жир
2025-10-29T02:27:26Z
Лексус LS перетворився на дивний фургон із шістьма колесами
Топ Жир
2025-10-29T02:15:29Z
Honda планує розпочати продажі оригінального електричного кросовера у 2027 році
Топ Жир
2025-10-29T01:45:30Z
Вона керує Lamborghini та, ймовірно, робить це краще за тебе
Топ Жир
2025-10-29T00:42:15Z
Rivian дослідила конструкцію електромобіля Xiaomi та виявила переваги, недосяжні для американських виробників
Топ Жир
2025-10-29T00:12:47Z
Окупанти атакували критичну інфраструктуру Одещини
ГЛАВКОМ NET
2025-10-29T04:33:09Z
На Одещині вилучили підробки спортивних брендів на понад ₴33 мільйони - НПУ
УкраинФорм
2025-10-29T04:24:31Z
У Полтаві перекрили рух транспорту: скільки діятимуть обмеження, названо дату
Политека
2025-10-29T04:00:02Z
Водний колапс у Криму. Еколог пояснив. чи дотягне півострів до літа
ГЛАВКОМ NET
2025-10-29T03:45:09Z
Іменини 29 жовтня: хто сьогодні святкує День ангела
24tv
2025-10-29T03:33:09Z
На цій красивій площі у Львові колись торгували дровами
24tv
2025-10-29T03:24:32Z
Гороскоп на 29 жовтня: Риби отримають знак від зірок
24tv
2025-10-29T03:06:58Z
Гороскоп на сьогодні 29 жовтня: стосунки тельців, проблеми левів та успіх водоліїв
Знай
2025-10-29T02:33:31Z
Одеську та Харківську область атакували БпЛА: де пролунали вибухи
24tv
2025-10-29T02:30:17Z
Супертест на IQ: знайдіть 5 відмінностей на картинках співачки за 37 секунд
GlavRed
2025-10-29T04:27:18Z
Три знаки зодіаку отримають важливе послання від Всесвіту вже ось-ось
GlavRed
2025-10-29T04:27:15Z
Герметична тара не рятує від шкідників: простий спосіб, який збереже квасолю
GlavRed
2025-10-28T22:27:25Z
Таргани втечуть назавжди: як швидко приготувати найдешевший та найдієвіший засіб
Знай
2025-10-28T21:51:03Z
Відкрита банка томатної пасти більше не цвістиме: лайфхак, який стане у пригоді усім
24tv
2025-10-28T21:27:55Z
Астрологи назвали найсильніші жінки за знаком зодіаку
GlavRed
2025-10-28T20:27:12Z
Ці місця створені для кохання: ідеальні напрямки для подорожі з другою половинкою
24tv
2025-10-28T20:18:17Z
Все тепло залишиться у помешканні: як дешево утеплити вікна
24tv
2025-10-28T20:06:56Z
Зимовий сад на підвіконні: що посадити вже зараз
24tv
2025-10-28T20:06:10Z
Як прибрати гіркоту з баклажанів: кластий лайфхак зекономить час і нерви
GlavRed
2025-10-29T04:27:30Z
Ми з тобою не однієї крові: вчені розповіли, чому вимерли неандертальці
ZN UA
2025-10-29T04:09:38Z
Фейкові листи від імені податкової: шахраї розсилають вірусні повідомлення
УкраинФорм
2025-10-29T01:03:34Z
Смартфон знову оживе: як відремонтувати телефон власноруч без ризику
CutInsight
2025-10-28T23:15:33Z
Експерти обрали 5 бюджетних процесорів, які підійдуть для ігрового ПК
InternetUA
2025-10-28T22:33:32Z
Amazon відмовляється від розробки MMO: ігровий підрозділ компанії під загрозою
24tv
2025-10-28T21:15:59Z
Понад мільйон людей щотижня: OpenAI розкрила тривожні дані та розмови про самогубства
InternetUA
2025-10-28T21:03:52Z
"Це 100% постанова": блогери переконані, що Поздняков знову інсценував свою смерть
Фокус
2025-10-28T21:00:23Z
Microsoft готує революцію: наступна Xbox не буде консоллю в класичному розумінні
24tv
2025-10-28T20:45:33Z
Ганьба "Динамо": Артем Мілевський жорстко прокоментував розгром рідного клубу у Туреччині
Знай
2025-10-29T03:51:19Z
«Барком-Кажани» оформили першу перемогу сезону польської Плюс-ліги
ГЛАВКОМ NET
2025-10-28T22:54:14Z
Іньїго Перес — найкращий тренер Ла Ліги в жовтні
Football.ua
2025-10-28T22:45:07Z
Ан-Наср Роналду вилетів з кубка Короля
Football.ua
2025-10-28T22:42:40Z
Українці вивели Жирону до наступного раунду Кубка Іспанії — Циганков і Ванат забили у додатковий час
Football.ua
2025-10-28T22:42:15Z
Динамо – Шахтар: онлайн-трансляція "Класичного" в 1/8 фіналу Кубка України
24tv
2025-10-28T22:24:34Z
Аталанта відібрала очки у Мілана та зберегла статус непереможної у Серії А
Football.ua
2025-10-28T22:21:38Z
Богдан Попов знову забив за Емполі
Football.ua
2025-10-28T22:18:49Z
Українці врятували клуб: «Жирона» з боями пробилася до 1/32 фіналу Кубка Іспанії
ГЛАВКОМ NET
2025-10-28T21:54:33Z