MY.UAНовини
Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає
Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає

Виробники сиру з цибулею та синім чаєм на Закарпатті: На наші експерименти молока не вистачає

Романтичні з трояндою та лавандою, пікантний з цибулею, свіжим часником, гострим перцем, а ще й із синім чаєм, з липою – оригінальні сири «Перчинської мануфактури» у місті Перчин на Закарпатті виробляють з 2016 року. Засновник сироварні Олексій Синельников стверджує, що сир із липовим цвітом та цибулею вони почали робити першими у світі.

А ще на сироварнях проводять екскурсії, на яких і секрети сироробства відкривають, і дегустації влаштовують.

Таємницями виробництва та умовами ведення бізнесу під час війни Олексій Синельников поділився з KP.UA.

Якщо раз на тиждень не варив сир – було некомфортно

Олексій разом із дружиною побудували свій бізнес ще у 2016 році. Фото: Перечинська Мануфактура

Ідея робити сир вдома виникла в Олексія років 9 тому. Тоді він купив собі 20-літрову сироварню, щоб варити сир для себе.

– Приніс додому, поставив на кухні. Про продаж навіть думок не було, просто варив для себе сир, і це мене так захопило. Якщо раз на тиждень я не варив сир, уже некомфортно себе почував. Експериментував. Хоча з 20 літрами молока сильно не поекспериментуєш.
Приблизно через рік варіння виникла ідея - якщо це так подобається мені, чому б не робити це і для інших? Приносив свій сир на дні народження, різноманітні заходи, частував друзів. Усі казали: о, як класно, дуже круто!
Тому я придбав маленький холодильник, температуру якого можна регулювати. При 10-12 градусах варив твердий сир, а в холодильнику він дозрівав.
Через деякий час Олексій зважився на розширення. Звернувся до міської влади, отримав приміщення в оренду – і розпочали із дружиною свій сироварний бізнес.

Спочатку Олексій купував молоко у місцевих жителів, щоб їх підтримати, проте невдовзі від цієї задумки довелося відмовитись.

- 90% молока було другого сорту, тож почав працювати з фермерами. А от обладнання брали вітчизняне. Була спокуса привезти з-за кордону вживане, але я вирішив: краще наше, але нове.

З допомогою обладнання можна було обробляти вже 500 літрів молока.

Сир із синім чаєм особливо люблять діти. Фото: Перечинська Мануфактура

Війна та блекаути роботу не зупинили

Бізнес сім'ї розширювався, справи йшли непогано, а потім розпочалася велика війна.
– Перші два тижні після вторгнення ми взагалі не працювали. 4 березня сіли з дружиною і вирішили: не можемо зупинятися, треба продовжувати. Ми маємо обов'язки перед фермерами, коровам не можна наказати перестати давати молоко. Кажу: поки є можливість, працюватимемо, - розповів співрозмовник.
Олексій – колишній працівник міліції, його мобілізували. Рік він працював із військовою контррозвідкою.
- Дружина взяла на себе сироварню, мама її приходила допомагати. Я не мав можливості брати участь у нашій справі: рік я взагалі практично вдома не з'являвся.
Після серйозної хвороби батька Олексій звільнився, щоб доглядати його, та й повернувся до сироваріння.

Ще однією складністю стали блекаути.
– У нас надовго відключали світло. Кажуть, що там може бути на Закарпатті? Але відключення ми відчули добре, а без світла нам ніяк не можна... Використовували генератори в нуль (виходили по грошах. - Ред.), іноді й у мінус, але все одно варили і варили.

У сироварні і самі експериментують, і відвідувачам пропонують експериментувати зі смаками. Фото: Перечинська Мануфактура

Чому б не зробити сир, який викликав би емоцію?

– Відразу вирішили не використовувати жодних харчових штучних барвників. У нас немає жодного сиру з будь-яким штучним барвником, - ділиться сировар. - У магазинах продають сир із лаванди – він фіолетового кольору. Ми знаємо: лаванда чудовий ароматизатор, але нульовий барвник. Для того щоб у людини була асоціація з лавандою, виробники і нашпиговують її штучними барвниками. Я подумав: я що, людей обманюватиму і себе? Тому зробили сир із лавандою, який за кольором нічим не відрізняється від звичайного класичного, але має неперевершений аромат та смак лаванди.
Квіти лаванди на сироварні запарюють у окропі, чекають, доки охолоне, а потім настій заливають у сирне зерно. Перемішують, дають 10-15 хвилин постояти, насититися лавандовим смаком - і формують сирну голівку.

Олексій каже, що експерименти над сиром найкраще проводити, коли він молодий. З твердим сиром експериментувати складніше: йому потрібно визрівати у підвалі від місяця та більше.

- Я подумав: чому б нам не зробити такий сир, щоб він міг викликати емоцію, здивування? Спробував додати гостру приправу, яку додають до угорської страви бограч. Сьогодні, крім нас, такий сир не робить ніхто. Також використовуємо італійські трави. Раніше робили сир із чорнилом каракатиці. Нині їх уже нелегко дістати, та й недешеве задоволення.

Ще один експеримент сировара, який, за словами Олексія, ніхто й ніде більше не робив, – молодий сир із цибулею.
- Зробити сир із цибулею було не так просто, як може здатися на перший погляд. Потрібно було зрозуміти, яку саме цибулю додати, в якому вигляді та на якому з етапів. Потроху я до цього йшов. І ось зараз сир із цибулею має у нас надзвичайний попит! Багато хто говорить, на смак він нагадує крекер. Це і була наша мета – здивувати, зробити культуру споживання. У цьому сенсі мені дуже подобається вираз: "Сир - це стрибок молока в безсмертя". Гарно, правда?

Набір «Діаманті Карпат» – твердий сир зі свіжим часником. Фото: Перечинська Мануфактура

Дітям подобається із синім чаєм, жінкам – з горіховим смаком

Ще один експеримент закарпатського сировара – сир із синім чаєм. Ідею використати його для сиру підказала знайома Олексія.
- Мені дуже подобається, як працює синій чай анчан (або кліторія). Почали з ним експериментувати, коли цей чай продавався лише в одному магазині в Одесі, замовляли там. А зараз уже скрізь є. Квітки синього чаю містять ферменти, які дають синій колір. Вони корисні для зору, очищення крові та серця. Дуже крутий натуральний барвник. Він остигає в літровій банці - ми переливаємо його в таз із сирним зерном. У результаті отримуємо синій сир із білими вкрапленнями.
Черговий унікальний продукт закарпатського сировара - сир із липою. Олексій переконаний: такого теж не робить ніхто і ніде.
- Також ми робимо один із найкорисніших сирів – рикоту. На жаль, його не можна надіслати “Новою поштою” через невеликий термін придатності. Рикота в перекладі з італійської означає "повторно зварений". Тобто рикота – це бонус сировара, дуже корисний продукт.
Як його роблять? Коли вариш сир, залишається сироватка. Ми її підігріваємо до 50 градусів, додаємо літр-два молока. Після цього, не перемішуючи, нагріваємо вже до 85 градусів. При цій температурі витримуємо 15 хвилин. Трохи лимонної кислоти – і за 15 хвилин сироватка віддає останнє, що може віддати. Ми ці пластівці збираємо вручну. Маса остигає - і наступного дня ми маємо ніжний нейтральний сир рикоту - чистий сироватковий білок.
Щоб рикота не зіпсувалася, її ріжуть на дрібні шматочки і поміщають у вакуум, щоб уникнути контакту з повітрям.

- Коли я йду великими супермаркетами і бачу рикоту з Італії, дивуюся: її термін придатності місяць-два! Що ж треба було туди покласти? Тут на п'ятий день уже до неї придивляєшся, - дивується Олексій. Усі сири, окрім рикоти, відправляють до всіх куточків України та за кордон. Перечинські сири спробували навіть у Японії, США та Канаді. Ну а вдома проводяться екскурсії і дегустації. Навіть під час війни.

– Проводимо екскурсії, розповідаємо, як робимо сири. Ми показали, люди побачили та спробували. Сподобається комусь наш сир чи ні – справа смаку. Але особисто я пишаюся тим, що ми робимо справжній сир із натурального молока, наш сир додають навіть немовлятам у прикорм.

Найбільшою популярністю, за словами Олексія, користується сир із горіховим ароматом. Туди додають пажитник.

- Це вже не ми придумали, багато хто робив так і до нас. У кавомолці перемелюємо насіння пажитника на порошок - і додаємо його у сир. Пажитник дає явно виражений аромат волоського горіха, він дуже подобається жінкам. Ну а діти особливо люблять сир із синім чаєм.

Отже, поки що продовжуємо експериментувати. На жаль, на всі наші експерименти молока не вистачає.

Олексій упевнений, до них – сир із липою ще ніхто не робив. Фото: shotam.info

До речі

Мріють про власну ферму, а поки що пастеризують молоко особливим способом

– Зараз ми активно працюємо над тим, щоб збудувати свою невелику ферму. У нас вже багато для цього зроблено, але війна завадила. Наступного року, сподіваюся, зробимо невелику ферму на 20 корів.
У цьому випадку будемо на 100% впевнені як молоко. Хоча й зараз перевіряємо його за всіма показниками, – каже Олексій.
– Наше молоко ми привозимо із Закарпаття – одна ферма у Березинському районі, інша у Хусті, – каже сировар. - Періодично приїжджаю на ферму, щоби переконатися: з умовами утримання корів, раціоном їх харчування та умовами доїння все добре.

До речі, доїння, переконаний Олексій, має проходити лише за допомогою доїльних апаратів, щоб якнайменше було контакту молока з повітрям та руками, які складно тримати в ідеальній чистоті.

Незважаючи на те, що від ферми до сироварні всього година їзди, щоби молоко приїхало в ідеальному стані, його охолоджують до 5-6 градусів.
- Однією з умов якості молока є його охолодження. При виході із вимені корови молоко має температуру 38 градусів. Це температура тіла тварини. Парне молоко практично стерильне. Щоб молоко не зіпсувалося, протягом перших двох годин його потрібно охолодити до 4-6 градусів. Якщо цього не зробити, як молоко можна ставити хрест. Це так звана бактерицидна фаза.
Тому молоко нам привозять охолодженим до 4 градусів та у спеціальних ємностях. За такої температури з ним не може нічого трапитися.
Пастеризують молоко на «Перчинській мануфактурі» не так, як заведено на великих підприємствах, нагріваючи до 90-95 градусів. Олексій вважає, що при такому нагріванні в молоці залишається мало корисного, і має сенс тільки якщо не впевнений як вихідний продукт.

- Ми пастеризуємо молоко за класичним варіантом, як це було придумано Луї Пастером у 1857 році. Для цього молоко, постійно помішуючи, підігріваємо до температури 65 градусів. На цій температурі витримуємо його півгодини, потім охолоджуємо, ділиться співрозмовник.

Так, за його словами, патогенна мікрофлора гине, але корисні та поживні речовини залишаються.

А ще на сироварні є невелика лабораторія – де все ретельно контролюється та фіксується – і температура варення, і кислотність, і білок.

Теги за темою
Закарпатье
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Иракли Макацария в третий раз станет отцом
Комсомольская правда
2025-12-13T08:43:18Z
Актриса Наталья Денисенко шокировала причинами развода с мужем: "Очень сильно обижал"
Comments UA
2025-12-12T23:03:20Z
После скандального признания отца: какая участница вылетела из "Холостяка"
GlavRed
2025-12-12T21:48:33Z
"Покинул нас": близкие и коллеги Степана Гиги высказались о его смерти
GlavRed
2025-12-12T21:12:14Z
ГЛАВНЫЕ ФИЛЬМЫ 2026 ГОДА. ЧАСТЬ I
GameMag
2025-12-12T21:03:35Z
Бухающая Милли Олкок против космических головорезов в трейлере фильма "Супергёрл"
GameMag
2025-12-12T20:27:44Z
Легенда украинской эстрады умер в реанимации Львова
Новости Украины
2025-12-12T20:21:06Z
Данте и Вергилий схлестнутся в этот день: Объявлена дата премьеры второго сезона аниме по Devil May Cry
GameMag
2025-12-12T20:15:07Z
"Андрей стал жестче, иногда было страшно" - Денисенко впервые рассказала о разводе с Фединчиком
Комсомольская правда
2025-12-12T15:48:24Z
Массированный удар по энергосистеме Украины: без света ряд регионов
TSN
2025-12-13T08:48:32Z
Из-за атаки РФ в одной из областей отменили ряд поездов: детали
TSN
2025-12-13T05:48:23Z
Мирный план Трампа. Аналитики объяснили, что не так с идеей поделить электричество с Запорожской АЭС
Лига
2025-12-13T05:39:45Z
Курс валют на выходные, 13-14 декабря: сколько стоят доллар, евро и злотый
TSN
2025-12-13T05:18:06Z
ПФУ больше не простит ошибок: кто потеряет субсидию, несмотря на непосильные платежки
Знай
2025-12-13T05:06:57Z
Как работают графики: почему некоторые очереди дольше со светом, чем другие
Знай
2025-12-13T04:36:12Z
Золотая вода из крана: тариф может резко возрасти
Знай
2025-12-13T04:06:25Z
Новая пенсионная реформа принесет ряд изменений и ограничений: к чему готовиться
Знай
2025-12-13T03:30:05Z
Блэкаут повышает цену: в Украине дорожает популярная рыба
Хвиля
2025-12-13T03:15:11Z
Стало окончательно ясно, готовы ли США дать Украине гарантии по 5 статье НАТО с юридической силой
Comments UA
2025-12-13T08:48:40Z
Атака на порт Черноморск: Турция резко отреагировала на удар по своему судну
UAToday
2025-12-13T08:27:04Z
ЕС бессрочно заморозил российские активы во избежание вето на репарационный кредит Украине
Лига
2025-12-13T08:09:24Z
Дайджест ключевых событий недели: план Трампа и европейский оптимизм
Comments UA
2025-12-13T08:00:12Z
Виткофф встретится с Зеленским и европейскими лидерами в Берлине – WSJ
Украинская правда
2025-12-13T07:42:36Z
Россия «бомбит сама себя» и перекладывает вину на ВСУ
Новости Украины
2025-12-13T07:30:40Z
Трамп сделал новое заявление о "мирном соглашении" в войне Украины и РФ: что затрудняет процесс
Comments UA
2025-12-13T07:27:21Z
На Западе сделали циничное заявление о войне в Украине: почему она должна продолжаться
Comments UA
2025-12-13T06:00:21Z
В окружении более 200 россиян: детали об освобождении северной части Купянска
TSN
2025-12-13T05:51:58Z
Враг обстрелял Николаев: есть пострадавшие, среди них подросток
TSN
2025-12-13T08:48:54Z
Россияне обстреляли Одесскую область: горели судно, склады и жилые дома
Новости Украины
2025-12-13T08:42:57Z
Ночные взрывы в Днепре: что известно
TSN
2025-12-13T08:27:46Z
Отжатые квартиры, бусификация, сфабрикованные дела - это ещё не все, чем занимается на рабочем месте замначальника Святошинской полиции
Знай
2025-12-13T08:21:11Z
На Днепропетровщине группа подростков избила 14-летнюю школьницу
Комсомольская правда
2025-12-13T07:54:55Z
Ночная паника в Саратове: дроны ударили по НПЗ
Новости Украины
2025-12-13T06:57:04Z
Взрывы в Саратове и Энгельсе: дроны поразили НПЗ, российские власти заявляют о разрушениях и жертвах
Фокус
2025-12-13T01:21:40Z
Воздушная тревога по всем областям: россияне запустили "Кинжалы" по Украине — где прозвучали взрывы
Фокус
2025-12-13T00:51:50Z
Скандал в роддоме: младенец ошибочно получил 20 доз вакцин вместо одной
Comments UA
2025-12-12T20:54:12Z
Школьникам готовят новые правила: как изменится обучение после 9-го класса
Знай
2025-12-13T08:36:35Z
Что нельзя говорить незнакомцам: украинские традиции в праздник 13 декабря 2025
UAToday
2025-12-13T08:27:49Z
13 декабря: церковный праздник сегодня, какой запрет дня нельзя нарушать
UAToday
2025-12-13T08:27:43Z
Летели "Кинжалы", баллистика и крылатые ракеты "Калибр": что известно об атаке на Одессу
UAToday
2025-12-13T08:27:34Z
Фото не появилось в "Резерв+": Минобороны назвало причины и дало советы
UAToday
2025-12-13T08:27:14Z
Новые правила подсчета стажа: что нужно знать, чтобы иметь пенсию
Знай
2025-12-13T08:06:04Z
Украина смогла бы содержать 500 000 армию после войны при поддержке партнеров – аналитик Бадрак
Лига
2025-12-13T07:48:49Z
Зарплаты украинцев пустят под нож: кого коснутся новые ограничения
Знай
2025-12-13T07:36:53Z
Полякам не вистачає українського ріпаку через запроваджене ембарго
AgroNews
2025-12-13T07:12:32Z
Почему нельзя оставлять нож на столе: приметы о домовом, нечистой силе и настоящая опасность
TSN
2025-12-13T08:18:07Z
Растительный гороскоп друидов на 13 декабря: Весам — внутреннее тепло, Скорпионам — сосредоточение
TSN
2025-12-13T08:18:02Z
Как остановить грипп в первые часы: врач назвал главную ошибку украинцев
Знай
2025-12-13T07:06:03Z
Сладкий секрет молодости: ученые доказали, что шоколад и кофе тормозят старение
TSN
2025-12-12T22:21:57Z
Разбор популярного мифа о пользе Омега-3
Comments UA
2025-12-12T21:09:10Z
Укрпочта разрешила покупать лекарства за средства «Зимней поддержки»
Новости Украины
2025-12-12T17:12:36Z
Могут ли "здоровые перекусы" разрушить вашу диету: ответ экспертов
TSN
2025-12-12T15:06:39Z
Как защититься от инфаркта и улучшить сон: врач поделилась простым способом
Знай
2025-12-12T14:51:00Z
Магнитные бури на выходные: прогноз на 13–14 декабря
Новости Украины
2025-12-12T14:24:11Z
Ключи от автомобиля в холодильнике: зачем водители так делают и какие более удобные и надежные методы
Знай
2025-12-12T17:51:10Z
Почему даже новая батарея не спасает зимой: главная причина, о которой не догадываются водители
Comments UA
2025-12-12T14:45:45Z
Чтобы лобовое стекло не треснуло на морозе: эксперт рассказал об основных правилах
Знай
2025-12-12T11:51:02Z
Электромобили бьют рекорды: какие авто предпочитают украинские водители
Хвиля
2025-12-11T12:00:53Z
Электромобили бьют рекорды: какие авто предпочитают украинские водители
Хвиля
2025-12-11T12:00:44Z
Электромобили бьют рекорды: какие авто предпочитают украинские водители
Хвиля
2025-12-11T12:00:32Z
Электромобили бьют рекорды: какие авто предпочитают украинские водители
Хвиля
2025-12-11T12:00:26Z
Электромобили бьют рекорды: какие авто предпочитают украинские водители
Хвиля
2025-12-11T12:00:12Z
Электромобили бьют рекорды: какие авто предпочитают украинские водители
Хвиля
2025-12-11T12:00:05Z
Главнокомандующий ВСУ раскрыл детали обороны и действий под Покровском
Новости Украины
2025-12-13T08:27:58Z
Николаевщина осталась без света после ночной атаки россиян - ОВА
UAToday
2025-12-13T08:27:27Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 13 декабря в Украине
UAToday
2025-12-13T08:27:11Z
Оракул Ленорман на 13 декабря 2025 для всех знаков зодиака: Близнецам — поддержка, Скорпионам — уверенные шаги
TSN
2025-12-13T08:18:48Z
Массированный удар по Николаевщине: в ОГА рассказали о последствиях
TSN
2025-12-13T08:18:23Z
Херсон и часть области обесточены – ОВА
Украинская правда
2025-12-13T07:57:57Z
ССО показали уничтожение оккупантов на Покровском направлении
Украинская правда
2025-12-13T07:49:51Z
В Киеве и ряде областей – снова воздушная тревога из-за ракетной опасности
Украинская правда
2025-12-13T06:57:50Z
Одесса под массированным обстрелом: почти везде нет света и воды – СМИ
Украинская правда
2025-12-13T06:45:29Z
Не можете долго заснуть: этот лайфхак поможет абсолютно всем
Comments UA
2025-12-13T08:21:01Z
Как правильно садиться супругам за праздничный стол, чтобы в семье царило счастье и не было ссор
TSN
2025-12-13T08:18:37Z
Ингредиенты рождественского ужина, которые могут быть ядовитым для собак: ветеринары предупреждают об опасности
Знай
2025-12-13T07:51:56Z
Судьба подскажет путь: каких знаков зодиака закрутит вихрь богатства и достатка
GlavRed
2025-12-13T02:33:36Z
День ангела 13 декабря: кого и как поздравлять с именинами
TSN
2025-12-12T22:21:10Z
Как приготовить новогодние "мандаринки": простой рецепт закуски с вау-эффектом, все его ищут перед 31 декабря
Знай
2025-12-12T19:51:30Z
Новогодний стол 2025: топ-10 простых и доступных закусок
Comments UA
2025-12-12T17:15:58Z
Полезен или опасен: история самой скандальной добавки СССР
GlavRed
2025-12-12T17:09:32Z
Пять идеальных зимних оттенков помады для женщин 50+: как добавить цвета лицу в холодное время
TSN
2025-12-12T17:06:30Z
Україна планує домагатися розширення квоти на постачання борошна до ЄС у 2028 р
AgroNews
2025-12-13T08:18:33Z
Windows "зависает" или "тормозит": самые частые причины и как их быстро исправить
Фокус
2025-12-13T07:57:33Z
2026 станет годом чудес: какие зеркальные даты исполняют желания и почему нельзя проспать ни одной
Знай
2025-12-13T05:51:44Z
Неожиданно: Eidos-Montreal делает игру по «Чужому» в духе Tomb Raider — СМИ
GameMag
2025-12-12T22:45:41Z
Star Wars: Fate of the Old Republic может выйти к началу поколения PlayStation 7 — первая информация от Кейси Хадсона
GameMag
2025-12-12T22:45:20Z
Фанатов Xbox ждёт лавина игр в 2026 году — на январской презентации Xbox Developer Direct покажут Fable и Forza Horizon 6
GameMag
2025-12-12T22:33:07Z
"Все очень удивились": Capcom рассказала о Pragmata для Nintendo Switch 2, андроид Диана получит собственную фигурку amiibo
GameMag
2025-12-12T20:57:36Z
Металіст 1925 здобув вольову перемогу над Оболонню
Football.ua
2025-12-12T18:00:21Z
Під Києвом будують фабрику з виробництва готових страв та напівфабрикатів
AgroNews
2025-12-12T17:30:43Z
Рэпер Snoop Dogg станет тренером сборной США на Олимпиаде
Фокус
2025-12-12T12:45:47Z
Борцы Харьковщины, поддерживаемые Корпорацией «Здоровье», завоевали медали на Кубке Украины по вольной борьбе
Comments UA
2025-12-12T07:27:58Z
"Хамрун" — "Шахтер": онлайн-трансляция матча Лиги Конференций
Фокус
2025-12-11T19:45:52Z
"Хамрун" — "Шахтер": онлайн-трансляция матча Лиги Конференций
Фокус
2025-12-11T19:45:49Z
"Хамрун" — "Шахтер": онлайн-трансляция матча Лиги Конференций
Фокус
2025-12-11T19:45:47Z
"Хамрун" — "Шахтер": онлайн-трансляция матча Лиги Конференций
Фокус
2025-12-11T19:45:39Z
"Хамрун" — "Шахтер": онлайн-трансляция матча Лиги Конференций
Фокус
2025-12-11T19:45:10Z
"Хамрун" — "Шахтер": онлайн-трансляция матча Лиги Конференций
Фокус
2025-12-11T19:45:07Z
"Хамрун" — "Шахтер": онлайн-трансляция матча Лиги Конференций
Фокус
2025-12-11T19:45:01Z